hirdetés
jog-ugyved.jpg

„Kirúghatnak-e a munkahelyemről a járvány idején?” – 13 fontos munkajogi tanács egy ügyvédi irodától

Dr. Szabó Iván a vis maior helyzetben leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszik választ adni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 17.


hirdetés

A Dr. Szabó Iván ügyvédi iroda hiánypótló segítséggel állt elő a Facebookon:

munkajogi tanácsokat és a felmerülő kérdésekre válaszokat ad, így segítve a munkavállalókat a rendkívüli helyzetben.

Dr. Szabó Iván engedélyével tanácsait, válaszait változtatás nélkül mi is közöljük, minden bizonnyal sokan találnak benne hasznos információt.

***

A hétvégén már rengeteg kérdést kaptunk ügyfelektől, barátoktól és ismerősöktől a koronavírus miatt kialakult munkajogi problémákkal kapcsolatban. Vidékről kaptunk olyan híreket, hogy a járvány miatt legjobban sújtott szolgáltatói szektorban máris elkezdődtek az elbocsátások. Ezt tetőzte az iskolák bezárásról szóló hír, amitől természetesen a munkavállaló szülők, de a munkáltató cégek is kétségbe estek.

hirdetés

Az alábbiakban próbálok néhány gyakori kérdésre válaszolni, de szeretném mindenki figyelmét felhívni két fontos tényre. Az egyik, hogy ezek a bejegyzések, most, ebben a percben érvényesek, tekintve, hogy a helyzet szó szerint óráról órára változik (és fog is), a másik, hogy ez a mi ügyvédi irodánk véleménye, és nem kötelező azt elfogadni, valószínűleg lesznek más jogászok, akik eltérően értelmezik a kérdést.

Az alábbi kérdések a piaci környezetre vonatkoznak, tehát nem a közszolgálati jogviszonyra. Ezt a bejegyzést nem a jogászoknak, vagy a közgazdászoknak szánom, ezért igyekszem a lehető legközérthetőbb lenni. Ha valakik emiatt nem érzik majd megfelelően pontosnak a jogi megfogalmazásokat, azoktól elnézést kérek!

Kirúghatnak-e a munkahelyemről a járvány idején?

A válasz IGEN.

A járványügyi intézkedés nem képez tilalmat a munkáltatói felmondás közlése tekintetében. Ha a munkáltató ezen időszakok alatt felmondást kíván közölni a munkavállalóval, ezt jogszerűen megteheti (akár az elkülönítés helyére levélben elküldve a felmondást). A felmondási idő a közlés napjától, illetve a felmondás munkavállaló általi kézhezvételének napjától számítandó, kivéve, ha keresőképtelenség miatt van távol a munkavállaló a munkahelyétől, ebben az esetben a felmondási idő a keresőképtelenség megszűnésének napját követően indul el.

Kirúghatnak-e a munkahelyemről csak azért, mert koronavírus járvány van?

A válasz: NEM.

Az nem lehet a felmondás indoka, hogy járvány van. Viszont, ha a járvány miatt a Munkáltató gazdaságilag olyan helyzetbe került, hogy a munkaviszony fenntartása tőle nem várható el, akkor élhet rendes felmondással. (Tipikusan a szolgáltató szektor, pl. hotelek, éttermek, amelyek elsőként érezték meg a vírus hatását)

Nem merek bemenni a munkahelyemre, mert félek a fertőzéstől! Kirúghatnak ezért?

A válasz: IGEN

Jelenleg nincs kijárási tilalom, és akik nem kerültek karanténba, azok szabadon mozoghatnak. (Hangsúlyoznám, hogy ez ma érvényes - nem tudjuk, hogy holnap nem lesz-e ezzel ellentétes kormányzati intézkedés!). Az az ok, hogy valaki fél, nem indokolja, hogy ne menjen be dolgozni!

Nem merek bemenni a munkahelyemre, mert félek a fertőzéstől, MERT A MUNKÁLTATÓM NEM TETT MEG SEMMIT A FERTŐZÉS ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN! Kirúghatnak ezért?

