hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Kiemelték a Dunából felbukkanó sírkövet, egy tanítónőé volt
A felirat alapján kezdték el kideríteni a különös családi történetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 23.


hirdetés

A Duna rekord alacsony vízállás miatt száz éves sírkövek is előbukkantak a folyóból. Az egyik, fejjel lefelé álló kövön ez a felirat olvasható: "Elemy Károlyné szül. Szabó Ilona székesfővárosi tanítónő, élt 67 évet, megh. 1907. szept. 12-én. Áldás és béke poraira."

A történetéről a Magyar Múzeumok portál számolt be.

A 19. században a tanítói pálya még főleg a férfiak privilégiuma volt, így Elemy Károlyné számára ez komoly kihívás lehetett. A tanítónő még halála évében is dolgozott. Élete során megélhette a szabadságharcot, és 28 éves volt, mikor Eötvös József bevezette a népiskolai törvényt. Az adatok szerint egy helyen, a pesti terézvárosi templom melletti Érsek téri (később Érsek utca 4.) elemi iskolában (később Labda utcai, ma Pethő Sándor utcai iskolában) tanított.

Férje, Elemy Károly néptanítói családból származott, Budapesten jogot tanult, de a kutatások szerint nem tudta az egyetemet befejezni. A pénzügyminisztériumban számtisztként dolgozott, majd dohányjövedéki hivatalnok volt a Síp utcai dohánygyárban.

A férj bátyja Elemy Sándor a pécsi tanítóképzőn végzett, segédtanító és kántor lett. Megszervezte a szigetvár-vidéki tanítóegyletet, és kiváló munkája miatt Eötvös József kultuszminiszter egy bajorországi tanulmányútra küldte. Küzdött a pedagógusok helyzetének javításáért. A temesvári állami elemi népiskola igazgatójának is kinevezték. Sokan ismerték egy javaslata miatt, amelyben azt szorgalmazta, hogy az elemi iskola első osztályában csak olvasni tanuljanak meg a gyerekek, az írást csak a következő évben kezdjék tanulni.

A kutatások már feltárták, hogy Szabó Ilona és férje vélhetőleg nem élt együtt, mert külön lakcímük volt. A férj 14 évvel volt fiatalabb és női tartásdíjat fizetett feleségének, ám erről Ilona később lemondott. Az asszonyt valószínűleg a németvölgyi temetőben temették el, amelyet később bezártak és felszámoltak. A sírköveket a Dunába dobták a Petőfi hídnál, partvédelmi célokból.

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum szeretné, ha a tanítónő és emléke megmaradna, ezért a sírkövet kiemelték, és a gyűjteményük részévé vált. A lelet szakszerű kiemelésében a kerületi tűzoltók segítettek. Jelenleg restaurálják a kultikussá vált követ. Mint írták:

"A nemzet napszámosainak titulált, s Gárdonyi Géza által találóan lámpásnak nevezett tanítóságnak, s külön a még hátrányosabb helyzetű tanítónőknek senki nem állított díszes monumentumot. Ez a szerény emlékkő az ő mindig háttérben maradt munkájukra fog emlékeztetni".

A szakemberek folytatják a kutatást, hiszen még számos kérdésre szeretnének választ kapni.

Forrás: Magyar Múzeumok


KÖVESS MINKET:
Leszámol a MÁV a színvonaltalan bódékkal a Keletiben és a Nyugatiban
Azt ígérik, összesen ötven állomást tesznek csinosabbá.
Fotó: MÁV Zrt. - szmo.hu
2019. február 16.


hirdetés

"A MÁV kiemelt figyelmet kíván fordítani az állomásokon az utasforgalom korábbiaknál magasabb színvonalú kiszolgálására" - írja a Magyar Államvasutak hozzánk eljuttatott közleményében. "Ennek érdekében

elkezdődik a Nyugati és a Keleti pályaudvaron a kereskedelmi szolgáltatások fejlesztése, a koncepcióba nem illő pavilonok elbontása."

Mint arról korábban beszámoltunk, első lépésként a Nyugati pályaudvari aluljáró bérleti szerződéseit mondták fel, és elkezdték a MÁV üzemeltetésében álló keresztfolyosó rendbehozatalát. A nem működő felvonót már korábban befalazták.

A MÁV következő lépése az, hogy a Keleti pályaudvaron tapasztalható állapotok megszüntetésére

az állomás látképét romboló vagy nem megfelelő színvonalú szolgáltatásokat nyújtó tizenkét bérlő bérleti szerződését felmondták.

