hirdetés
Kirobbant az év politikai botránya Ausztriában: rejtett kamera buktatta le az alkancellárt
Heinz-Christian Strache arról tárgyalt titokban Ibizán, hogy egy orosz oligarcha vegye meg neki a legnagyobb osztrák lapot.
444, MTI - szmo.hu
2019. május 18.


hirdetés

Botrány tört ki az alkancellár miatt Ausztriában. Sebastian Kurz osztrák kancellár emiatt válságértekezletet hívott össze az ügy miatt.

Mint kiderült, a legnagyobb osztrák napilapon keresztül a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt elnöke a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

A hírt pénteken este a Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című lap egy titokban készített videofelvételre hivatkozva írta meg.

A beszámoló szerint az alkancellári tisztséget is betöltő pártelnök, Strache 2017 júliusában Ibizán megbeszélést folytatott egy fiatal nővel. A nő azt állította, hogy egy oroszországi oligarcha unokahúga, és 250 millió eurót (81,2 milliárd forint) kíván befektetni Ausztriában.

Többször utalt arra, hogy a pénz nem tiszta forrásból származhat. Heinz-Christian Strache ennek ellenére több mint hat órán keresztül tárgyalt vele.

Részt vett a találkozón Johann Gudenus is, aki jelenleg az FPÖ parlamenti frakciójának vezetője. Beszéltek többek közt az állítólagos orosz befektető olyan elképzeléséről is, hogy

a pénzből meghatározó befolyást szerezhetne a Kronen Zeitung című lapban, és a választási kampányban az FPÖ szolgálatába állíthatná. Heinz-Christian Strache jelezte, hogy ha pártja kormányra kerül, állami megbízásokkal hálálná meg a segítséget.

Úgy vélte, az FPÖ a Kronen Zeitung támogatásával a szavazatok 34 százalékát is megszerezheti, amivel az első helyen végezne. Azt mondta, hogy orosz partnerének alapítania kellene egy vállalkozást, amely megkaphatná mindazokat az állami megbízásokat, amelyeket korábban a Strabag építőipari nagyvállalat szerzett meg.

Tárgyaltak arról is, hogy az orosz partner miként juttathatna nagy összegű támogatást az FPÖ-nek egy egyesületen keresztül, amely nem kapcsolódik a párthoz. A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint az ismertetett támogatási modell felveti az illegális pártfinanszírozás gyanúját.

A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint a találkozó csapda lehetett, a célja pedig Heinz-Christian Strache kompromittálása volt.

Azt nem közölték, hogy a videó milyen forrásból jutott el a két szerkesztőséghez. Beszámolójuk szerint az általuk felkért szakértők hitelesnek találták a rejtett kamerával készített felvételeket.

Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung érdeklődésére írásban megerősítette a találkozó tényét. Állásfoglalásukban kiemelték, hogy az informális megbeszélés során több alkalommal hangsúlyozták az osztrák jogi előírások betartásának szükségességét.

Az FPÖ a 2017 októberében tartott parlamenti választáson a szavazatok 25,9 százalékát összegyűjtve a harmadik lett, és koalícióra lépett az Osztrák Néppárttal (ÖVP), amely 31,4 százalékos eredménnyel az első helyen végzett.

A videófelvételekre egyelőre még nem reagált nyilvánosan Sebastian Kurz osztrák kancellár, akinek a pártja a Szabadságpárt koalíciós partnere, Strache pedig a helyettese a kormányban. A Reuters szerint Kurz válságértekezletet hívott össze már péntek éjjel, és szombaton meg fog szólalni az ügyben.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Újabb állam szavazta meg, hogy vérfertőzés és erőszak esetén is tilos az abortusz
Alabama után Missouriban is így döntöttek.
MTI, Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. május 18.Újabb USA-tagállamban akarnak bevezetni olyan szigorú abortusztörvényt, amelyik nem tesz kivételt akkor sem, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőző kapcsolat miatt következik be.

Az egyik közép-nyugati tagállamában, Missouriban május 17-én pénteken a képviselőház szigorított abortusztörvényt szavazott meg.

A republikánus többségű képviselőház 109:46 arányban voksolt a törvényjavaslat mellett, és miután azt csütörtökön a - szintén republikánus többségű - szenátus is elfogadta, életbelépéséhez már csak a kormányzó aláírására van szükség.

Mike Parson republikánus kormányzó az abortusz betiltásának rendíthetetlen híve, és már a szenátusi szavazás előtt jelezte, hogy támogatja a jogszabályt.

A Missouriban megszavazott törvény értelmében a magzat első szívdobbanásától - a terhesség hatodik vagy nyolcadik hetétől - megtiltanak minden művi magzatelhajtást.

A törvény nem tesz kivételt a nemi erőszak és vérfertőzés miatt bekövetkező terhességgel sem, csak akkor engedélyezi majd a terhesség megszakítását, ha az anya élete veszélyben van. Az abortuszt végző orvosokat 15 év börtönre is ítélhetik.

Az abortuszt elszenvedő nőt azonban nem terheli büntetőjogi felelősség.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Megalkották a világ első mesterséges élőlényét
A kutatók szerint megnyílt az út, hogy nekünk tetsző módon hozzunk létre működő, élő szervezeteket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 17.Mesterséges élőlényt hoztak létre cambridge-i kutatók.

Pontosabban megalkották az első olyan élőlényt, amelynek örökítőanyagát egészében mesterségesen szintetizálták, és a természetes mintához képest gyökeresen átalakították.