A válasz: NEM!

Fontos azonban, hogy a Munkavállalónak kell bizonyítania, hogy a Munkáltató nem biztosította a fertőzés megelőzésének feltételeit: legalább szappanos kézmosás lehetősége, a fertőzés elkerüléséhez szükséges minimális távolság, gyakori szellőztetés stb. A Munkáltatónak ugyanis biztosítania kell az egészséges munkavégzés feltételeit. Ennek hiányában a Munkavállaló megtagadhatja a munkavégzést DE! a munkavégzés megtagadása esetén is rendelkezésre kell állnia, tehát ha arról tájékoztatják, hogy a feltételeket megteremtették, akkor be kell menni dolgozni! Erre az időre a Munkavállalónak az alapbére jár (állásidő).

Ha elkapom a koronavírust a munkahelyemen, az munkahelyi balesetnek számít?

A válasz: NEM!

A betegség az betegség, nem baleset. Ha valaki bizonyítani tudja, hogy a munkahelyén kapta el a koronavírust (amit kétlek), akkor annak van fokozott jelentősége, hogy a Munkáltató betartotta-e az előírt közegegészségügyi előírásokat (kézmosás lehetősége, fertőtlenítés, írásos tájékoztatás stb.). Ha nem, az megalapozhatja a Munkáltató kártérítési felelősségét, de az már egy másik történet.

Múlt héten voltam olaszba/spanyolba/Vuhanban… stb. Simán hazajöttem, de a Főnök azt mondta „be ne merjek menni”, de nekem kellene a pénz, lehet bajom, ha bemegyek?

A válasz: IGEN

Akár azonnali hatállyal is kirúghatják. A feltétel itt, hogy a Munkáltató előzetesen írásban értesítse, hogy ne menjen be a munkahelyére. Ezt köteles betartani.

Egyáltalán a Főnököm megkérdezheti, hogy hol voltam szabadságon? Megkérdezheti, hogy valaki beteg-e a családban?

A válasz: IGEN.

Megkérdezheti, és el is tilthat a munkavégzés alól 14 napra.

Ha a Főnök azt mondta, hogy nem mehetek be a munkahelyre, akkor nem is kapok semmit!?

A válasz: NEM.

Erre az időre állásidő, azaz alapbér illeti meg. A munkavállaló és a munkáltató ettől eltérően meg is egyezhetnek abban, hogy a Munkavállalót mekkora díjazás illeti meg (tehát az alapbéren felül) vagy hogy a munkavállaló szabadságot vesz ki. Ha beteg, akkor betegszabadságon vagy táppénzen van.

Kirúghatnak-e a munkahelyemről, mert nem megyek be dolgozni, mert otthon kell maradnom a gyerekkel/gyerekekkel?

Alapvetően: IGEN (jelen pillanatban)

A Munkáltató (jelenleg) nem köteles engedélyezni, hogy az iskola bezárásra tekintettel a munkavállaló ne jelenjen meg a munkahelyén, elméletileg ez még azonnali hatályú felmondást is eredményezhet, de őszintén szólva nem hiszem, hogy létezik ma olyan bíróság Magyarországon, amely egy ilyen esetben a Munkáltató javára döntene. Ez a helyzet ugyanis különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan oknak minősül, és mivel jogszabály írja elő (a Kormány határozatai), ez megalapozza, hogy a dolgozót mentesítsék munkavégzési kötelezettsége alól, azaz engedélyezzék szabadság kiadását vagy engedélyezzék, hogy otthonról dolgozzon (ha ez utóbbi lehetséges).

Magyarul: tehát ha nem lehet megoldani a gyerek felügyeltét, akkor otthon lehet maradni, de legalább telefonon (célszerű inkább e-mailen, vagy sms-ben) bejelenteni a Munkáltatónak, és engedélyt kell kérni a szabadság kiadására.

