hirdetés

Kipusztulhatnak a U2 által világhírűvé tett Joshua Tree nemzeti park ősfái a klímaváltozás miatt

Ősidők óta állnak, de lehet, hogy a század végére elbúcsúzhatunk tőlük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 19.


hirdetés

Az állam dél-keleti zónájának sivatagi ökorendszere soha nem volt még ilyen sérülékeny. A kaliforniai Riverside egyetem kutatóinak az Ecosphere-ben megjelent tanulmánya szerint az éghajlatváltozás miatt életveszélybe kerültek a fák. Ezen kívül súlyos csapás volt a januári szövetségi költségvetési huzavona, a Shutdown, amikor lecsökkentették a nemzeti park alkalmazottainak számát. Ennek következtében elszaporodtak a vandál cselekedetek és az erdőtüzek. Az utóbbi hónapok látogatói a szakértők szerint olyan károkat okoztak a sivatag talajában, amelyeknek helyreállítására 300 év lesz szükséges – írja a Lonely Planet.

A több mint 790 ezer holdas park a kislevelű jukkáról kapta, ezt nevezik Józsué fájának. A sivatagi növény az agavék családjához tartozik. Az indiánok nagy becsben tartották: édes virágaikat megsütötték, leveleiből pedig kosarat és kötelet fontak. Maga a park különleges ismertséget szerzett világszerte, amikor 1987-ben a U2 együttes elkészítette a The Joshua Tree című, ma már klasszikusnak számító lemezét és a borító fotói itt készültek.

Ez a különleges formákat öltő fa több száz, egyes alfajok esetében akár ezer éves életét szerteágazó, mélyre hatoló gyökereinek és ritka csírázásának köszönheti, de ha a globális felmelegedés miatt elmaradnak a nagy esőzések, nem menekülhet.

A Riverside egyetem tudósai azokat a korábbi tanulmányokat akarták megerősíteni, hogy Józsué fái 2021-re kipusztulhatnak. Dr. Lynn Sweet növényökológus vezetésével 4000 fát vizsgáltak meg különböző módszerekkel, és megállapították: a rezervátum csak azonnal és radikális akcióval menthető meg.

De ez is csak azt jelenti, hogy az üvegház hatású gázok nagy mértékű csökkentése és a nyári hőmérséklet legfeljebb 3 C fokos emelkedése mellett a fák élőhelye 19%-nak van esélye a túlélésre 2070 után.

hirdetés

Ellenkező esetben eltűnésre van ítélve fél évszázadon belül egy olyan ősnövényzet, amely ott élt a 2,5 millió évvel ezelőtt kezdődött pleisztocén földtörténeti korszak óta, túlélte a masztodonokat, a kardfogú tigriseket és a gyapjas mamutokat, de az emberi tevékenység okozta klímaváltozást nem.

Több szervezet is munkálkodik a Joshua Tree megmentésén, köztük az Earthwatch és a Mojave Desert Trust. Mint ez utóbbi igazgatója, Geary Hund elmondta, igyekeznek az ősi sivatagi élőhelyet helyreállítani, olyan természetes folyosók létrehozásával, amely segíti az állatokat és növényeket alkalmazkodni a változó klímához. Ezen kívül őshonos növényeket telepítenek és több mint 500 fajtát tartalmazó csírabankkal akarják biztosítani a sivatag védelmét a klímaváltozás, a tüzek és a szárazság ellen.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vihar-szerda-videok-fotok-scaled.jpg

Hatalmas széllel és rengeteg esővel érkezett a vihar kedden – mutatjuk a videókat és fotókat

Zircen óriási eső volt, de néhány budapesti kerületben is leszakadt az ég.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

Kedden ismét vihar söpör végig az ország egy részén.

A vihar hatalmas széllel és rengeteg esővel érkezett meg. Erről többen is posztoltak videót, fotót a Facebookra.

"Olaszfalu szélvihar, szakadó eső!"

- írta videója mellé Regenye Gabriella Grubi a MetKép Facebook-csoportjában.

hirdetés

Security Check Required

null

Ring Richárd Zircről posztolt videót a csoportba:

Security Check Required

null

"Nem tudom mennyire látszik de Zirc elúszott ismét. Folyamatosan dörög és villámlik a szél mindent visz ami az útjába kerül"

- ezt már Bakonyi Flóra írta a ViharVonal Viharvadász Csapat Facebook-csoportba. Mellékelt egy fotót is:

Flóra Bakonyi

Nem tudom mennyire látszik de Zirc elúszott ismét. Folyamatosan dörög és villámlik a szél mindent visz ami az útjába kerül. Várom tőletek a jobbnál jobb fotókat ?❤️☁️?️

Répás Balázs videója a ViharVonal Viharvadász Csapat csoportban:

Security Check Required

null

"Bakonynána most...Mintha dézsából öntenék a vizet...Nagyokat dörög"

- írta videójához Pásztor Cintia.

