hirdetés
the-dead-dont-die.jpg

„Kicsinyes fogyasztói vágyainkat hörögjük magunk elé” – Jim Jarmusch zombifilmje a 26. Titanic Filmfesztiválon

„Ennek nem lesz jó vége” – mindenki érzi az egész városban, hogy valami megmagyarázhatatlan dolog történik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 22.


hirdetés

Tegnap este kezdődött a 26. Titanic Filmfesztivál. A hagyományhoz híven idén is egy Jim Jarmusch-bemutatóval indult a rendezvény az Urániában.

Horváth György, a fesztivál igazgatója a bemutatott filmmel tökéletes összhangban egy nagyon meta kérdéssel nyitotta meg az eseményt. Milyen egy jó megnyitó gála?

A választ egy rövid és kaotikus filmben kapjuk meg, a témát ismert kortárs rendezők boncolgatják. A sort Reisz Gábor (Rossz versek, Van) kezdi:

„legyen mondjuk két perc” – minél rövidebb, minél őrültebb, annál jobb. Kocsis Ágnes (Pál Adrienn, Friss levegő) fényes ruhában parádéztatná a rendezőket. Mások inkább elefántokkal képzelik el, meg jó sok sörrel.

hirdetés

A fesztivál mottója idén „A nagyvászon bűvöletében”. Mert filmeket nézni akkor is moziban legjobb. Megszakítások, zavaró ingerek nélkül, aztán pedig kollektív áhítatban a mosdók felé áramolva megbeszélni, kire milyen benyomást tettek a látottak. Mert a filmnézés nem pótcselekvés, hanem egy olyan dolog, ami -szerencsés esetben- hatással van az ember életére.

A trailert látva először nem hittem el, hogy ez egy Jim Jarmusch-film. Aztán feltűnt Iggy Pop hullája a kávé szót mantrázva. Ez meggyőzött. Bár nem lengi körül az a pazar atmoszféra – második blikkre sem - , de nem is ez a célja. A Holtak nem halnak meg (sajnos magyarul nem alliterál olyan tökéletesen és kimondhatatlanul, mint eredeti nyelven – „The Dead Don’t Die) egy zsúfolt, pontokba szedett társadalomkritika, meg egy afféle „Így rendeztek ti”.

Mindenki félreérti a helyzetet, aki úgy gondolja, Jarmusch azért szeretett volna egy zombifilmet rendezni, hogy megmutassa, ő erre is képes. Nem. Jarmusch szerette volna megmutatni, hogy zombifilmet bárki tud rendezni, de attól a zombifilmek már nem az igaziak, unalmasak. És szerette volna megmutatni, mennyi menő, híres színész barátja van. Ez egy tökéletes paródia. Paródiája a zombifilmeknek, a filmrendezésnek, a rendezői önmitizálásnak, és az egész társadalomnak.

Mitől lesz jó egy zombifilm? Lehet egyáltalán jó? Nem jön már ki a könyökünkön a poszt-apokaliptikus élőhalott-invázió? De igen, legalábbis Jarmusch nézőpontjából. És teljesen igaza van. Egy átlag amerikai (és valószínűleg az európaiak is), már annyi zombifilmet látott, hogy meg sem lepődne azon, ha saját városkájában támadnának fel a hullák. Ráadásul egy pontos forgatókönyv is van a fejében arról, mit tenne ebben az esetben.

Centerville, ahogy a helységnévtábla is hirdeti, egy „igazán kellemes hely”. Középszerű név, középszerű emberek, totojázó zsaruk, akik este kilenckor már nem kávéznak, és fánkot sem esznek. A kávézóban tökéletesen megfér egymás mellett a „Keep America White Again” baseballsapkát viselő, fehéröntudattól duzzadó farmer és a végtelenül udvarias, vaskereskedést vezető fekete férfi. A klímakatasztrófáról beszélgetnek.

A telefonok sorra bedöglenek, este kilenckor még verőfényes napsütés. Az örs egyik cellájában egy chardonnay-t párolgó hulla oszladozik, a kedves kis Mallory (Carol Kane).

Ronnie, a fiatal rendőr (Adam Driver) ezen a ponton már vagy hatszor kijelentette, hogy „ennek nem lesz jó vége”. De mindenki más is érzi az egész városban, hogy valami megmagyarázhatatlan dolog történik.

A film két egymással szembefordított görbe tükör. A zombik, akik elözönlik a várost, mi vagyunk, és kicsinyes fogyasztói vágyainkat hörögjük magunk elé. Még a halálból is visszajönnénk, csakhogy wifizzünk egyet, vagy igyunk egy olcsó Chardonnay-t.

A zombik boltokat ostromolnak, aztán valahonnan telefonokat is szereznek, amik persze semmit nem csinálnak, csak ontják magukból a fehér fényt.

Centerville lakói pedig hamarabb tudják, hogyan kezeljenek egy zombiapokalipszist, mint az új külföldi szomszédjukat, akiről amúgy is kiderül, hogy egy UFO dobta le közéjük. Az egyetlen, kompetens városlakó.

