hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Két magyar is arra készül, hogy 300 kilométeren szelje át az északi sarkvidéket egy kutyás szánnal
Varga Dávid és Kitlinska Anna Borbála is arra vágyott, hogy részt vehessen az embert próbáló Fjällräven Polar expedíción. Egyikük a rengeteg szavazónak, másikuk pedig a zsűrinek köszönheti, hogy ott lehet a résztvevők között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 17.


hirdetés

Nagyon nagy érdeklődés övezi Magyarországon is a Fjällräven Polar sarkvidéki expedíciót, amit 2012 óta minden évben megrendeznek. Az ötnapos túra során a résztvevők egy kutyák által vezetett szánon járhatják be az északi sarkkört extrém körülmények között.

Éjszakánként mínusz 20 fokban, sátorban töltik az éjszakát, havat olvasztanak, hogy legyen elég ivóvizük, a süvítő sarki széllel és a hóviharokkal pedig nappal is meg kell küzdeniük, amikor naponta több tíz kilométert megtesznek.

A svéd túrafelszerelés-gyártó Fjällräven azt szeretné bebizonyítani a túrával, hogy minőségi felszereléssel és megfelelő felkészüléssel hétköznapi emberek is vállalkozhatnak ilyen extrém kalandokra. Mivel teljesen ingyenes a részvétel, évente több ezren jelentkeznek a Polarra, viszont minden évben csak 20 szerencsés nyeri el a lehetőséget, a világ 10 régiójából két-két fő: aki a legtöbb szavazatot kapja bemutatkozó anyagára, valamint akinek a jelentkezését a legjobbnak ítélte a nemzetközi zsűri.

Magyarországról idén 41-en pályáztak a túrára, akik a közép-európai régió többi jelentkezőjével versenyeztek a kijutásért. Ez végül két magyarnak is sikerült: Varga Dávid a szavazáson keresztül, Kitlinska Anna Borbála pedig a zsűrinek köszönhetően nyerte el a részvételt.

Varga Dávid volt az egyik legesélyesebb magyar pályázó, hiszen már a kezdetek óta szoros versenyben volt a legtöbb szavazat begyűjtéséért. Egy népszerű szerb youtuberrel haladt szinte végig fej-fej mellett, végül azonban sikerült felülmúlnia, és több mint 55 ezer vokssal első lett a Közép-Európa régióban, világszinten pedig a harmadik legtöbb szavazatot kapta.

„Egészen elképesztő, hogy ennyi szavazat összejött. Én nagyon hittem abban, hogy megnyerhetem, már tavaly nyár eleje óta készültem a regisztrációra és a szavazásra. Azonban ilyen mennyiségű voksra nem számítottam. Nyilván érez az ember egyfajta büszkeséget, hiszen mégiscsak az első lettem Közép-Európában, globálisan pedig a harmadik. Ebben komoly munka volt. Azt hiszem ez egy szép eredmény. Azonban természetesen nem csak magamnak, közeli barátoknak, családnak köszönhetem, hanem annak a rengeteg embernek, aki teljesen ismeretlenül csakis a jó szándék és jóindulat miatt segített, szavazott, megosztott, tanácsokat/ötleteket adott. Leírhatatlan érzést okozott az a sok szeretet, amit kaptam az emberekből. Mindig nagyon hálás leszek ezért”

– mondta el portálunknak.

Dávid 27 éves, Celldömölkön nőtt fel, most Budapesten él. Mindig is rajongott az extrém dolgokért, a sport is az élete fontos része. Egy éve határozta el, hogy valami izgalmas kalandra vágyik, miután egy héten át túrázott Izlandon. Ez olyan nagy élmény volt számára, hogy hazatérése után rögtön új expedíciókat kezdett keresgélni. Ekkor talált rá a Polarra, amire mindenáron szeretett volna kijutni. A célja most a sok-sok magyar szavazónak köszönhetően is megvalósult. Bár a többi résztvevővel csak április 6-án utazik el Stockholmba, hogy két napig összecsiszolódjanak az expedíció előtt, lélekben már most nagyon készül rá.

„Nagyon izgatottan várom, hogy találkozhassak végre a többiekkel és megcsináljuk a túrát. Persze próbálok tartani egy jó kondit, de szerencsére sportszerető ember vagyok, így mindig is sokat mozogtam, ez most is így van. A hidegre pedig nem igazán lehet készülni, de attól sem tartok nagyon, hiszen a legkomolyabb minőségű és sok réteg ruhát kapunk a Fjallraventől.”

A fiatalember azt ígérte, minden rá voksoló ember profilképét ráteszi egy képre, amit egy kapszulában kivisz magával és elhelyezi egy gyönyörű helyen. A támogatói fényképeivel egy zászlót is csináltat, akiknek az arca majd ott loboghat mellette a magyar zászló alatt a szánon.

