hirdetés
koronavirus-2.jpg

Kínából hazatérő utasokat fuvarozó taxis a koronavírus első halálos áldozata Tajvanon

A 60 éves férfi nem járt külföldön az utóbbi időben, de taxisként találkozott olyan utasokkal, akik Kínából, Hongkongból és Makaóból tértek vissza Tajvanra. Még vizsgálják, hogyan fertőződhetett meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 16.


hirdetés

Tajvan középső részén vasárnap meghalt az első helybeli, akinél kimutatták a COVID-19-nevű új koronavírust - értesült az MTI.

A 60 éves férfi az elmúlt időben nem járt külföldön, a hatóságok egyelőre még vizsgálják, hogyan fertőződött meg.

A férfi légzési elégtelenséggel került kórházba február 3-án, végül tüdőgyulladást állapítottak meg nála. Az egészségügyi miniszter szerint az egyik hozzátartozója is megfertőződött a vírussal.

A férfi taxisként dolgozott és olyan utasokat szállított, akik Kínából, Hongkongból és Makaóból tértek vissza Tajvanra. Vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy kikkel érintkezhetett a sofőr, aki cukorbeteg volt, valamint B típusú hepatitiszes.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Kínában szombaton 2009 új megbetegedést jegyeztek fel, így a fertőzöttek száma 68 500-ra emelkedett. A halálos áldozatok száma ugyanezen a napon 142 volt, így már összesen 1665-en haltak bele a fertőzésbe. A gyógyultak száma 9419-re emelkedett.

hirdetés

A járvány Kínában továbbra is a kórokozó kiindulópontjának számító Hupej tartományban terjed a leginkább.

Ugyanakkor a koronavírus több európai országban is megjelent már, szombaton pedig Franciaországban meghalt egy 80 éves kínai férfi, aki Hupej tartományból utazott Európába. Ő a koronavírus első halálos áldozata Európában.hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
amazon.png

Kirúgta az Amazon a munkást, aki szóvá tette, hogy a cég sehogy sem védi őket a koronavírustól

Christian Smalls az online cégóriás New York-i raktárában dolgozott. Több kollégája is koronavírusos, de semmi védelmet nem kaptak. Békés demonstrációt szervezett, kirúgták.
Independent - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Ahogy arról mi is beszámoltunk, bár a világon rengetegen veszítik el a munkájukat és megélhetésüket a koronavírus-járvány miatt, van egy amerikai óriáscég, ahol pont munkaerőre lenne szükség.

Egészen pontosan százezer új dolgozóra lenne szüksége az Amazonnak, az emberek ugyanis a járvány miatt mindent házhoz akarnak szállíttatni.

Éppen ezért rengeteg futárra van szüksége a webáruháznak, az Amazon pedig arra számít, hogy akik a járvány miatt veszítették el a munkájukat – főleg a vendéglátásban dolgozók – állást vállalnak az Amazonnál.

A cég vezetője, Jeff Bezos Instagramon tette közzé nyílt levelét, amelyben az állásajánlat mellett azt is leírja, hogy emeli a dolgozók órabérét.

hirdetés

Ezzel önmagában nem is lenne semmi baj, ám az egész világot behálózó webáruház raktáraiban egyes vélemények szerint csak a minél hatékonyabb futószalagmunka a fontos, a dolgozók védelme nem.

A New York-i raktárban dolgozó Christian Smalls erre hívta fel a figyelmet.

Kollégái közül többen is elkapták a koronavírust, ám a velük egy légtérben dolgozó munkások az égvilágon semmilyen védőfelszerelést nem kaptak az Amazontól, sőt, még egy fertőtlenítő takarítást sem tudtak kikönyörögni a vezetőségtől.

Smalls erre úgy döntött, békés demonstrációt szervez. Igaz, csak 12 társa csatlakozott hozzá, de már ez a kis ellenállás is elég volt ahhoz, hogy a cég kirúgja.

A döntést hivatalosan azzal indokolták, hogy mivel Smalls bizonyítottan érintkezett koronavírussal fertőzött személlyel, ezért a főnökség két hetes házi karatnénba küldte. Ám a férfi ezt nem tartotta be, hanem bement dolgozni.

A férfi állítása szerint fel volt készülve arra, hogy kirúgják.

"Ez nem erről szól. Ez arról szól, hogy ezt a céget nem érdeklik az emberek. A teljesítmény meg a profit. Ez erről szól"

– nyilatkozta a CNN-nek Smalls, aki egyébként New York Állam főügyészéhez, Letitia James-hez fordult jogorvoslatért.

A főügyész vizsgálatot ígért, ám már előzetesen is elítélően nyilatkozott az Amazonról, amely "a gyanú szerint akadályozza munkásait abban, hogy saját egészségüket és életüket védjék".

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-ausztria-becs-northfoto.jpg

Koronavírus: Ausztriában már több mint 11 ezer fertőzött van

Eddig 2022-en gyógyultak meg; és 168-en haltak bele a vírusfertőzés okozta szövődményekbe az országban.
MTI, fotó: Northfoto - Xinhua News Agency/eyevine - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Ausztriában péntek estére 11 383-ra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma; ez az előző napihoz képest kevesebb mint négy százalékos növekedést jelent.

A betegek közül 1074-en részesülnek kórházi kezelésben, közülük 245-en vannak intenzív osztályon. Eddig 2022-en gyógyultak meg; és 168-en haltak bele a vírusfertőzés okozta szövődményekbe.

Sebastian Kurz kancellár az osztrák parlament ülésén bejelentette: "A kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Ausztria gyorsan kilábaljon a válságból".