Ebben az esetben is dönthet úgy egy Munkáltató, hogy ennek ellenére kötelezi a munkavállalót a munkahelyen való megjelenésre, de SZERINTEM ezt csak akkor teheti meg, ha erre valamilyen méltányolható oka van pl: a kialakult veszélyhelyzetben stratégiai vállalatról, és kulcsfontosságú személyről van szó pl. valamilyen közszolgáltató cég vezető beosztású munkavállalójáról, vagy bárkiről, akit ebben a helyzetben nem lehet nélkülözni stb.

Mehetek-e táppénzre azért, mert otthon kell lennem a gyerekkel?

A válasz: NEM

Önmagában emiatt nem lehet sem betegszabadságra, sem táppénzre menni.

A Főnököm megengedte, hogy otthon maradjak a gyerekkel, de nem tudok otthonról dolgozni, mert nem olyan jellegű a munkám. Jár-e nekem erre az időre fizetés?

A válasz: NEM

Ebben a helyzetben a dolgozó igazoltan van távol a munkahelyétől, de nem jár részére munkabér (alapbér, azaz állásidő sem). Hangsúlyozom azonban, hogy a Munkáltatónak és a dolgozónak bármikor van lehetősége arra, hogy ettől eltérően egyezzenek meg, tehát a Munkáltató döntése szerint adhat erre az időszakra is alapbért, vagy bármit a dolgozó részére.

A Cég úgy döntött, hogy a telephelyünket bezárják, nem is lehet oda bemenni. A munkának olyan a jellege, hogy nem lehet távmunkát végezni. Mi jár ilyenkor a dolgozónak?

Ebben az esetben az alapbér jár, de ha van kollektív szerződés, akkor a kollektív szerződés szerinti juttatások is járnak.

Bementünk a munkahelyre, de nem csinálunk egész nap semmit, mert a vírus miatt nem kapunk alapanyagot. A Főnök azt mondta, hogy sajnos most nem kapunk fizetést. Megteheti ezt?

A válasz: IGEN

Amennyiben a Munkáltató bizonyítani tudja, hogy a termeléshez, működéshez szükséges alapanyagok, termékek, információk vagy dokumentumok egy koronavírus járvánnyal érintett területről, az ottani zárlat, gyár, üzem, iroda bezárása miatt nem érkeznek meg, akkor az állásidő ellenére NEM terheli munkabér fizetési kötelezettség. Ez a Munkáltató szempontjából ún. vis maior helyzet (működési körén kívülálló elháríthatatlan külső ok).

A munkahelyem karantén alá került. Nem tudunk bemenni dolgozni. Így is kapnunk kell fizetést?

A válasz: NEM

Ez is vis maior helyzet a munkáltató részéről. Itt is megállapodhatnak eltérően a Felek.

Karanténba (orvosi) kerültem, de kiderült, hogy negatív lett a tesztem. Akkor most nem is kapok semmit?

A válasz: NEM

Mindegy mi lett a karantén eredménye, akkor is TÁPPÉNZ-re jogosult.

Nem helyeztek karanténba, de otthon kellett maradnom (házi karantén), mert múlt héten Olaszországban stb. voltam, olyan helyen voltam, ahol volt egy fertőzött stb. Akkor is kapok táppénzt?

A válasz: NEM

Táppénz így nem jár, és munkabér sem, de a távollét itt is igazoltnak minősül, mint a kisgyermek esetében. Emiatt nem lehet tehát elbocsátani.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szeretest.jpg

Szeressük a testünk, de még mindig itt tartunk?! - Fotókon az igazi női szépség

Ti mertek természetesek lenni egy fotón? Meritek nem behúzni a hasatokat?
Szajki-Vörös Adél, fotók: Instagram - @szeretest - szmo.hu
2020. október 13.


hirdetés

Mostanában gyakran jönnek velem szembe - vagy én vagyok érzékenyebb rájuk - olyan fontos női témák, mint a #metoo utóélete, a testképünkkel való viszony, vagy a gender-egyenrangúság. Valóban elértünk valamit 2016 óta, és valóban, ma már nem csak a kilencvenes évek Kate Mossjai, azaz csontkollekció-modelljei árasztják el a kifutókat, de legfőképp a magazinokat és a közösségi média legnépszerűbb felületeit.

