hirdetés
egernyito.jpg

Kihagyhatatlan adventi programok Egerben és környékén

December 8-15. között kiránduláson, vásáron, koncerten is élvezheted a karácsonyi hangulatot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 07.


hirdetés

Egerben és környékén is sok színes programmal köszöntik az adventet. A karácsonyi hangulatú város és a vidék kirándulásra, szórakozásra csábít. Íme egy kis ízelítő:

1. Mikulásjáratok a Mátrában és a Bükkben december 8.

Még szombaton is van lehetőség rá, az Egererdő Zrt. Kisvasútjain várják a kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy találkozhassanak a Mikulással.

2. Télindító mulatság a Szépasszony-völgyben, Egerben december 8-án

Az Egri Bornegyed pincészetei forralt borokkal, disznótoros ízelítőkkel, és persze vidám programokkal készülnek. 17 órakor a Mikulás is ellátogat a legkisebbekhez, akiket forró csokival és forró italokkal várnak.

hirdetés

3. Adventi vásár Egerszalókon december 8-án

Egertől néhány kilométerre, Egerszalókon télen is különleges a fürdőzés a Sódomb tövében. Emellett a barlanglakások és a Sáfránykert is tartogat meglepetéseket. A Faluházban helyi termékekből és kézműves árukból is válogathatsz.

4. Gájer Bálint koncert december 10-én Mezőkövesden, Matyóföld szívében

Ha szereted a lágy dallamokat, hétfő este hallgasd meg a „swing hercegét”, aki dalaival mindenkit táncra perdít.

5. Adventi kézműves családi délután Bogácson december 14-én

Bogácsot általában a fürdőzés, vagy a jó túralehetőségek miatt keresik fel, de 14-én mindenkit várnak a Művelődési Házban is, hogy természetes alapanyagokból készíts karácsonyi díszeket. Közreműködik a Viola alkotóműhely.

6. Adventi Gajdos koncert Egerben december 15-én

A Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház számos rendezvénynek ad otthont, többek közt a Gajdos koncertnek, mely hagyományos gyertyafényes adventi koncert, karácsonyi meglepetésekkel.

7. Egri advent Karácsonyi vására

Az adventi időszakban a Dobó téren és az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont udvarán hangolódhatsz az ünnepekre. Kézműves termékek és helyi portékák számos sora mellett természetesen megtalálható az elmaradhatatlan forralt bor és forró italok is.

A Végvári vitézek terén a 12 év alatti gyermekek ingyenesen korcsolyázhatnak minden nap. A pálya mellett büfé és korcsolya kölcsönző is található.

További részletek ITT

Fotók: Vámossy Béla


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
egerszalok_major-3-1.jpg

A világ egyik legkülönlegesebb természeti csodája Egerszalókon található

A hőforrás vize látványos sódombot hoz létre. Ilyet a világon csak két helyen lehet még látni.
Fotók: Major Frigyes - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Egerszalók déli részén található a 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos melegvizű hőforrás, amelynek a domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt – 120 négyzetméteres mészkőlerakódást – épített ki.

A kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként tartalmazó hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is jelentős. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Értékét felismerve a falu mára gyógyfürdőkre épült gyógyturizmus központja.

Gyógyvizét sokan keresik fel, a víz főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedők részére hatásos, de ivókúrára is javallott.

A feltörő gyógyvíz lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ez kicsapódva úgynevezett sódombot hoz létre.

Hasonló csak Pamukkaléban (Törökország), és a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) található.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-1.jpg

Mesefigurák költöztek Egerbe: Vukkal, Frakkal és Süsüvel is találkozhatsz a belvárosban

Rajtuk kívül még sok régi kedves ismerős feltűnik a Mesesétányon.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. december 18.


hirdetés

Kedvenc meséink főszereplői is részt vesznek az adventi ünneplésben Egerben. A belváros több pontján, a Mesesétányon láthatók a sokak gyerekkorát idéző figurák.

