hirdetés
bomba-varosliget-hatastalanitottak-kiemeles-1000x674.jpg

Kiemelték a 100 kilós bombát a Városligetnél

Szállítható állapotban volt a második világháborús rombolóbomba, így nem kellett a helyszínen hatástalanítani.
MTI, Fotó: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2019. július 26.


hirdetés

Szállítható állapotban van a budapesti Városligetben talált világháborús bomba, így helyszíni hatástalanítására nem volt szükség.

A hírt a fővárosi kormányhivatal a honlapján közölték.

A Városliget környékén a lezárásokat feloldották.

A Magyar Honvédség tűzszerészei 11 óra körül sikeresen kiemelték a második világháborús, szovjet gyártmányú, 100 kilogrammos rombolóbombát a Városligetnél.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
szentendrei-hev.jpg

Szeptembertől 5-ös metró is lesz Budapesten: átnevezik a szentendrei HÉV-et

Békásmegyerig a föld alá akarják vezetni, de már azelőtt metróként hivatkoznak majd rá, hogy elkezdődne a munka.
Kép forrása: Wikipédia - szmo.hu
2019. július 17.Az Index vette észre, hogy a főváros 2030-ig szóló közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Tervben szerepel egy olyan kitétel is, mely szerint „tekintettel a H5-ös HÉV fontosságára, utasforgalmának nagyságára” 2019. szeptember 1-től M5-ös metróvonalként fognak hivatkozni rá.

Ezzel párhuzamosan felkérik a BKK-t arra, hogy végezzék el a szükséges módosítások átvezetését. Az elképzelés része az is, hogy az önkormányzat kezdeményezi a vonal Batthyány tér és Békásmegyer közötti szakaszának föld alá vezetését, tehát metróüzemre alakítását.

Erre az indoklás szerint azért lenne szükség, mert a H5-ös négy fontosabb szintbeli kereszteződésen is áthalad, ami Óbuda közlekedési problémáinak fő okát adja, hiszen ugyebár mindenhol elsőbbsége van.


KÖVESS MINKET:hirdetés
tuzfalfestmeny-budapest-1000x731.jpg

9 év után eltüntették a budapesti Belváros ikonikus tűzfalfestményét

Hamarosan új freskó kerül majd a helyére.
Címkép: Google Street View - szmo.hu
2019. július 19.Kilenc évig díszítette a Gerlóczy utcai tűzoltóság tűzfalát Victor Vasarely egyik alkotása. A város első tűzfalfestményét valószínűleg sokan ismerték, az Egy nap a városban blog viszont most kiszúrta, hogy a falfestményt nemrég lemeszelték. Minderre pedig a festményt készítő Színes Város szerint azért volt szükség, mert "a Vasarely alját hónapokkal ezelőtt telegraffitizték".

A szervezet viszont úgy gondolta, hogy a javítás helyett inkább új képet készítenek majd a tűzfalra.

A régi festmény helyére magyar olimpikonok portréi kerülnek majd. Így láthatjuk majd például Zsivótzky Gyula, Gyarmati Dezső, Balczó András és Egerszegi Krisztina arcképét is.

A Színes Város a blognak azt is elárulta, hogy nem marad sokáig festmény nélkül a fal, ugyanis, ha minden jól megy, akkor már vasárnapra kész lehet az új kép.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ter.jpg

Két hét múlva végleg bezár a Széna téri buszpályaudvar

A Széll Kálmán térről indulnak az autóbuszok augusztus 10-étől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 22.Augusztus 10-től megszűnik a Széna téri autóbusz-állomás, áll a Volánbusz honlapján.

Az oldal azt írja: Zsámbéki-medence felé közlekedő autóbuszok a Széll Kálmán térről, a Dékán utca kereszteződésénél kijelölt megállóhelyekről indulnak, változatlan időpontokban, írják. Az utolsó járat a Széna térről augusztus 10-én 0:05-kor, míg az első járat a Széll Kálmán térről augusztus 10-én 5:10-kor indul.

A Budapestre érkező autóbuszok végállomása is a Széll Kálmán tér.

