hirdetés
Két magyar is arra készül, hogy 300 kilométeren szelje át az északi sarkvidéket egy kutyás szánnal
Varga Dávid és Kitlinska Anna Borbála is arra vágyott, hogy részt vehessen az embert próbáló Fjällräven Polar expedíción. Egyikük a rengeteg szavazónak, másikuk pedig a zsűrinek köszönheti, hogy ott lehet a résztvevők között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 17.


hirdetés

Nagyon nagy érdeklődés övezi Magyarországon is a Fjällräven Polar sarkvidéki expedíciót, amit 2012 óta minden évben megrendeznek. Az ötnapos túra során a résztvevők egy kutyák által vezetett szánon járhatják be az északi sarkkört extrém körülmények között.

Éjszakánként mínusz 20 fokban, sátorban töltik az éjszakát, havat olvasztanak, hogy legyen elég ivóvizük, a süvítő sarki széllel és a hóviharokkal pedig nappal is meg kell küzdeniük, amikor naponta több tíz kilométert megtesznek.

A svéd túrafelszerelés-gyártó Fjällräven azt szeretné bebizonyítani a túrával, hogy minőségi felszereléssel és megfelelő felkészüléssel hétköznapi emberek is vállalkozhatnak ilyen extrém kalandokra. Mivel teljesen ingyenes a részvétel, évente több ezren jelentkeznek a Polarra, viszont minden évben csak 20 szerencsés nyeri el a lehetőséget, a világ 10 régiójából két-két fő: aki a legtöbb szavazatot kapja bemutatkozó anyagára, valamint akinek a jelentkezését a legjobbnak ítélte a nemzetközi zsűri.

Magyarországról idén 41-en pályáztak a túrára, akik a közép-európai régió többi jelentkezőjével versenyeztek a kijutásért. Ez végül két magyarnak is sikerült: Varga Dávid a szavazáson keresztül, Kitlinska Anna Borbála pedig a zsűrinek köszönhetően nyerte el a részvételt.

Varga Dávid volt az egyik legesélyesebb magyar pályázó, hiszen már a kezdetek óta szoros versenyben volt a legtöbb szavazat begyűjtéséért. Egy népszerű szerb youtuberrel haladt szinte végig fej-fej mellett, végül azonban sikerült felülmúlnia, és több mint 55 ezer vokssal első lett a Közép-Európa régióban, világszinten pedig a harmadik legtöbb szavazatot kapta.

„Egészen elképesztő, hogy ennyi szavazat összejött. Én nagyon hittem abban, hogy megnyerhetem, már tavaly nyár eleje óta készültem a regisztrációra és a szavazásra. Azonban ilyen mennyiségű voksra nem számítottam. Nyilván érez az ember egyfajta büszkeséget, hiszen mégiscsak az első lettem Közép-Európában, globálisan pedig a harmadik. Ebben komoly munka volt. Azt hiszem ez egy szép eredmény. Azonban természetesen nem csak magamnak, közeli barátoknak, családnak köszönhetem, hanem annak a rengeteg embernek, aki teljesen ismeretlenül csakis a jó szándék és jóindulat miatt segített, szavazott, megosztott, tanácsokat/ötleteket adott. Leírhatatlan érzést okozott az a sok szeretet, amit kaptam az emberekből. Mindig nagyon hálás leszek ezért”

– mondta el portálunknak.

Dávid 27 éves, Celldömölkön nőtt fel, most Budapesten él. Mindig is rajongott az extrém dolgokért, a sport is az élete fontos része. Egy éve határozta el, hogy valami izgalmas kalandra vágyik, miután egy héten át túrázott Izlandon. Ez olyan nagy élmény volt számára, hogy hazatérése után rögtön új expedíciókat kezdett keresgélni. Ekkor talált rá a Polarra, amire mindenáron szeretett volna kijutni. A célja most a sok-sok magyar szavazónak köszönhetően is megvalósult. Bár a többi résztvevővel csak április 6-án utazik el Stockholmba, hogy két napig összecsiszolódjanak az expedíció előtt, lélekben már most nagyon készül rá.

„Nagyon izgatottan várom, hogy találkozhassak végre a többiekkel és megcsináljuk a túrát. Persze próbálok tartani egy jó kondit, de szerencsére sportszerető ember vagyok, így mindig is sokat mozogtam, ez most is így van. A hidegre pedig nem igazán lehet készülni, de attól sem tartok nagyon, hiszen a legkomolyabb minőségű és sok réteg ruhát kapunk a Fjallraventől.”