Elég Ashley Grahamre gondolni, aki formás domborulataival és vállalt pocakjával-hurkáival lopta be magát a szívünkbe és égett képe a férfiak retináiba. Számos projekt, fotós, kozmetikai márka nem először áll ki a női szépség relativitása és sokfélesége mellett, évek óta lelkesen néztem azokat a ritka reklámokat, melyekben a mindenféleség állt a középpontban a tökéletesség helyett.

Nekem mindegy volt, milyen termékhez van kapcsolva, de

hirdetés

a gömbölydeden, életvidáman mosolygó, fehérneműs, önfeledt nők látványa egy csomó mindent szembe juttatott, ami hiányzik az életünkből: a rivalizálás nélküli összetartást, egymás lenyomása helyett a másik felemelését, és a legfontosabbat, amit szerintem még mindig a legtöbben nem tanultunk feltétlenül meg: önmagunk szeretetét.

És ezen a ponton mindig elszomorodom. Mennyivel áll közelebb az önszeretethez az a férfi, aki munka után felteszi a lábát egy bútordarabra és bűntudat nélkül elkortyol egy sört, mint egy nő, aki mindezt nem teszi meg, mert bűntudata és – legalábbis azt hiszi - feladatai vannak? Sokkal közelebb áll! Az önszeretet persze első körben a leglátványosabb módon a testünk szeretetével kezdődik. Ha ezen a vizsgán elbukunk, a rossz tulajdonságainkat hogyan szeretjük? Maximum elrejtjük, szégyelljük őket, vagy dacolunk velük.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

A tegnapi kitöltős instagram storynkra annyi fantasztikus is apró szépségrészletet írtatok, hogy elgondolkodtam azon, vajon miért nem ezekbe kapaszkodunk? Hova tűnnek ezek az egyedi vonások, amiket annyira szeretünk, amikor máshoz hasonlítjuk magunkat? És ezen gondolatmenet közben kitaláltam egy játékot. Elmondtam magamnak, hogy mi az a 3 dolog, amit a legjobban szeretek magamban külsőre. És mi az az egy, amit másban nézek meg mondjuk és állapítom meg, hogy nekem is lehetne olyan. És utána feltettem magamnak a kérdést, hogy a 3 legszeretettebb jellemzőmből melyiket adnám oda cserébe azért az egyért, ami másban tetszik. És bizony rájöttem, hogy egyiket sem. Azok az enyéim és nagyon nagyon szeretem őket! Szoktuk mondani, hogy mit meg nem adnék, hogy nekem olyan lapos hasam legyen...és akkor a kérdés: melyik kedvenc tulajdonságos adnád a hőn áhított vonásért? A hasam és az írás: Szandra Fotó: @katagraphyphotos

@ szeretest által megosztott bejegyzés,

Én azért vagyok szomorú - de közben örülök egyszerre a szereTest projektjének -, mert 2020-ban még mindig itt tartunk. A múltkor azt álmodtam, hogy egy férfi ismerősöm megjegyezte, nagyobb lett a hasam. Szültem, vazze! Sose lesz ugyanolyan. De a legrosszabb az egészben az volt, hogy az álmomban lenéztem és megállapítottam, tényleg nagyobb lett. És nem tetszett. Ez az álom ébresztett rá sok mindenre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mrichard-dozsa-gyorgy-uti-halalos-baleset-jogositvany-nelkul.png

Nem értem, miért ül újra kocsiba az, aki halálos balesetet okozott és elítélték érte

És akit végleg eltiltottak a vezetéstől. Miért? Ha valaki tudja a kérdésre a választ, írja meg, legyen szíves.
SzE, Fotó: Szeretlek Magyarország archívum - szmo.hu
2020. október 13.


hirdetés

Valami nagyon furcsa azzal kapcsolatban, ahogyan itt, Magyarországon bizonyos ügyeket kezelnek. Mintha nem lenne mindig, mindennek következménye.

Példa erre M. Richárd esete.