Jarmusch ebben a filmben határozott vonalakkal köti össze Hollywood és a popkultúra teljes csillagrendszerét.

A néző pedig alig várja, mikor, milyen körülmények között bukkannak majd fel beígért kedvencei.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
byealex.png

X-Faktor: kiszórták az egyik legtehetségesebb zenekart, és a másik is épp csak átcsúszott

A zenekaroknál extrán kritikusak voltak a mentorok, különösen ByeAlex. De azért lesz kik miatt nézni az élő show-t.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

A mentorház legnagyobb meglepetése az volt, hogy a Speranta csaknem kiesett. Produkciójukat ByeAlex vendéglátósnak titulálta, Peti pedig úgy döntött, hogy a három zsűritagra bízza sorsukat.

A Plan B-vel kellett megvívniuk, és ByaAlex továbbra is ellenük érvelt, mondván, a Plan B-n lehet még építeni, és Peti kódolt üzenete az volt, őket szeretné. De Gáspár Laci kitartott mellettük, és bár Bogi elbizonytalanodott, végül mégiscsak döntőbe kerültek.

VIDEÓ: a Speranta előadása

hirdetés

Mennie kellett az Inverz Duónak és kiesett a végig saját dalokkal érkező, tehetséges erdélyi zenekar, a Kalandor is. Szerencsére azt mondták, folytatják.

VIDEÓ: a Kalandor produkciója

Bejutott viszont a mentorok által összerakott lánycsapat, a Take3, ami nem volt nagy meglepetés a székes feladat során kiváltott zsűri-reakciók alapján. Igaz, most ByeAlex rajtuk is talált fogást, azt állítva össze-vissza énekeltek, Puskás Peti azonban kiállt mellettük. És döntöbe kerül a C.O.O.L., annak ellenére, hogy a most az előadásuk sem volt teljesen meggyőző.

VIDEÓ: a C.O.O.L. produkciója

Összességében azért lesz kikért izgulni, és remélhetően az élő adásokban okoz még meglepetéseket mindhárom továbbjutó csapat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bogisirvafakadt.jpg

X-Faktor: ByeAlex beszólt Dallos Boginak, mire ő sírva hagyta ott a forgatást

Az egyik produkció miatt sikerült ilyen csúnyán összeveszniük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Heves vita alakult ki Dallos Bogi és ByeAlex között - ez pedig kiboruláshoz vezetett.

Ruszó Tibi produkciója után ugyanis Bogi az évad legjobb énekesének nevezte.

"Nekem is nagyon tetszett, de nem az én világom"

hirdetés

- mondta először ByeAlex. Majd Gáspár Lacival kezdett vitatkozni a versenyzőről.

Bár ByeAlexnek alapvetően tetszett a produkció, nemcsak azt hangsúlyozta, hogy túlzás az, hogy az évad legjobb énekese,

sőt, szerinte a teljesen más stílusú zenét hallgató énekesnő szájából nem hiteles a dicséret.

Dallos Boginál erre, és sírva kirohant a forgatásról.

"Ő dönti el, hogy sír vagy nem" - kommentálta ByeAlex a történteket, Gáspár Laci viszont vitatkozni kezdett vele, főleg azzal az állítással, hogy a Tibi által képviselt stílust Bogi sem szereti.

"Ne akard már őt jobban ismerni, mint ő magát" - mondta Laci.

ByeAlex végül jobb belátásra tért, és kiment bocsánatot kérni.

VIDEÓ: A sírásig fajuló vita


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Bogisir.png

X-Faktor: ennyi sírás még nem volt a mentorházban, mint most

Viszont Vanek Andor beválasztásában egyetértett minden mentor. 'Te vagy a tökéletes felett kettővel" - mondta neki ByeAlex.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

Először Dallos Bogi fakadt sírva, amit a pénteki műsorpromóból már lehetett tudni, most viszont leadták a teljes vitát ByeAlex és közte. A kiboruláshoz vezető előadás Ruszó Tibié volt, akit a produkciója után Bogi az évad legjobb énekesének nevezett.

Bár ByeAlexnek alapvetően szintén tetszett az éneklés, azért ezt a minősítést már költői túlzásnak érezte, és ezt folyamatosan szóvá is tette. Addig, hogy a végén Bogi hangja elcsuklott, majd sírva rohant ki.

"Ő dönti el, hogy sír vagy nem" - kommentálta ByaAlex a történteket, Gáspár Laci azonban vitába szállt vele, főleg azzal az állításával, hogy a Tibi által képviselt stílust Bogi sem szereti. "Ne akard már őt jobban ismerni, mint ő magát." - kérte Laci.

ByaAlex végül jobb belátásra tért, és kiment bocsánatot kérni.

hirdetés

VIDEÓ: A sírásig fajuló vita

A következő sírós jelenet rögtön ezután jött. Markovics Kristóf ugyanis elhunyt nagymamájáról rappelt. Bogi ezúttal a meghatottságtól könnyezett, de meghatódott maga Kristóf is.

