hirdetés
scan.jpg

Kiderült, hogy az FBI titokban arcfelismerő szoftvereket használ

Amerikaiak millióinak adatait és fotóit ellenőrzik az érintettek tudta és beleegyezése nélkül.
MTI - szmo.hu
2019. július 08.


hirdetés

Az amerikai állami gépjárműhivatalok adatbázisát az FBI és a Bevándorlási és Vámügyi Ügynökség ellenőrzi, arcfelismerő szoftverekkel - jelentette internetes oldalán a The Washington Post című lap vasárnap.

Mint írják, az FBI és az ICE munkatársai a tagállami szinten működő gépjárműhivatalok által tárolt adatok ellenőrzésével amerikaiak millióinak adatait és fotóit ellenőrzik az érintettek tudta és beleegyezése nélkül.

A gépjárműhivatalok adják ki a jogosítványokat is, amelyek az Egyesült Államokban személyazonosító igazolványként is használatosak. A washingtoni Georgetown Egyetem jogi kutatóközpontja öt évre visszamenőleg kérte ki a vonatkozó dokumentumokat, majd tette hozzáférhetővé az újságírók számára is. A The Washington Post ennek nyomán arra a megállapításra jutott, hogy az FBI beépítette a megfigyelési eszközei sorába az DMV-irodák adatbázisait is.

A rendőrség már régóta hozzáfér bűnelkövetéssel gyanúsítottak ujjlenyomataihoz, DNS-adatbázisához és más, biometrikus adataihoz.

A DMV adatbázisai azonban az adott tagállamban élők adatait és fotóit tartalmazzák, olyanokét, akiknek elsöprő többsége soha nem került összetűzésbe a törvénnyel.

A The Washington Post kongresszusi politikusok véleményét is idézve leszögezte: ezt a megfigyelési módszert a szövetségi kongresszus, vagy egyes tagállamok törvényhozása felhatalmazása nélkül alkalmazzák. A lap által megszólaltatott demokrata párti Elijah Cummings képviselő azt emelte ki, hogy ezt a gyakorlatot titokban folytatják, Jim Jordaan republikánus képviselő pedig azt tartotta fontosnak, hogy az érintettek hozzájárulása nélkül kutakodnak az adataikban.

"A jogosítványuk megújítását kérelmezők nem írtak alá semmiféle papírt arról, hogy a róluk szóló információkat és a fotóikat továbbítsák az FBI-nak" - fogalmazott a lapnak Jordan.

A The Washington Post emlékeztetett arra: a szövetségi nyomozók az arcfelismerő szoftvereket már régóta alkalmazzák a bűnüldözésben,

de - mint most kiderült - 2011 óta rendszeresen élnek vele az DMV adatbázisainak átvizsgálásakor is. A lap információi szerint a kaliforniai San Franciscóban és a massachusettsi Somerville-ben a rendőrségnek és a kormányhivataloknak megtiltották az arcfelismerő szoftver alkalmazását a kormányzati túlterjeszkedés és a közbizalom megrendítése miatti aggodalomból - írja az MTI.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
cameron-boyce-1000x729.jpg

20 évesen agyvérzést kapott és meghalt a Disney színésze, Cameron Boyce

Az Utódokban volt a leghíresebb szerepe, de rendszeresen feltűnt a csatorna más produkcióiban is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 07.20 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Cameron Boyce – írja a Mirror. A fiatal színészt már korábban is betegséggel kezelték, a szomorú hírt a családja közölte a sajtóval.

"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma reggel elveszítettük Cameront. Álmában, agyvérzés vitte el, amely egy folyamatosan fennálló orvosi állapot következtében alakult ki nála és ami miatt régóta kezelés alatt állt"

- nyilatkozta a család.

Cameron Boyce nagy tehetségnek ígérkezett, állandó színésze volt a Disney csatornának, de szerepelt például a nagysikerű Nagyfiúk című filmben is.


KÖVESS MINKET:hirdetés
aa-Copy.jpg

„Bolygóméretű katasztrófát” előzött meg az orosz atomtengeralattjáró tűzvészben meghalt legénysége

A tizennégy tengerész mindent megtett, hogy megvédjék az atomreaktort. A tragédia részleteit azonban titkosították.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 07.Igazi hősök voltak azok az orosz tengerészek, akik életüket vesztették egy atomtengeralattjárón. Egy katonatiszt a szentpétervári temetésükön azt nyilatkozta, hogy

"bolygóméretű katasztrófát" előzött meg a 14 fős legénység

- írta az orosz Open Media.