Nem tudom, van-e bárki, aki ne ismerné a nevét. Ha valaki mégsem ismerné, pár mondatban összefoglalom, mit kell róla tudni.

A férfi 2017. május 15-én érvényes vezetői engedély nélkül, autójával a Dózsa György úton halálos közúti balesetet okozott - ezt nem én állítom, ez a Budai Központi Kerületi Bíróság 2017 augusztusi közleményében áll. M. Richárd a kocsijával összeütközött egy másik autóval, amelyet a sofőr nem teljesen szabályosan vezetett, például nem a szabályoknak megfelelően kanyarodott. Az ütközésben két ember meghalt.

hirdetés

Az ügyészség szerint M. Richárd a balesetkor 130-cal is száguldott, szerinte 100-nál nem ment többel. A bíróság súlyosbító körülménynek értékelte, hogy mobiltelefont használt vezetés közben, azt is, hogy büntetett előéletű és engedély nélkül vezetett a balesetkor.

A bíróság M. Richárdot idén szeptember végén elsőfokon 4 év fogházra ítélte és véglegesen eltiltotta a vezetéstől. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy újra autóba üljön - jogosítvány nélkül.

A Bors ugyanis azt írja, hogy M. Richárd múlt héten egy német rendszámú Mercedest vezetett. Egy szemtanú azt állította, a férfit Budapesten, a Váci úton igazoltatták a rendőrök, az intézkedés után pedig lezárta a kocsiját és gyalog hagyta el a helyszínt.

A Bors megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, hogy október 7-én este fél 11-kor közúti ellenőrzés során igazoltattak egy 43 éves férfit, aki azt mondta a rendőröknek, hogy nincs jogosítványa. A rendőrök ezt leellenőrizték, ekkor kiderült, hogy a férfi ellen bírósági eljárás van folyamatban, amelynek jogerős ítéletéig bevonták a vezetői engedélyét.

Akkor még egyszer:

1. Halálos balesetet okozott.

2. Ezért fegyházbüntetésre ítélték.

3. Eltiltották a vezetéstől.

4. És megint autóba ült, megint jogosítvány nélkül.

MIÉRT?

Mi járt egészen pontosan M. Richárd fejében a történtek után? Mire gondolt? Hogy a bírósági ítélet nem számít? Vagy arra, hogy úgysem veszik észre? És mi késztette arra, hogy újra vezessen, miután eltiltották tőle?

Miért ült megint jogosítvány nélkül a volánhoz egy héttel azután, hogy ettől eltiltották?

Mi volt ennyire fontos, sürgős vagy kihagyhatatlan? Egyáltalán hogyan juthat kocsihoz az, akit a vezetéstől eltiltanak, jogsija sincs, és jogerősen elítélték baleset miatt?

És a bíró, miután megszületett az ítélet a Dózsa György úti halálos baleset ügyében, miért nem látta indokoltnak a letartóztatását? Hiszen akkor is jogosítvány nélkül, a sebeséghatárt átlépve vezetett. Másrészt elítélték. Letöltendő börtönre. Éppen a bíróság értékelte súlyosbító körülménynek, hogy engedély nélkül vezetett a halálos baleset idején.

Lesz következménye a történteknek? És ha igen, mi lesz az?

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
trump_kampany_mti3.jpg

Trump „támadásai egyre extrémebbek”, a választás tisztaságát is megkérdőjelezi

A CNN szerint az elnök kampánya és a koronavírus-járvány is kezdi elveszíteni az irányítást az Egyesült Államokban, pedig csak most jön a legkritikusabb időszak.
Fotó: MTI/AP/Alex Brandon - szmo.hu
2020. október 19.


hirdetés

A legkritikusabb időszak jöhet az amerikai elnökválasztás kampányában a szavazásig hátralévő két hétben - írja a CNN elemző cikkében.

A hírcsatorna internetes oldala szerint Donald Trump a kampánya és a koronavírus-járvány felett is kezdi elveszíteni az irányítást. A kettő azért is függ össze, mert az elnök járványkezelése nagyban befolyásolhatja a választópolgárok döntését.

