hirdetés
 
 

Kiderült, hogy mikor jön a tavasz: sokan lesték a medvét a budapesti állatkertben
Borús időben érkezett a medve a barlangja elé, így ha igaz a népi megfigyelés, hamarosan jön a tavasz. Mi is ott voltunk, mutatjuk a videót!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 02.


hirdetés

Nem látta meg a medve az árnyékát: ez a hivatalos eredménye a Fővárosi Állat- és Növénykertben szombat délelőtt megtartott „medveárnyék észlelésnek”. A népi időjóslás évszázados tapasztalatai szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a tél már nem tart sokáig.

Bár a hosszú időtávú előrejelzésekben mindig van némi bizonytalanság, a városligeti intézmény fontosnak tartja a népi meteorológia hagyományainak ápolását. Ráadásul ez kiváló alkalom arra, hogy a medvékre is felhívják a figyelmet. Ennek jegyében az Állatkertben már pénteken elkezdődött, és egészen vasárnapig tart a Mackófesztivál, rengeteg programmal és látnivalóval. Azok a gyerekek pedig, akik mackójelmezben, vagy a játékmackójukkal érkeznek, a fesztivál ideje alatt kedvezményes áron látogathatják az Állatkertet.

VIDEÓ: A medveárnyék észlelés

Szombaton délelőtt a „medveárnyék észlelésen” Balu, a 11 esztendős barnamedve kijövetelét várták az érdeklődők. Az állatot pontban délelőtt 10 órakor engedték ki a Nagyszikla belsejében kialakított belső férőhelyéről a kifutóba. És amint az jól megfigyelhető volt, a medvének egyáltalán nem volt jól kirajzolódó, érzékelhető árnyéka. Ami persze nem is volt meglepő, hiszen egész nap borús idő volt.

A népi időjóslás évszázados tapasztalatai szerint, ha február 2-án borult az idő, azaz a medve nem látja meg az árnyékát, azt jelenti, hogy a tél már nem tart sokáig, és viszonylag hamar átadja majd a helyét a tavaszias időnek.

A medvék és a népi időjóslás

A régi idők emberének még nem álltak rendelkezésére a meteorológiai szolgálatok méréseken, műholdfelvételeken, matematikai modelleken alapuló előrejelzései. Ám az időjárás alakulása természetesen már akkor is mindenkit foglalkoztatott. Rövid időtávra általában az állatok viselkedése alapján jelezték előre az időjárás változását, sőt sokan ezt az ízületeikben is előre érzik.

A hosszabb távú előrejelzések alapja pedig az a generációk során át az emlékezetben megőrződött megfigyelés volt, hogy bizonyos jeles napok (pl. Medárd napja, Luca napja) időjárása alapján egy hosszabb időszak jellemző időjárására is lehet következtetni. Ilyen jeles napnak számított február másodika is, ráadásul a hagyomány ezt a napot összekapcsolta azzal a megfigyeléssel is, hogy azokon a vidékeken, ahol a medvék jellemzőek voltak, általában február elejétől lehetett újra gyakrabban találkozni a nyomaikkal.

A Fővárosi Állatkertben évtizedek óta figyelik, hogy február 2-án van-e árnyéka a medvéknek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jóslás az esetek kicsit több mint felében sikeres, de például emlékezetes volt a 2013-as esztendő, amikor szintén rövid télre lehetett következtetni, ám még március közepén is jelentős havazás volt. Természetesen a hosszú időtávra szóló előrejelzéseknél mindig nagy a bizonytalanság, ráadásul azok az évről évre visszatérő időjárási jelenségek, amelyek megfigyelésén a népi időjóslás alapult, az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben átalakultak az emberi tevékenység által kiváltott globális éghajlatváltozás következtében. Ezzel együtt a népi időjóslás hagyományai a kulturális örökség fontos részének számítanak, az Állatkert ezért is elkötelezett ezek ápolása mellett. Ráadásul a hagyomány lehetőséget ad arra is, hogy kicsit a medvékre is felhívják a figyelmet.

Mackófesztivál

A Fővárosi Állatkertben – a február 2-i jeles naphoz kapcsolódóan – február 1-től 3-ig, azaz péntektől vasárnapig Mackófesztivált tartanak, rengeteg programmal és jelentős kedvezményekkel. Többek között látványetetésekkel és játékos, zenés családi programokkal várják a nagyközönséget. A Mackófesztivál három napja alatt azok a 14 éven aluli gyermekek, akik mackónak öltözve, vagy a játékmackójukkal érkeznek, jelképes árú (200 forintos) belépőjeggyel látogathatják az Állatkertet.

Fotó: illusztráció, fotós: Huszár Boglárka


KÖVESS MINKET:


Megdöbbentő fotók: jégpálya lett az egész Normafából
Balesetveszélyes lett a környék, miután éjszaka a letaposott havas részekre ráesett az eső.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 02.


hirdetés

Az éjszakai esőzés miatt a letaposott havas részek - így különösen a gyalogutak - jégpályává váltak a Normafa Parkban. Facebook-oldalukon számoltak be arról, hogy a mai napon különösen balesetveszélyesnek számít a környék, nem ajánlott tehát arra sétálni és túrázni sem.

Az ott készült képek elég jól illusztrálják, hogy miért nem:

Mervai Márk fotósunk tavaly februári fotóriportját a jégbe fagyott Normafáról ide kattintva nézhetitek meg.