A fiatalember azt ígérte, minden rá voksoló ember profilképét ráteszi egy képre, amit egy kapszulában kivisz magával és elhelyezi egy gyönyörű helyen. A támogatói fényképeivel egy zászlót is csináltat, akiknek az arca majd ott loboghat mellette a magyar zászló alatt a szánon.

Kitlinska Anna Borbála a nemzetközi zsűri döntésének köszönheti, hogy részt vehet az áprilisi sarkvidéki túrán. Bár nem sikerült elég szavazatot gyűjtenie ahhoz, hogy versenyezzen az élmezőnyben lévőkkel, a Polar szervezői elég megnyerőnek találták a bemutatkozó szövegét és videóját ahhoz, hogy ő is ott legyen a szerencsés résztvevők között.

A fiatal nő tavaly augusztusban már valóra váltotta egy bakancslistás álmát, amikor részt vett a Fjällräven Classic észak-svédországi teljesítménytúrán, ott fogalmazódott meg benne a Polaron való indulás is. Miután legyalogolt 110 kilométert köves talajjal nehezített terepen, a célban meglátta a tavalyi szánhúzó túráról készült filmet. Már akkor tudta, hogy ez egy újabb kihívás, amit meg kell próbálnia.

Tudatosan készült a kijutásra való harcra: hetekig tanulmányozta, hogy az előző években a zsűri milyen jelentkezőknek adta meg a lehetőséget az utazásra, majd a 2018-as Polar résztvevőinek tanácsára elkezdett magára figyelni, megtalálni, mi benne a különleges. Végül rájött, hogy a kreativitását kell kihangsúlyozni, ennek szellemében készült el a bemutatkozó kisfilmje is. A szavazatgyűjtéssel ráadásul egy jótékonysági akciót is indított: a rá érkezett voksokkal egy tatabányai állatmenhelyet lehetett támogatni.

"Nagyon szeretem a win-win helyzeteket, ahol egymást segítve egy együttműködésben mindkét fél jól jár, így tökéletes ötletnek tűnt, hogy én kapok szavazatokat, a menhely adományt és oda-vissza reklámozzuk egymást. Többen azonban sokkal ügyesebbek voltak nálam, így “csak” 790 szavazatot kaptam. A munkahelyem, a Bridgestone Tatabánya Kft. számára szintén fontos a társadalmi felelősségvállalás ezért végül a rám leadott szavazatok számától függetlenül felajánlott 250 ezer forintot a tatabányai Tappancs Állatotthon Alapítványnak"

- mondta Anna Borbála. Azt is hozzátette, hogy kézenfekvőnek tűnt, hogy segítsen a kevésbé szerencsés sorsú állatoknak, ha már egy olyan expedícióra jelentkezik, amely kutyák nélkül nem valósulhatna meg.

Bár végig hitt abban, hogy kijuthat a túrára, amikor látta, hogy a szavazatgyűjtésben nem jár annyira elöl, nagyon elkeseredett. Végül azonban mégis örülhetett, hiszen a zsűri az ő pályázatát találta a legjobbnak a közép-európai régióban.

"Élőben néztem, amikor a zsűri bejelentette a többi résztvevőt, és miután felfogtam, hogy az én nevemet mondták, elsírtam magam örömömben, illetve visszaállt a világ jó körfogásába vetett hitem, mert nem országhatárok alapján választottak, hanem az egyéneket értékelték."

Ugyan már volt egy extrém kalandja Skandináviában, de kutyás szánhúzásban még nincs tapasztalata, ezért is vonzza annyira. Az időjárási nehézségek és a nem megszokott körülmények sem aggasztják, szerinte pont ettől lesz izgalmas az expedíció.

A másik magyar kijutóhoz hasonlóan már Anna Borbála is megkezdte a felkészülést: funkcionális köredzéssel és futással fejleszti az állóképességét. Dáviddal együtt április 8-án kezdik meg az egyhetes sarkvidéki expedíciót.