Kitlinska Anna Borbála a nemzetközi zsűri döntésének köszönheti, hogy részt vehet az áprilisi sarkvidéki túrán. Bár nem sikerült elég szavazatot gyűjtenie ahhoz, hogy versenyezzen az élmezőnyben lévőkkel, a Polar szervezői elég megnyerőnek találták a bemutatkozó szövegét és videóját ahhoz, hogy ő is ott legyen a szerencsés résztvevők között.

A fiatal nő tavaly augusztusban már valóra váltotta egy bakancslistás álmát, amikor részt vett a Fjällräven Classic észak-svédországi teljesítménytúrán, ott fogalmazódott meg benne a Polaron való indulás is. Miután legyalogolt 110 kilométert köves talajjal nehezített terepen, a célban meglátta a tavalyi szánhúzó túráról készült filmet. Már akkor tudta, hogy ez egy újabb kihívás, amit meg kell próbálnia.

Tudatosan készült a kijutásra való harcra: hetekig tanulmányozta, hogy az előző években a zsűri milyen jelentkezőknek adta meg a lehetőséget az utazásra, majd a 2018-as Polar résztvevőinek tanácsára elkezdett magára figyelni, megtalálni, mi benne a különleges. Végül rájött, hogy a kreativitását kell kihangsúlyozni, ennek szellemében készült el a bemutatkozó kisfilmje is. A szavazatgyűjtéssel ráadásul egy jótékonysági akciót is indított: a rá érkezett voksokkal egy tatabányai állatmenhelyet lehetett támogatni.

"Nagyon szeretem a win-win helyzeteket, ahol egymást segítve egy együttműködésben mindkét fél jól jár, így tökéletes ötletnek tűnt, hogy én kapok szavazatokat, a menhely adományt és oda-vissza reklámozzuk egymást. Többen azonban sokkal ügyesebbek voltak nálam, így “csak” 790 szavazatot kaptam. A munkahelyem, a Bridgestone Tatabánya Kft. számára szintén fontos a társadalmi felelősségvállalás ezért végül a rám leadott szavazatok számától függetlenül felajánlott 250 ezer forintot a tatabányai Tappancs Állatotthon Alapítványnak"

- mondta Anna Borbála. Azt is hozzátette, hogy kézenfekvőnek tűnt, hogy segítsen a kevésbé szerencsés sorsú állatoknak, ha már egy olyan expedícióra jelentkezik, amely kutyák nélkül nem valósulhatna meg.

Bár végig hitt abban, hogy kijuthat a túrára, amikor látta, hogy a szavazatgyűjtésben nem jár annyira elöl, nagyon elkeseredett. Végül azonban mégis örülhetett, hiszen a zsűri az ő pályázatát találta a legjobbnak a közép-európai régióban.

"Élőben néztem, amikor a zsűri bejelentette a többi résztvevőt, és miután felfogtam, hogy az én nevemet mondták, elsírtam magam örömömben, illetve visszaállt a világ jó körfogásába vetett hitem, mert nem országhatárok alapján választottak, hanem az egyéneket értékelték."

Ugyan már volt egy extrém kalandja Skandináviában, de kutyás szánhúzásban még nincs tapasztalata, ezért is vonzza annyira. Az időjárási nehézségek és a nem megszokott körülmények sem aggasztják, szerinte pont ettől lesz izgalmas az expedíció.

A másik magyar kijutóhoz hasonlóan már Anna Borbála is megkezdte a felkészülést: funkcionális köredzéssel és futással fejleszti az állóképességét. Dáviddal együtt április 8-án kezdik meg az egyhetes sarkvidéki expedíciót.

Korábban egyébként már több magyarnak is megadatott a lehetőség, hogy átszeljék az északi sarkkört egy kutyás szánnal. Tavaly Zaja Kitty képviselte Közép-Európát, miután a régióban a legtöbb szavazatot gyűjtötte be, világszinten pedig a harmadik legnépszerűbb pályázója lett. A fiatal lány életét teljesen megváltoztatta az ötnapos túra – erről ebben a cikkünkben mesélt nekünk.


KÖVESS MINKET:

Betegsége miatt támadt remek ötlete a kismamának – milliomos lett belőle
A szükség az ötlet szülőanyja – vallja Helen Rankin, aki egy kellemetlen betegségnek köszönheti vállalkozásának sikerét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 09.


hirdetés

A 45 éves, négy gyermekes brit asszonyé a Cheeky Wipes újra felhasználható nedves törlőkendő ötlete, amelynek kitalálását valóban egy kényszerhelyzet felismerésének köszönheti.