KÖVESS MINKET:


Budapest legizgalmasabb titkos parkja, az Epreskert télen is lenyűgöző
Szobrok, szobortöredékek és egy barokk kálvária: már ezekért megéri bekukkantani.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 02.


hirdetés

Az egyik legérdekesebb hely Budapesten kétségkívül az Epreskert. Évekig sétáltam el (vagy rohantam el) úgy mellette, hogy csak egy pillantást vetettem a kerítésre, megállapítottam, hogy milyen érdekes, nahát, micsoda figurák vannak állnak a kertben a bokrok és fák között, de mentem tovább. Néhány évvel ezelőtt viszont vettem a fáradságot és alaposan körbejártam a kertet.

A gyönyörű Epreskert értékét több dolog is emeli: az egyik az itt látható barokk kálvária az 1740-es évekből, Pest-Buda első kálváriaépülete, amit a józsefvárosi kálvária tér átalakításakor, a 19. század végén Stróbl Alajos mentett át. Elemeire bontva és újra felépítve került át az akkori művészeti akadémia kertjébe.

A másik a sokféle szobor, szobormásolat és szobortöredék, ami a kertben látható. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő, Szobrász és Látványtervező Tanszékeinek kertje egyfajta szabadtéri kiállítás.

A harmadik az időszakos kiállítóhelyiségként működő Parthenon-fríz Terem, ahol izgalmas installációkat, szobrokat láthatunk. Legutóbb a lenyűgöző "Nyári szobrok télen" című kiállítást nézhettem meg, amelyen a zalaszentgróti, nagyatádi, nyárádszentsimoni, tokaji és skóciai művésztelepeken készült hallgatói munkákból válogattak, és fotókat is láthattam a művésztelepek életéről.

Ha csak a kerítésen kukucskálsz be a Munkácsy utca és a Szondi utca felőli oldalon, már akkor érdekes dolgokat láthatsz:

Ha pedig éppen közönség számára is látogatható kiállítás van a Parthenon-fríz Teremben, a járdán végigsétálva élvezheted a szabadtéri tárlatot. Mivel ez egyetemi, oktatási terület, ha a kiállítás miatt bemehetsz, akkor se élj vissza ezzel. Ne kóborolj összevissza a kertben, mert az épületek mögött álló szobrokat az utcáról,a kerítés mögül is jól láthatod; semmilyen módon ne zavard azokat, akik a kertben dolgoznak, és ne tölts bent sok időt.

A másik lehetőség, hogy a különböző budapesti vezetett, tematikus séták egyikén vesze részt, és akkor hallhatod az Epreskert történetét, vagy olyan helyeken járhatsz, ahol egyébként hétköznap nem. A Budapesti Városvédő Egyesület például szokott egy-egy rendezvényt tartani Epreskerti Esték címmel; legutóbb szeptemberben szervezték meg.


KÖVESS MINKET:Arnold Schwarzenegger a Városligetben biciklizett, majd beült Vajna Timihez fánkozni
A nulla fok sem tartja vissza a sportolástól, de a fitnesz életforma sem akadálya a finom falatoknak - írta a képhez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 02.


hirdetés

Arnold Schwarzenegger szerdán érkezett Budapestre, barátja, Andy Vajna temetésére. A közösségi oldala szerint egy kis pihenőt is tartott nálunk, nem utazott azonnal vissza.

A Városligetben, a Vajdahunyad vára mellett, a kerékpárján ülve azzal büszkélkedik, hogy a hideg idő sem tartja vissza őt az egészséges életmódtól, de a fitnesz miatt nem mond le a finom ételekről sem, ezért betért Vajna Timi fánkozójába is barátnőjével.

"Az élet az egyensúlyról szól. A 0 fok sem állíthat meg abban, hogy letoljam a reggeli bicajozásomat.

És persze a fitnesz iránti elkötelezettségem sem akadályozta meg azt, hogy nagyon fincsi, nem épp zéró kalóriás süteményeket fogyasszak el" - írta a képhez.

Life is all about balance. A 0 degree (celsius) temperature didn't stop me from my morning bike ride, and my commitment to fitness didn't stop me from enjoying some not-0 calorie delicious treats. #lifeisaworkout

1m Likes, 6,869 Comments - Arnold Schwarzenegger (@schwarzenegger) on Instagram: "Life is all about balance. A 0 degree (celsius) temperature didn't stop me from my morning bike..."

(A jobb oldali kis nyíllal lapozhatsz.)


KÖVESS MINKET:


Videó: hemzsegnek a patkányok Budapest egyik főterén
A Facebookra feltöltött videón jól láthatjuk, hogy a rágcsálók nem félnek az emberektől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 31.


hirdetés

Nemrégiben felkerült a Facebookra egy felvétel, melyen fényes nappal patkányok szaladgálnak a belvárosi Vigadó téren. A felvétel készítője, Katalin a közelben lakik, és elmondása szerint minden nap látja az utcán nyüzsgő állatokat. Igaz, tavaly nyáron pár hónapra eltűntek a rágcsálók, de ősszel többedmagukkal tértek vissza - jelenleg nagyjából 50-100 állat lakja a helyet.

"Ezek a patkányok egyáltalán nem tartanak az embertől, néha a padok alá húzódnak be, nem félénkek egyáltalán" - fejtette ki Katalin - "Ugyan nem vagyok szakértő, de feltételezhető, hogy a rengeteg patkány jelenlétében azért vélhetően van némi közegészségügyi kockázat.

Korábban írtam e-mailt az ÁNTSZ-nek, de csak egy automatikusnak látszó válasz jött, hogy valamikor foglalkoznak az üggyel, amúgy – mivel a patkányok még mindig itt vannak, - nem igazán történt semmi - mondta Katalin, aki őszintén bízik benne, hogy most már felfigyelnek a problémára az illetékesek.

A videót csak erős idegzetűeknek ajánljuk...


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x