hirdetés
tomi_david.jpg

Kihűlt a kajád, amit rendeltél? Évtizedes problémára nyújt megoldást az új magyar startup

Jön a közösségi ételkiszállítás: a FleetYou egyszerre oldja meg az éhes vendégek és a futárhiánnyal küzdő éttermek gondját.
Berei Dániel - szmo.hu
2017. szeptember 27.


hirdetés

Mindenki rendelt már ételt online vagy telefonon. Emellett mindenki várt már több mint másfél órát ételre, annak ellenére, hogy 40 perces kiszállítást ígértek neki. Ilyenkor jogos a farkaséhségből táplálkozó düh, de nem biztos, hogy a futár a hibás. A házhozszállítást vállaló éttermek azzal a problémával küzdenek, hogy

csúcsidőben a futáraik túlterheltek, míg holtidőben unatkoznak.

Erre a problémára nyújt megoldást egy új magyar startup, a FleetYou, illetve két másik versenytársa is hasonlót ígér. Ők a közösségi ételkiszállítással egyszerre oldanák meg az éttermek problémáját (pontosabban, hogy az emberi erőforrásaikat egyenlőtlenül használják ki) és a vendégek gondját, azaz a késő, kihűlő ételeket is.

Ha bejön a számításuk, mindenki melegen és időben kapja majd meg a kajáját, ráadásul aki futárkodni szeretne egy kis mellékes bevételért, megteheti.

Az USA-ban tavaly tavasszal indult el a hasonló szolgáltatást kínáló UberEATS, Bécsben 2016 decemberében. Magyarországon 2017 őszén pezsgett fel igazán a közösségi ételkiszállítás piaca, amikor egyszerre 3 magyar cég is elindította a szolgáltatását.

tomi_david_006

Rátkai Tamás és Balog-Farkas Dávid

A RidRoll, a Sendee rogtön egy ügyvédi csetepatéval indított, erről a Forbes.hu-n olvashatsz egy bővebb történetet. A harmadik szereplő, a FleetYou két fiatal Pécsi srác, Rátkai Tamás és Balog-Farkas Dávid ötlete nyomán indult útnak.

Olyan mint az Uber, csak nem embert, hanem pizzát viszel

Kezdjük az étel helyett a személyszállítással. Az Uber előnye az (Magyarországon csak volt, ugye), hogy a sofőrök maguk oszthatták be, mikor akarnak dolgozni. Ez segített a szolgáltatásnak kiegyensúlyozottabbá válni:

• hétfőn délben, amikor kevesebb ember használta az Ubert, kevesebb sofőr volt az utakon

• ha valaki szombat éjjel, buli után akart autót találni, talált, mert a több fuvar reményében több Uber-sofőr döntött a munka mellett

Ez a rendszer az ételkiszállításra átültetve tulajdonképpen a FleetYou alapja. Bárki, akinek van autója, motorja (még bicikli is jó) és számlaképes, vihet ki Budapesten ételt és kereshet plusz pénzt. Akkor dolgozik, amikor akar és annyit, amennyit akar.

A FleetYou-nál regisztrált futár, amikor ráér és dolgozna, aktívra állítja magát (ez ugyanígy működött az Ubernél is). Ekkor élőben látja egy térképen, hogy melyik éttermek szeretnének szállítatni és hova. Ezután kiválasztja a címeket, elmegy az ételért és kiszállítja.

Az alapdíjuk 200 Ft + 150 Ft kilométerenként, ergo egy átlagos, 3-4 km-es kiszállításért akár 800 Ft + borravaló jár.

A megbízhatóság fontos

Az éttermek részéről komoly döntés egy ilyen rendszerre bízni a kiszállítást. A FleetYou-hoz azonban tartozik egy alkalmazás is, amivel élőben lehet látni azt, hogy az adott futár hol jár az étellel és mikor adja le azt. Az sem elhanyagolható, hogy mivel mindegyik futár egy céghez tartozik, ellenőrizhető, kikkel szállítanak ki az éttermek.

FleetYou engedélyt pedig csak az a futár kap, akit alaposan átvizsgáltak

- olvasható a cég honlapján. A közösségi futárszolgáltatás megoldást nyújthat a kiemelt időszakokra futárt nehezen, vagy egyáltalán nem találó éttermeknek.

Az exit volt a cél, még bármi lehet

"

Rögtön az elején, még Pécsett megkeresett minket egy futárközvetítő cég, és lényegében megfenyegetett, hogy amit csinálunk, azzal sok embernek fogunk rálépni a lábujjára, úgy voltunk vele, hogy ez jó jel!

- ezt a Forbes.hu-nak nyilatkozta a két alapító.