A CNN kiemeli, hogy Trump olyan kampánygyűléseken próbálja maga mellé állítani a szavazókat, amelyeken kisebb-nagyobb tömegek vesznek részt a távolságtartás betartása nélkül, és csak kevesen viselnek maszkot. Az elnök pedig annak ellenére ragaszkodik ezekhez az eseményekhez, hogy a járványügyi szakértők és az egyes államok vezetői is ellenzik ezek megtartását a fertőzésveszély miatt.

Trump ráadásul annak ellenére is lekicsinyli a járvány megfékezéséhez szükséges óvintézkedéseket, hogy már ő is átesett a koronavírus-fertőzésen.

Tavasszal sokáig nem hitt a maszkviselés fontosságában, amit ő maga is megtagadott, de nyáron már teljesen máshogy állt ehhez, és egyre több alkalommal hordott maszkot nyilvános szerepléseken. Ennek ellenére többször hangoztatta, hogy szerinte a maszkviselés a gyengeséggel egyenlő. Alex Azar, az emberi erőforrások és az egészségügy minisztere azonban többek közt a maszkhasználat és a távolságtartás fontosságára hívja fel folyamatosan az amerikaiak figyelmét - legutóbb vasárnap este tett így az NBC tévécsatornán.

hirdetés

A CNN újságírója szerint

az amerikai kormány pontosan azon óvintézkedések betartására kéri a lakosságot, amit maga az elnök sem tart be, és nem mutat példát a viselkedésével.

Trump már az Egyesült Államok legfőbb járványügyi szakemberével, Anthony Faucival is összetűzésbe került. Az elnök múlt héten azt állította, hogy ő az allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének (NIAID) vezetője tanácsai alapján cselekedett és hozott döntéseket, de megjegyezte, hogy Fauci gyakran változtatta az álláspontját a járvány megítélésében és kezelésében.

Az orvos viszont nem ért egyet azzal, hogy Trump minden óvintézkedést betartott. Azt mondta, idő kérdése volt, hogy az elnök mikor betegszik meg, ezért nem is lepődött meg, amikor kiderült, hogy Trump tényleg elkapta a koronavírust.

Fauci azt sem érti, hogy az elnök szerint miért gyengeség maszkot hordani, és miért kommunikálja ezt a világ felé, mivel bizonyított, hogy a maszk segít a fertőzés terjedésének megfékezésében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
summerhill7.jpeg

Summerhill: az alternatív iskola, ahol nem kötelező bejárni az órákra

Egy magyar gyógypedagógus anyuka minden álma az volt, hogy gyerekei egyszer majd a híres, angliai Summerhill iskolába járhassanak. Aztán az élet úgy hozta, hogy az álma valóra vált.
Forrás: Papás Mamás Magazin, Címkép: Summerhill School Facebook, Fotó: Bryce Morris - szmo.hu
2020. október 14.


hirdetés

A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

A kétgyerekes anyuka, Tünde beszámol róla, hogyan jutott élete legnagyobb elhatározására. Elmeséli, milyen az angliai iskola, és megtudjuk azt is, hogy négy év elteltével valóban jó döntés volt-e részükről Summerhill.

Tünde a nagy múltú angol bentlakásos iskoláról először még a gyógypedagógiai tanulmányai idején hallott. Pár évvel rá aztán gyermekeivel közösen megnézte az iskoláról készült BBC filmet is. Tünde lányait akkor valósággal lázba hozta, hogy ebben az iskolában nem kötelező bejárni az órákra...

Négy évvel ezelőtt, amikor a családdal úgy döntöttek, hogy végleg kiköltöznek az angliai Leistonba, még találkoztak olyan gyerekekkel, akik a 2008-ban bemutatott filmben kisgyerekként szerepeltek. De ne ugorjunk ennyire előre az időben, hanem kezdjük az elején, azzal, ami miatt Tündéék a költözés mellett döntöttek.

