hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Két magyar is arra készül, hogy 300 kilométeren szelje át az északi sarkvidéket egy kutyás szánnal
Varga Dávid és Kitlinska Anna Borbála is arra vágyott, hogy részt vehessen az embert próbáló Fjällräven Polar expedíción. Egyikük a rengeteg szavazónak, másikuk pedig a zsűrinek köszönheti, hogy ott lehet a résztvevők között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 17.


hirdetés

Nagyon nagy érdeklődés övezi Magyarországon is a Fjällräven Polar sarkvidéki expedíciót, amit 2012 óta minden évben megrendeznek. Az ötnapos túra során a résztvevők egy kutyák által vezetett szánon járhatják be az északi sarkkört extrém körülmények között.

Éjszakánként mínusz 20 fokban, sátorban töltik az éjszakát, havat olvasztanak, hogy legyen elég ivóvizük, a süvítő sarki széllel és a hóviharokkal pedig nappal is meg kell küzdeniük, amikor naponta több tíz kilométert megtesznek.

A svéd túrafelszerelés-gyártó Fjällräven azt szeretné bebizonyítani a túrával, hogy minőségi felszereléssel és megfelelő felkészüléssel hétköznapi emberek is vállalkozhatnak ilyen extrém kalandokra. Mivel teljesen ingyenes a részvétel, évente több ezren jelentkeznek a Polarra, viszont minden évben csak 20 szerencsés nyeri el a lehetőséget, a világ 10 régiójából két-két fő: aki a legtöbb szavazatot kapja bemutatkozó anyagára, valamint akinek a jelentkezését a legjobbnak ítélte a nemzetközi zsűri.

Magyarországról idén 41-en pályáztak a túrára, akik a közép-európai régió többi jelentkezőjével versenyeztek a kijutásért. Ez végül két magyarnak is sikerült: Varga Dávid a szavazáson keresztül, Kitlinska Anna Borbála pedig a zsűrinek köszönhetően nyerte el a részvételt.

Varga Dávid volt az egyik legesélyesebb magyar pályázó, hiszen már a kezdetek óta szoros versenyben volt a legtöbb szavazat begyűjtéséért. Egy népszerű szerb youtuberrel haladt szinte végig fej-fej mellett, végül azonban sikerült felülmúlnia, és több mint 55 ezer vokssal első lett a Közép-Európa régióban, világszinten pedig a harmadik legtöbb szavazatot kapta.

„Egészen elképesztő, hogy ennyi szavazat összejött. Én nagyon hittem abban, hogy megnyerhetem, már tavaly nyár eleje óta készültem a regisztrációra és a szavazásra. Azonban ilyen mennyiségű voksra nem számítottam. Nyilván érez az ember egyfajta büszkeséget, hiszen mégiscsak az első lettem Közép-Európában, globálisan pedig a harmadik. Ebben komoly munka volt. Azt hiszem ez egy szép eredmény. Azonban természetesen nem csak magamnak, közeli barátoknak, családnak köszönhetem, hanem annak a rengeteg embernek, aki teljesen ismeretlenül csakis a jó szándék és jóindulat miatt segített, szavazott, megosztott, tanácsokat/ötleteket adott. Leírhatatlan érzést okozott az a sok szeretet, amit kaptam az emberekből. Mindig nagyon hálás leszek ezért”

– mondta el portálunknak.

Dávid 27 éves, Celldömölkön nőtt fel, most Budapesten él. Mindig is rajongott az extrém dolgokért, a sport is az élete fontos része. Egy éve határozta el, hogy valami izgalmas kalandra vágyik, miután egy héten át túrázott Izlandon. Ez olyan nagy élmény volt számára, hogy hazatérése után rögtön új expedíciókat kezdett keresgélni. Ekkor talált rá a Polarra, amire mindenáron szeretett volna kijutni. A célja most a sok-sok magyar szavazónak köszönhetően is megvalósult. Bár a többi résztvevővel csak április 6-án utazik el Stockholmba, hogy két napig összecsiszolódjanak az expedíció előtt, lélekben már most nagyon készül rá.

„Nagyon izgatottan várom, hogy találkozhassak végre a többiekkel és megcsináljuk a túrát. Persze próbálok tartani egy jó kondit, de szerencsére sportszerető ember vagyok, így mindig is sokat mozogtam, ez most is így van. A hidegre pedig nem igazán lehet készülni, de attól sem tartok nagyon, hiszen a legkomolyabb minőségű és sok réteg ruhát kapunk a Fjallraventől.”

A fiatalember azt ígérte, minden rá voksoló ember profilképét ráteszi egy képre, amit egy kapszulában kivisz magával és elhelyezi egy gyönyörű helyen. A támogatói fényképeivel egy zászlót is csináltat, akiknek az arca majd ott loboghat mellette a magyar zászló alatt a szánon.

