hirdetés
15112433079_1d37ebce57_b.jpg

Kipusztulhatnak a U2 által világhírűvé tett Joshua Tree nemzeti park ősfái a klímaváltozás miatt

Ősidők óta állnak, de lehet, hogy a század végére elbúcsúzhatunk tőlük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 19.


hirdetés

Az állam dél-keleti zónájának sivatagi ökorendszere soha nem volt még ilyen sérülékeny. A kaliforniai Riverside egyetem kutatóinak az Ecosphere-ben megjelent tanulmánya szerint az éghajlatváltozás miatt életveszélybe kerültek a fák. Ezen kívül súlyos csapás volt a januári szövetségi költségvetési huzavona, a Shutdown, amikor lecsökkentették a nemzeti park alkalmazottainak számát. Ennek következtében elszaporodtak a vandál cselekedetek és az erdőtüzek. Az utóbbi hónapok látogatói a szakértők szerint olyan károkat okoztak a sivatag talajában, amelyeknek helyreállítására 300 év lesz szükséges – írja a Lonely Planet.

A több mint 790 ezer holdas park a kislevelű jukkáról kapta, ezt nevezik Józsué fájának. A sivatagi növény az agavék családjához tartozik. Az indiánok nagy becsben tartották: édes virágaikat megsütötték, leveleiből pedig kosarat és kötelet fontak. Maga a park különleges ismertséget szerzett világszerte, amikor 1987-ben a U2 együttes elkészítette a The Joshua Tree című, ma már klasszikusnak számító lemezét és a borító fotói itt készültek.

Ez a különleges formákat öltő fa több száz, egyes alfajok esetében akár ezer éves életét szerteágazó, mélyre hatoló gyökereinek és ritka csírázásának köszönheti, de ha a globális felmelegedés miatt elmaradnak a nagy esőzések, nem menekülhet.

A Riverside egyetem tudósai azokat a korábbi tanulmányokat akarták megerősíteni, hogy Józsué fái 2021-re kipusztulhatnak. Dr. Lynn Sweet növényökológus vezetésével 4000 fát vizsgáltak meg különböző módszerekkel, és megállapították: a rezervátum csak azonnal és radikális akcióval menthető meg.

hirdetés

De ez is csak azt jelenti, hogy az üvegház hatású gázok nagy mértékű csökkentése és a nyári hőmérséklet legfeljebb 3 C fokos emelkedése mellett a fák élőhelye 19%-nak van esélye a túlélésre 2070 után.

Ellenkező esetben eltűnésre van ítélve fél évszázadon belül egy olyan ősnövényzet, amely ott élt a 2,5 millió évvel ezelőtt kezdődött pleisztocén földtörténeti korszak óta, túlélte a masztodonokat, a kardfogú tigriseket és a gyapjas mamutokat, de az emberi tevékenység okozta klímaváltozást nem.

Több szervezet is munkálkodik a Joshua Tree megmentésén, köztük az Earthwatch és a Mojave Desert Trust. Mint ez utóbbi igazgatója, Geary Hund elmondta, igyekeznek az ősi sivatagi élőhelyet helyreállítani, olyan természetes folyosók létrehozásával, amely segíti az állatokat és növényeket alkalmazkodni a változó klímához. Ezen kívül őshonos növényeket telepítenek és több mint 500 fajtát tartalmazó csírabankkal akarják biztosítani a sivatag védelmét a klímaváltozás, a tüzek és a szárazság ellen.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
honvedelmi_miniszterium.jpg

Kirúgták a honvédségtől a barátnőjét Bujákon félholtra verő katonát

A felismerhetetlenségig összevert hatgyerekes anyuka a Facebookra töltött fel sokkoló fotókat. Azóta már a rendőrség is nyomoz az ügyben.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Soron kívül megszüntették annak a tartalékos katonának a szolgálati viszonyát, aki szombaton a felismerhetetlenségig vert egy nő Bujákon, írja a 24.hu. A lappal közölte a honvédség és a minisztérium, hogy az ügyben rendőrségi vizsgálat indult, melynek befejezéséig nem áll módjukban több információt adni. Azt azonban kiemelték, hogy

"...a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség – még az önkéntes tartalékos katonák esetében is – elítéli a nők elleni erőszak minden formáját."

hirdetés

Korábban beszámoltunk arról, hogy szerdán a Pásztói Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében kezdeményezte az illetékes ügyészségen a férfi távol tartásának elrendelését.

A félholtra vert hatgyerekes miskolci nő még szombaton töltött fel néhány fotót a Facebookra. A posztban elkeseredetten mesélte el, hogy barátja, egy nyugalmazott katonatiszt immár nem először bántalmazta. A férfi ezúttal egy katonai rendezvény után, a szállodai szobában esett a nőnek, a képek tanulsága alapján egyáltalán nem fogta vissza magát. Az esetről ebben a cikkben számoltunk be részletesen:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hvaldimir-beluga-balna-video-1000x583.jpg

Tragikus sors várhat az emberekkel játszó belugára, amiről újabb videó terjed a neten

A Hvaldimir nevű bálnát jól ismerik már a norvég tengerbiológusok, mivel általában arrafelé úszkál. Azt is tudják, honnan jött, és mi lesz a sorsa, ha az emberek továbbra is barátkoznak vele. A szomorú valóság a megmosolyogtató videók mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Az utóbbi időben több aranyos videó is keringett a neten beluga bálnákról, amelyek különösen barátságosak és segítőkészek voltak a körülöttük lévő emberekkel.