Azt írták a közleményben, hogy a pályaudvaron azért továbbra is maradnak olyan üzlethelyiségek, ahol ételt, italt, újságot tudtok venni vagy pénzt tudtok váltani. A későbbiekben utascentrum kialakítását tervezik a Keletiben, megújulnak a tervek szerint az utasforgalmi területek. Az épületben már tavaly nyár óta modern, akadálymentes kormányablak működik.

Elindult a kiemelt, legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások megújulása is, ez 50 állomást érint, és ehhez kapcsolódva vizsgálják meg az állomási funkciókat és a szolgáltatásokat.

A fejlesztési terv első ütemében 2019-ben részben megújul a Bicske alsó; Alsógöd; Felsőgöd; Nagymaros-Visegrád; Szob; Sződ-Sződliget és Albertirsa megállóhely. Rákospalota-Újpest állomáson tavasszal lebontják a raktárépületet és nyáron a vágányhálózatot is karbantartják. Dunakeszi-Gyártelep állomáson P+R parkoló épül az önkormányzattal közösen.

"A beavatkozások alapvető célja az adott helyszínek utasforgalom számára meghatározó arculatának javítása, lehetőség szerint közösségi közlekedési csomópont feltételeinek megteremtése és javítása. A helyszínek mindegyikén vizsgálják az állomás, illetve megállóhely területén elhelyezkedő épületek és építmények állapotát és kihasználtságát. A rossz állagú, nem hasznosítható, az arculatot rontó épületek, illetve építményeket a lehetőségeknek megfelelően elbontják. Azokon a helyszíneken, ahol az épületek és építmények kihasználtsága megfelelő, indokolt esetben karbantartás, illetve felújítás várható."


KÖVESS MINKET:Hétfőtől megszűnik az Arany János utcai trolimegálló, park lesz a helyén
Városi ligetet terveznek a nagyforgalmú Bajcsy-Zsilinszky út mellé, a Podmaniczky térre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Hétfőn megszűnik a trolibusz-végállomás a budapesti Arany János utcai metróállomásnál lévő Podmaniczky téren. A járművekre ezen túl a tér túloldalán, a Bajcsy-Zsilinszky úton lehet majd felszállni - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Az V. kerületi Podmaniczky teret az önkormányzat közösségi térré, városi ligetté alakítja át, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. Emiatt helyezik át a 72-es és a 73-as trolibusz végállomását.

Az Arany János utcai metrómegállónál lévő tér felújításáról Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere nemrég tartott tájékoztatóján azt mondta: a trolibusz végállomás helyén 82 új fát ültetnek, megújul a közvilágítás, és természetes kőburkolattal látják el a területet. A cél az, hogy a Podmaniczky tér központi része valóságos városi ligetté váljon.

A Podmaniczky tér rekonstrukciója mintegy 1,2 milliárdból fővárosi támogatással valósul meg. A munkálatok a tervek szerint augusztus 31-ig befejeződnek.


KÖVESS MINKET:
Átadták a Nemzeti Táncszínház új épületét
Különleges fotósorozat készült az avatásra, amellyel azt sugallják: az épület mindannyiunk közös játéktere lehet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A korábban a The New York Times-ban is publikáló Juhász Norbert fotóst kérte fel a TSPC Csoport annak a képsorozatnak az elkészítésére, amelyen a Nemzeti Táncszínház most átadott új épületének terei különleges hangulatban láthatók. A táncosok a balett, a néptánc és a latin tánc lépéseivel járják körbe az épületet és mutatják meg annak szépségét.

A fotós arra kérte a képeken szereplő táncosokat, hogy a Táncszínház színpadára illő mozdulataikat az építkezés "díszleteiben" mutassák meg. Így került például a balerina mellé egy létra.

A Nemzeti Táncszínház azért költözött a Millenárisra, hogy a táncművészet előadásait a korábbinál jóval hangsúlyosabban bekapcsolja a város vérkeringésébe. Az egykori Ganz-gyár épületében helyet kapó Millenáris Teátrumot Zoboki Gábor és a ZDA építésziroda tervei szerint alakították át.

Az ipari műemléképület kiegészítéseként létrejött legyezőtetős előcsarnok különleges játszóteret hoz létre, hiszen az itt megtartott előadások a város mindennapi életével egy szintben láthatók majd. A nívós előadótermek kialakítása mellett fontos az is, hogy a Táncszínházat igazgató Ertl Péter és társulata a szakmai teljesítményükhöz méltó, modern próbatermekben, öltözőkben és technikai háttérrel készülhetnek majd az előadásra.

Fotók: www.tspc.hu


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x