Kitlinska Anna Borbála a nemzetközi zsűri döntésének köszönheti, hogy részt vehet az áprilisi sarkvidéki túrán. Bár nem sikerült elég szavazatot gyűjtenie ahhoz, hogy versenyezzen az élmezőnyben lévőkkel, a Polar szervezői elég megnyerőnek találták a bemutatkozó szövegét és videóját ahhoz, hogy ő is ott legyen a szerencsés résztvevők között.

A fiatal nő tavaly augusztusban már valóra váltotta egy bakancslistás álmát, amikor részt vett a Fjällräven Classic észak-svédországi teljesítménytúrán, ott fogalmazódott meg benne a Polaron való indulás is. Miután legyalogolt 110 kilométert köves talajjal nehezített terepen, a célban meglátta a tavalyi szánhúzó túráról készült filmet. Már akkor tudta, hogy ez egy újabb kihívás, amit meg kell próbálnia.

Tudatosan készült a kijutásra való harcra: hetekig tanulmányozta, hogy az előző években a zsűri milyen jelentkezőknek adta meg a lehetőséget az utazásra, majd a 2018-as Polar résztvevőinek tanácsára elkezdett magára figyelni, megtalálni, mi benne a különleges. Végül rájött, hogy a kreativitását kell kihangsúlyozni, ennek szellemében készült el a bemutatkozó kisfilmje is. A szavazatgyűjtéssel ráadásul egy jótékonysági akciót is indított: a rá érkezett voksokkal egy tatabányai állatmenhelyet lehetett támogatni.

"Nagyon szeretem a win-win helyzeteket, ahol egymást segítve egy együttműködésben mindkét fél jól jár, így tökéletes ötletnek tűnt, hogy én kapok szavazatokat, a menhely adományt és oda-vissza reklámozzuk egymást. Többen azonban sokkal ügyesebbek voltak nálam, így “csak” 790 szavazatot kaptam. A munkahelyem, a Bridgestone Tatabánya Kft. számára szintén fontos a társadalmi felelősségvállalás ezért végül a rám leadott szavazatok számától függetlenül felajánlott 250 ezer forintot a tatabányai Tappancs Állatotthon Alapítványnak"

- mondta Anna Borbála. Azt is hozzátette, hogy kézenfekvőnek tűnt, hogy segítsen a kevésbé szerencsés sorsú állatoknak, ha már egy olyan expedícióra jelentkezik, amely kutyák nélkül nem valósulhatna meg.

Bár végig hitt abban, hogy kijuthat a túrára, amikor látta, hogy a szavazatgyűjtésben nem jár annyira elöl, nagyon elkeseredett. Végül azonban mégis örülhetett, hiszen a zsűri az ő pályázatát találta a legjobbnak a közép-európai régióban.

"Élőben néztem, amikor a zsűri bejelentette a többi résztvevőt, és miután felfogtam, hogy az én nevemet mondták, elsírtam magam örömömben, illetve visszaállt a világ jó körfogásába vetett hitem, mert nem országhatárok alapján választottak, hanem az egyéneket értékelték."

Ugyan már volt egy extrém kalandja Skandináviában, de kutyás szánhúzásban még nincs tapasztalata, ezért is vonzza annyira. Az időjárási nehézségek és a nem megszokott körülmények sem aggasztják, szerinte pont ettől lesz izgalmas az expedíció.

A másik magyar kijutóhoz hasonlóan már Anna Borbála is megkezdte a felkészülést: funkcionális köredzéssel és futással fejleszti az állóképességét. Dáviddal együtt április 8-án kezdik meg az egyhetes sarkvidéki expedíciót.

Korábban egyébként már több magyarnak is megadatott a lehetőség, hogy átszeljék az északi sarkkört egy kutyás szánnal. Tavaly Zaja Kitty képviselte Közép-Európát, miután a régióban a legtöbb szavazatot gyűjtötte be, világszinten pedig a harmadik legnépszerűbb pályázója lett. A fiatal lány életét teljesen megváltoztatta az ötnapos túra – erről ebben a cikkünkben mesélt nekünk.


KÖVESS MINKET:

Megvan, ki lett Magyarország legnépszerűbb orvosa a betegek szerint
A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségszavazására hétszáz orvost jelöltek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

Közel hétszáz orvosra érkezett szavazat a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj közönségszavazásán. A több mint százezer szavazó régiónként választhatta meg a legnépszerűbb orvost.

A szakmai zsűri majd később dönt a díjakról, de a közönségdíjasok névsorát már közzétették.

