hirdetés
iskolaorseg.jpg

Kiakadtak a tanárok az iskolaőrök fizetésén – 220 ezres bért plusz cafetériát ígérnek a jelentkezőknek

Ennyit keres egy kezdő tanár is. Szerintük nem az iskolaőrök pénze lesz sok, hanem a tanárokat nem becsülik meg eléggé.
Címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Tanári fizetést és plusz cafetériát ígérnek a leendő iskolaőröknek egy idejekorán kikerült rendőrségi hirdetés szerint, amit a Magyar Hang szúrt ki.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság toborzóplakátja a Facebookon jelent meg, ami bár valódi, a főkapitányság tájékoztatása szerint tévedésből, idejekorán jelent meg a közösségi oldalon.

A rendőrség oldalán egyelőre nem közöltek információt a toborzásról, ám a véletlenül kikerült, majd eltüntetett plakátról több dolog is kiderült.

Például az, hogy minimum középfokú (középiskolai, szakiskolai vagy szakmunkás) végzettséggel lehet jelentkezni iskolaőrnek, aki maximum 65 éves lehet, és feltétel az egészségi, fizikai és pszichikai alkalmasság is. Előnyt jelent a rendvédelmi vagy rendészeti képzettség és a nevelői-oktatói tapasztalat, valamint ha a jelentkezőnek állandó lakcíme vagy tartózkodási helye van az adott nevelési-oktatási intézmény közigazgatási területén.

A felvételt nyert jelentkezők augusztus 3-tól a megyei rendőr-főkapitányság objektumában komplex felkészítést kapnak a munkakörrel járó kötelezettségeik teljesítésére. A tanfolyam heti 40 órás lesz és augusztus 30-ig tart.

hirdetés

A hirdetésben az is szerepel, hogy a képzés időszakára, valamint a sikeres vizsga letétele után

bruttó 220 ezer forint havi munkabért garantálnak az iskolaőröknek, emellett évi bruttó 200 ezer forint cafeteriát is kapnak majd.

Mint arra a Magyar Hang is rámutat, az iskolaőröknek kínált fizetés vetekszik egy kezdő pedagógus fizetésével, de az iskolapszichológusok is nagyjából ennyit keresnek.

"Felháborítónak tartom, hogy miközben havi bruttó 220 ezer forintos bért ígérnek egy havi tanfolyam elvégzése után az iskolaőröknek, eközben a felsőoktatásban hat évet eltöltött iskolapszichológusokat a mögöttünk hagyott tanévben bruttó 210 ezer forintért foglalkoztatták. A bérük júliustól a 10 százalékos bérpótlékkal bruttó 230 ezer forintra emelkedik.

A kezdő pedagógusok alapbére jelenleg bruttó 210 ezer forint, ez nem változik, ők is csak a megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékra jogosultak" - mondta a lap érdeklődésére Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Mint mondta, nem az iskolarendőri fizetéssel van a baj, hanem a tanári pálya megbecsültségének hiánya tükröződik a tanári fizetéseken, ráadásul az állami fenntartású iskolák pedagógusai cafetériát sem kapnak. Szerinte az anyagi-erkölcsi megbecsültség hiánya miatt még tovább nőhet a pályaelhagyó tanítók, tanárok száma.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

A fürdést is betilthatják a Balaton egyes részein a veszélyes algásodás miatt

Aggasztó a tó állapota, szem- és bőrgyulladást, hólyagosodást is okozhat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Algákra szüksége van a Balatonnak, de az utóbbi időben annyira megnövekedett a mennyiségük, hogy az már komolyan veszélyezteti a vízminőséget - mondta el a 24.hu-nak Vörös Lajos, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének (ÖK BLI) kutató professor emeritusa.

Kiderült, hogy Balatongyöröknél már előfordult, hogy az algahelyzet átlépte a megengedett határértéket, és elképzelhető, hogy még idén eléri a Balaton azt a szintet, amit már nem lehet tolerálni, azaz bizonyos helyeken ideiglenesen meg kell tiltani a fürdőzést.

Persze az ÖK BLI csupán közzé teszi a tudományos következtetéseket, az esetleges tiltás a hatóságok hatásköre.