Helen egész életében ekcémával bajlódott, és amikor megszületett első gyermeke, a most 14 éves Archie, hamar rájött, hogy nem használhatja a forgalomban lévő egyik törlőkendőt sem, mert azok csak súlyosbítanák bőre állapotát.

Egyedül azt engedhette meg magának, hogy régi törölközőket szabdalt fel, és azokat olajesszenciákba mártotta. Az így készült törlőket műanyagdobozban tárolta.

Így született meg a Cheeky Wipes gondolata. Közben megszületett második gyermeke, a most 11 éves Felix, amikor már az is eszébe jutott, hogy az általa kitalált módszer másoknak is hasznos lehet. Terhessége 37. hetében volt harmadik gyermekével, Jennie-vel, amikor 2007-ben elindította a céget, amelynek forgalma 2018-ra elérte az 1,3 millió fontot (kb 650 millió forint) – írta a Mirror.

A cégnek van egy raktára Newhavenben, amelyet három anya vezet, és Helen alkalmaz egy negyediket is, aki otthonról látja el a vevőszolgálati teendőket. Munkaidejüket a főnökasszony úgy állapította meg, hogy az összhangban lehessen gyermekeik gondozásával. Ő csak tudja, négy gyermekkel... a legkisebb, Aerin most hét éves.

Kezdetben a vállalat fő terméke az újra felhasználható nedves törlőkendő volt, amelyet a csecsemők pelenka-cseréjénél használnak. A kendők frottírból készülnek, és olyan dobozban kerülnek forgalomba, amelyben külön hely van a tiszta és szennyes kendőknek. Tartalmaz továbbá olajesszenciákat és használati utasítást. Ára nagyságtól függően 20-tól 45 fontig terjed.

Az Észak-Írországból származó, jelenleg a Brighton melletti Seafordban élő Helen Rankin azóta már szélesítette termékeinek palettáját, a sminklemosó törlőkendőktől a menstruáció idején használatos bugyiig.


KÖVESS MINKET:Valóra válhat egy álom: Kovács Jónás LEGO-terve bekerült a legjobbak közé
A 19 éves egyetemista alkotását egy exkluzív készletben lehet megrendelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Egy 19 éves egyetemista fiú nagy álma kezd valóra válni: Kovács Jónás hivatalos LEGO-tervezőnek készül, és legújabb készlete most bekerült a LEGO AFOL Designer Program pályázat legjobb 16 alkotása közé. A Vajdaságban élő tervező a Szegedi Tudományegyetem hallgatója programtervező informatikus szakirányon.

Az általa kitalált játék a LEGO saját történetét eleveníti meg

a BrickLink és a LEGO közös programjában, melynek célja a 60 éves évforduló megünneplése.

Kovács Jónás The LEGO® Story-jában időrendi sorrendben mutatja be a LEGO gyártás főbb korszakait. Szerepel benne a 30-as évek asztalosműhelye, a 40-es évek első generációs fröccsöntőgépe, egy modern tervezőiroda, és a gyártósor.

A LEGO a tervezőjelölteknek egy több napos műhelymunkát szervez, és ott különféle feladatokat kell megoldaniuk. Jónásnak a feladat kivitelezésére csak pár hete volt, és nagyon örült, hogy a tervét nagyobb módosítások nélkül jóváhagyták.

A műből előrendeléssel maximum 2500 készletet lehet megvásárolni még április 15-ig.

VIDEÓ: A LEGO-készletről

Forrás: Into.hu


KÖVESS MINKET:

Liu Shaolin Sándort és Kozák Danutát választották meg 2018 legjobb sportolóinak
Mindketten először nyerték meg az Év Női Sportolója, illetve az Év Férfi Sportolója címet, a gyorskorcsolyázó ráadásul első téli sportolóként, az olimpiai bajnok kajakozó pedig Hosszú Katinkát legyőzve.
MTI, fotók: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a 2018-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

A 61. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, ez pedig rekord, a tavalyi csúcs alkalmával 436-an vettek részt a voksoláson.

A férfi győztes címét a Phjongcshangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolyaváltó alapembere, Liu Shaolin Sándor érdemelte ki, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom - utalt a legjobb három közé került birkózóra. - Nagyon köszönöm, az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet"

- értékelt a színpadon.

A férfi győztesnek járó díjat Tarlós István főpolgármesterrel együtt Carl Lewis kilencszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok amerikai atléta adta át.

"Különleges érzés, hogy itt lehetek, először az 1984-es olimpia után jöttem Budapestre, most vagyok itt harmadik alkalommal. Fantasztikus ez az esemény, mindig is azt vallottam, hogy ha a sportot és a szórakoztatást összehozzuk, abból lehet igazi brandet építeni" - mondta, majd úgy folytatta, természetesen tervezi, hogy visszatér a 2023-as világbajnokságra is. - "Már öt éve edzősködöm, várhatóan indul néhány versenyzőm Budapesten".