Magyarország legnépszerűbb orvosai 2019-ben:

Dr. Tandel Beáta, sebész, Észak-Magyarország

Dr. Deák György, gyermekgyógyász, gyermekneurológus, Északnyugat-Magyarország

Dr. Felföldi Ferenc, gasztroenterológus, Délnyugat-Magyarország

Dr. Förhécz Zsolt, belgyógyász, kardiológus, Közép-Magyarország

Dr. Kemény András, háziorvos, Közép-Magyarország

Dr. Körmendy Szabolcs, tüdőgyógyász, Délkelet-Magyarország

Dr. Petlyánszki Gábor, háziorvos, Északkelet-Magyarország

A legtöbb szavazatot a balassagyarmati kórház sebésze, Dr. Tandel Beáta kapta, 3834 szavazatot gyűjtött.

A doktornő a Dr. Kenessey Albert Kórház sebész főorvosa, 22 éve van a pályán. Már korán elkezdte alkalmazni a laparoszkópos műtéti technikákat. Sikere miatt több pesti kórházba is hívták, de ő megtartotta vidéki állását. Azt tartják róla, hogy betegközpontú, páciensei között népszerű - írta az Index.

2017-ben a 80 éves évforduló alkalmából a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány hagyományteremtő szándékkal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak szeretne adományozni, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is érdemesnek tartanak arra - írta a díjról honlapjuk.

A díjakról és az eredményekről bővebben ITT olvashatsz.


KÖVESS MINKET:
A pécsi havihegyi mandulafa lett az Európai Év Fája
A csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa 45 ezer szavazatot kapott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - közölte a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden.

A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a legtöbb, 45.132 szavazatot pécsi fa kapta.

Az online szavazáson győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket.

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes, a pécsi havihegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma.

Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet.

"A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet"

- mondta.

Tizenöt európai ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. Ez azt mutatja, hogy az európaiak nagyon gondot fordítanak természeti örökségük sokféleségének megőrzéséra és védelmére. Minden versenyben részt vevő fa az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség, illetve a helyi közösségek összefogását mutatják - írta a cseh alapítvány közleményében.

Az idei verseny második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgy lett 39 538 szavazattal, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye 32 630 szavazattal.

Bővebben a versenyről és az eredményekről ITT olvashatsz.


KÖVESS MINKET:

Kiderült, melyik lett Magyarország legboldogabb városa
Más nyert a megyeszékhelyek és a nagyvárosok versenyében. Az is kiderült, hogy éreznek a nők és a férfiak, melyik korosztály a boldogabb.
MTI - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Tatabánya Magyarország legboldogabb városa, Salgótarján a sor végén kullog a megyeszékhelyek boldogságszint rangsorában a boldogság világnapja alkalmából szerdán közzétett kutatás szerint.

A vizsgálódás Magyarország 832 településén élő 17-89 éves férfiak és nők megkérdezésével zajlott. A kutatócsoport a boldogság világnapjára összegezte a 2019-es Boldogságtérkép Kutatás eredményeit.

A főbb eredmények szerint

a magyar lakosság boldogságszintje a 2016-ban és a 2017-ben mért értékekhez képest emelkedést mutat, de régiókként, megyékként és megyeszékhelyekként eltérően alakul.

Az Észak-Alföld régióban elsősorban a Hajdú-Bihar megyéből származó adatoknak köszönhetően nőtt a boldogságszint, a Nyugat-Dunántúl régióban a legboldogabb a lakosság és Észak-Magyarországon vallják magukat boldogtalannak az emberek annak ellenére, hogy itt is emelkedett a boldogságszint. Megyék szintjén Heves, Hajdú-Bihar, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a boldogságszint, Somogy, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyében csökkent.

A megyeszékhelyek közül Tatabánya ismét Magyarország legboldogabb városa.

Salgótarjánban és Miskolcon emelkedett ugyan a boldogságszint, de továbbra is ez a két város foglalja el az utolsó két helyet a megyeszékhelyek boldogságszint rangsorában, Salgótarján jelentősen alacsony értékekkel.

A nagyvárosok közül Győr a legboldogabb,

Kecskeméten, Veszprémben, Zalaegerszegen és Szombathelyen csökkent a boldogságszint, Debrecenben, Békéscsabán, Szekszárdon, Pécsett és Kaposváron emelkedett.

A Budapesten élők boldogságszintje változatlanul a magyar lakossági átlag alatt van.

A nők minden régióban boldogabbnak vallják magukat, életkor szerint továbbra is a 36-50 éves férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb. A korábbiaktól eltérő eredmény, hogy a 65 év feletti férfiak fizikai állapotukról pozitívabban nyilatkoznak és boldogabbnak is vallják magukat, mint a nők.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja Oláh Attila professszor irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve végezte a felmérést.

