hirdetés
koronavirus-mento-teszt-mti-balogh-zoltan.jpg

Két-három nap is lehet, mire kiérnek tesztelni a mentők – óriási a túlterheltség

Naponta akár 4000 mintavételi igény is érkezik a mentőszolgálathoz, Budapesten és a közép-magyarországi régióban tesztelnek a legtöbbet.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. szeptember 16.


hirdetés

A növekvő mintavételi igények miatt két-három napra is kitolódhat az az idő, amíg a mentők ki tudnak menni egy koronavírus-gyanús beteget tesztelni - mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az InfoRádióban.

Csató Gábor elmondta, hogy a járvány második hullámában naponta akár 80 mentőegység is azon dolgozik országszerte, hogy mintákat vegyenek a fertőzésgyanús vagy kontaktkutatásba került betegektől.

"Néhány nappal ezelőtt még azt mondtam, hogy megduplázódott a mintavételi igények száma, ma már azt kell mondjam, hogy

van olyan nap, amikor megnégyszereződik a korábbiakhoz képest. Akár 3500-4000 mintavételi igény is érkezik naponta a mentőszolgálathoz, ami nagyjából ugyanennyi helyszínt is jelent"

- mondta.

hirdetés

Azt is elárulta, hogy Budapesten és a közép-magyarországi régióban tesztelnek a legtöbbet, ahogy már korábban is, és minden megyében napi 200-300 mintát vesznek.

Mint mondta,

a mintavételi igény feldolgozásától számítva 24-48 órán belül elvégzik a tesztelést, de a jövőben ez akár két-három napra is kitolódhat.

A főigazgató részletezte azt is, hogy történik ez a folyamat. Vagy az érintett beteg háziorvosától, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei rendelik el a szűrést. Az, hogy hová és mikor mennek a mentők mintát venni, függ a tünetek és a panaszok súlyosságától is.

Előbb a tüneteket produkáló személyeket tesztelik, aztán jönnek a tünetmentes kontaktszemélyek, de a sürgős ellátásra szorulók előnyt élveznek.

Csató Gábor hangsúlyozta azt is, hogy a mintavétel időpontja nem befolyásolja azt, hogy ki milyen színvonalú egészségügyi ellátást kap.

A tesztelésre várók címeit egyelőre papír alapon, kézzel kitöltött dokumentumban kapják meg a mentők, de néhány hete már dolgoznak azon, hogy ezt teljesen digitalizálják, és ezután a mentőegységek már tableten láthatják a helyszíneket.

"Az egységesen használt vonalkód rendszer növelheti majd a betegek és az ellátás biztonságát"

- mondta Csató Gábor.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szigetvar.jpg

Meghalt a műtét közben sóoldat helyett fertőtlenítővel kezelt asszony

A szigetvári kórházból válságos állapotban szállították el Pécsre, ahol vérmérgezésben hunyt el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 28.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, májusban a Szigetvári Kórházban sóoldat helyett fertőtlenítőt használtak egy nőgyógyászati műtéthez. A 42 éves beteget súlyos, válságos állapotban vitték Pécsre, az intenzív osztályra.

Az RTL Híradó beszámolója szerint meghalt az asszony. A kórház korábban azt közölte, hogy sóoldat helyett fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét. A dolgozói információink szerint ott hibázhattak, hogy nem címkézték fel a műtők és az eszközök tisztításához használt fertőtlenítőszer üvegét, így keveredhetett a sóoldatok közé.

Korábban egy szakember elmondta, hogy a fertőtlenítőszer az összes sejtet roncsolja, ezért veszélyes, ha a hasüregbe jut, és "igazából nemcsak a roncsoló hatásának lesz egészségügyi következménye, hanem a szétroncsolt szerv működésében keletkező zavar az, ami még tovább súlyosíthatja a helyzetet."

A szigetvári kórház főigazgatója megerősítette, hogy a mérgezés szövődményei következtében halt meg a csurgói asszony. Hozzátette, hogy őszintén sajnálja a történteket.

hirdetés

A rendőrség közlése szerint a büntető eljárás jelenleg is folyamatban van.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig azt írta a Híradónak, hogy

a nő vérmérgezés miatt hunyt el.

A hatóság egészségügyi bírságot szabott ki a szigetvári kórházra, úgy tudni, 2 millió forintot.

Az elhunyt asszony egyik volt munkatársa elmondta, hogy életvidám nőnek ismerte. "Nagyon felháborodtunk, mert ennek, ugye, egy rutinműtétnek kellett volna lennie, és sajnos ez lett a végeredménye."

A nő 17 évig dolgozott szakácsként, két gyermeket hagyott hátra. Családja a gyász miatt egyelőre nem nyilatkozik.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
kovacs-gergely-mkkp.jpg

Videón, ahogy az MSZP-s képviselő kéri a fideszes testületet, hogy „tegyenek valamit” a kutyapártos Kovács Gergely ellen

Egy interjún akadt ki a szintén ellenzéki képviselő...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 28.


hirdetés

Igencsak meghökkentő jelenet játszódott le a hegyvidéki önkormányzat legutóbbi ülésén, pénteken. Kovács Gergely, MKKP-s képviselő még csütörtökön adott interjút a Klubrádiónak. A beszélgetés során érintett témák és megfogalmazott kritikák viszont láthatóan nagyon kiakasztották a képviselő MSZP-s társát, Vincze Gézát, aki szót kért Pokorni Zoltán polgármestertől az ülésen, hogy kifejthesse véleményét Kovács nyilatkozatáról - szúrta ki a 24.hu az ülésről készült felvételt a Facebookon.