Security Check Required

null

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
pixa-iskola.jpg

A megszokott rendben kezdődik a tanév a minisztérium szerint, nem terveznek digitális oktatást

Azért folyamatosan értékelik a helyzetet, az iskolák pedig protokollt fognak kapni a járvány elleni védekezést segítő teendőkről.
Fotó: Pixabay-illusztráció - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a koronavirus.gov.hu oldalon. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.

A koronavírus-járvány hazai alakulása eddig kedvező, jelenleg nem indokolt a digitális oktatással helyettesíteni a hagyományos oktatást. Ugyanakkor sok országban jelentősen nő a fertőzések száma és a hazai adatok is óvatosságra intenek.

Ezért a kormány, az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a helyzetet és szükség esetén további intézkedésekről dönt.

Az iskolák protokollt fognak kapni a járvány elleni védekezést segítő teendőkről. Továbbra is alapfontosságú, hogy beteg, a koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek a szülők közösségbe. Felelős szülői magatartással, az alapvető óvintézkedések betartásával elkerülhető az iskolákat érintő korlátozások bevezetése.

hirdetés

Mindemellett a veszélyhelyzet idején elrendelt és sikeresen működő tantermen kívüli, digitális munkarendben gyűjtött tapasztalatokat és eredményeket az EMMI, az iskolák és a pedagógusok is elemzik, és szakmai egyeztetéseket követően a hagyományos iskolarend keretében is alkalmazzák.

A kormány emellett felkészül a járvány esetleges második hullámára és ehhez a nemzeti konzultáció keretében augusztus 15-ig várja a magyar emberek véleményét arról, hogy támogatják-e azt, hogy járvány idején az iskolás gyermeket nevelő családok és tanárok számára ingyenes legyen-e az internet.

Lapozz a részletes tanévrendért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Beirut-1.png

A NASA űrfelvételén tisztán látszik, mekkora pusztítást végzett a robbanás Bejrútban

A fotók által azt is könnyebb megállapítani, hol érdemes a mentőalakulatoknak túlélőket keresni.
Címkép:NASA - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Bejrútban a múlt héten egy tragikus robbanássorozat zajlott le, miután felgyulladt egy raktár, tele ammónium-nitráttal, amit általában műtrágyák előállításához, valamint bányarobbantásokhoz használnak.

A bejrúti robbanássorozat olyan erejű volt, hogy a pusztítás eredménye a NASA által közzétett műholdképeken is tisztán látszik - írja a HVG.

Egyébként a felhasznált műszereket általában a jégsapkák olvadásának, illetve a tengerszint megfigyelésére használják. Most két okból vettették be ezeket Bejrút feltérképezéséhez:

Egyrészt az űrből készült képekből jobban átlátható, mekkora pusztítás zajlott le Libanon fővárosában, másrészt így könnyebb megállapítaniuk, hova vezényeljék a mentőalakulatokat, hogy túlélőket keressenek a romok alatt.

Egy ilyen szörnyűség során ugyanis a helyszínen nehéz eldönteni, pontosan hol kellene bevetni a mentőcsapatokat.

hirdetés

A térkép összeállításában egy szingapúri obszervatórium segített a NASA-nak. A nagyméretű képet ide kattintva lehet megtekinteni. A sárga, narancs és vöröses színek a pusztítás mértékét jelölik: minél sötétebb a terület, annál erőteljesebb volt a robbanás.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-vakcina-oroszorszag.jpg

Putyin bejelentette az első orosz koronavírus-vakcina bejegyzését

A világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus-fertőzés ellen.
MTI, A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a Covid-19 elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését.

Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírusos fertőzés ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben "és minden szükséges ellenőrzésen átment". Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

"Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát"

- mondta, hozzátéve, hogy az oltást önkéntes alapon fogják elvégezni Oroszországban.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyag, amelyet a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki, az magas antitest titert alakított ki az önkéntesekben, akik közül senkinél sem alakult ki "súlyos immunizálási komplikáció". Az orosz szaktárca szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat.

hirdetés

Elsőként az egészségügyi dolgozókat és a tanárokat fogják beoltani. A készítmény 2021. január 1-től kerül forgalomba.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a Gamelaja Intézet vezetője korábban elmondta, hogy az első orosz oltóanyag egy vektorvakcina, amely egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét. Az adenovírust (közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírust) az eljárás során olyan "tartályként" használják fel, amely a koronavírus-gént a sejthez szállítja, ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon "megismerteti" az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Az ilyen típusú készítményeket nevezik vektorvakcinának.

A kedden közölt hivatalos adatok szerint Oroszországban április 23. óta először csökkent 5 ezer alá, 4945-re a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. A fertőzések száma ezzel 897 599-re emelkedett, ami 0,6 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 28,4 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 094 565), Brazília (3 057 470) és India (2 268 675) után.

Az aktív esetek száma 1679-cel 179 293-ra csökkent. A halálozások száma 130-cel 15 131-re, a gyógyultaké pedig 6494-gyel 703 175-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 31 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 177 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 239 495 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!