hirdetés

Kína megnyitotta kapuit a Tesla előtt, és ez mindent megváltoztathat

Elon Musk saját gyárat építhetett Sanghajban, amibe a kínai bankok milliárdokkal szálltak be. Nemsokára évi félmillió Tesla kerülhet a kínai utakra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 14.


hirdetés

Fotó: Wikipédia

Kína 2015 óta a világ legnagyobb elektromos autópiacának számít. A Tesla már régóta szerette volna megvetni a lábát a hatalmas országban, de az amerikai-kínai kereskedelmi háború sokáig akadályozta a nagy üzletet. Kína olyan mértékű adóval sújtotta a Teslákat, hogy egy Amerikában gyártott, 80 ezer dolláros Model S ott 140 ezer dollárba került. Az egyetlen megoldásnak az tűnt, ha magát a gyártást is Kínába helyezik.

Csakhogy ez sem volt egyszerű. A kínai kormány ugyanis sokáig arra kényszerítette a náluk terjeszkedni akaró külföldi autógyártókat, hogy hozzanak létre egy kínai partnerrel közös vállalkozást, és felezzék el a befolyó hasznot.

Peking 2018-ban kezdett lazítani ezen a szabályon. Elon Musk azonnal lecsapott a lehetőségre, és 2018 júliusában szerződést írt alá egy sanghaji gyár építéséről, amely teljes egészében a Tesla tulajdona lehetett.

A kínai bankok 6,1 milliárdos támogatásának és a kormány rekord gyorsaságú jóváhagyásának köszönhetően 2019 augusztusában az üzem meg is kezdhette a Teslák gyártását.

A jelenlegi kapacitás heti 3000, évi 150 ezer autó. És Musk meg sem akar állni az évi félmillióig. Ráadásul Kína mentesítette a Model 3-at a 10%-os forgalmi adó alól, és minden autóra 3560 dollár állami támogatást adnak.

hirdetés

És hogy mit nyer ezen Kína? Az állami bankok úgy számolnak, hogy a gyárba való hatalmas befektetésük busásan megtérül. Ezenkívül a Tesla 50 évre bérbe vette a gyár telkét, és ezt a pénzt közvetlenül a kormány kapja. Arra is számítanak, hogy az amerikai cég fellendítheti a keresletet is a kínai gépkocsi-piacon, amely 2018-ban 3%-os, 2019-ben pedig 8%-os visszaesést produkált.

Emellett van még egy szempont. A Nyugaton gyakorlatilag ismeretlen kínai elektromos autó-márkák abban bíznak, hogy egy olyan brand oldalvizén, mint a Tesla, bejuthatnak a globális piacra, akár Amerikába vagy Európába is.

A Tesla kínai szerepvállalásának környezetvédelmi jelentősége sem csekély. Az 1,4 milliárd lakosú országban vannak a világ legszennyezettebb nagyvárosai, és a megoldást az elektromos autókban látják.

A kormány aktívan támogatja az elterjedésüket. Például olcsóbb az autók regisztrálása, másrészt pedig bárhol, bármikor lehet velük közlekedni, ellentétben a hagyományos kocsikkal, amelyek 2016 óta egy tucatnyi városban csak bizonyos utakon és bizonyos napszakokban járhatnak.

A kínai szándék komolyságát mutatja, hogy az ázsiai országban már jelenleg is a megvásárolt autók 4,7%-a elektromos kocsi, szemben az amerikai 1,7%-kal. 2025-re ezt az arányt 25%-ra akarják emelni, és ebben vélhetően vezető szerep jut a Teslának.

Mint a Business Insider cikkéből kiderül, a cég 2019-ben 161%-kal növelte eladásait Kínában. És amíg a koronavírus az év első negyedében a kínai gépkocsi-piacon 42%-os visszaesést hozott, a Tesla márciusban és áprilisban is új rekordokat állított fel.

