hirdetés
Kína egy szinte észrevehetetlen mikrocsippel hackelte meg a legnagyobb amerikai cégeket
Mivel az alaplapok legnagyobb része Kínában készül, így viszonylag könnyű volt bejutniuk...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 06.


hirdetés

Miközben a világsajtó tele van a különféle hackertámadásokról, adatlopásokról szóló hírekkel, egy újabb területen robbant ki botrány. A Bloomberg Businesweek magazin vezető sztorija a kínaiak kíbertámadását leplezi le.

A lap azt írja, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg számítógépesei mintegy harminc amerikai nagy cég szerveréhez fértek hozzá, köztük - a Bloomberg iparági és titkosszolgálati forrásai szerint - az Apple és az Amazon adataihoz.

A "bejutásnak" több módja is lehetséges. Vagy a gyártó és megrendelő közötti úton, vagy már a gyártás során meghekkelik a gépeket. Kínában pedig hatalmas lehetőség van erre, hiszen a mobilok, a személyi számítógépek és az alaplapok legnagyobb részét ott gyártják.

A kínai kiberegység ezt kihasználva észrevétlenül tudta az alaplapokra helyezni a ceruzahegy méretű mini mikrocsipet. Ezen keresztül pedig már rá tudta venni a szervert, hogy engedje hozzáférni az adatokhoz. Az, hogy az így meghackelt alaplap hol köt ki, nehéz irányítani, de egy tajvani bevándorló, Charles Liang uralja az alaplappiacot, a munkásai főleg tajvaniak és kínaiak, és a vásárlói pedig olyan komoly cégek, mint például az amerikai védelmi minisztérium, a CIA, vagy a haditengerészet.

Végül úgy derült fény a minicsipekre, hogy az Amazon az Elementalt akarta felvásárolni, de előtte egy biztonsági céget felkért, hogy világítsa át azt. Ekkor találták meg az Elemental szervereinek Supermicrótól beszerzett alaplapjain a rátelepített csipet. Szinte ezzel egyidőben vették észre az Apple-nél is, hogy a gépeik időnként távoli szerverekkel lépnek kapcsolatba.

Az érintett cégek hivatalos közleményben tagadták a Businesweek értesülését. A lap azonban több, ma is aktív nemzetbiztonsági vezetőre, az Apple munkatársára és más szakemberekre hivatkozva közölte, hogy ők megerősítették a chipek létét. Azt nem tudni, hogy felhasználók adataihoz hozzájutottak-e a kínaiak, de vélhetőleg elsősorban ipari kémkedés és kormányzati információszerzés volt a céljuk.

Az eset után az Amazon és az Apple is megvált a gyanús eszközöktől, bár indoklásuk szerint más oka volt a váltásnak. Az amerikaiaknak végül különféle módszerekkel, de sikerült beazonosítani azokat a gyárakat, ahol az alaplapokat gyártották a Supermicróhoz.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Kiderült, mire számíthatnak a huaweiesek a Google döntése után
Közben egyre több nagy amerikai cég is bojkottálja már a kínai óriáscéget. De mi lesz a már meglévő telefonokkal? Mi fog rajtuk futni?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.Mi is beszámoltunk arról, hogy a Google elveszi az Androidot a Huaweitől, miután Donald Trump amerikai elnök rendeletet hozott az amerikai informatikai hálózatok védelmére, a kínai telekommunikációs cég pedig tiltólistára került az Egyesült Államokban.

Mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az újonnan megjelenő Huawei készülékeiről elérhetetlenné válhat a Gmail, a Google Térkép, a Youtube vagy és a Play Áruház is.

Nem ez az egyetlen Trump okozta érvágás a cégnek, ugyanis a sajtóértesülések szerint az amerikai csipgyártók is beszüntetik vele az együttműködést, amit már hivatalosan is bejelentettek a cég felé.

A Bloomberg belső forrásokra hivatkozva azt írja,

olyan nagy amerikai cégek függesztik fel az együttműködést a Huawei-jel, mint a Qualcomm, az Intel, a Xilinx és a Broadcom. A portál szerint az alkalmazottaknak azt mondták, további utasításig ne szolgálják ki a kínai céget. Így jelenleg nem gyártanak és nem is szállítanak a Huaweinek.

Közben a Google kiadott egy közleményt arról, mit kell tudniuk azoknak, akik Huawei készülékeket használnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Így csapott le a jégeső Budapestre
A fővárost pillanatok alatt elérte a zivatar.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.Hétfő délután hirtelen lecsapott az eső Budapestre. Amellett, hogy nagyon gyorsan szakadt le az ég, még jégeső is volt a fővárosban. Az Időkép kamerái rögzítették a budapesti esőt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
37 éve napi 2 órán át gondozzák kertjüket, az övék lett a legszebb az országban
Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.A Daily Mail mutatta be azt az idős párt, akik nagyon komolyan veszik a kertészkedést, és naponta több órát is eltöltenek a szabadban, hogy növényeik a lehető legtökéletesebb állapotban legyenek.

Tony és Marie azt mondják. már 37 éve dolgoznak varázslatos kertjükön Walsallban. Otthonuk hátsó kertjébe összesen 3000 fajta növényt telepítettek, amik közül csupán kettőt nem a saját kezükkel ültettek. Azóta pedig minden egyes nap két órát töltenek a növényeik gondozásával.

A 37 év alatt a házaspár tagjai elmondásuk szerint 15 ezer fontot költöttek kertjük tökéletesítésére, ami nagyjából 5,5 millió forintnak felel meg.

Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet, így érthető, hogy a kertre évente több ezren kíváncsiak, ám ők nem erre a legbüszkébbek.

Lapozz a kertről készült videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Megváltozott a kilogramm definíciója
Ebből ugyan mi semmit sem fogunk észrevenni, de a tudományos világban ez történelmi pillanatnak számít.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.Több mértékegységet, többek közt a kilogrammot is újradefiniálták május 20-án, a metrológiai világnapon - írja az EndGadget.

A kilogrammot már 130 éve egy platina-irídium henger határozza meg, amit Le Grand K néven neveztek el és a mai napig a sèvres-i Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalban őrzik. Az idő múlásával viszont ez a henger folyamatosan veszít a tömegéből, eddigi élete során becslések szerint már 50 mikrogramm tűnt el róla.

Május 20-tól a kilogrammot már egy konstans fizikai formulával mérik, ami a kvantummechanikában használt Planck-állandó. A szakemberek szerint ez sokkal megbízhatóbb mérést biztosít, mint egy mesterséges tárgy.

Az elmúlt években több SI-mértékegységet is újradefiniáltak, például az Ampert, a Kelvint és molt is, amelyek esetében egyszerűbb a változtatás, mert ezek alapjait nem a viktoriánus korabeli Franciaországban határozták meg.

A definíciók megváltozásából mi semmit nem fogunk észrevenni, de a tudományos világban ez egy történelmi pillanat. A tudósok ugyanis ezután sokkal pontosabb méréseket tudnak majd végezni, amelyek elősegíthetik a fizikai törvények felülvizsgálatát.

Címkép: Wikipédia


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x