Sebastian Kurz kancellár szájmaszkban jelent meg a parlamentben. A koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett óvintézkedésekről azt mondta: szükség van rájuk, hogy "visszakapjuk a megszokott szabadságunkat, hogy együtt lehessünk szeretteinkkel, ahelyett hogy elveszítünk embereket, akiknek még nem kellene meghalniuk."

A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a hétvégén áttekintik a számokat, és annak függvényében esetlegesen döntés születhet arról, mikor oldják fel az üzleteket érintő korlátozásokat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

hirdetés

a szájmaszk viselése és a legalább egy méteres távolság megtartása továbbra is kötelező lesz. Egyben felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy húsvétkor ne tartsanak családi összejöveteleket.

Az osztrák kormány egy 15 milliárd eurós korona-segélyalapot hoz létre, a válság miatt nehéz helyzetbe került, legfeljebb 250 embert foglalkoztató cégek megsegítésére. A nagyobb vállalatok csak akkor pályázhatnak, ha nem váltak meg egy dolgozótól sem, ahelyett áttértek a részmunkaidős foglalkoztatásra. A csomag állami garanciával fedezett kölcsönöket, valamint vissza nem térítendő támogatásokat ígér, a bónusz- és osztalékfizetés korlátozása mellett. Azok a cégek, amelyeknek forgalma legalább negyven százalékkal esett vissza, 90 százalékos állami garanciával kaphatnak hitelt, és ezenfelül a cégek legfeljebb 90 millió eurós állami támogatásban is részesülhetnek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-olaszorszag-halott-koporso-northfoto-scaled.jpg

Olaszország: még mindig több mint 700 ember hal meg naponta a koronavírus miatt

Az országban már napi 40 ezer tesztet végeznek, hogy kiszűrjék a fertőzötteket.
MTI, fotó: Northfoto - IPA MilestoneMedia/PA Images - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Még mindig hétszáz felett van Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma, amely a járvány helyi megjelenése óta elérte a 14 681-t - közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

Az elmúlt egy napban a járvány következtében elhunytak száma 766 volt, a megelőző 760-hoz képest. Ezt megelőzően szerdán 727, kedden pedig 837 beteg halt meg. A tájékoztatás szerint Olaszországban már 77-orvos hunyt el a járványban.

Pénteken 4585 új fertőzöttet jelentettek, így már majdem 120 ezer megbetegedést regisztráltak eddig a járvány kezdete óta.

A gyógyultak száma elérte a 19 758-t.

A jelenleg diagnosztizált több mint 85 ezer fertőzőtt hatvankét százaléka házi karanténban tartózkodik, az intenzív osztályokon több mint négyezer beteget kezelnek, de az utóbbi egy nap alatt az egész országban 15 beteget kellett intenzívre szállítani.

hirdetés

Az intenzív ellátásra szoruló betegek átlagosan tíz-tizenöt napot töltenek ezen a kórházi osztályon.

A gócpont Lombardiában az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma a korábbi fokozatos csökkenés után 1455-re emelkedett. Csütörtökön 1292, szerdán 1565, kedden 1047 volt a számuk. Csökkent a halottak száma 351-re, miközben korábban 367 volt, a szerdán mért 394 és a keddi 381 után. A tartományban a halottak száma 8311-re emelkedett, a diagnosztizált fertőzötteké több mint 47 ezerre.

A heteken át kritikus helyzetet átélő Bergamo városában ez volt az első nap, hogy a kórházból hazatérők száma magasabb volt az újonnan beutalt betegeknél.

Az olasz polgári védelmi hatóság arról is beszámolt, hogy emelkedett a naponta végzett vírustesztek száma:

most már mintegy napi negyvenezret végeznek, jelentős többségüket Lombardia és Veneto tartományban.

Azt is közölték, hogy Olaszországban eddig valamivel több mint 4 millió minőségi szájmaszkot tudtak kiosztani, de ebből majdnem kivétel nélkül az egészségügyi dolgozók részesültek.

A márciusban bevezetett szigorú óvintézkedések, amelyeket a kormány egyenlőre április 13-ig hosszabbított meg, akár május közepéig is eltarthatnak.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
honvedseg-helikopter-katona-koronavirus.jpg

Koronavírusos lett egy magyar katona Boszniában

Helikopterrel szállították Magyarországra, hatósági karanténba került.
Fotó: Rácz Tünde/honvedelem.hu - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar katona Boszniában - közölték a honvedelem.hu oldalán.

A Magyar Honvédség Mi-17 helikoptere március 31-én Szarajevóból két katonát szállított haza.

Egyiküknél igazolták a koronavírust, és bár a másik katonánál is felmerült a fertőzés gyanúja, az elvégzett vizsgálatok nem mutatták ki a szervezetében a vírust.

A fertőzött katonánál nem volt szükség kórházi ápolásra, így miután az Uzsoki Utcai Kórházban megvizsgálták, otthonába bocsátották, ahol hatósági elkülönítésre került - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Arról is beszámoltak, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ a szarajevói kiutazás alkalmával egészségügyi szakemberekkel erősítette meg a kontingenst.

hirdetés

"Mind a tárca, mind a honvédség vezetése számára kiemelten fontos a katonák biztonsága, ezért

a missziók állományát úgynevezett járványvédelmi csomaggal látta el, amely tartalmazza a katonák egészségvédelméhez szükséges valamennyi védőeszközt (maszk, gumikesztyű, védőruházat, lábzsák, fertőtlenítő- és takarítószerek)"

- írták.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!