hirdetés
polar-2019-magyar-resztvevok-1000x667.jpg

Két magyar is arra készül, hogy 300 kilométeren szelje át az északi sarkvidéket egy kutyás szánnal

Varga Dávid és Kitlinska Anna Borbála is arra vágyott, hogy részt vehessen az embert próbáló Fjällräven Polar expedíción. Egyikük a rengeteg szavazónak, másikuk pedig a zsűrinek köszönheti, hogy ott lehet a résztvevők között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 17.


hirdetés

Nagyon nagy érdeklődés övezi Magyarországon is a Fjällräven Polar sarkvidéki expedíciót, amit 2012 óta minden évben megrendeznek. Az ötnapos túra során a résztvevők egy kutyák által vezetett szánon járhatják be az északi sarkkört extrém körülmények között.

Éjszakánként mínusz 20 fokban, sátorban töltik az éjszakát, havat olvasztanak, hogy legyen elég ivóvizük, a süvítő sarki széllel és a hóviharokkal pedig nappal is meg kell küzdeniük, amikor naponta több tíz kilométert megtesznek.

A svéd túrafelszerelés-gyártó Fjällräven azt szeretné bebizonyítani a túrával, hogy minőségi felszereléssel és megfelelő felkészüléssel hétköznapi emberek is vállalkozhatnak ilyen extrém kalandokra. Mivel teljesen ingyenes a részvétel, évente több ezren jelentkeznek a Polarra, viszont minden évben csak 20 szerencsés nyeri el a lehetőséget, a világ 10 régiójából két-két fő: aki a legtöbb szavazatot kapja bemutatkozó anyagára, valamint akinek a jelentkezését a legjobbnak ítélte a nemzetközi zsűri.

Magyarországról idén 41-en pályáztak a túrára, akik a közép-európai régió többi jelentkezőjével versenyeztek a kijutásért. Ez végül két magyarnak is sikerült: Varga Dávid a szavazáson keresztül, Kitlinska Anna Borbála pedig a zsűrinek köszönhetően nyerte el a részvételt.

Varga Dávid volt az egyik legesélyesebb magyar pályázó, hiszen már a kezdetek óta szoros versenyben volt a legtöbb szavazat begyűjtéséért. Egy népszerű szerb youtuberrel haladt szinte végig fej-fej mellett, végül azonban sikerült felülmúlnia, és több mint 55 ezer vokssal első lett a Közép-Európa régióban, világszinten pedig a harmadik legtöbb szavazatot kapta.

„Egészen elképesztő, hogy ennyi szavazat összejött. Én nagyon hittem abban, hogy megnyerhetem, már tavaly nyár eleje óta készültem a regisztrációra és a szavazásra. Azonban ilyen mennyiségű voksra nem számítottam. Nyilván érez az ember egyfajta büszkeséget, hiszen mégiscsak az első lettem Közép-Európában, globálisan pedig a harmadik. Ebben komoly munka volt. Azt hiszem ez egy szép eredmény. Azonban természetesen nem csak magamnak, közeli barátoknak, családnak köszönhetem, hanem annak a rengeteg embernek, aki teljesen ismeretlenül csakis a jó szándék és jóindulat miatt segített, szavazott, megosztott, tanácsokat/ötleteket adott. Leírhatatlan érzést okozott az a sok szeretet, amit kaptam az emberekből. Mindig nagyon hálás leszek ezért”

– mondta el portálunknak.

Dávid 27 éves, Celldömölkön nőtt fel, most Budapesten él. Mindig is rajongott az extrém dolgokért, a sport is az élete fontos része. Egy éve határozta el, hogy valami izgalmas kalandra vágyik, miután egy héten át túrázott Izlandon. Ez olyan nagy élmény volt számára, hogy hazatérése után rögtön új expedíciókat kezdett keresgélni. Ekkor talált rá a Polarra, amire mindenáron szeretett volna kijutni. A célja most a sok-sok magyar szavazónak köszönhetően is megvalósult. Bár a többi résztvevővel csak április 6-án utazik el Stockholmba, hogy két napig összecsiszolódjanak az expedíció előtt, lélekben már most nagyon készül rá.

„Nagyon izgatottan várom, hogy találkozhassak végre a többiekkel és megcsináljuk a túrát. Persze próbálok tartani egy jó kondit, de szerencsére sportszerető ember vagyok, így mindig is sokat mozogtam, ez most is így van. A hidegre pedig nem igazán lehet készülni, de attól sem tartok nagyon, hiszen a legkomolyabb minőségű és sok réteg ruhát kapunk a Fjallraventől.”

A fiatalember azt ígérte, minden rá voksoló ember profilképét ráteszi egy képre, amit egy kapszulában kivisz magával és elhelyezi egy gyönyörű helyen. A támogatói fényképeivel egy zászlót is csináltat, akiknek az arca majd ott loboghat mellette a magyar zászló alatt a szánon.