"Nagymamád most biztos nagyon büszke rád" - kommentálta Ramóna.

VIDEÓ: Markovics Kristóf rapje

Amiben az összes mentor egyetértett: Vanek Andor remekelt a mentorházban, így nem okozott meglepetést, hogy ByeAlex elsőként őt juttatta tovább. "Te vagy a tökéletes felett kettővel" - mondta neki.

VIDEÓ: Vanek Andor produkciója

Gödöllői Emanuelt annak ellenére viszi az élő show-ba ByeAlex, hogy hibázott a produkciójában, elfelejtette a saját maga által írt rap részt. Viszont olyan számot írt, ami mindegyik mentornak tetszett.

VIDEÓ: Emanuel produkciója

Markovics Kristóf és Ruszó Tibi sorsáról a másik három mentor dönthetett. ByeAlex abban reménykedett, hogy Kristóf mellett teszik le a voksukat, hiszen a többiek "ismerik őt". Sokféle érv csapott össze, végül Ruszó Tibi lett a befutó. Izgalmas kérdés, hogyan folytatódik innen a történet. Jövőhéten, az élő show-ból kiderül.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZG_2642.jpg

X-Faktor, Mentorház 2: „Nyálas, a B oldal 5. száma" – hazamentek, akik gyengék voltak, jönnek az élő adások

A zenekarok rossz napot fogtak ki, a fiúknál viszont túlkínálat volt tehetségekből.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Puskás Petivel és a zenekarokkal kezdődött a második Mentorház adás.

A 6-os mezőnybe két olyan csapat is bekerült, akiket a mentorok raktak össze. Ezek egyike a Plan B, amely két rapper srácból és egy énekesnőből áll. Alex nagyon várta őket, de a Punnany Massiftól az „Élvezd” kifogott rajtuk. Enikő hamisan énekelt, pedig hát lássuk be,

azért ez a dallam nem olyan nagy kihívás.

A mentorok kicsit összevitatkoztak a kérdésen, Alex védte a formációt, nem egészen értem, miért.

hirdetés

A zenekarok szinte mind rossz formát mutattak. A Cool egy USNK dalt hozott, de nem sikerült elérni az eddig meghozott szintet.

A Speranta most bevallottan könnyedebb dalt akart hozni. Számomra ők azok a mezőnyben, akik bármit játszhatnak, meghallgatom. Sajnos a mentorok két táborra szakadtak. Lacinak és Boginak nagyon tetszett, Peti és Alex viszont nem volt megelégedve.

A Kalandor profi zenekar, de Peti már a Táborból is csak a többi mentor tanácsára engedte tovább őket. A mostani meghallgatásra nem épp a legjobb dalukat hozták, a szövegben volt néhány furcsa fordulat. Például rögtön az elején:

„Úgy érzem, nem számít más, csak hogy mennyit keresel / Amikor egy jó barát folyton felesel”

Többszöri nekifutásra sem sikerült értelmeznem.

„Nyálas, a B oldal 5. száma” hangzott a mentorok kritikája.

A Take3 kapcsán a mentorok folyamatosan azt sulykolják, hogy mennyire különleges, mert gyakorlatilag 20 éve nincs Magyarországon lánycsapat. Mintha ez baj lenne!

Tudtommal senki nem vágat fel az ereit, amiért a Fresh vagy a Bestiák eltűnt a süllyesztőben.

Az Inverz Duót kedvelem, nekem a mostani előadásuk is tetszett, annak ellenére, hogy a Dédapám című dal nem tartozik a kedvenceim közé.

Ebből már szinte egyenesen következik, hogy a mentoroknak nem tetszett a produkció.

Végül a Kalandor és az Inverz Duó hazament (utóbbit sajnáltam, én bennük többet éreztem), továbbjutott a Take3 és a Cool, a vigaszágon pedig Bogi, Alex és Laci a Plan B-vel szemben a Sperantát juttatta tovább.

Amiben az a fura, hogy a Speranta egyáltalán vigaszágra került. Alex egy ideig a Plan B mellett érvelt, mert kicsit túlkombinálva a dolgokat azt gondolta, hogy Peti üzenni akart nekik, azt sugallni, hogy ő a Plan B-t szeretné vinni.

De miután megkérdezték, és Peti elmondta, hogy szó sincs semmiféle kódolt üzenetről, Alex beismerte, hogy tévedett.

Jegyezzük meg, mert nem lesz sok ilyen.

Következett az utolsó kategória: a fiúk, és mentoruk, Alex. Mint tudjuk, Alexnek a rapperek a kedvencei. Rögtön az első színpadra lépő is egy rapper volt, Alfréd, akit én elsősorban a pozitív, mindig mosolygós személyisége miatt kedvelek. Alexet és Lacit meggyőzte, Petit nem.

Ruszó Tibor Járóka Sándor „Úgy mentél el” című dalát hozta, amit eredetileg Bangó Margit énekel.

A 15 éves fiú most sem hibázott, az azonnali továbbjutás csak azért nem volt egyértelmű, mert ott volt a mezőnyben még Emánuel és Andor.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!