Korábban egyébként már több magyarnak is megadatott a lehetőség, hogy átszeljék az északi sarkkört egy kutyás szánnal. Tavaly Zaja Kitty képviselte Közép-Európát, miután a régióban a legtöbb szavazatot gyűjtötte be, világszinten pedig a harmadik legnépszerűbb pályázója lett. A fiatal lány életét teljesen megváltoztatta az ötnapos túra – erről ebben a cikkünkben mesélt nekünk.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
25 éves debreceni lány reformálhatja meg a hazai mosószerpiacot
Csegény Zsófia által vezetett cég terméke nem tartalmaz káros vegyszereket és minimális ökológiai lábnyomot hagy.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 10.Fiatal debreceni közgazdász által vezetett cég terméke nem tartalmaz káros vegyszereket, minimális ökológiai lábnyomot hagy, és ugyanúgy kiveszi a makacs foltokat, mint a kőolajszármazékokkal is operáló mosóporok.

A 25 éves Csegény Zsófia által igazgatott Sansin Globe Zrt. célja, hogy a szinte 100 százalékban természetes mosószer kiszolgálja azoknak a fiataloknak és családoknak az igényeit, akik nem szeretnék szervezetüket feleslegesen vegyi anyagokkal terhelni.

A Sansin valamennyi terméke környezettudatos és vegán, amivel hozzájárul az ökológiai lábnyom csökkentéséhez. Az esztétikus csomagolás olyan gyártási folyamat során készül, amelyben az alapanyag az újrahasznosított HDPE regranulátum.

– A külcsín nem mehet a környezetvédelem rovására. Felelős nőként és leendő anyaként mindennél fontosabb számomra, hogy milyen környezetben élek, és milyen bolygóra tervezem az utódaim életét – mondta Csegény Zsófia.

De mi köze az állatoknak a mosószerhez?

Egy igen elszomorító adat aszerint az EU éves műanyaghulladék-termelése 20 millió tonna, amelyből csak 14%-ot hasznosít újra az emberiség, a többi zömmel a természetben köt ki, többnyire az óceánokban és az édesvízi folyókban.

A közösségi oldalakon naponta felbukkannak műanyag zacskók között fulladozó állatok fotói, és elrettentő adatok arról, milyen szörnyű kínokat állnak ki a rengeteg kemikália és műanyag szemét miatt. Ezért Csegény Zsófia hisz abban, hogy az élhető jövő felé vezető út környezetbarát, bio- és vegán termékekkel van kikövezve. Ez mind szép és jó – de pont mosószer?

Ha környezettudatos vagy, kezdd a mindennap használt termékekkel

A fiatal hazai vállalkozó szerint először a takarítószereket érdemes felülvizsgálni. Például a mosószert. Ha nem egyszemélyes háztartást vezetünk, a mosás napi feladat, és sem nekünk, sem a környezet számára nem közömbös, mit rejt a csomagolás.

Vannak az összetevők között káros vagy gyanús vegyszerek? Lehet, hogy mérgeznek engem és a környezetemet? A gyártójuk szívén viseli a természetet fenyegető veszélyeket? Ha az első két kérdésre igen, a harmadikra pedig nem a válasz, akkor ideje váltani. De van egyáltalán olyan mosószer, amely bio, sőt, vegán, nem tartalmaz a környezetre káros anyagokat, a lehetséges allergiás reakciók kockázatát a minimálisra csökkenti, csomagolásához újrahasznosított anyagokat használnak fel, és még a salsafoltot is kiveszi? Kapaszkodj meg: van. Ez a Sansin.

Még egyszer az állatokról: a Vegan Society minősítés

Az állatok védelme nem merül ki az általános környezetvédelmi elvekben. A Sansin mosószerek és öblítők megkapták a hivatalos Vegan Society (Vegán Társaság) pecsétet, ami azt jelenti, hogy a termékek 100%-ban vegánok. Mi több, a márka támogatja a Vegán Társaságot céljai elérésében, amelyek között szerepel az állatok elleni erőszak visszaszorítása és az állatkísérletek betiltása is. Vagyis a Sansin nem pusztán egy kiváló mosószer, hanem túlnőve önmagán a környezettudatos és állatvédelmi szemléletet is szimbolizálja.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Magyar játékos lett a Bundesliga legjobbja
Gulácsi Pétert a Bayern München elleni meccsen mutatott teljesítményéért díjazták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 13.hirdetés
Sírva fakadt Marozsán Dzsenifer, miután Budapesten megnyerte újabb BL-címét
A magyar származású focista köszönetet mondott a családjának és megmutatta a csukáján díszelgő magyar zászlót is.
Fotó: MTI/Czagány Balázs - szmo.hu
2019. május 19.A francia Olympique Lyon hatodszor, magyar származású középpályása, Marozsán Dzsenifer negyedszer nyerte meg a női labdarúgó Bajnokok Ligáját, amelynek szombati, budapesti döntőjében 4-1-re legyőzték az FC Barcelonát.