Miután Vincze Géza szót kapott, megköszönte a polgármesternek és belekezdett a mondandójába:

"Én is egyébként az ülés végén terveztem Kovács Gergellyel kapcsolatos észrevételeimet. Mégpedig azon alapon, hogy ő a Klubrádióban egy bő egy órás...Hát elmondom őszintén, ő azzal kezdte, hogy ő neki nagyon kevés a fizetése. Azért kevés a fizetésed, mert elvontad a bizottságit. Ez a tény. Azt kell mondani, hogy hülye vagyok, és ezért kevés a fizetésem. A másik az, hogy végig, végig egy órán át ekézett bennünket. Ezt én kikérem magamnak! Ez a testület régóta működik. Te pedig egy rohadt rendes szót nem mondtál, úgy mint, ahogy most. Így szórta ránk az igét egy óra tíz percen keresztül! Én ezt kikérem magamnak, és csináljunk valamit, mert ez így nem lesz jó. Mert az, hogy így ekézel bennünket, az rendben van. De az, hogy a televízióba elmondod, hogy itt nem folyik munka, itt mindenki hülye, itt nem értenek hozzá..."

Ekkor Kovács Gergely közbeszólt.

"Én nem mondtam ilyet"

hirdetés

- szólt közbe a képviselő.

"Nem, nem...csak pontosan így hangzott"

- jött a reakció Vincze Gézától, aki ezután úgy folytatta:

"Gyakorlatilag én azt szeretném, hogy valamit találjunk ki."

A 24.hu az esettel kapcsolatban megkereste Kovács Gergelyt, aki elmondta, hogy Vincze hozzászólására akkor került sor, amikor az MKKP-képviselőjét a Fidesz-KDNP-s képviselők már egy ideje keményebben kritizálták az ülésen, de végül nem találtak ki semmit, hogy elhallgattassák.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oroszi.jpg

Először találkozott volt párjával Orosz Bernadett a bíróságon, a férfi 5 milliót követel az áldozatától

A volt barát szerint személyiségi jogokat sértett, hogy a nő a közösségi oldalán nyilvánosságra hozta az ő nevét és a személyes adatait.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 28.


hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, Orosz Bernadettnek becsületsértés miatt bíróság elé kell állnia, előbb, mint hogy az őt bántalmazó férfi büntetőügyét tárgyalják.

Megkezdődött Orosz Bernadett személyiségi jogi pere, melyet volt barátja indított ellene, mert a nő tavaly novemberben a közösségi oldalán arról írt, hogy a férfi brutálisan bántalmazta. A volt párja azért perelte be, mert a nő nyilvánosságra hozta a nevét és a személyes adatait. Ezért most 5 millió forintot követel.

A tárgyalás napján a bíróság épülete előtt a Nőkért Egyesület demonstrációval fejezte ki támogatását Orosz Bernadett mellett.

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szerint egy ilyen tett elkövetőjének az előzetes letartóztatásban kellene amiatt aggódnia, hogy 15, vagy 20 év börtönt fog kapni a tettéért és nem még azt kitalálnia, hogy beperli az áldozatát.

hirdetés

Orosz Bernadett és volt párja a történtek óta most találkoztak először, a bíróságon.

A nő az RTL Híradónak elmondta, hogy

"Én még mindig félek tőle.

Félek attól, hogy elkap a folyosón, meg persze gondolom, ezt itt már csak nem tenné meg, de ezt nem lehet ésszerűen, ezt nem lehet racionálisan felülírni azt a fájdalmat, azt az érzelmet, amit nekem ő okozott."

Bár a nyomozás még tart a férfi ügyében, de ügyvédje szerint a mostani pernek nincs köze ahhoz. Szerinte:

"Ezek személyiségi jogok, amiket a btk. kifejezetten nevesít... ezek a jogok akkor is megilletik a felperest, hogy ha büntetőeljárás alatt van, sőt akkor is, ha esetleg elítélik ebben az ügyben.

A per novemberben folytatódik.

VIDEÓ: A RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
gulyasgergely.jpg

Gulyás Gergely szerint is méltatlan a kiskunhalasi kórház kórtermeinek állapota

A miniszter szerint az új járványkórházat majd akkor nyitják meg, ha a betegszám ezt indokolja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 28.


hirdetés

Mint arról beszámoltunk, egy beteg videón mutatta meg, hogy milyen körülmények között gyógyítják a kiskunhalasi kórházban a koronavírus-betegeket. Kilincs nélküli, roskatag ajtó, döglött bogarak az ablakkeretben, omladozó vakolat és lerobbant fürdőszoba, kövér pókkal a sarokban - így számolt be a helyzetről az RTL Híradó. A beteg azt is elmondta, hogy mikor bekerült a kórházba, nem hitte el, hogy itt zajlik a gyógyítás: "Örülnék, ha Orbán Viktor beugorna ide is, szerintem elsírná magát... Felváltva sírjuk el magunkat a betegtársammal, az az igazság, hogy ilyen körülmények között ez embertelen". Akkor a kórház egy csőtörésre hivatkozott.

A riport nyomán a Parlamentben hétfőn arról kérdezték a kormányt, hogy miért nem nyitják meg a városban az új, mindennel felszerelt járványkórházat.

Gulyás Gergely méltatlannak nevezte a Parlamentben azoknak a kórtermeknek az állapotát, amelyekben a koronavírusos betegeket ápolják a kiskunhalasi kórházban. A kérdésre ő is a csőtörést említette, és közölte, hogy

az új mobilkórházat majd akkor nyitják meg, ha a fertőzöttek száma elér egy bizonyos szintet. Amíg csak néhány beteg van, addig a kórházon belül ápolják őket, de azzal egyetért, hogy illene nem azokat a szobákat igénybe venni, ahol ilyen méltatlan körülmények vannak.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!