A Széll Kálmán téren csak előre megváltott menetjeggyel vagy bérlettel szállhatnak fel az autóbuszokra, melyeket a BKK ügyfélközpontjában mindennap 5:30 és 22:00 között, illetve a kocsiállások környezetében elhelyezett automatákból vásárolhatnak meg.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
budajeno-kalvaria-otemeto2.jpg

5 zseniális tipp, ha ki akarsz ruccanni Budapestről a közelbe

Hagyd, hogy elvarázsoljon és magával ragadjon a romantikus Budai-hegység és környéke!
SzÉ, Nyitókép: Lisztes/Panoramio, forrás: Mapio - szmo.hu
2019. július 18.Varázslatos még most is a budai hegyvidék, számtalan izgalmas felfedezni valót rejt a barlangoktól a sziklákon át a régi épületekig.

Mátyás király egykori vadászkastélya is itt állt. Virágzó kolostort működtettek a premontrei szerzetesek - a romokat még ma is láthatod. A budai hegyvidéken volt Jókai Mór imádott nyaralója és kertje. A Pilis egy sor túralehetőséget kínál. Vagy ott vannak az olyan romantikus települések, mint Solymár és Tinnye.

Ha nincsen sok időd az utazásra, akkor egy-egy napra érdemes kiugranod a környékre és felderíteni a látnivalókat. Ehhez adunk néhány tippet.

Solymár

A budai hegyvidékre betelepülő németek és szlovákok őrizték buzgó vallásosságukat és megtartották a katolikus ünnepeket.

Solymár a bronzkorban, majd a rómaiak idején is lakott volt, a középkorban pedig 1266-ból származott róla az első feljegyzés, amikor a várat a nyulak-szigeti (margitszigeti) apácáknak ajándékozták. A törökök 1561-ben felgyújtották a falut, a hódoltság alatt elnéptelenedett. A törökök kiűzése után, a XVIII. században költöztek be németországi telepesek.

Látnivalói közé tartozik a környéken az egykori vár (Szarka-vár) romja, a a Paprikás patak a vízeséssel és a Rózsika-forrás. A településen pedig a Nieger-Valkó-kúria, a Szent Anna-kápolna, a Fatimei-kápolna, a késő barokk Szűz Mária neve-templom és Búsuló Krisztus szobor.

A 10-es út mentén található brit katonai temetőben több mint 200 ember nyugszik. Egy 1919-ben elhunyt hajós kivételével mindannyian a szövetségesek, illetve a Royal Air Force Magyarország fölött lelőtt bombázóin teljesítettek szolgálatot 1944-ben. Az eredetileg a lezuhanásuk helyén vagy annak közelében eltemetett holttesteket 1947 után kezdték exhumálni, és amikor a brit nemzetközösség hadisírokkal foglalkozó bizottsága engedélyt kapott a temető létrehozására, itt helyezték őket végső nyugalomra. 1947. május 2-án szentelték fel, angol katonai díszpompával rendezett ünnepségen. Nyitvatartási idő nélkül, szabadon, díjtalanul látogatható.

A solymári brit katonai temető - Fotó: Thaler Tamás/Wikipédia

Pilisvörösvár

Solymár szomszédja ez a szintén németek által lakott város. Területén több falu is volt, ami a török idők alatt elpusztult, és az oszmán birodalom katonái egy palánkvárat is építeni kezdtek itt 1543-ban. Csáky László volt, aki az elsők között kért sváb parasztokat a Fekete-erdőből a törökök kiűzése után, ezért az itt létrejött Vörösváron már 1689-ben megjelentek az első német anyanyelvű telepesek.

Látnivalói közé tartozik az 1696-ban épült, és később bővített, átalakított katolikus templom, amelynek falába két római sírkövet építettek be. A városháza 1750-ben épült, a falumúzeumot egy régi parasztházból alakították ki. Érdekes az 1773-ban épült kis Maria-hilf kápolna (sajnos csak húsvétkor lehet bemenni), a Szent Flórián-kápolna, az Erdei-kápolna és Kálvária-kápolna. A zsidó temető ma műemlék. Az egykori agyagbánya helyén Helytörténeti Emlékpark áll. Az egykori bányatelep központjában 2010-ben létesült a Bányász emlékpark. Ekkor helyezték át ide Bajnok Béla szobrászművésznek az 1928-as pilisvörösvári bányászsztrájk 50. évfordulója emlékére 1978-ban készült emlékművét. De a látnivalók közé tartoznak az egykori bányatavak, a slemungok is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x