A tragédia a Barents-tengeren történt, de a részletekről, a hajóról és a küldetésükről nem adtak ki információt, az orosz kormány államtitoknak minősítette azt. Az atom meghajtású tengeralattjárón hétfőn ütött ki tűz. A hivatalos közlés szerint a lángokat sikerült gyorsan eloltani, és a reaktor nem került veszélybe. Annyit elárultak, hogy a legénység a mérgező füst miatt vesztette életét. Moszkva szerint a hajó az óceán fenekét kutatta a haditengerészet számára.

A védelmi miniszter, Szergej Sojgu azt mondta, hogy

a tengerészek mindent megtettek azért, hogy megvédjék az atomreaktort, amely így a tűz ellenére is működőképes maradt

- írta meg az Independent.

Az áldozatokat a Szerafimov temetőben helyezték örök nyugalomra, közel ahhoz az emlékműhöz, melyet a 2000-ben a Kurszk tengeralattjárón elhunyt tengerészek emlékére állítottak. Az elhunyt tengerészektől sortűzzel búcsúztak a bajtársaik.

VIDEÓ: A temetésről


KÖVESS MINKET:
hirdetés
meghalt-ambrus-zoltan-1000x674.jpg

Meghalt Ambrus Zoltán, az Irigy Hónaljmirigy örökös tagja

A zenész hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 08.53 éves korában hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Ambrus Zoltán az Irigy Hónaljmirigy együttes örökös tagja. A hírt az együttes a Facebook-oldalán közölte a rajongókkal.

"Nyugodj békében Zoli! Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a mai napon életének 54. évében hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Ambrus Zoltán az Irigy Hónaljmirigy együttes örökös tagja. Nincsenek szavaink, csak a mérhetetlen fájdalom és a gyász."

- írta az Ambrus Zoltánról készült fotóhoz az együttes. A posztban azt is hozzáteszik, hogy a család kérésére nem szeretnének több információt közölni, kérik, hogy ezt mindenki tartsa tiszteletben.

Ambrus Zoltán 2005-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, csodával határos, hogy túlélte, bár hosszú évekbe telt, amíg felépült, közben pedig szinte mindenét elveszítette. A baleset után az Irigy Hónaljmirigyből is ki kellett lépnie, az évekig tartó rehabilitáció miatt, de a 2015-ös, 25 éves jubileumi koncertjükre vendégként visszatért a színpadra néhány szám erejéig.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
viharjeg-karok-idokep-1000x687.jpg

Letört ágak és jégdarabok az utakon - így érkezett meg a vihar vasárnap

Volt, ahol percek alatt szakadt le az ég, Nagykanizsán pedig még egy fát is szinte kettétört a vihar.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 07.Korábban már beszámoltunk róla, hogy egy lassan mozgó hidegfront hatására ma többfelé alakulhatnak ki zivatarok. Emellett nagy területen fordulhatnak elő heves zivatarok is, ezeknek a veszélye miatt narancssárga (másodfokú) riasztást adott ki Nyugat- és Délnyugat-Dunántúl egyes részeire az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután. A többi pedig megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Van, ahol erősebb zivatarok is kialakulhatnak és azokat felhőszakadás, 100 km/h meghaladó széllökések és helyenként 5 centi átmérőjű jégeső is kísérheti. A front mögött több fokkal hűvösebb levegő érkezik és vet véget a kánikulának.

Az országban már több helyen is lecsapott a vihar, erről pedig az Időkép olvasói fotókat is készítettek. Mutatjuk, hogyan csapott le a vasárnapi vihar!

Így készülődött a vihar Dunakeszin:

Fotó: Rippel Erik/Időkép

Viharkárok Nagykanizsán:

Fotó: zolidobi/Időkép

Békéscsabán hirtelen csapott le az eső:

De ezen a képen már látszik, hogy jég is esett:

Fotó: Sebestyén Attila/Időkép

Jégdarabok Mezőmegyerről:

Fotó: Ericcorera/Időkép

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x