hirdetés
szivarvany-pecs-mti-soki-tamas.jpg

Két napig élvezhetjük a napsütést eső nélkül, aztán viharokkal jön az újabb hidegfront

Csütörtökig újra 35 fokig melegszik az idő, aztán kicsit lehűl a levegő.
Fotó: MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Kedden és szerdán sok lesz a napsütés, ismét melegszik az idő, majd csütörtökön egy újabb hidegfront hozhat zivatarokat - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Kedden napos idő várható, amit csak időnként zavarhatnak meg felhők, de csapadékra nem kell számítani. Valamivel hűvösebb lesz, mint az elmúlt napokban, de így is 25-30 fokig melegszik a levegő.

Az UV-sugárzás viszont ismét extrém erős lesz sokfelé, ennek hatását délelőtt 10 és délután 16 óra között lehet majd a legjobban érezni. Ezért ha tehetitek, ne legyetek sokáig a napon, mert akár 15 perc alatt is leéghettek.

Ha ezt nem tudjátok megtenni, viseljetek sapkát, kendőt, szalmakalapot és vállat takaró pólót, fényvédő krémet pedig mindenképp használjatok, főleg ha könnyen le tudtok égni.

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető ezen a weboldalon.

hirdetés

Szerdán hasonlóan napos és meleg időnk lesz, aznap már 29-34 fok várható a délutáni órákban. Jelentős csapadékra és légmozgásra ekkor sem kell számítani.

Csütörtökön viszont visszatérnek a záporok, zivatarok, mert egy újabb hidegfront éri el Magyarországot. A heves zivatarok széllökésekkel, felhőszakadással, jégesővel érkezhetnek.

Napközben azért így sem lesz hűvös, 28-35 fokig melegedhet az idő.

Pénteken is számolni kell záporokkal, zivatarokkal, és ekkor már érezhetjük a hidegfront hatását is, mert pár fokot visszaesik a hőmérséklet, 24-30 fok lesz a maximum.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
lelegeztetogep.jpg

Sokkal kevesebben halnak meg a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegek közül, mint korábban gondolták

A világjárvány első időszakában a lélegeztetőgépeket a halál előszobájának tartották. A legújabb amerikai tapasztalatok azonban mást mutatnak.
Illusztráció: MTI / Mónus Márton - szmo.hu
2020. július 05.


hirdetés

A márciusban, áprilisban, főleg Kínából és Olaszországból érkezett jelentések azt sugallták, hogy akik lélegeztetőgépre kerülnek, azoknak a többsége nem éli túl a vírusfertőzést. Mostanra azonban kiderült, hogy ennél valamivel jobb a helyzet.

A Critical Care Medicine című szaklapban május végén megjelent tanulmányban Greg Martin, az Emory orvosegyetem professzora és csapata azt állapította meg, hogy a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek 35,7 %-a halt meg. Ez ugyan jelentős hányad, de mégis sokkal alacsonyabb, mint a korábbi jelentésekben szereplő számok, amelyeknél előfordult a 80% feletti arány is.

Az arány javításán sokat segített az olyan gyógyszerek alkalmazása, mint a remdesivir, amely csökkentette a legsúlyosabb betegek kórházi ápolási idejét, vagy a dexametazon szteroidé.

A koronavírus tüneteit mutató pácienseknek mintegy 20%-a kerül kórházba, és 5%-ot kell intenzív kezelésben részesíteni. Ez utóbbiak többségénél szükség van a lélegeztetőgépre. Ez az eszköz a leszedált betegnek biztosítja a levegőt egy hosszú műanyag csövön keresztül, amelyet levezetnek a torkába és a légcsövébe. Súlyosabb esetben a lélegeztetés akár hetekig is eltarthat.