A legnagyobb problémát a kékalga, más néven cianobaktériumok csoportja okozza A kékalgák anyagcseretermékeként jelentkező toxikus anyagok a melegvérű állatok, így az ember számára is mérgezőek, egészségügyi kockázatokat rejtenek.

A vízben úszva szemgyulladást, bőrgyulladást, hólyagosodást, lenyelve pedig gyerekeknél hányást és hasmenést okozhatnak.

hirdetés

A professzor azonban megnyugtat, kutatásaik alapján az ennél súlyosabb tünetekhez több száz liternyi, kékalgában dús vizet kellene meginni – írja a lap.

A WHO ajánlását követve itthon is meghatározták a megengedett értékekeket: e felett nem lehet fürdeni az adott vízben. Tavaly olyan szaporodásnak indult a kékalga, hogy augusztusban Keszthely-Szigliget térségében néhány helyen akár meg is lehetett volna tiltani a fürdőzést.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
viragkarneval.jpg

Ötször tervezték át a programot, de megtartják a debreceni virágkarnevált

A koronavírus miatt nehézkes a szervezés, ennek ellenére látványos újdonságokkal is készülnek a híres ünnepre.
MTI / Fotó: Debreceni Virágkarnevál/Facebook - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Eddig ötször tervezték át a debreceni virágkarnevál idei programjait annak érdekében, hogy az érdeklődők a változó járványhelyzetben is a lehető legbiztonságosabban vehessenek részt a karneváli hét rendezvényein - közölte a cívisváros kulturális alpolgármestere hétfőn.

Puskás István a fesztivál két programelemét, a Klasszikusok éjszakáját és a Fények éjszakáját beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hagyományos programok mellett évről évre igyekeznek friss, kortárs elemekkel gazdagítani a kínálatot, és ha kell, a szükségből erényt kovácsolni. Ilyen lesz az a több napon át tartó fénytárlat, amelyet a Csokonai Színház teljes felújítás előtt álló épületében rendeznek meg.

Gemza Péter, a színház igazgatója hozzátette: a kiköltözést minél több érzelemmel, rendezvénnyel szeretnék megünnepelni, láthatóvá téve az épület ismert és kevésbé ismert tereit. Ezek sorában az első lesz a tíz helyszínen látható fénytárlat.

Bordos László Zsolt 3D mapping művész jelezte:

augusztus 17. és 22. között 14 fényművészeti installációt tekinthetnek meg az érdeklődők a Csokonai Színház falai között, ahol óránként tárlatvezetést is tartanak.

hirdetés

Utóbbiakra regisztrálniuk kell majd az érdeklődőknek, és a távolságtartás mellett a jelenlegi állapotok szerint szájmaszkot is kell majd viselniük.

Bódor Edit, a virágkarnevál főszervezője kiemelte: az augusztus 20-ra teljesen megújuló Dósa nádor teret, ahol felavatják Szent István király egész alakos szobrát, különleges fényfestéssel teszik látványossá. Az egyik homlokzaton például animáció formájában Szent István király jelenik majd meg séta közben. Ugyancsak fényjáték várja a régi városháza udvarán a zenés esték iránt érdeklődőket - tette hozzá.

Bódor Edit a Klasszikusok éjszakája című programról elmondta: augusztus 15-én a Kölcsey központban nagykoncerttel, a város különböző szabadtéri pontjain, többek között a Nagytemplom mögötti Emlékkertben és a Déri téren, kamraprodukciókkal várja az érdeklődőket a Kodály Filharmónia Debrecen.

A szervezők korábban azt is bejelentették, hogy az idén a 60. születésnapját ünneplő, eredetileg Lúdas Matyi nevét viselő debreceni vidámpark ad otthont a Galiba gyermekfesztiválnak. Utóbbin óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai a maguk készítette kiskocsikkal vonulva kóstolnak bele a karneváli hangulatba.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
vihar.jpg

Nagy vihar közeleg, délnyugaton már kiadták az narancs riasztást

A veszélyjelzés szerint zivatarveszély miatt a nap folyamán további másodfokú riasztások várhatók Budapesten, és több megyében is.
MTI, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Délnyugaton már több járásra kiadta a másodfokú, narancs riasztást zivatar- és felhőszakadás veszélye miatt kedden kora délután az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint zivatarveszély miatt a nap folyamán további másodfokú riasztások várhatók Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében. A többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt.