Miközben több másik gyár is bezárni kényszerült, az eladott elektromos kocsik piacán a Tesla már 30%-os részesedésnél jár.

Musk cégének befogadása azonban kockázatokat is rejt Kína számára. Korábban éveken át milliárdokat költöttek a hazai elektromos autóipar fejlesztésére. Most viszont egy külföldi céget engednek korlátlanul terjeszkedni. Lehet, hogy a Tesla megnyitja a világpiacot Kína előtt, de ugyanannyira lehetséges az is, hogy nehéz helyzetbe kerül miatta a többi kínai gyártó.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
realdoll-szexrobot.jpg

Jön a szexrobot, aminek változik a hangulata, és a szeretkezés előtt meg akarja ismerni a társát

A nem is olyan távoli jövő szexbabája mesterséges intelligenciával és saját személyiséggel rendelkezik, tud értelmes beszélgetést folytatni, és nemcsak a partnere kedvenc szexpózát, hanem a családtagjait is megjegyzi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Hamarosan piacra dobják a RealDoll nevű cég legújabb, mesterséges intelligenciával rendelkező szexrobotjait, amelyek értelmes beszélgetést tudnak folytatni és új dolgokat is képesek tanulni.

A RealDoll nevű cég 1996 óta gyárt szexbabákat, februárban pedig már be is mutatták a Real Doll X-et, amely igencsak élethűre sikerült, és sok kommentelő tetszését elnyerte.

A Daily Mail újságírója személyesen is ellátogatott a céghez, hogy még több információt derítsen ki az új, mesterséges intelligenciával működő szexrobotról.

Kiderült, hogy egy RealDoll baba három hónapos munka eredménye. A platinum szilikonból készült bőr pont olyan, mint az emberi bőr, és olyan részletesen kidolgozták, hogy ráncok is vannak rajta, alatta pedig "erek" és "csontok" is kirajzolódnak. A babák arca is rendkívül életű, a testük pedig olyan, mint a plasztikáztatott pornósztároké.

hirdetés

RealDoll X - The Ultimate Robotic RealDoll Experience

Visit https://www.realdoll.com/realdoll-x/ today to purchase. RealdollX is an AI driven robotic doll system powered by the technology developed over the past...

A RealDoll új szexrobotja azért is különleges, mert nemcsak egy jól megformázott baba, hanem egy olyan mesterséges társ, amelynek saját személyisége van, tud mozogni, mosolyogni, beszélni, sőt értelmes eszmecserét is tud folytatni a "gazdájával". A hangulata és a viselkedése is változik az adott szituációtól függően.

Például ha napokig nem foglalkoznak vele, szomorú lesz, ha megdicsérik, örül és boldog, de lehet még vicces, szégyenlős, kedves, segítőkész, sőt akár féltékeny is tud lenni bizonyos helyzetben. Tud vicceket mesélni, a kedvenc hobbijairól, filmekről, zenéről, könyvekről beszélni, felismeri a "gazdája" családtagjait, barátait, és persze megjegyzi, miket szeret a társa.

A megismerkedésükkor a robot igyekszik minél több mindent megtudni az emberről, például kérdezgeti a kedvenceiről, a munkájáról, a véleményéről egy-egy témában, mintha csak randizna vele. Ezekre pedig emlékszik is, csakúgy, mint azokra a dolgokra, amiket a partnerétől megtanul. Természetesen azt is megtanulja, hogy a társának melyik a kedvenc szexpóza, miket szeret csinálni, és egy nap hányszor szeret szeretkezni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Rózsaszín lett a jég az Alpokban, vészjósló dologra világít rá

Ráadásul még az sem teljesen világos, hogyan került oda az elváltozást okozó alga.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Érdekes jelenségre figyeltek fel az olasz Alpokban: a Presena-gleccser felületén rózsaszín árnyalatban pompázik a jég. Az ezt vizsgáló tudósok azt már megállapították, hogy egy alga miatt alakult ki az elszíneződés, azonban az még rejtély, hogyan került oda - írja a Science Alert.