A két fiatal online marketingesként dolgozik. Az ötlet már egy éve megvolt, a céget 2016 júniusában alapították. Tamás és Dávid kb. fél éve mérte fel a piacot: futárokkal és éttermekkel mélyinterjúztak, sőt éttermekkel együttműködve próbálták ki a rendszert. Az ekkor gyűjtött tapasztalatokkal vágtak bele a FleetYou megvalósításába. A szintén pécsi Turcsi Péter, akinek tehergépjármű-felszereléssel foglalkozó cégei vannak, 10 millió forint feletti befektetéssel segítette a srácokat az elindulásban.

A srácok eredeti célja a gyors exit volt, a Forbesnak például megemlítették, hogy ha sikerül gyorsan, nagy felhasználói bázist kiépíteni, akkor a régióban látványosan terjeszkedő (például a Food Pandát felvásároló) Delivery Hero jó célpont lehet.

Azóta azonban nagyot fordult a világ: a két új piaci szereplő, az Uber egykori magyarországi marketingesét a soraiban tudó Sendee és a rögtön az indulása előtt a konkurenciát beperelő RidRoll megváltoztatja az erőviszonyokat.

200 futár jelentkezett még az indulás előtt

A FleetYou az elmúlt hónapokban éttermekkel, futárokkal tárgyalt, szeptember 18-án indult el élesben a regisztáció. Egyelőre csak Budapesten működik a cég, de a tervek között szerepelnek a nagyobb városok Magyarországon.

Rátkai Tamás nem árulta el, hogy jelenleg hány partnernél járnak, de azt elmondta, hogy szeptember 18. előtt több mint 200 futár és 32 étterem volt a rendszerükben.

“Mivel ez egy totálisan ismeretlen piac volt, illetve ilyen jellegű szolgáltatás nem volt még ezelőtt, nem tudjuk megmondani, hogy ez jó vagy sem” - mondta Tamás. Azt sem lehet tudni, hogy a már elindult Sendee hány futárral, hány étteremmel dolgozik együtt, de azt is nehéz megtippelni, hogy hány szereplőt bír el a piac.

Jelenleg arra várnak, hogy az összes engedélyt megkapják a futárjaik, ha minden jól megy, október első hetében élesben is elindulhat a FleetYou szolgáltatása.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
utazas.png

Ez a 21 éves lány a legfiatalabb utazó, aki már a világ összes országában járt

Észak-Korea volt a lány utolsó állomása.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 10.A 21 éves Lexie Alford a világ legfiatalabb utazója azok közül, akik már a világ minden országába eljutottak. Június 2-án Lexie feltöltött egy fotót az Instagram-fiókjába, mely szerint Észak-Korea volt az utolsó mérföldkő az utazásai sorában, és egyben a világrekord befejező lépése.

"Furán hangzik, de több ember jutott már el az űrbe, mint a világ minden országa" - mondta Alford Bored Pandának .

"A becslések szerint 150 vagy annál több embernek sikerült, és közöttük kevesebb, mint 10 volt nő" - magyarázta.

A kalandor Instagramján dokumentálta utazásait, ahol jelenleg több mint 200 ezren követik mindennapjait.

Indonéziában búvárkodott:

Lapozz a legjobb fotóiért!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
neszmelyi-amerika1.jpg

Megmászta a magyar ügyvéd mind a 7 földrész legmagasabb hegycsúcsát

Neszmélyi Emilnek már csak Észak-Amerika hiányzott a 7 Summits sorozathoz, de most feljutott a 6194 méter magas alaszkai Denalira is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 17.Mi is írtunk arról, amikor Neszmélyi Emil ügyvéd arra készült, hogy megmássza az Antarktisz legmagasabb hegyét. Év elején ez sikerült is, úgyhogy már csak Észak-Amerika hiányzott, de most feljutott a 6194 méter magas alaszkai Denalira is.

Amikor interjúztunk vele, ezt mondta:

"...a lélektan nagy tanítómester, a Denalit kétszer nem tudtam megmászni, és nem érdekel, hányadik próbálkozásra sikerül majd. (...) Nem véletlenül gyakorlatoznak ott az amerikai különleges katonai egységek is."

Most a Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy végül ez a csúcs is megvan neki, sikerült a Denalit is megmászni.

Sikerült a 7 Summits / 7 Hegycsúcs sorozat!

Június 14-én felértem az alaszkai Denali 6194 méter magas csúcsára is, amivel lezártam a 7 Summits sorozat Messner-féle változatát, amelyből már csak Észak-Amerika kontinensének csúcsa hiányzott.