“A diszes lányom pedagógusaival itthon évekig szélmalomharcot vívtam”

- Amikor családilag megnéztük a filmet, akkor nem volt sok realitása annak, hogy ki is jussunk Leistonba. Akkor még nagyon távolinak és elérhetetlennek tűnt az iskola, ezért csak egy szép álom maradt. Ahogy a nagyobbik gyerekemmel sorra jöttek elő az egyre komolyabb tanulási problémák, világossá vált számomra, hogy az az iskola, ahova akkor járt, nem azzal a céllal működik, hogy megtanítsa a háromszoros diszes gyerekemet, hanem azzal, hogy leadja az előírt tantervet.

hirdetés

A gyerekkel felváltva bőgtünk, hol ő otthon, mert minden gyógypedagógiai tudásom ellenére nagyon keservesen ment neki a tanulás, hol csak egymagam, amikor újra és újra csalódottan jöttem ki az iskolai fogadóóráról. Megértettem, hogy nagyobbik lányom pedagógusaival évek óta egy szélmalomharcot vívok, és mivel ők nem voltak hajlandók változtatni, nekünk, szülőknek kellett lépnünk. Lefutottuk az ilyenkor szokásos köröket, és miközben sok megoldás szóba került, végül nagy levegőt véve, Summerhill mellett döntöttünk.

Hiába fizetős az iskola, a felvétel nem automatikus

- Summerhillbe bejutni közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Attól még, hogy valaki ki tudja fizetni a tandíjat, nem jelenti azt, hogy felvételt is nyer. Mivel az iskola filozófiája nagyon eltérő a megszokottól, ezért ők mindig meghívják a jelentkező családokat egy ismerkedési alkalomra. A vezetőség kíváncsi ugyanis arra, hogy a szülők mennyire tudnak az iskola szellemiségével azonosulni, például azzal, hogy nem kötelező bejárni a tanórákra. Ennek oka: nem akarják kitenni a gyereket annak a feszültségnek, hogy az iskolában és otthon teljesen mást hall.

Iskolakóstolgató: "A gyerekeink mindent kipróbáltak, amit csak lehetett"

Tünde és családja miután jelentkezett az iskolába, röviddel rá meghívást kaptak egy bemutatkozó alkalomra.

- Nálunk is úgy volt, ahogy más esetben is szokás: egy végzős, 16 éves diák vezetett bennünket körbe az intézmény területén. Ahogy beléptünk a közel 12 hektáros gyönyörűen rendezett, parkosított, több épületet is magába foglaló iskolai területre, mellettünk egy szélsebesen gördeszkázó felnőtt gurult el éppen, aki majdnem elütött bennünket. Utána derült ki, hogy ő volt az igazgató helyettes, aki egyben az alapító unokája.

Az ikonikus gördeszkapálya, Fotó: Summerhill Facebook

- A gyerekeink azonnal birtokba vették az iskola gördeszka-roller pályáját, trambulinját, fára másztak, és mindent kipróbáltak, amit csak lehetett. A körbevezetés után először ettől a végzős diáktól kérdezhettünk. Nagyon sok meglepetés nem ért bennünket, inkább arra volt jó a látogatás, hogy személyesen is meggyőződhettünk arról, a diákok felszabadult légkörben, egymásra odafigyelve élik mindennapjaikat.

A körbevezetés utáni közös ebéden találkoztunk az intézmény egyetlen magyar tanárnőjével és szintén magyar párjával, akikkel oldottan, magyarul tudtunk szót váltani.

Mire hazaértünk, már mindannyian tudtuk, hogy ide akarunk jönni, ugyanakkor valamennyire bizonytalanok is voltunk, hiszen óriási változással jár egy ilyen súlyú döntés. Az biztatott bennünket, hogy akkor már élt kint Leistonban egy magyar család, és arra gondoltunk, hogy ha nekik sikerült, akkor nekünk is összejöhet.