Ismét nagy mennyiségű csapadék várható.

Több hullámban zivatarok, heves zivatarok alakulnak ki, nagyobb területen felhőszakadás is várható.

Legkisebb eséllyel az északnyugati tájakon lehetnek intenzív zivatarok. Heves zivatarok leginkább egy széles délnyugat-északkeleti sávban fordulhatnak elő,

hirdetés

90 kilométer/órát meghaladó (néhol akár 100 kilométer/óra körüli) széllökések, nagyobb szemű jég és felhőszakadás

(általában 30-50 milliméter, helyenként akár 60 milliméternél is több eső eshet rövid idő alatt) kíséretében.

Ugyanakkor kedden a délkeleti országrészben a napi középhőmérséklet még meghaladhatja a 25 fokot.

Emiatt Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a hőség miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az éjszaka során is folytatódnak a zivatarok, szerda hajnalban északkeleten intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak. Szerdán a zivatarok mellett egyre inkább kiadós eső lesz a jellemző.

Helyenként akár 80-100 milliméter csapadék is összegyűlhet 24 óra alatt - fejtette ki a meteorológiai szolgálat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tuzbrazilia.png

Biztosítási csalást akart elkövetni, véletlenül felgyújtott 673 hektárnyi esőerdőt egy brazil nyugdíjas

Nagyjából 1,4 millió forintnak megfelelő brazil realt nyert volna az ügyön, így viszont a természet fizeti meg a balul elsült csalás árát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 03.


hirdetés

Autóját akarta felgyújtani, és ezzel biztosítási csalást elkövetni az a 66 éves brazil nyugdíjas, akinek köszönhetően végül 673 hektárnyi esőerdő égett porig Brazíliában - írja a Daily Mail.

A magát dörzsöltnek gondoló nyugdíjas komoly fedősztorival állt elő, amikor a rendőrök kihallgatták:

elmondása szerint éppen hazafelé vezetett autójával, amikor egy kihalt útszakaszon két motoros bandita keresztezte útját.

Heli Barroso Martinst fegyverrel kényszerítették arra, hogy adja át értékeit és szálljon ki az autóból, ám miután hiába próbálták meg beindítani a kocsit, felgyújtották azt, és elmenekültek a helyszínről. A férfi életét féltve rohant be az erdőbe, majd csak ezt követően hívta fel egy barátját segítségért - állt a vallomásában.

A rendőröknek azonban gyanús lett a férfi története, ráadásul a tűzszerészek jelentése szerint a kocsit előzetesen benzinnel locsolták végig jó alaposan, és azt követően felgyújtották. De más gyanús jelek is voltak: a férfi azt állította, kirabolták, ám a telefonja nála volt. Mikor bejelentette a rendőrségen a bűntényt, teljesen higgadt volt. A két barátja, akik felvették őt az erdőben, szintén azt állította, hogy a férfi nem volt feldúlt. Ráadásul ruházata is tiszta volt, nem látszódott rajta dulakodás jele.

hirdetés

A rendőrség ezt követően kikérte a környező benzinkutak biztonsági kameráit. Az egyik felvételen jól látszik, hogy a férfi előző nap vett egy kanna benzint, amelyet aztán a kocsijába rakott.

Mikor a rendőrség kérdőre volta, azt válaszolta, hogy csupán egy barátjának vitte, ám a nevét már nem tudta megmondani.

Martinst végül biztosítási csalás elkövetésével és természetvédelmi területen végzett szándékos gyújtogatással vádolták meg. Amennyiben bűnösnek találják, 15 év börtönt is kaphat. Ha sikerült volna a biztosítási csalás, 25 ezer brazil realt, azaz nagyjából 1,4 millió forintot kapott volna a biztosítótól.

Az égő autóról átterjedt a tűz a környező védett esőerdőkre, és olthatatlanul lángolt az erdő három napon át.

Összesen 72 tűzoltó oltotta a lángokat 17 autóval és két helikopterrel. Mire sikerült megfékezni a lángokat, addigra összesen 673 hektárnyi, azaz kb. 1250 focipályányi esőerdő égett le.

Isabela Bernardes, a helyi nemzeti park vezetője elmondta, hogy évtizedek kellenek majd a terület regenerálódásához. Számításaik szerint több száz állat lelhette halálát a tűzben.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!