hirdetés
tk3s_sn_queue_burger_king_11-1000x656.jpg

Kígyóztak a sorok a Burger King előtt, amely elsőként nyitott újra Angliában

Megrohamozták a hamburgerért és sült krumpliért epekedők az üzletet.
Fotó: Solent News & Photo Agency / Northfoto - szmo.hu
2020. május 01.


hirdetés

Örömünnep volt a tegnapi a fast food kedvelői számára az angliai Havantban, ahol a szigorú korlátozások hosszú hetei után először nyitotta ki kapuit - bár ha pontosak akarunk lenni, csak az ablakát - a vendégek előtt a Burger King - írja a Metro.

A kapu továbbra is zárva marad elővigyázatosságból, az autós vásárlók számára fenntartott 'drive in'-ablakban lehet leadni a rendelést.

Ennek megfelelően a déli nyitást követően máris hosszú sorok kígyóztak az étterem előtt, miután híre ment, hogy ismét üzembe állítják a Burger Kinget.

Az egyik helyi lakos nyilatkozott is: nem hitt a szemének, mikor látta, hogy mekkora forgalom lett hirtelen a környező utakon. Elmondása szerint egész nap jöttek-mentek az autók, az ebédidőben volt kifejezetten nagy az őrület.

"Nem hittem el, hogy ennyi ember siet azonnal ide, és sajnos nagyon sokan hátrahagyták a szemetüket."

hirdetés

- mondta.

Az étteremlánc bejelentette, hogy a héten még több éttermet terveznek újranyitni, és remélhetőleg május 31-ig az ország összes Burger Kingje visszaállhat a régi kerékvágásba.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-eskuvo-masodik-hullam.jpg

Teljesen tönkreteszi az esküvőjüket a kormány új rendelkezése - több menyasszony is erre panaszkodik

Egyikük az RTL Híradónak azt mondta, már sokadszorra kell átszervezniük a nagy napot. Eredetileg ugyanis júniusban házasodtak volna össze párjával, de az esküvőt a biztonság kedvéért inkább október elejére halasztották.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Tönkreteszi az esküvőjét az új rendelkezés - ezt mondta az RTL Híradónak több menyasszony is, akik a következő hetekre szervezték a menyegzőt.

Bartos-Kosztyu Enikő és párja eredetileg júniusban házasodott volna össze, de a biztonság kedvéért átették az esküvőt október elejére. A nagy nap viszont így sem lesz felhőtlen, mivel a kormány szigorítása alapján este 11 óra után már nem lehet vendég a szórakozóhelyeken és az éttermekben, így a násznépnek is be kell fejeznie az ünneplést.

"Minden megvan már, teljes lázban égünk, izgulunk, és most jött ez, ami egy kicsit úgy megint szíven ütött minket, mit egy pofán csapás"

- mondta az RTL Híradónak Enikő. Az esküvőjüket így ismét át kellett szervezni.

hirdetés

"Az egész napunkat előrébb kell hozni, ami szintén egy újraszervezés, és, akik az ország másik végéről jönnek, nem is biztos, hogy odaérnek teljesen az elejére"

- mesélte Enikő.

Egy másik, neve elhallgatását kérő menyasszony klasszikus vidéki lakodalmat szeretett volna rendezni jövő hétvégén. Viszont, mivel a rendelet már hétfőtől életbe lép, a hajnalig tartó mulatásról le kell mondania.

"Így meg is szűnt a lakodalom jellege, mert hát 10-kor vége van a vacsorának, a maradék 1 órában meg nem sok lehetőség adódik, úgyhogy igazából nekünk teljesen tönkre is tette"

- mondta a menyasszony az RTL Híradónak.

Az Esküvői Szolgáltatók Érdekképviseleti Egyesületénél azt mondják, sok a kérdés a szolgáltatóknál és a vendégek között is az esküvőkkel kapcsolatban, ezért kérték az operatív törzs álláspontját, de eddig még nem kapták meg. Az egyesületnél addig is alternatívákat próbálnak gyűjteni a pároknak a klasszikus lakodalom helyett. Átmenetileg most a korábbi kezdést javasolják az ifjú pároknak.

Az RTL Híradó kereste az operatív törzset, hogy megtudják, pontosan milyen szabályok vonatkoznak az esküvők megtartására, de egyelőre nem válaszoltak a kérdéseikre.

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
koronavirus-oltas.jpg

Kik kaphatják meg elsőként a koronavírus-oltást? Készülnek a fontossági listák

Két útmutató szerint is a legfontosabb, hogy az egészségügyi dolgozók mielőbb megkapják a vakcinát.
Képünk illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Hiába ígéri Donald Trump, hogy heteken belül érkezik a koronavírus elleni vakcina, szinte biztos, hogy eleinte hiánycikk lesz az oltás, amíg a gyártók növelni nem tudják kapacitásaikat, írja a Nature. Mivel azonban a járvány naponta milliókat érint, köztük a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozókat, az időseket és a krónikus betegségekben szenvedőket, nagy kérdés az, hogy vajon kik kapják majd az első adagokat.

A héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) stratégiai tanácsadó csoportja előzetes útmutatást adott ki a globális oltóanyag-kiosztásról. Ebben meghatározták azokat a csoportokat, melyeket a vakcina rendelkezésre állása esetén prioritásként kell kezelni. A hónap elején az amerikai Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák (NASEM) is hasonló tervezetet állított össze.

A két útmutató logikája nagyjából megegyezik, bár a WHO listája kevésbé részletes és csak azokat a csoportokat sorolja fel, melyeknek az elsők között kell beadni az oltást. A NASEM tanulmánya valamivel részletesebb: a társadalmat több csoportra bontja és nemcsak azokat sorolja fel, akiknek haladéktalanul hozzáférést kell majd biztosítani a kész vakcinához.

Ezek alapján a NASEM öt fázisra bontotta az oltási stratégiát az Egyesült Államokban.

hirdetés

Az első fázisba tartozik az ország lakosságának nagyjából 5 százaléka: ők az egészségügyben dolgozók és az elsősegélynyújtók, vagyis a "vírussal frontvonalban harcolók".

A második csoportba azok kerültek, akik olyan alapbetegségekkel rendelkeznek, melyeknél a Covid-19 jelentősen növeli a halál kockázatát. Ilyen például a súlyos szívbetegség vagy a cukorbetegség. Ebbe a szakaszba sorolják azokat az idős embereket is, akik sűrűn lakott környezetben élnek. A csoport tagjai a társadalom 10 százalékát teszik ki.

A harmadik csoportba kerültek azoknak az iparágaknak és szolgáltatásoknak képviselői, akik rengeteg másik emberrel érintkeznek. A javaslat külön kiemeli a tömegközlekedési vállalatok dolgozóit, a tanárokat és iskolák alkalmazottait, a hajléktalanszállókon vagy börtönökben élő embereket, az idős embereket, akik a korábbi szakaszokban nem kaptak oltást, és a közepes kockázati csoportba sorolt embereket. Ebben a fázisban az amerikaiak 30-35 százaléka jutna vakcinához.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-lelegeztetogep-koranyi-mti-foto-1.jpg

Minden intenzív terápiás szakvizsgával rendelkező ember ért a lélegeztetőgépekhez a szakorvos szerint

A Korányi főorvosa arról is beszélt, hogy az intenzív kapacitások valóban kezdenek megtelni, de van utasítás arra is, hogy ha a két kijelölt intézmény intenzív kapacitása megtelik, melyek azok a következő fővárosi kórházak, amelyek „hadra foghatók”.
MTI, Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Magyarországon nincs olyan intenzív terápiás szakvizsgával rendelkező ember, aki ne értene a lélegeztetőgépek kezeléséhez - nyilatkozta Madurka Ildikó aneszteziológus és intenzív terápiás főorvos szombaton a közmédiának.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet munkatársa hozzátette: az egyes lélegeztetőgépek típusával való megismerkedés igényelhet pár nap betanulást, de az elv mindenhol ugyanaz.

Az intenzív terápiás szakorvosok egyetemi és a szakvizsgához szükséges tanulmányaik alapján ismerkednek meg a lélegeztetés elveivel, a lélegeztetőgépek használatával. Rajtuk kívül az osztályon dolgozó szakápolók is ismerik a gépeket, de azok beállítása, hogy a lehető legkisebb károsodás mellett a lehető legjobban oxigenizálják a betegeket, az intenzív terápiás szakorvos feladata - közölte.

Madurka Ildikó az is elmondta, hogy nem romlott el lélegeztetőgépük, de annyi tartalék van, hogy az sem jelentene gondot. Ezért nem látja szükségesnek, hogy egy műszaki szervizes szakember napi 24 órában jelen legyen a lélegeztetőgépek mellett. Ráadásul, ha egy lélegeztetőgép meghibásodik, a műszertechnikus csak az egyszerűbb feladatokat tudja helyben ellátni, a berendezések szervizelése a gyártó és a forgalmazó feladata - jegyezte meg.

Madurka Ildikó tájékoztatása szerint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben jelenleg ugyanúgy működik mellkassebészet, a tüdőbeteg-ellátás, a rehabilitáció, a krónikus lélegeztetett betegek ellátása, "mint békeidőben".

hirdetés

Emellett

csaknem száz ágyat állítottak be a koronavírus-pozitív betegek ellátására, az intenzív osztályon pedig főállásban vagy szerződéssel mintegy 15 orvosuk van. A koronavírus-pozitív intenzív részlegen tizennégy ágy áll rendelkezésre, amelyeken most tizenkét beteget lélegeztetnek, míg a 83 középsúlyos ellátásra szolgáló ágyon pénteken 36 betegük volt

- mondta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

csak az intenzív kapacitások kezdenek megtelni, de van egy betegellátási utasítás arra is, hogy ha a két kijelölt intézmény - a Dél-Pesti Centrumkórház és a Korányi - intenzív kapacitása megtelik, melyek azok a következő fővárosi kórházak, amelyek "hadra foghatók".