Az egyedülálló kísérlet eredményét sokan máris a világ első mesterséges élőlényének tekintik.

A kutatás során a mesterséges mikróba alapját egy a talajban, illetve az emberi bélrendszerben tenyésző baktérium, az Escherichia coli, vagyis E-coli adta. (Az E-coli rendszerint meleg vérű állatok tápcsatornájának alsó szakaszában él. A legtöbb szerotípus ártalmatlan, az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak. A virulens törzsek okozhatnak gasztroenteritiszt, húgyúti fertőzéseket, meningitiszt és egy sor más betegséget.)

A létrejött új, mesterséges baktérium természetes rokonánál jóval kisebb génkészlettel is elboldogul. Mivel a baktérium életképes a mesterséges DNS-sel, a kutatók értékelése szerint immár semmilyen elvi akadálya nincs annak, hogy a nekünk tetsző módon alkossunk működő, élő szervezeteket (első körben persze egysejtűeket), amelyek például meghatározott összetételű anyagot termelnek, vagy betegségek ellen rendelkeznek rezisztenciával.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Vilmos herceg mentális problémáiról vallott: nincs ahhoz fogható fájdalom, minthogy elvesztette édesanyját
A fiatalkori gyászból 'nyert' empátiával a szerinte zárkózott britek mentális egészségéért szeretne küzdeni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 18.Vilmos herceg a BBC TV dokumentumfilmjében nyílt meg saját mentális egészségéről és az őt ért traumákról is.

A vasárnap adásba kerülő felvételeken Vilmos Peter Crouch és Danny Rose focistákkal, Thierry Henry és Jermaine Jenas egykori játékosokkal és Gareth Southgate-tel, az angol válogatott szövetségi kapitányával beszélget.

Valamennyien őszintén vallanak azokról a pszichológiai problémákról és a nyomásról, amikkel karrierjeik során szembesültek.

Vilmos azt mondta, hogy a brit keménységnek megvan a maga ideje, amikor nehéz idők járnak, de az embereknek szükségük lenne arra is, hogy pihenjenek egy kicsit és beszélni tudjanak az érzelmeikről, ugyanis "nem vagyunk robotok".

Emellett az is szóba került, hogy érzelmileg mennyire megterhelő volt számára a mentőhelikopter-pilótaság, mivel a hatásait még most is érzi.

"Mintha a halál az ajtón kopogtatna"

- írta le, mit érzett folyamatosan egykori munkahelyén, melyet 2017 nyarán hagyott ott.

II. Erzsébet királynő unokája 2015 nyarán állt szolgálatba a légi mentőszolgálatánál, ám nem volt számára teljesen ismeretlen a terep: 2013 szeptemberéig három éven át a brit királyi légierő (RAF) egyik walesi támaszpontján dolgozott kutató-mentő helikopterpilótaként.

A munka érzelmi oldala azért is volt "nehéz" számára, mivel korábban a katonaság világában az érzelmeket félre kellett tenni.

Vilmos elmondása szerint a mentők világa "sokkal nyitottabb" és teljesen más.

"Nagyon nyers, érzelmi csomagokat kell cipelni napról napra, miközben szembesülsz a családokkal, akik épp a legrosszabb hírek kapják, amiket csak kaphatnak"

- magyarázta.

"Azok a nyers érzelmek... Szinte éreztem, amint kavarognak bennem és tudtam, hogy meg lesz még az áruk és problémát okoznak. Beszélnem kellett róluk."

Az egyik legnagyobb traumája azonban kétség kívül édesanyja, Diana elvesztése.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A Facebook rangsorolni fogja az ismerőseinket, és az alapján mutatja a posztjaikat
Figyelik azt is, kinek a bejegyzéseit lájkolod, és kikkel vannak közös barátaid.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 17.Egyfajta rangsort kíván felállítani a Facebook az ismerőseink között. Ez dönti el, kinek a posztját fogja előbb megmutatni.

A rangsort a korábban kitöltött kérdőívek alapján állítják fel.

A tervek szerint az előrébb sorolt posztok között lesznek a családtagoké és a közeli barátoké, és az általunk követett oldalakon megjelenő hírek és videók.

A Facebook blogja azt írja, hogy ez jelentős változás lesz, javítani fogja a felhasználói élményt, és nem az oldalon töltött időt akarják tovább növelni.

A kérdőíveken a felhasználóknak meg kellett jelölniük, a Facebook-ismerőseik közül kikhez érzik magukat a legközelebb.

Azt is figyelembe veszik, kinek a posztjait lájkolod a legtöbbször, kivel beszélsz a legtöbbet, hányszor osztod meg azt, amit egy-egy ismerősöd közzétesz, illetve kiknek a posztjait osztod tovább.

Állítólag az is számítani fog, hogy kikkel vannak közös ismerőseid, hogy kikkel együtt szólsz hozzá ugyanazoknál a tartalmaknál, és hányszor jelentkezel be ugyanarról a helyről.

A közösségi oldal szerint a módszerrel tökéletesen meg lehet állapítani, hogy kinek a posztjait szeretnénk látni leghamarabb.

Ez azonban itt nem áll meg, mivel az algoritmus folyamatosan változik aszerint, hogy éppen kivel vagy közelebbi kapcsolatban a közösségi oldalon, és kivel lépsz kapcsolatba a legkevesebbet az ismerősök közül

Via 24.hu


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x