Kitlinska Anna Borbála a nemzetközi zsűri döntésének köszönheti, hogy részt vehet az áprilisi sarkvidéki túrán. Bár nem sikerült elég szavazatot gyűjtenie ahhoz, hogy versenyezzen az élmezőnyben lévőkkel, a Polar szervezői elég megnyerőnek találták a bemutatkozó szövegét és videóját ahhoz, hogy ő is ott legyen a szerencsés résztvevők között.

A fiatal nő tavaly augusztusban már valóra váltotta egy bakancslistás álmát, amikor részt vett a Fjällräven Classic észak-svédországi teljesítménytúrán, ott fogalmazódott meg benne a Polaron való indulás is. Miután legyalogolt 110 kilométert köves talajjal nehezített terepen, a célban meglátta a tavalyi szánhúzó túráról készült filmet. Már akkor tudta, hogy ez egy újabb kihívás, amit meg kell próbálnia.

Tudatosan készült a kijutásra való harcra: hetekig tanulmányozta, hogy az előző években a zsűri milyen jelentkezőknek adta meg a lehetőséget az utazásra, majd a 2018-as Polar résztvevőinek tanácsára elkezdett magára figyelni, megtalálni, mi benne a különleges. Végül rájött, hogy a kreativitását kell kihangsúlyozni, ennek szellemében készült el a bemutatkozó kisfilmje is. A szavazatgyűjtéssel ráadásul egy jótékonysági akciót is indított: a rá érkezett voksokkal egy tatabányai állatmenhelyet lehetett támogatni.

"Nagyon szeretem a win-win helyzeteket, ahol egymást segítve egy együttműködésben mindkét fél jól jár, így tökéletes ötletnek tűnt, hogy én kapok szavazatokat, a menhely adományt és oda-vissza reklámozzuk egymást. Többen azonban sokkal ügyesebbek voltak nálam, így “csak” 790 szavazatot kaptam. A munkahelyem, a Bridgestone Tatabánya Kft. számára szintén fontos a társadalmi felelősségvállalás ezért végül a rám leadott szavazatok számától függetlenül felajánlott 250 ezer forintot a tatabányai Tappancs Állatotthon Alapítványnak"

- mondta Anna Borbála. Azt is hozzátette, hogy kézenfekvőnek tűnt, hogy segítsen a kevésbé szerencsés sorsú állatoknak, ha már egy olyan expedícióra jelentkezik, amely kutyák nélkül nem valósulhatna meg.

Bár végig hitt abban, hogy kijuthat a túrára, amikor látta, hogy a szavazatgyűjtésben nem jár annyira elöl, nagyon elkeseredett. Végül azonban mégis örülhetett, hiszen a zsűri az ő pályázatát találta a legjobbnak a közép-európai régióban.

"Élőben néztem, amikor a zsűri bejelentette a többi résztvevőt, és miután felfogtam, hogy az én nevemet mondták, elsírtam magam örömömben, illetve visszaállt a világ jó körfogásába vetett hitem, mert nem országhatárok alapján választottak, hanem az egyéneket értékelték."

Ugyan már volt egy extrém kalandja Skandináviában, de kutyás szánhúzásban még nincs tapasztalata, ezért is vonzza annyira. Az időjárási nehézségek és a nem megszokott körülmények sem aggasztják, szerinte pont ettől lesz izgalmas az expedíció.

A másik magyar kijutóhoz hasonlóan már Anna Borbála is megkezdte a felkészülést: funkcionális köredzéssel és futással fejleszti az állóképességét. Dáviddal együtt április 8-án kezdik meg az egyhetes sarkvidéki expedíciót.

Korábban egyébként már több magyarnak is megadatott a lehetőség, hogy átszeljék az északi sarkkört egy kutyás szánnal. Tavaly Zaja Kitty képviselte Közép-Európát, miután a régióban a legtöbb szavazatot gyűjtötte be, világszinten pedig a harmadik legnépszerűbb pályázója lett. A fiatal lány életét teljesen megváltoztatta az ötnapos túra – erről ebben a cikkünkben mesélt nekünk.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hosszu-katinka.jpg

Hosszú Katinka vezet a világkupa-sorozatban, Szingapúrban is arannyal zárt

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is jól állnak. Októberben folytatják Budapesten az úszók pénzdíjas versenysorozatát.
MTI, a fotó illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 17.Hosszú Katinka aranyéremmel fejezte be szereplését az úszók világkupa-sorozatának szingapúri állomásán, emellett a szombati zárónapon Jakabos Zsuzsanna két, Szabó Szebasztián pedig egy ezüstöt szerzett.

Hosszú - a viadal eredményközlője szerint - ezúttal 200 méter vegyesen bizonyult legyőzhetetlennek (2:08.63 p), miután a háromszoros olimpiai bajnok magyar csütörtökön nyert 200 méter pillangón, pénteken pedig 400 méter vegyesen.

A szombati vegyesdöntőben Hosszú mögött másodikként Jakabos csapott célba (2:13.64). Jakabos, aki előző nap a 200 méter gyors fináléjában diadalmaskodott, a befejező napon még egy ezüsthöz jutott: ezt a 100 méter pillangó fináléjában érdemelte ki (58.43 mp).

