hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Kína egy szinte észrevehetetlen mikrocsippel hackelte meg a legnagyobb amerikai cégeket
Mivel az alaplapok legnagyobb része Kínában készül, így viszonylag könnyű volt bejutniuk...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 06.


hirdetés

Miközben a világsajtó tele van a különféle hackertámadásokról, adatlopásokról szóló hírekkel, egy újabb területen robbant ki botrány. A Bloomberg Businesweek magazin vezető sztorija a kínaiak kíbertámadását leplezi le.

A lap azt írja, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg számítógépesei mintegy harminc amerikai nagy cég szerveréhez fértek hozzá, köztük - a Bloomberg iparági és titkosszolgálati forrásai szerint - az Apple és az Amazon adataihoz.

A "bejutásnak" több módja is lehetséges. Vagy a gyártó és megrendelő közötti úton, vagy már a gyártás során meghekkelik a gépeket. Kínában pedig hatalmas lehetőség van erre, hiszen a mobilok, a személyi számítógépek és az alaplapok legnagyobb részét ott gyártják.

A kínai kiberegység ezt kihasználva észrevétlenül tudta az alaplapokra helyezni a ceruzahegy méretű mini mikrocsipet. Ezen keresztül pedig már rá tudta venni a szervert, hogy engedje hozzáférni az adatokhoz. Az, hogy az így meghackelt alaplap hol köt ki, nehéz irányítani, de egy tajvani bevándorló, Charles Liang uralja az alaplappiacot, a munkásai főleg tajvaniak és kínaiak, és a vásárlói pedig olyan komoly cégek, mint például az amerikai védelmi minisztérium, a CIA, vagy a haditengerészet.

Végül úgy derült fény a minicsipekre, hogy az Amazon az Elementalt akarta felvásárolni, de előtte egy biztonsági céget felkért, hogy világítsa át azt. Ekkor találták meg az Elemental szervereinek Supermicrótól beszerzett alaplapjain a rátelepített csipet. Szinte ezzel egyidőben vették észre az Apple-nél is, hogy a gépeik időnként távoli szerverekkel lépnek kapcsolatba.

Az érintett cégek hivatalos közleményben tagadták a Businesweek értesülését. A lap azonban több, ma is aktív nemzetbiztonsági vezetőre, az Apple munkatársára és más szakemberekre hivatkozva közölte, hogy ők megerősítették a chipek létét. Azt nem tudni, hogy felhasználók adataihoz hozzájutottak-e a kínaiak, de vélhetőleg elsősorban ipari kémkedés és kormányzati információszerzés volt a céljuk.

Az eset után az Amazon és az Apple is megvált a gyanús eszközöktől, bár indoklásuk szerint más oka volt a váltásnak. Az amerikaiaknak végül különféle módszerekkel, de sikerült beazonosítani azokat a gyárakat, ahol az alaplapokat gyártották a Supermicróhoz.


KÖVESS MINKET:
Megtalálhatta a HPV ellenszerét egy mexikói nőkből álló kutatócsoport
Ez eddig a leghumánusabb eljárás, ahogy a HPV-s sejteket gyógyíthatják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 16.


hirdetés

A National Polytechnic Institute, azaz IPN munkásságának köszönhetően fontos mérföldkőhöz ért az orvostudomány: a mexikói nőkből álló kutatócsapat megtalálta az eljárást, ami teljes egészében gyógyíthatja a humán papilloma vírust, azaz a HPV-t.

A kutatók egy úgynevezett fotodinamikus terápiát fejlesztettek ki, amit eddig 29 páciensen teszteltek, és mind a 29 esetben eredményesnek bizonyult a kezelés. Az eljárás során egy fényérzékenyítő szert sugároznak a test adott pontjaiba, ami megszünteti a HPV vírust.

Gallegos professzor és csapata egyébként több mint 20 éve kísérletezik különböző terápiás gyógymódokkal, hogy olyan betegségeket kezeljenek, amelyek súlyosabb fázisban méhnyakrákot vagy melanomát okozhatnak. A csapat egyik legfőbb eredménye, hogy felszíni beavatkozás és vágás nélkül képesek elérni gyógyulást, és a pácienseknek semmilyen káros mellékhatástól nem kell szenvedniük a kezelés után.

"Más kezelésekkel ellentétben a mi technológiánk csak a sérült sejteket távolítja el, és nem okoz kárt az egészséges szövetekben. Ezért nagy esélyt látunk arra, hogy ezzel csökkentsük a méhnyakrák okozta halálozási arányt."