Ott van például az az eset, amikor egy fiatal nő a tengerbe ejtette a mobilját, és egy belugától kapta vissza:

Vagy amikor egy beluga ellopta, majd visszaadta egy kajakos GoPro kameráját:

hirdetés

Most ismét egy hasonló videó kezdett el terjedni egy játékos belugáról: egy hajón utazó emberrel játszik egy rögbilabdával, amit a férfi eldob, ő pedig elkapja és visszahozza, akár egy kutya.

A közösségi oldalakon rengetegen látták már a valóban aranyos felvételt. Az IFL Science oldala viszont rávilágít arra, miért nem minden arany, ami fénylik, vagyis mi lehet ennek hátterében.

Több kutató ugyanis azt állítja, hogy

ez a beluga valószínűleg egy orosz kémbálna, amely megszökhetett vagy elengedték a fogságból, ugyanis már többször is látták ugyanazt az állatot Norvégiánál. Az is lehet, hogy ő volt az a beluga, amelyik visszaadta a vízbe ejtett telefont és a GoPro kamerát is.

A Hvaldimir nevű bálnát Norvégia keleti partján látták először idén, és mivel egy jól láthatóan "Szentpétervár felszerelése" feliratú hevedert viselt, egyértelmű, hogy emberek által kiképzett állatról van szó. Norvég szakértők már akkor azt feltételezték, hogy

az oroszok fegyverként használhatják a belugát: kamerát szerelnek fel rá, hogy kémkedjen nekik a vizekben, vagy fegyvert erősítenek hozzá, és arra képzik ki, hogy ha illetéktelenek lépnek az ő területeikre, megtámadja őket.

Amióta Hvaldimir feltűnt a norvég partoknál, a tengerbiológusok igyekezték megfigyelni, mert aggódtak amiatt, hogy hogy képes túlélni a tengerben egyedül. Az egyik szakember attól tart, hogy a beluga csak időnként tud táplálkozni, és nem talál elég élelmet, ezzel magyarázható a súlyvesztése. A bálnát jelenleg a Halászati Igazgatóság gondozza, és már javult az állapota.

A közösségi médiában sokan a Keiko és a Luna nevű kardszárnyú delfinekhez hasonlítják Hvaldimirt. Mindketten arról váltak híressé, hogy különösen szerettek emberek közelében lenni, delfintársaikkal pedig nem tudtak együttélni, és végül tragikus módon ért véget az életük.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
borkai2.jpg

Döntött a MOB: nem veszik el Borkai Zsolt életjáradékát

Szerintük a törvényjavaslat nincs megfelelően előkészítve, nincs összhangban az olimpiai eszmével, és az alkotmányos jogokkal sem.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Ma tárgyalta a Magyar Olimpiai Bizottság a jobbikos Steinmetz Ádám javaslatát, amely szerint meg kellene vonni Borkai Zsolt életjáradékát, mivel méltatlanná vált rá – írja a hvg.hu.

Az ellenzéki politikus, aki maga is olimpiai bajnok, azt szerette volna elérni, hogy erkölcstelen életvitel alapján is meg lehessen vonni olimpiai életjáradékot, mint a volt győri polgármester esetében az adriai orgia miatt.

A bizottság azonban úgy reagált: a törvényjavaslat nincs megfelelően előkészítve, nincs összhangban az olimpiai eszmével, és az alkotmányos jogokkal sem.

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még korábban azt közölte, hogy csak az veszti el érdemtelenség miatt az életjáradékát, aki büntetett előéletű, büntetőeljárás alatt áll, vagy próbaidőre bocsátották.

Mivel Borkai esetében egyik sem áll fenn, továbbra is kapja az olimpiai aranyérméért járó havi összeget a magyar államtól.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
meszaros-miklos-bboglar.jpg

Több mint hárommilliót kap megmaradt szabadságaiért a fideszes polgármester, pedig papíron mindet kivette

A Balatonboglárt vezető Mészáros Miklós szerint végül eltért az előzetes tervektől. A pénz egy részét pedig jótékony célra ajánlja fel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Zsinórban harmadik alkalommal választották meg a fideszes Mészáros Miklóst Balatonboglár élére október 13-án, ennek kapcsán derült ki, hogy az előző ciklusban nem sokat pihent: összesen 119 nap szabadsága ragadt bent, tehát ennyit nem használt fel – írja a 24.hu.

A ki nem vett szabadságok megváltásaként pedig a lap szerint összesen 3 273 457 forintra jogosult az újraválasztott polgármester.

Ez úgy lehetséges, hogy a polgármesterek a törvény szerint évi 25 munkanap alapszabadságra és 14 munkanap pótszabadságra jogosultak. Ez összesen 39 nap, vagyis az ötéves ciklus alatt 195 nap. Mészáros azonban a jelek szerint ennek csak a töredékét, 76 napot vett ki.

A 24.hu ugyanakkor megtalálta azokat a táblázatokat az önkormányzat weboldalán, amelyekben a polgármester szabadságütemezése szerepel. Ezek alapján pedig Mészáros papíron az összes szabadságát kivette.

hirdetés

A polgármester a portál érdeklődésére azt válaszolta, a sok munka miatt végül nem tudta kivenni az összes betervezett szabadságát: bár minden év elején elkészítette a szabadságolási tervet, ahogyan azt a jogszabályok előírják, végül annyi munkája volt, hogy nem tudta tartani ehhez magát.

Hozzátette azt is, hogy a szabadsága megváltásából származó jövedelme egy részét jótékony célokra fordítja: helyben működő alapítványokat és faültetési akciókat szeretne támogatni.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!