hirdetés
szén4.jpg

Kína titokban szénerőműveket épít, hiába áll ki nyilvánosan a kisebb szén-dioxid kibocsátás mellett

Az új erőművek a Greenpeace szerint teljesen alááshatják az éghajlatváltozás elleni globális küzdelmet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 29.


hirdetés

A hatalmas Mengeng Xilin Hőerőmű harmadik egysége a számítások szerint 700 megawatt energiával látja majd el Kínai északi régióját. A beruházást 2017 januárjában leállították, ennek ellenére a műholdképek alapján úgy tűnik, az építkezés mégis folytatódott – írja a CNN.

Műholdképek a területről:

Az erőmű építésének leállítására két éve a kínai Nemzeti Energia Igazgatóság adott utasítást, összhangban azzal a kormányzati szándékkal, hogy csökkentsék az ország szénfüggőségét és szén-dioxid kibocsátását. Xi Jinping elnök akkor személyesen jelentette be, hogy az üvegházhatást okozó gázok csökkentése az egyik legfontosabb célja. Kína a múlt héten New York-ban, az ENSZ klímacsúcsán ismét elkötelezte magát a légszennyezés csökkentése mellett.

Ennek ellenére a hónap elején legalább három új szénerőmű készült el, vagy állt építés alatt az ország északi részén, Belső-Mongóliában.

A Greenpeace szerint mindez arra utal, hogy a kínai kormány hiába függesztette fel nyilvánosan 2017-ben a szénerőművek építését, a nyilvánosság háta mögött a munka tovább folytatódott. Ennek a Greenpeace szakértője, Li Shuo szerint az is oka lehet, hogy Kína gazdasági növekedése az utóbbi időben látványosan belassult a globális lassulás, és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború miatt. A negyedéves gazdasági növekedés június végén 6,2%-ra csökkent, ami az elmúlt három évtized legalacsonyabb értéke.

Márpedig ilyenkor a politikai döntéshozók hajlamosak nagyszabású infrastrukturális projekteket indítani, amikkel esetleg csökkenthető a gazdaság lassulása.

Kína Nemzeti Energia Igazgatóságának fejlesztésekért felelős igazgatója azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy az ország az új szénerőművek ellenére is betartja a klímaváltozással kapcsolatban tett ígéreteit.

„Hatékony és tiszta széntüzelésű erőműveket fejlesztettünk ki, amelyek nagy kapacitással, magas energiahatékonysággal és alacsony szennyezőanyag-kibocsátással bírnak” – állította.

A gond csak az, hogy Kína jelenleg is a legnagyobb szénd-dioxid kibocsátó ország, messze megelőzve például az Egyesült Államokat, Indiát és Ausztráliát.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
brexit-boris-johnson-nagy-trukkje-ket-levelet-irt.jpg

Boris Johnson nagy trükkje: két levelet írt, az egyikben a Brexit halasztását kérte, a másikban az ellenkezőjét

A halasztás kezdeményezését az Európai Tanácsnak egyhangú döntéssel kell elbírálnia.
MTI - szmo.hu
2019. október 20.Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását.

Egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését.

Boris Johnsont törvény kötelezte a jelenleg október 31-én esedékes Brexit halasztásának kezdeményezésére, miután a brit parlament szombatig nem fogadta el a Brexit feltételrendszeréről e héten kötött megállapodást, és nem járult hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem.

Johnson az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak címzett első levelet, amely a halasztást kezdeményezi, nem írta alá.

A szombaton éjjel nyilvánosságra hozott első levélben az áll, hogy a brit parlament elfogadott egy törvényt, amelynek előírásai kötelezik Őfelsége kormányát az október 31-i kilépési határidő meghosszabbításának kezdeményezésére.

Johnson levele szerint a brit kormány javasolja, hogy a hosszabbítás lejárati időpontja 2020. január 31-én, brit idő szerint 23 óra - közép-európai időszámítás szerint aznap éjfél - legyen.

A levélben szerepel ugyanakkor az is, hogy ha a felek ennél hamarabb ratifikálni tudják a Brexit-megállapodást, a brit kormány a halasztási időszak korábbi befejezését fogja javasolni.

Ezen a levélen nem szerepel Boris Johnson aláírása, de még neve sem, csak annyi, hogy a levelet "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának miniszterelnöke" küldte.

Johnson az első levélhez mellékelt egy jóval terjedelmesebb másodikat is, amelyet aláírt, és amelyben közli: személyes meggyőződése és kormányának álláspontja szerint a Brexit további halasztása károsan hatna az Egyesült Királyság és EU-partnerei érdekeire, valamint a kétoldalú viszonyrendszerre.

Ebben a levélben Johnson kifejezi sajnálkozását amiatt, hogy a többi uniós vezetőnek még több időt és energiát kell áldoznia egy olyan ügyre, amelyről ő azt remélte, hogy a héten - a Brexit feltételeit rögzítő megállapodás megkötésével - megoldódott.

A brit miniszterelnök elismeri, hogy ebben a helyzetben szükség lehet egy újabb EU-csúcs összehívására.

Johnson közli a második levélben, hogy kormánya folytatja erőfeszítéseit a Brexit-megállapodás ratifikálása érdekében, és a jövő hét elején beterjeszti az ehhez szükséges törvénytervezetet.

Boris Johnson hangsúlyozza: bízik abban, hogy október 31-ig a ratifikációs folyamat végére lehet jutni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!