arannyito
Kiderült, melyik magyar költőnek a legnagyobb a szókincse
Modern technológia derítette ki, hogy ki vezeti a listát mintegy 60 ezer egyedi szóval. Egy átlagos értelmiségi csak fele ennyit használ.
Forrás: Főtér.ro, Origo.hu - szmo.hu
2015. március 31.Az Origo szerkesztősége utánajárt egy legendának, amely szerint Arany Jánosnak van a legnagyobb szókincse, Adatelemzésnek vetették alá a 19. század egyik legnagyobb magyar költőjének munkáit (azaz "ráengedték a szupertechnológiát a verseskötetekre"), és összehasonlították a magyar irodalom 5 másik alakjának a műveivel.

Vörösmarty Mihály, József Attila, Petőfi Sándor, Babits Mihály, Ady Endre és Arany János alkotásaiban azt vizsgálták, hogy melyikük használta a legtöbb egyedi szót és szótövet. Ez alapján Arany János vezeti a listát, csaknem 60 ezer egyedi szóval. Mint azt Főtér írja, "magyar nyelvben összesen 60-100 ezer egyedi szó van, egy átlagos értelmiségi egyévnyi beszédét rögzítve körülbelül 25-30 ezer szó fordulna elő."

tablazat

A táblázatot az Origo.hu készítette és tette közzé

Bár az eredmények szerint a hat költő közül Babits Mihály írta le a legtöbb szót, 398.003 darabot, ebből "mindössze" 27.116 volt egyedi szó. Arany János azonban az élete során leírt 287.425 szóból összesen 59.697 egyedi szót használt. Egyébként József Attilánál a legnagyobb az egyedi szavak aránya a többihez képest.

"Érdekességként megemlíthetjük, hogy a "szép" jelző mindegyik költőnél tekintélyes mennyiségben fordul elő, Arany János ezek után legtöbbször a "király", "ember", "nap" és "Toldi" kifejezéseket használta. A többi költőnél gyakran előfordult még a "magyar", a "bús" és az "Isten" - írja a Főtér.

Milyen módszert használt az Origo?

A big data számítógépes technológia teszi lehetővé a hatalmas mennyiségű rendelkezésre álló adat feldolgozását, rendszerezését és elemzését. Ennek segítségével lehet a megfelelő információkat kiszűrni és értelmezhetővé tenni

VIDEÓ: Arany János Ágnes asszony című balladáját mondja el Sinkovits Imre


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x