Februárban jártunk kint az iskolában, és hamarosan rá megérkezett az értesítés, hogy felvételt nyertünk, így a következő iskolai tanévet már ott kezdhették a lányok. Az addig nehezen felépített életünket, és tulajdonképpen mindent hátrahagytunk…

"Summerhill inkább nevel boldog utcaseprőt, mint neurotikus tudóst"

- A reformpedagógiai módszerekkel működő Summerhill alapelve az, hogy inkább nevel egy boldog virágkötőt, mint egy boldogtalan, neurotikus vállalatvezetőt, mert nem mindig a siker a cél, hanem, hogy elégedettek legyünk az életünkkel. Nem kell mindenkinek orvosnak vagy jogásznak lennie, bár tény, hogy a Summerhillben tanuló diákok közül nagyobb számban kerülnek ki művészi irányultságúak.

Az iskolában számos területen próbálhatják ki magukat a gyerekek: kovácsműhelytől kezdve a zenestúdión át a természettudományos laboratóriumokon keresztül, sokféle tevékenységi kör adott az ódon falak között. A számítástechnika órát például úgy tartják, hogy a gyerekek szó szerint "kibeleznek" egy számítógépet.

Art Room a Summerhill iskolában, fotó: Summerhill School Facebook

Alapelv: "Hagyni a gyereket gyereknek lenni"

- Az iskolai tanév háromszor három hónapból, úgynevezett “term”-ből áll. Az első terminust a gyerekeim csak fára mászással, szaladgálással, udvaron játszással töltötték. Érdekes megfigyelés, hogy azok a gyerekek, akik hagyományos iskolarendszerből érkeznek ide, egy-két term-ön keresztül be sem járnak órákra, hanem az összes frusztrációjukat kiengedik, és az udvaron játszanak.

- De ne felejtsük el, a játszás itthon sajnos elképesztően le van értékelve, holott az iskolába lépés előtt mindent, amit a gyermek tanul, játék során tanulja meg. Summerhill erre a pedagógiára tudatosan épít, azaz az itteni gyerekek játékok során, játékos formában fejlesztik a képességeiket, és közben tanulják az együttműködést vagy a szabálykövetést.

- A diákok többsége bentlakó, aminek egyik oka, hogy Angliában a bentlakásnak hagyománya van. Másik oka, hogy száz évvel ezelőtt, amikor ezt az iskolát megalapították, ezek a gyerekek az úgynevezett "problémás" gyerekek voltak, akikkel sem az akkori intézmények, sem a szülők nem tudtak mit kezdeni. Gondoljunk csak bele, hogy száz évvel ezelőtt nem ilyen elvárások voltak, mint ma…

Az iskola meseszép környezetben található, fotó: Summerhill School Facebook

A. S. Neill, reformpedagógus-alapító azt vette észre, hogy az elvárások általi környezetből való kiemelés kifejezetten jót tesz ezeknek a gyerekeknek, nemkülönben akkortájt a szülők is megkönnyebbültek, hogy végre jó helyen tudhatják a gyerekeiket, akik sehova nem illettek be.

A. S. Neill azt vette észre, hogy azáltal, hogy a gyerekekről levették a megfelelés terhét, egy idő után felszabadultak lettek, elkezdtek "megjavulni".

A gyerekek nagyon sok frusztrációval érkeztek, csakhogy az alapító másképpen állt hozzájuk. Ha egy gyerek dühében betört egy ablakot, akkor ő is fogott egy követ, és ő is betört egy ablakot.

A gyerekek, ahogy megérezték, hogy más a közeg, felszabadultak, játszottak, élvezték az életet. Az iskola alapgondolata ma is ez: hagyni a gyereket gyereknek lenni, mert a gyerekben alapvetően benne van a kíváncsiság és a tanulni vágyás.

Felelősségre nevelés Summerhill-ben

- Minél nagyobb egy gyerek, annál nagyobb benne a felelősségtudat. Az iskola másik fontos alapelve is ez: a felelősségre való nevelés. A bentlakás harmadik oka szintén innen ered: itthon, ha kicsöngetnek az iskolából, akkor a gyerek az adott problémáját a háta mögött hagyja. Ebben Summerhill nagyon következetes, és "kirekeszti" a szülőt az iskolai életből. Ha a gyerek valami "rosszat" tesz, akkor nem a szülő, hanem a gyerek viseli annak következményeit az intézmény falain belül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!