A női győztes a kajakos Kozák Danuta lett, aki szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

"Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát"

- fogalmazott.

Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta is először nyert.

Az edzők kategóriájában az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. Előbbi egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni.

"Én pedig az vagyok, mert olyan szenzációs versenyzőkkel dolgozhatok együtt, mint a férfi váltó tagjai. Szerencsés, mert olyan kollégáim vannak, mint az itt mellettem álló kolleganőm, de a csapatunk minden tagjának hálás vagyok a magas szintű munkáért."

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson.

"Négyen vagyunk a színpadon, de egy hatalmas csapat kellett ehhez a sikerhez. Nekem pedig sokat kellett várnom, hogy felnőjenek mellém a többiek"

- mondta Knoch Viktor.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották, az év női futballistája Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg játékosa lett. Az év találatára a szurkolók szavazhattak, a legtöbben a ferencvárosi Sigér Dávid MTK-nak lőtt gólját látták a legszebbnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját az olimpiai és Eb-bronzérmes Rákosi Gyula kapta.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját az 1979-ben világbajnoki aranyérmes férfi asztalitenisz-csapat tagjainak, Jónyer Istvánnak, Klampár Tibornak és Gergely Gábornak ítélték.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat.

"Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat" - mondta Jónyer István.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó volt a tavalyi év legjobbja.

A győztesek csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleget kaptak. A díjátadó ceremóniákat elválasztó öt produkcióban csaknem háromszázan léptek színpadra.


KÖVESS MINKET:

Példamutató nőkre és környezetvédő sztárokra is lehet szavazni a Style Awardon
Hat kategória harminc jelöltjére lehet szavazni, akik olyan fontos ügyek mellett is kiállnak, mint a kultúra népszerűsítése vagy a fenntarthatóság.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 12.


hirdetés

2019-ben is keresi Magyarország meghatározó ikonjait az InStyle magazin. A Style Award során ezúttal kedvenc sztárokra, divattervezőkre, online véleményvezérekre, stílusos férfiakra, valamint két új kategória jelöltjeire lehet leadni a voksokat. Ebben az évben a környezetvédelem jegyében hazánk zöld élharcosai mellett olyan nőkre is lehet szavazni, akik egy-egy fontos ügyet képviselnek.

A Leginspirálóbb power woman kategóriában olyan különleges nőkre szavazhat a közönség, akik karrierjükkel, életútjukkal és tapasztalataikkal motiválnak és adnak erőt. Rea Milla modell, a leukémiából gyógyult Pávó Réka, Lubics Szilvi ultramaratonista, Lovas Emília és Ónodi Eszter színésznők is várják a voksokat.

Az erős, példamutató nők mellett a magazin másik kiemelten fontos területe a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A témaválasztás nem véletlen, hiszen az InStyle kiadója, a Marquard Media úttörő szerepet tölt be a hazai médiapiacon azzal, hogy felületein többé nem ad helyet az állati szőrből készült termékek megjelenítésének és saját eszközeivel igyekszik felhívni a figyelmet a fenntarthatóság, tudatosság, környezetvédelem fontosságára.

Számos olyan híresség van az országban, akik élharcosai a felesleges pazarlás megelőzésének és mindent megtesznek, hogy a bolygó egy élhetőbb, tisztább hely legyen. Ők a Legmotiválóbb ökotudatos híresség kategória jelöltjei: Döbrösi Laura, Munkácsi Brigitta, Balla Eszter, Marsalkó Dávid és Linczényi Márkó.

Az olvasók ismét szavazhatnak kedvenc hírességükre a Legkedveltebb InStyle sztár kategóriában, amelyben Balsai Móni, Epres Panni, Jakab Juli, Radics Gigi és Coco Köenig várja a szavazatokat. Természetesen a korábbi évekhez hasonlóan a hazai divatmárkák sem maradhatnak ki, Zsigmond Dora, Nanushka, Je Suis Belle, Tomcsanyi és az ÁERON tervezőire adhatja le voksát a közönség.

A magazin idén is keresi az ország Legkreatívabb online véleményvezérét, aki a legújabb trendekkel inspirálja követőit. A kategóriában Dallos Bogi, Mádai Vivien, Polgár Odett, Verrasztó Evelyn, és Varga Priszcilla „Priszci” közül választhatják ki kedvenceiket az olvasók. A gyönyörű hölgyek mellett a Legstílusosabb férfiakról sem szabad megfeledkezni, a kategóriában Liu Shaolin Sándor, Puskás Peti, ByeAlex, Mohai Tamás és Tasnádi Bence közül választ majd győztest a közönség.

Az InStyle – Style Award jelöltekre március 15-ig szavazhatsz ide kattintva.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x