Ez a videó a korábbi mászás után készült:

Lapozz a posztért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
car-wash-2179231_1280.jpg

Magyar fejlesztés: másfél deci víz elég egy autómosáshoz a nanotechnológia segítségével

A hétköznapokban a legtöbbször bele sem gondolunk, hogy mennyi vizet pazarolunk el, amikor beparkolunk egy hagyományos vagy gépi autómosóba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 19.Világátlagban 144 liter vizet pazarolunk el minden egyes autómosással, ráadásul nagy mennyiségű vegyszert, és veszélyes anyag is keletkezik. Bár léteznek vízvisszaforgatós autómosók, ez közel sem jelenti azt, hogy nullás a vízszámlájuk a hónap végén. A problémára egy nanotechnológiás rendszer lehet a megoldás, amellyel mindössze másfél deciliter az átlagosan elhasznált vízmennyiség járművenként.

A hétköznapokban a legtöbbször bele sem gondolunk, hogy mennyi vizet pazarolunk el, amikor beparkolunk egy hagyományos vagy gépi autómosóba. Ráadásul a legelterjedtebb technikák sok esetben nemcsak a környezetünkben tesznek károkat, hanem a kocsinkban is.

A vizes autómosás lényege, hogy vegyszereket és a nagy mennyiségű víz tehetetlenségét használják fel a kosz eltávolítására. Ezt követően egy kendővel a tiszta felületet szárazra törlik, aminek következtében létrejön egy tiszta fémfelület. A probléma viszont az, hogy nincs rajta védelem, és ha mégis maradt valahol akár egy porszem is, akkor azon a védtelen rétegen karcol a törlőeszköz. Előfordul, hogy a fémfelületre víz alapon viaszt visznek fel, de ennek az anyagnak pont az a jellemzője, hogy nem oldódik a vízben, ezért csak minimális mennyiség marad meg belőle az autón.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
borics-adam-ketrecharcos.jpg

Örömében elsírta magát a fiatal magyar ketrecharcos a fantasztikus győzelme után

Borics Ádámnak hatalmas dolog, hogy egy párezer fős településről eljutott New Yorkba, a Madison Square Gardenbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 16.A ketrecharcos Borics Ádám nemrég győzelmet aratott Aaron Pico felett. A 25 éves magyar versenyző a New York-i gálán vett részt, és második felvonásban repülő térdrúgással terítette le ellenfelét.

Ráadásul ezután az amerikai sportcsatorna, az ESPN beválasztotta a nap tíz leglátványosabb jelenete közé. Erről Borics Ádám videót tett közzé Facebook-oldalán, az alábbi szöveggel:

"A tegnapi mérkőzésemmel bekerültem újra az espn top 10 be. (Az espn által a tegnapi nap folyamán történt 10 legnagyobb sportteljesítménye közé.) A tavalyi áprilisi gála után is benne voltam, de most Luke Rockhold megörökítette.

Elmondhatatlanul hálás vagyok nektek és a csapatomnak, hogy mennyire tudtok velem együtt örülni, elképesztőek vagytok, épp már úton vagyok hazafelé, nemsokára feszáll a gépem."

Amikor pedig a győzelem után a sajtóeseményen kérdezték, elmondta, hogy egy 2000 fős településről, Sirokról származik, és szüleinek az is nagy dolog volt, ha eljutottak Budapestre. Most pedig azt látják, hogy a fiuk a New York-i Madison Square Gardenben bunyózik.

A felvétel utolsó percében láthatod, hogy a meghatottságtól elsírta magát:

Korábban, egy június 8-án írt bejegyzésben Borics Ádám ezekkel a szavakkal köszönte meg a támogatást, és így vallott arról, hogy miként jutott el idáig.

Nagyon sokat dolgoztam ezért a pillanatért, úgy érzem eljött az ideje megmutatni igazán nagy színpadon is fellépni a Madison Square Gardenben. 16 éves korom óta csak egyetlen cél lebeg előttem, amire feltettem az egész életem, és mindent alárendeltem a cél érdekében. Elköltöztem egy másik kontinensre, egy időre elhagytam a hazámat, a családomat, barátaimat, csak azért, hogy jobb harcossá váljak. Nagyon sok nehézséggel kellett szembe néznünk, azért beszélek többesszámmal mert a párom mindvégig velem volt (Zsófi), aki nélkül nem tudtam volna végigcsinálni. Nagyon sok ember segített utazásunk során, végtelenségig sorolhatnám őket. Tudják, hogy nagyon hálásak vagyunk nekik.

A munkát beleraktam, a felkészülés során, ígérem a ketrecben is minden bele fogok adni. Köszönöm a sok támogatást mindenkinek."

Via: 24.hu, Borics Ádám


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x