Marozsán Dzsenifer Budapesten született, így számára nagyon különleges volt a BL-döntő helyszíne. "Ez egy álomdöntő lesz, amelyért keményen megdolgoztunk, és büszkék lehetünk rá, hogy idáig jutottunk" - nyilatkozta a mérkőzés előtt.

A 27 éves játékos végül álomszerűen is kezdte a meccset, már az 5. percben betalált a Barcelona kapujába, így az ő találatával szerezte meg a vezetést a Lyon. A magyar szurkolók "Ria, ria, Hungária!" rigmussal köszöntötték a lelátóról középpályást, aki nem is gondolta volna, hogy gólt szerezhet a döntőben, bár nem titkolta, hogy nagyon szeretett volna. A meccs után azt nyilatkozta, ez olyan számára, mint egy hollywoodi film.

"Nagyon örülök, hogy góllal tudtam segíteni a csapatom, a végén pedig nyertünk, így happy enddel zárult a film"

- mondta.

Különleges élményben volt része akkor is, amikor a csapatkapitány helyett ő emelhette fel a magasba a BL-trófeát, Wendie Renard ugyanis átengedte neki ezt a lehetőséget:

"Nagyon hálás vagyok ezért a gesztusért neki, mert szívből jött. Azt mondta nekem: Dzsenifer, te itthon vagy, és itt van a családod. Óriási meccset játszottál, azt akarom, hogy te vidd a csapathoz a trófeát, és emeld fel a levegőbe"

- mondta a közmédiának.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Kijutottak a vb-re a 17 éves focistáink, Belgiumot verték az Eb-n az 5. helyért
A vb ősszel lesz, Brazíliában. Magyar U17-es csapat mindössze egyszer jutott ki, még 1985-ben.
MTI - szmo.hu
2019. május 16.A magyar válogatott 1-1-es rendes játékidő után tizenegyes-párbajban legyőzte Belgiumot az írországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon, így ötödik lett és kijutott az őszi, brazíliai világbajnokságra.

Magyar U17-es csapat ezt megelőzően egyszer, 1985-ben szerzett vb-re részvételi jogot, akkor a negyeddöntőig jutott.

Az idei vb-t Brazília öt városában, Brazíliavárosban, Cuiabában, Manausban, Natalban és Recifében rendezik. A torna pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Magyarország-Belgium 1-1 (0-0) - 11-esekkel 5-4

gól: Komáromi (61.), illetve Kalulika (56.)

Preisinger Sándor szövetségi edző együttese három győztes csoportmérkőzése után hétfőn büntetőpárbajban alulmaradt a spanyolok elleni negyeddöntőben, ám mivel benne volt a két legjobb kiesőben, megküzdhetett az ötödik helyért Belgiummal. Az Eb-selejtezők elitkörében - már egyaránt biztos Eb-résztvevőként - találkozott egymással a két csapat, akkor a belgák 4-2-re nyertek.

A dublini első félidőben - az európai szövetség honlapja szerint - a magyarok elsősorban a védekezésre koncentráltak, de letámadással többször is zavarba hozták a belga válogatottat. A rivális kétszer is a kapufát találta el, de Preisinger Sándor együttese is többször veszélyeztette az ellenfél kapuját.

A második játékrészre felpörögtek az események: a belgák Kalulika közvetlen közelről esett találatával vezetést szereztek. Néhány perccel később Kosznovszky Márk kísérleténél a belgák kapusa, Vandevoordt még védeni tudott, a 61. percben azonban Komáromi György fejesével egyenlített a magyar csapat. A folytatásban mindkét válogatott előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, ám a két hálóőr nagy védéseinek is köszönhetően a lefújásig már nem változott az eredmény.

Az U17-es kontinensviadalon ha nincs döntés a rendes játékidőben, rögtön tizenegyesek következnek: ebben a belgák harmadik embere rontott, és mivel magyar részről minden játékos betalált, Preisinger Sándor csapata szerezte meg a vb-kvalifikációt érő ötödik helyet.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x