A lélegeztetőgépekhez szükséges szakemberek száma azután került előtérbe, hogy a Népszava egy, a lap birtokába került levélre hivatkozva nemrég azt írta: a Korányi és a Szent László kórházban már annyi súlyos beteg fekszik, hogy a "lélegeztető kapacitása betelt". A lap szerint ráadásul a Korányi kórházban munkaerőhiány is van.

Orbán Viktor ezután felkereste a Korányi kórházat, ahol az ügyeletes orvos azt mondta neki, a gépek számával nincs gond, de a működtetésükhöz elég technikus is kell.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1.png

Visszatért az Operatív Törzs: „A cél, tudjuk élni a mindennapi életünket, de biztonságosan”

A tavaszihoz képest most új stratégia szerint hoznak új szabályokat – mondta el Müller Cecília.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Újra elindult az Operatív Törzs sajtótájékoztatója.

Tavasszal megállt körülöttünk az élet - mondja Müller Cecília. Ma már sok információ áll a rendelkezésünkre, vizsgálják a kórokozót. A jelenlegi második hullámban más stratégiát használnak a járvány kezelésében.

Most a fiatalok között terjed inkább, enyhébb tünetekkel. Ugyanakkor tovább tudják adni az időseknek, krónikus betegeknek, akiknél már súlyosabb következménye is lehet a betegségnek. Arra kérik a fiatalokat, hogy tartsák be a higiénés szabályokat, így nem tudják átadni a fertőzést.

Több mint 600 ezer laborvizsgálat volt eddig hazánkban, a legtöbb pozitív esetnél nem szükséges a kórházi ellátás.

hirdetés

Az országos tisztifőorvos ismertette az új szabályokat. Kevés szabályt hoztak, de azt be kell tartani.

Ilyen a maszkviselés, amit kiterjedtebb módon kell viselni, ezek a zárt helyek, ahol a személyzetnek és a vendégeknek is viselni kell az orrot, arcot védő maszkot. A sálat már nem fogadják el, kizárólag a szabályos maszk az elfogadott, ez lehet textil, vagy orvosi maszk. Fontos, hogy jól viseljük - mondta. Most is a legvalószínűbb a cseppfertőzéses átadás, ezért fegyelmezettséget kér a védekezésben. Ha kell, akkor szankcionálni fogják a szabályt be nem tartókat. Kerülni kell a zsúfolt helyeket, a szappanos kézmosásra is figyelni kell, vagy alkoholos kézfertőtlenítőt is használhatunk.

Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe.

Hétfőtől a szórakozóhelyek nyitva tartása is módosul, 23 óra után be kell zárni. Az idősek védelme miatt a látogatási tilalmakat vezettek be egészségügyi intézményeken és szociális intézményekben. Az iskolákba is bevezetik október 1-től a hőmérőzést. Csak egészséges diák mehetnek be az intézményekbe. A kicsiket a szülők bekísérhetik a mérési pontig, de csak maszkban.

Ajánlják az influenzaoltást, mert a kockázati csoport azonos, és egyszerre is fertőzhet a kétféle vírus.

Október második felétől lehet majd az oltást kérni, idén ezt ingyen megkaphatja az igénylő a háziorvosnál. Védőoltás beadásához be kell menni a rendelőbe, előzetes időpont foglalással, úgy, hogy beteggel ne érintkezzen.

A kórházi ellátásról - egy újságírói kérdésre - elmondta, hogy folyamatosan tájékozódnak. Van egy tervük, és a koronavírusos betegek ellátáshoz rendelkezésre áll minden feltétel. Az egyes egészségügyi szolgáltatók fokozatosan lépnek be az ellátásba, jelenleg a kapacitásokat még nem merítették ki. A második vonal még nem vált szükségessé. A járványban most 5 százalék körül van az egészségügyi dolgozók megbetegedése - hangzott el.

A lélegeztető készülékek működtetéséhez van személyzet, van tartalék gép is, és ha csak kisebb technikai gond van, akkor van erre szerviz is - mondta el.

A tesztelésekről is kérdezték, ennek kapcsán azt mondta, hogy nőtt az igény, mert a fertőzöttek száma is emelkedett. Készülnek újabb kapacitásokkal, ha nőnek tovább az igény. Szerinte a tesztelések jelentős része térítésmentes.

Tíz napra csökkent a hatósági házikarantén időszaka, ez a nemzetközi gyakorlatot követi. Úgy vélik, hogy ennyi idő alatt kiderül az esetleges betegség, mert 5-7 nap a koronavírus lappangási ideje.

A szabályok be nem tartása miatt továbbra is figyelmeztetik a megszegőket. Most már az üzemeltetőknek is felelőssége van ebben, ebben a rendőrség segítséget nyújt. Például a közlekedési vállaltok bejelentése alapján intézkednek.

VIDEÓ: A sajtótájékoztató

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!