A Biagio Di Mauro, az olasz nemzeti kutatótanács egyik tagja elmondta, hogy

a jelenséget az Ancylonema nordenskioeldii nevű alga okozza, amelyet már Grönlandon is megfigyeltek.

Az alga jelenléte önmagában véve nem jelent veszélyt, ugyanis kisebb mértékben megjelenése a sarkkörökön normálisnak számít. Grönlandon azonban az utóbbi években jelentősen megnőtt a számuk, amelynek oka a globális felmelegedésben keresendő. A jég ugyanis alapesetben a napfény több mint 80 százalékát képes visszaverni, ám ha az alga akadályozza ebben a képességében, kevesebb fényt ver vissza és többet nyel el, ez pedig olvadáshoz vezet.

Az olvadt, vizes környezet megfelelő táptalaja az algáknak, amelyek egyre nagyobb területet hódítanak el, nagyban hozzájárulva a gleccserek olvadásához.

hirdetés

Azt egyelőre nem tudják biztosan, hogyan kerülhetett az európai kontinens közepére a rózsaszínű alga, Di Mauro - aki korábban Svájcban, a Morteratsch-gleccseren is hasonló jelenséget figyelt meg - elmondta, hogy jelenleg azt vizsgálják, a felmelegedés mellett milyen emberi tényezők járulhatnak még hozzá az algák megjelenéséhez. Elsősorban a túrázók és a síelők hatását akarják górcső alá venni.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
timbertower-1000x528.png

Íme a jövő: Sydney-ben épül a világ legmagasabb fából készült hibrid felhőkarcolója

A fenntartható építészet legújabb mintapéldánya százalékban megújuló energiát használ majd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

Sydney-ben fog állni a világ legmagasabb hibrid építménye, amelynek most tették közzé látványterveit, és igencsak lenyűgöző építményről van szó - írja a CNN.

A BVN design stúdió és a New York-i SHoP Architects építésziroda közös tervezésében valósul meg az egyedülálló épület, amelyet fából készítenek. Amint elkészül, ide költözik be az Atlassian nevű szoftvercég, amelynek ez lesz a főhadiszállása. A 180 méter magas épületben 40 emelet kap majd helyet, ahol körülbelül 4000 alkalmazott fér majd el. Az épület egyik sajátossága, hogy több szinten is helyet kapnak a növényekkel beültetett teraszok.

Az épület egy speciális technikával készül, amely során több rétegnyi puhafát préselnek össze, és ebből hoznak létre ultraerős építőanyagot.

A torony acélvázon fog nyugodni, ám az építőanyagok legnagyobb részét a speciális faanyag adja majd. Nem csak az építőanyagában különleges azonban a készülő torony, hanem azért is, mivel ez az egyik leginnovatívabb módja annak, hogy az épületek karbonlábnyomát a lehető legkisebb mértékűre redukálják.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
agy-video-kutatas-neuronok.jpg

Elképesztő videó készült az agyról

A kutatóknak először sikerült rögzíteniük, ahogy az agy egy speciális hulladékkezelő rendszeren keresztül kimossa az elhalt neuronokat.
A címkép illusztráció: Pixabay/ColiN00B - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Arról mér régóta tudnak a kutatók, hogy az agy képes egy speciális "hulladékkezelő rendszeren" keresztül kimosni az elhalt neuronokat, hogy azok ne tömítsék el a biológiai útvonalakat. Ugyanakkor ezt a folyamatot most sikerült videóra is venni - írja a Science Alert.

Az fontos viszont megjegyezni, hogy folyamatot nem embereken, hanem egereken sikerült rögzíteni. A Yale Orvosi Iskola kutatója, Jaime Grutzendler szerint ez az első alkalom, hogy élő emlős agyán sikerült megfigyelni a folyamatot.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!