hirdetés
birdspekseg-1000x701.png

Kirúgták a pékségből a brit nőt, aki saját kártyájával fizetett az idős vendégek helyett

Mivel megszüntették a készpénzes fizetést a vírus miatt, így segítette ki a kártyával nem rendelkező vendégeket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 31.


hirdetés

40 éve dolgozott Radcliffe-on-Trent egyik pékségében a brit nő, most mégis kirúgták, mivel megszegte a járványhelyzet miatt hozott szabályokat - írja a Nottingham Post. Megan Metcalfe csupán azokon a - jellemzően idősebb - vevőkön akart segíteni, akik készpénzzel szerettek volna fizetni az üzletben, a járványhelyzet miatt azonban csak a kártyás fizetésre volt lehetőség.

Ilyen esetekben saját bankkártyával rendezte a számlát, a vevő pedig készpénzben kifizette neki az összeget. Összesen 180 fontnyi áru cserélt így gazdát a Birds Bakery-ben.

"Tudtam, hogy az üzlet szabályai ellen vétek. De ezek a vendégek már kiválasztották, mit szeretnének, és már épp fizettek volna" - indokolta meg a nő a döntését.

"Nem tehettem meg, hogy elküldöm az idős vendégeket, és azt mondom nekik, nem vehetnek semmit, mivel nincs bankkártyájuk".

A nő azzal is érvelt, hogy a kiválasztott pékárut úgyis ki kellett volna dobni, hiszen már hozzáértek a vevők. Elmondása szerint igyekezett a lehető legpontosabban eljárni: az összeg azonnal a pénztárcájába került, majd miután lehúzta a kártyáját a terminálon, megmutatta a számlát a vevőnek.

hirdetés

Amikor kiderült, hogy mi történik, felfüggesztették a nőt, akit kötelezettségszegés miatt fel is jelentettek a bolt tulajdonosai. Metcalfe 40 éve dolgozott az üzletben, 25 éve üzletvezetőként. A tulajdonosok szerint azonban szabályszegésével veszélyeztette a többi dolgozó megélhetését is, ráadásul a járványügyi előírásokat sem véletlenül vezették be: a bankkártyás fizetéssel minimalizálni akarták a vásárlóikat és dolgozóikat érő egészségügyi kockázatot. Metcalfe tettével nemcsak az általános egészségügyi szabályozások, de a cég előírásai ellen is vétett, ezért nem maradt más a vezetőség számára, minthogy elküldjék a nőt.

"Csak próbáltam azt tenni, ami helyes"

- nyilatkozta a nő, aki szerint a sok idős törzsvendég rájuk volt utalva a járvány alatt, így nem tudta megtenni azt, hogy elküldje őket.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
papa-koronavirus-fertozottek-polgarmester-facebook-karanten.jpg

Koronavírus: újabb fertőzötteket találtak Pápán, 43-ra emelkedett a számuk

188 ember van karanténban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Emelkedett Pápán a koronavírussal fertőzöttek száma.

A hírt a város polgármestere, Áldozó Tamás jelentette be a Pápa Városi Televízió hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban.

A már korábban is gócponként nyilvántartott városban hat újabb személyről derült ki, hogy a tesztje pozitív lett, így már összesen 43 koronavírusos személyről tudnak. 188 személy van jelenleg karanténban.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy több fertőzöttet is találtak a városban.

hirdetés

A polgármester a videóban bejelentette, hogy a Napsugár Bölcsődében és a Vajda Péter lakótelepi Óvodában is fertőtlenítenek, ennek befejezése után fogadhatnak újra gyerekeket.

A kormányhivatal folytatja a kontaktkutatást Pápán, a polgármester arra számít, hogy a napokban még növekedhet a karantén alá helyezett személyek száma.

Videó: A pápai polgármester bejelentése:

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
ocsa-lakopark-devizahitelesek-lakber-emeles.jpg

Háromszorosára emelik az ócsai devizahiteles telep lakóinak lakbérét - írja a 444

Nem értik, miért döntött így az önkormányzat, és félnek, hogy nem tudják kigazdálkodni a magasabb díjat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

2021-től főszabály szerint minden lakás bérleti díját több mint háromszorosára emelik a devizahitelesek számára létrehozott ócsai lakótelepen - írja a 444.hu.

2019. január elseje óta az önkormányzat a kezelője annak a telepnek, amelyet az állam építtetett, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitel-károsultakat.

"Mindez azt jelentené, hogy a bérlőknek mostani 16-21 ezer forint helyett a ház méretétől függően a legrosszabb esetben 60-84 ezer forint között kellene fizetniük a lakhatásukért. Ez újra nehéz helyzetbe hozná az ócsai telepen lakó legtöbb családot, sőt, sokan már most biztosan kijelentik: nem lesznek képesek kigazdálkodni a megemelt bérleti díjat"

- írja a lap.