Ugyanakkor egy gépre kötött páciens lélegeztetése időigényes és nagy figyelmet követelő feladat. Folyamatosan kell ellenőrizni, és ha kell, módosítani a beteg által kapott oxigén mennyiségét, a tüdejére nehezedő nyomást és lélegzetvételei között eltelt időt. Russell Buhr, a Ronald Reagan orvosközpont pulmonológusa a Washington Postnak bevallotta, hogy legfeljebb 30-45 percig képes felelősségteljesen ellátni egy ilyen feladatot egy betegnél.

hirdetés

class="hatterszin">A járvány kezdeti időszakában, amikor özönlöttek a betegek, az ilyen figyelem lehetetlen volt,

már csak azért is, mert voltak, akiket a sokkal kevésbé szigorú szabályok szerint működő sürgősségi osztályokon tettek lélegeztetőgépre a telt házas intenzív részlegek helyett. New York-ban voltak olyan kórházak, amelyek régebbi, vagy eredetileg altatáshoz használt berendezéseket használtak, vagy pedig a kórházi személyzet nem tudott bánni az újonnan kapott gépekkel.

Martin professzor szerint ezek a tényezők kétségkívül növelték a halálozási rátát, ráadásul a pandémia korai szakaszában elsősorban idősebb, krónikus betegek kerültek kórházba, akiknek általános egészségi állapota is rosszabb volt.

Ellentétben a járvány korai szakaszával, amikor az orvosok túl gyakran és túl gyorsan folyamodtak ehhez eszközhöz, most már, ha csak lehet, elkerülik.

A New York-i egyetemi kórházban egyre gyakrabban alkalmazzák a hasrafektetési technikát, amelynek köszönhetően a beteg tüdeje több levegőhöz jut azáltal, hogy saját súlyával nem nyomja össze.

Ezzel együtt az orvosok úgy vélik, hogy a lélegeztetőgépre tett emberek halálozási aránya soha nem fog 20% alá csökkenni, mert akik idáig eljutnak, azok valóban súlyos betegek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
london.png

Kinyitottak a kocsmák Angliában, egyből kiderült, hogy a részegek nem tudnak távolságot tartani

Egy vezető beosztású rendőr szerint az egyébként is komoly sörkultúrával rendelkező britek most még inkább megtolták a buliszekeret a kocsmanyitás első napján.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 05.


hirdetés

Sok tanulsággal szolgált Angliában a kocsmák újranyitásának első napja, a rendőrség számára legalábbis biztosan. A brit rendőrök szövetsége szerint ugyanis már ez az egyetlen nap is megmutatta, hogy az éjszakai élet nem összeegyeztethető a távolságtartással - írja a Guardian.

John Apter, a szövetség elnöke szerint teljesen egyértelmű, hogy a vendégek sehol nem tartják be a járványveszély miatti egyméteres távolságot.

Nagy-Britanniában március óta voltak zárva a kocsmák a járvány miatt. Észak-Írországban már pénteken, Angliában szombaton nyithattak újra a pubok, a skótoknak és a walesieknek még várni várniuk kell. Angliában a nagy újranyitás napján természetesen megrohamozták az emberek a vendéglátóipari egységeket, már délután tömve voltak az utcán. A londoni Sohóban minden létező felületen emberek ültek és söröztek, jól láthatóan nem foglalkoztak az előírt távolságtartással.

Apter, aki egyébként szombaton szolgálatban volt Southamptonban, eképpen foglalta össze, amit látott:

"Pucér emberek, vidám részegek, dühös részegek, verekedés és még több dühös részeg. A napnál is világosabb, hogy az ittas emberek nem tudnak távolságot tartani."

hirdetés

Azonban nemcsak Londonban és Souhthamtonban akart mindenki sörözni, hanem jóformán mindenhol: Notthinghamshire-ben négy embert letartóztattak, és több kocsma is idő előtt úgy döntött, hogy a részegek miatt inkább hamarabb bezár. A The Sun értesülései szerint Leicestershire-ben azért kellett egy pubnak hamarabb lehúznia a rolót, mert a részeg vendégek megtámadták a pultost, akit nyaksérülésekkel szállítottak kórházba. A devoni és a cornwalli rendőrség csak a tegnapi este folyamán több mint 1000 bejelentést kaptak, amelyek nagy része az ittas emberek randalírozásához kötődött.

A lap becslései szerint a kocsmák újranyitásának első estéjén 15 millió korsó sör fogyhatott el Angliában.