A HPV egyébként szexuális úton terjed, több mint 150 eltérő típusa létezik a világon, és míg a fertőzöttek nagy része rövid időn belül meggyógyul, egy kisebb százaléknál kialakulhat a rák. Világviszonylatban a méhnyakrák a 4. leggyakoribb ráktípus nők esetében, és minden évben közel 550 ezer új beteget diagnosztizálnak a World Health Organization jelentése szerint.

Forrás: Thinking Humanity


KÖVESS MINKET:
Hatalmas meteorrobbanás történt 25 km-re a Földtől
Egy nagyméretű meteor égett el látványosan a Bering-tenger felett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Rendkívül nagy, sokévente csak egyszer tapasztalható robbanást azonosított be a NASA a légkörben, 25,6 kilométeres magasságban a földfelszíntől - írja az Index. A NASA később meghatározta a robbanás okát is: egy nagyméretű meteor égett el látványosan a Bering-tenger felett.

Hozzáteszik: a robbanás tavaly év végén történt, és a szakemberek szerint a hirosimai atombombánál tízszer több energiát szabadított fel. A robbanást amerikai katonai műholdak észlelték a Bering-tenger fölött, nem messze a csendes-óceáni orosz partoktól. A NASA közlése szerint ez volt az évszázad második legnagyobb meteorrobbanása.

A meteor 25 kilométerrel a földfelszín felett robbant fel a légköri súrlódásnak köszönhetően.


KÖVESS MINKET:

Megszűnhet a mobilok szundi-funkciója? – ezt követelik az Apple-től az Alvás Világnapján
A többszöri felébresztgetés valóságos sokk a vegetatív idegrendszerünknek a szakértők szerint.
Mirror. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. március 15.


hirdetés

Nyílt levélben fordult az Apple-hez a brit Eve Sleep nevű cég, amely az alvászavar gyógyításával foglalkozik, valamint több neurológus szakember, amelyben az Alvás Világnapján – azaz március 15-én – azt sürgetik, hogy a technológiai óriás hagyja ki a szundi-funkciót a következő iPhone modellekből. A levél szerint azért, mert a 9 percenként jelző ébresztő funkció "komolyan károsítja az emberek mentális egészségét."

Matt Janes neurológus szerint – aki szintén aláírta a levelet – úgy kell elképzelnünk a többszöri visszaébredést, mintha egy áramütés-sorozat érné a vegetatív idegrendszerünket, amely hosszú távon beláthatatlan következményekkel járhat. "Betegségeket is okozhat, elsősorban lelki eredetű betegségeket" – állítja a szakember.

Egyelőre azért csak az Apple kapta meg a levelet, mert Nagy-Britanniában szinte mindenkinek iPhone-ja van, de azt ígérik, hogy más mobilgyártóknak is írnak majd. Az Apple egyelőre nem reagált a felhívásra.


KÖVESS MINKET:
Történetének eddigi legsúlyosabb leállását produkálta a Facebook
Nem működött az Instagram, a Messenger és a WhatsApp sem - több mint 2 milliárd felhasználót érintett a hiba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 14.


hirdetés

Mi is beszámoltunk róla, hogy március 13-án az esti óráktól (magyar idő szerint) sokaknál nem működött megfelelően a Messenger, A Facebookon a posztolás és a kommentelés akadozott vagy egyáltalán nem ment.

A Facebookon és Messengeren kívül az Instagram is leállt, és a WhatsApp is használhatatlanná vált.

A Down Detector adatai szerint rengeteg, több ezer panasz érkezett a közösségi oldalara. Ennyire súlyos leállás legutóbb 2008-ban történt, amikor a Facebooknak még csak 150 millió felhasználója volt.

A BBC szerint a 2019-es az eddigi legsúlyosabb üzemzavar, amit a Facebook rendszereiben tapasztaltak.

A Facebook hivatalos tájékoztatásában nem közölte, mi történt, mi okozta a zavart, azt viszont cáfolták, hogy az oldalak bármelyikét célzott kiber- vagy túlterheléses támadás (DDoS) érte volna. Az NBC ezzel kapcsolatban azt írta, a leállás és körülményei inkább az adatbázist érintő hibára utalnak.

A leállással egy időben nőtt a Twitter forgalma, és számtalan mém jelent meg az Instagram, a WhatsApp és a Facebook üzemzavaráról.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x