Sajnos néhány mesehős már csak a képeken látható így, mert párat megrongáltak a fotók készítése óta. Az Eger Advent Facebook-oldal szerint jó pár kiegészítő nemrégiben eltűnt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-6.jpg

Eger régen és most: fotókon látható, mennyit változott a város

Izgalmas időutazást tehetsz a képek segítségével.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Egyik kedvelt fotós téma az "ilyen volt - ilyen lett". A bőséges lehetőségek közül pedig kiemelkedően izgalmas, mikor egy település múltjának nyomába ered a fotós. Így teszi ezt Egerben Vámossy Béla, aki régóta keresi meg a régi fotók mai helyszíneit. Izgalmas időutazáson vehettek ti is részt a segítségével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-2.jpg

„Szokatlanul későn kezdődött az ostrom” – 6+1 érdekesség, amiért érdemes ellátogatni az egri várba

Találkozhatsz Dobóval és Szulejmánnal, megismerheted Veronka életét, átélheted a csatát, és izgalmas tényeket is megtudhatsz az ostromról. Ráadásnak pedig kiderül, mi köze volt Gárdonyi fiának a regényhez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

Eger az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon. Ebben a gyönyörű vidék, a híres borok mellett az egri vár védőinek dicső története is közrejátszik. Az Egri csillagok című Gárdonyi-regény az egyik legismertebb magyar könyv, és a belőle készült filmet is generációk látták. Így nem csoda, hogy Dobó vagy Szulejmán története a mai napig rengeteg látogatót vonz az egri várba.

A várban pedig sok érdekességgel várják az ideérkezőket. A kiállítások mellett korhű ruhákba öltözött hagyományőrzők várnak, a Panoptikumban találkozhatsz a regény hőseivel, a fegyverkiállításon megnézheted, mivel küzdöttek a régi vitézek. De átsétálhatsz a közeli minaretbe is, ahol a török építészettel ismerkedhetsz. És hogy még izgalmasabb legyen a felfedezés, elárulunk pár érdekességet az ostromról és a regényről is.

1. A vár egyik különös hangulatú helyén találkozhatsz Dobóval vagy Szulejmánnal

A várban a tárgyi emlékek mellett a bátrabbak megnézhetik a börtönkiállítást, a kazamatákat, és szembenézhetnek a Panoptikumban Dobóval és Szulejmánnal is. A Föld-bástya alsó részében található a Panoptikum, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének hőseivel találkozhatsz. Az életnagyságú viaszfigurák visszaidézik a vár ostromát, a korszakot, amelyben a hősies várvédők szembeszálltak a hatalmas túlerővel felvonuló, Szulejmán vezette török hadakkal. Hogy ki mindenkivel találkozhatsz, az is kiderül cikkünkből:

2. A hős egri nők hétköznapjairól mesél Veronka a sütőasszony

hirdetés

1552-ben Dobóék hősies győzelmét a törökök elleni harcban többek között a sokszor vakmerő, sokszor furfangos, sokszor halált megvető bátorsággal harcoló nőknek is köszönhették a várvédők. A csaták közti szünetekben azért ők is nők voltak, szerelembe estek, vagy éppen segítettek másoknak. Ahhoz, hogy mindezt jobban elképzelhessük, egy asszonynak eredhetünk a nyomába, aki útközben elmeséli életét is. Hogy milyen volt a törökök ostromolta várban a nők élete, azt Veronka meséjén keresztül ismerheted meg cikkünkből:

3. A várban, a Fegyvermustra kiállításon megnézheted, mivel harcoltak a magyarok és törökök

A középkortól az első világháborúban használt fegyverekig, Európától Afrikán át Ázsiáig kalandozhatsz a fegyverek között. A kollekció gerincét adó török kori és az ezzel párhuzamba állítható magyar fegyverek mellett a kiállítás igyekszik a harcászat átalakulásának lépéseit, a lőpor forradalmi hatását is áttekinteni. Ha érdekel, hogy a katonák mivel küzdöttek, akkor nézz szét ezen a kiállításon is:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!