A 444 azt írja, hogy az augusztus 4-én tett bejelentés váratlanul érte a lakókat, nem értik a döntés okát.

hirdetés

Az ócsai devizahiteles lakópark megépítéséről 2011-ben döntött a kormány, a Szociális Családiház-építési Program nevű projektben végül az eredetileg tervezett 500 ház helyett 2013-ig csak 80 ház épült fel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kulcsar-gergely.jpg

Meghalt Kulcsár Gergely olimpiai ezüst- és bronzérmes gerelyhajító

A magyar gerelyhajítók közül ő dobott elsőként 80 méternél nagyobbat. 86 éves volt.
MTI, Fotó: Youtube képernyőfotó - szmo.hu
2020. augusztus 13.


hirdetés

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Kulcsár Gergely olimpiai ezüst- és bronzérmes gerelyhajító.

A sportember szerdán bekövetkezett haláláról a Magyar Atlétikai Szövetség számolt be a Facebook-oldalán.

Kulcsár Gergely négy olimpián vett részt, az 1964-es tokiói játékokon a második, az 1960-as, rómain és az 1968-as mexikóvárosin pedig harmadik lett. Háromszor - 1964-ben, 1968-ban és 1972-ben, Münchenben - ő vitte a magyar csapat zászlaját. Olimpiai sikerei mellett Európa-bajnokságon kétszer volt bronzérmes és nyert Universiadét.

Tizenkétszer győzött magyar bajnokságon, gerelyhajításban többször megjavította a hazai csúcsot. A magyar gerelyhajítók közül ő dobott elsőként 80 méternél nagyobbat.

Visszavonulása után 1980-ig a válogatott dobószakágának vezetőedzőjeként tevékenykedett. Tanítványai közül Németh Miklós az 1976-os montreali olimpián bajnoki címet szerzett.

hirdetés

VIDEÓ: A DigiSport interjúja Kulcsár Gergellyel a 80. születésnapja alkalmából:

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Levágatják a hajukat, hogy segítsék a tengerbe ömlött olaj felszívását a mauritiusi lakosok

A japán tengerjáróból már közel ezer tonnányi üzemanyag került a vízbe. A helyiek összefogtak, vízen úszó korlátot építenek szalmából, cukornádlevelekből és emberi hajból.
Címkép: YouTube - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Ahogy arról már korábban írtunk, július 25-én egy japán tengerjáró futott zátonyra az Indiai-óceánon, közel Mauritius partjaihoz. A rakomány nélküli hajótest megrepedt, folyamatos olajszivárgást eredményezve. Bár a szivárgást szerdán meg tudták akadályozni, ezidő alatt közel ezer tonnányi üzemanyag került a vízbe. Félő, hogy az ökológiai katasztrófa még nem ért véget ezzel, és a hajótest kettétörik, amivel a megmaradt gázolaj is a tengerbe kerül.

Miközben a kormány nemzetközi segítséget kért a kiömlés visszaszorításához, a helyiek saját kezükbe vették az ügyet, és nekiálltak egy korlát építésének szalmából, cukornádlevelekből és emberi hajból. Mindezt szövetzsákokba és harisnyákba tömködik, annak reményében, hogy ez elnyeli a kiömlött olajat - írja az IFL Science.

„A lakosok több kilométer hosszú, vízen úszó barikádokat készítenek, hogy visszatartsák a kiömlést. Ezeket cukornádlevelekkel készítjük, de hajat is használunk hozzá, mert a haj nagyszerűen felszívja az olajat.”

hirdetés

- mesélte a BBC-nek Joanna Berenger, a mauritiusi parlament tagja, aki szintén levágatta a haját az ügy érdekében.

A haj valóban tökéletes eszköz az olaj felszívására ebben a helyzetben, mivel alapvetően lipofil anyag, vagyis zsírkedvelő (szemben a hidrofil, vízkedvelő anyagokkal).

Ezt jelenti, hogy taszítja a vizet, de hozzákapcsolódik bármihez, ami olajos, mindez pedig nagyon hasznossá teszi az olaj és a víz elválasztásában. Berenger szerint egy kilogramm haj akár 8 liter olajat is képes felszívni.

A tudósok már évek óta támogatják a szőrszálak (mind emberi, mind állati) használatát az olajszennyezések felszívására. Első alkalommal 1978-ban tesztelték, amikor az Amoco Cadiz tartályhajó futott zátonyra a franciaországi Bretagne partjainál, körülbelül 220 880 tonna olajat a vízbe juttatva. Ezt a taktikát a 2004. évi Taylor-olajfolt során ismét alkalmazták a Mexikói-öbölben, a kiömlött olaj azonban még ma sem tűnt el teljesen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!