A brit tiszti főorvos, Chris Witty szerint még nagyon messze van a járvány vége, és egyáltalán nem szabad azt hinni, hogy az enyhítések nem járnak kockázattal. A járvány nem tűnt el - hangsúlyozza -, éppen ezért nem szabadna fittyet hányni a javasolt távolságtartásra. Ahhoz viszont, hogy sokáig élvezhessék a pubokat, fegyelmezetten kéne hozzáállni a szórakozáshoz, különben könnyen eljöhet a betegség második hulláma.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
horvatorszag.jpg

Merkely: Ha túl sok magyar megy külföldre, hazahozhatják a vírust

A Semmelweis Egyetem rektora inkább belföldi nyaralást javasol, mert dél szomszédunknál aggasztóan növekszik a koronavírusos esetek száma.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 05.


hirdetés

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint Horvátországban egymillió lakosra vetítve már most jóval több a regisztrált fertőzött, mint nálunk a járvány csúcspontján volt. Európában egyetlen nap alatt 16 ezerrel nőtt az esetszám, majd minden ötödik beteget Magyarországgal szomszédos országban regisztrálták. Világszerte pedig csak tegnap 212 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, ami új rekord - adja hírül az RTL Klub Híradója.

Horvátországba június közepétől lehet Magyarországról korlátozás nélkül utazni, úgy, hogy visszatérve nem kell karanténba vonulni. A nyitás óta folyamatosan emelkedik a napi új fertőzött szám, míg három hete csak 10-20 új eset volt naponta, most már a százat közelíti.

Merkely Béla szerint ha nagy számban utaznak magyarok külföldre, megvan az esélye annak, hogy Magyarországon is megugorjon az esetszám. Még ha nem is indít el második járványhullámot, kisebb gócok kialakulhatnak.

A rektor ezért azt ajánlja, hogy akinek nem muszáj, ne utazzon külföldre. Aki mégis megy, teszteltesse magát, ha hazaért.

A Híradó tudósítása szerint az Operatív Törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járvány fejleményeit. Azt ajánlják, hogy aki külföldre utazik, regisztráljon a konzuli szolgálatnál. Ez megkönnyíti, hogy szükség esetén konzuli védelmet kapjon.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
forma-1_ausztria_unnep.jpg

Különös módon, igazi dobogó nélkül ünnepeltek a Forma-1 dobogósai

A közönség nélkül megrendezett évadnyitó Osztrák Nagydíjon a koronavírus miatt nem a megszokott módon zajlottak az események, a távolságot pedig mindenkinek tartani kellett.
MTI/AP/Reuters/Leonhard Foeger - szmo.hu
2020. július 05.


hirdetés

A COVID-19-járvány miatt eleve majd négy hónapos csúszással indult a Forma-1-es világbajnokság 71. szezonja Ausztriában.

A futamot a Mercedes pilótája, a finn Valtteri Bottas nyerte a kilencedik helyről feljövő ferraris Charles Leclerc és az élete első dobogós helyezését szerző, mindössze 20 esztendős Lando Norris (McLaren-Renault) előtt. Az eredetileg második helyezett címvédő Lewis Hamiltont szabálytalan manőver miatt időbüntetéssel sújtották, így csak a negyedik lett. A versenyen egyébként meglepően sok, kilenc kieső volt, jobbára technikai meghibásodások miatt.

A futam megrendezésébe számos helyen szólt bele a koronavírus. A pilóták a csapatuk tagjain kívül senkivel nem érintkezhettek közvetlenül. A maszkhasználat egész hétvégén kötelező volt, attól csak a pezsgőzés idejére szabadult meg rövid időre az első három helyezett. A nagydíjat zárt kapuk mögött, azaz nézők nélkül rendezték, és újságíróból is jóval kevesebb volt egy átlagos hétvégénél.

A futam utáni ünneplés nem a hagyományos dobogón, hanem a rajtrácsra erre a célra felállított három emelvényen zajlott, a verseny utáni interjúkat készítő egykori világbajnok Jenson Button pedig tisztes távolságból kérdezte az élen végző hármast.

További érdekesség, hogy a rengeteg elmaradó verseny miatt a következő futamot is ugyanezen a pályán, az ausztriai Red Bull-ringen tartják jövő hétvégén, igaz azt Stájer Nagydíj néven.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!