A vizsgálatban Erdélyben élő 288 magyar férfi és 759 magyar nő is részt vett a Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán működő, Krizbai Tímea vezette Pozitív Pszichológiai Kutatócsoport jóvoltából.

Az eredmények szerint az Erdélyben élő magyar férfiak 10 fokú skálán mért boldogságszintje magasabb, a pozitív mentális egészség mutatókban, valamint a testi és fizikai állapotuk szintjében is magasabb értékeket adtak, mint a hazai tesztkitöltők. Az Erdélyben élő nők boldogságszintje szintén magasabb, viszont a pozitív mentális egészség szintje a Magyarországon élő nőknél magasabb.

Címlapkép: Győr, forrás: Wikipédia


KÖVESS MINKET:

Hatalmas hazai siker: megverte a magyar válogatott a vb-ezüstérmes horvátokat
Megvan a magyarok első győzelme az Európa-bajnokság selejtezőjében - nem is akármilyen ellenfél ellen.
MTI - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2019. március 24.


hirdetés

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes horvát csapatot vasárnap az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában a Groupama Arénában.

A magyar és a horvát szövetség elnöke, Csányi Sándor és Davor Suker a meccs előtt köszöntötte Dzsudzsák Balázst, aki - Király Gábor és Bozsik József után - harmadik magyarként érte el a 100-szoros válogatottságot. A hazai szurkolók pedig ismét élőképpel fogadták a nemzeti együttest, a Szent Koronát jelenítették meg az alábbi szöveggel: "Koronázzuk meg együtt a ma estét".

Az első perctől kezdve nagy iramban futballoztak a csapatok, elsőként az ötödik percben Gulácsinak volt dolga, majd nem sokkal később Baráth egy bal oldali beadásnál levegőt rúgott, de a meglepett Kramaric is célt tévesztett. Ezt követően viszont egyértelműen a magyarok támadtak veszélyesebben, egy ízben Szalai alig maradt le Dzsudzsák kiugratásáról, de a jubiláló szélső pontos beadásából is veszélyes szituáció alakult ki a horvát kapunál. Azonban ahogy Szlovákiában, úgy ezúttal is akkor kapott gólt a magyar csapat, amikor volt néhány ígéretes akciója: egy gyors ellentámadásnál Lovrencsics elsőre tisztázni tudott, de a bedobás után Modric játszotta magát tisztára a 16-os jobb oldalán, végül Rebic senkitől sem zavartatva passzolhatott Gulácsi kapujába.

Marco Rossi együttese viszont a nagyszombati találkozóval ellentétben nem zavarodott meg a bekapott góltól, hátrányban is nagy akarattal játszott, a széleket pedig sokkal jobban kihasználta, így támadásaiban benne volt a gólszerzés esélye, például Nagy Dominik középre gurítását ezúttal már bevetődve elérte Szalai, de irányítani nem tudta igazán a lövést. A magyarok határozottan jobban és aktívabban futballoztak a vb-ezüstérmes riválisnál, így egyáltalán nem volt váratlan, hogy - Dzsudzsák újabb jobb oldali megindulása és hajszálpontos passza után - megszerezték első góljukat a mostani selejtezősorozatban. A szünetig hátralévő időben is fölényben maradtak a magyarok, akik a 2016-os Eb-részvételük óta a legjobb félidejüket játszották igazán nívós ellenféllel szemben.

A folytatásra alábbhagyott a magyar csapat lendülete, így a horvátok birtokolták többet a labdát és inkább ők irányították a játékot, de komoly helyzetük csak abból adódott, hogy Szoboszlai vesztett labdát saját térfélen. Amíg az első félidőben "futószalagon" jöttek a magyar akciók a széleken, addig ebben a periódusban a labdát sem sikerült hosszú ideig megtartani, ugyanakkor a védekezés stabil maradt, így a vendégek fölénye is meddőnek bizonyult.

A percek teltek, a játék nem változott, a magyaroknak - a szurkolói kérésnek megfelelően - mégis sikerült megkoronázniuk addigi teljesítményüket, ugyanis Dzsudzsák bal oldali szöglete után Pátkai megszerezte első válogatottbeli gólját, egyúttal a vezetést. A "semmiből" született gól után ismét felpörgött az iram, a horvátok a korábbiaknál több kockázatot felvállalva támadták, de lehetőséget kínáltak gyors kontrákra, egy ilyenből könnyen megduplázhatta volna előnyét a Rossi-legénység. Noha ez nem jött össze, a hajrában is szinte hibátlanul védekezett a magyar gárda, így nagy és kellemes meglepetést okozva, de mindenképpen megérdemelten őrizte meg minimális előnyét a lefújásig a horvátokkal szemben.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x