A férfiaknál Szabó Szebasztián, aki csütörtökön 100 m pillangón, pénteken pedig 100 méter gyorson lett második, szombaton 50 méter pillangón nyert ezüstérmet (23.14 mp).

A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a pénzdíjas vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vettek részt, a sorozat második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.

Az ázsiai etapon a teljes női mezőnyt tekintve Hosszú teljesített a legjobban, a három versenyen gyűjtött 156 pontjával vezet két ausztrál, Cate Campbell (150 pont) és Emily Seebohm (105) előtt.

Jakabos 63 pontjával jelenleg a hatodik, akárcsak a férfiaknál a 78 ponttal álló Szabó Szebasztián.

A vk-élcsoport állása:

nők:

1. Hosszú Katinka 156 pont

2. Cate Campbell (ausztrál) 150

3. Emily Seebohm (ausztrál) 105

...6. Jakabos Zsuzsanna 63

férfiak:

1. Vlagyimir Morozov (orosz) 156 pont

2. Andrew Wilson (amerikai) 129

3. Danas Rapsys (litván) 111

...6. Szabó Szebasztián 78


KÖVESS MINKET:hirdetés
ifju-termeszetfotos-fussi-nagy-rego.jpg

Tizenéves magyar fiú nyert egy nemzetközi természetfotós pályázaton

Füssi-Nagy Regő egy füsti fecskés képpel lett a 15-17 éves kategória legjobbja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 20.Az olasz Asferico International Nature Photography Competition pályázatán egy magyar fiú, Füssi-Nagy Regő lett a legjobb a 15-17 évesek kategóriájában.

Mint arról a Turistamagazin beszámolt,

azzal a füsti fecskés fotóval nyerte el a zsűri tetszését, amelyikért 2018-ban megkapta itton Az Év Ifjú Természetfotósa címet.

Az ifjú természetfotós egy tanyán él szüleivel és a testvéreivel Sárospatak mellett, a Bodrogközben, ahol szülei egy kis biogazdaságot vezetnek.

Füssi-Nagy Regő pár éve kezdett el fotózni. Besegít a szüleinek a gazdaságban, ám amikor csak szabadideje van, fogja a fényképezőgépét és a képek segítségével próbálja bemutatni a Bodrogköz szépségét és élővilágát. Fotóir rendszeresen beküldi különböző pályázatokra.

Mint azt a Turistamagazinnak elmondta, tervei között szerepel egy kiállítás, amit majd Sárospatakon szeretne megnyitni.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
roska.png

Roska Botond neurobiológus kapta a legmagasabb állami kitüntetést idén

Roska Botond professzor kollégáival az emberi látás megismeréséért és betegségének gyógyításáért dolgozik.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 20.Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át idén a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől kedden a Sándor-palotában.

Az államfő beszédében azt mondta, államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel - tudatosan vagy észrevétlenül - sokak boldogságát, boldogulását szolgálják.

"Kiválóságuk abban áll, hogy sosem elégednek meg a meglévő tudással. Ők ismerőssé akarják tenni az ismeretlent, magasra teszik a mércét, minden idegszálukkal fejlődni, gyógyítani, oktatni vagy alkotni akarnak" - tette hozzá a köztársasági elnök.

A professzort méltatva Áder János úgy fogalmazott, a Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak - közölte az államfő.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: Roska Botond éppúgy a remény apostola, mint Batthyány-Strattmann László szemészorvos volt egykor.

Szólt arról, Roska Botond a tudomány egyik legszűkebb ösvényén jár: az elmélettől a gyakorlat kapujáig viszi a megoldást, amelyről tudja, működni már mások által, mások kezében fog.

Áder János utalt arra, hogy a professzor génterápiás módszere mára a klinikai kipróbálás fázisába jutott.

A látás-visszaállító génterápia korszakalkotó, világraszóló módszer lesz - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, Roska Botond felfedezése hamarosan közös tudássá, a közös tudás pedig egyetemes kinccsé válik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hallasjavito-implantatum-debreceni-egyetem-1000x607.jpg

Debrecenben ültették be először a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot

A műtétet két súlyos hallásproblémával küzdő kisgyereken végezték el, akik enélkül egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának, ez az implantátum viszont a beszédfejlesztésüket is elősegíti.
MTI, fotó: unideb.hu - szmo.hu
2019. augusztus 13.Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem klinikai központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján.

Rezes Szilárd, a DEKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta:

a műtét mérföldkő a klinika cochleáris implantációs programjában, amelyet 2000-ben indítottak el, azóta számtalan vele született siket vagy nagyothalló gyerek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket.

A dániai Oticon Medical legújabb fejlesztésének köszönhetően a két gyerek olyan implantátumot kapott, amely a beszédet kiszűrő eszközzel akár zajos környezetben is hatékony beszédértést, gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé - hangsúlyozta. Az implantátumot egy másfél és egy három és fél éves gyerek mindkét fülébe ültették be.

Az igazgató kiemelte,

a beültetés nélkül a súlyos hallásproblémával küzdő gyerekek egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának. Az implantátum viszont lehetővé teszi, hogy a hallásfejlesztést követően beszédfejlesztésük is megtörténjen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x