hirdetés
london_-Copy.jpg

Két fiatal, a büntetőjogi rehabilitációs program munkatársai voltak a londoni késelés áldozatai

A börtönt megjárt elítéltek társadalmi rehabilitációjának elősegítésén dolgoztak. Ebben a programban vett részt a pénteki merényletet elkövető Usman Khan is.
MTI - szmo.hu
2019. december 01.


hirdetés

Mint azt megírtuk, egy terrorcselekményért börtönre ítélt, próbaidőre szabadlábra helyezett elítélt követett el pénteken London belvárosában késeléses merényletet. A támadásban két ember meghalt és hárman megsebesültek.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnokságának vezetője elmondta, hogy Usman Khan néven azonosították az elkövetőt. A 28 éves férfi Staffordshire megyében lakott. "Ez a személy ismert volt a hatóságok előtt, mert 2012-ben terrorbűncselekmény miatt ítélték el" - közölték. Az elkövetőt próbaidőre helyezték szabadlábra, és elektronikus azonosítót is viselt magán.

Vasárnap kiderült, hogy

hirdetés

az egyik áldozat a 25 esztendős Jack Merritt volt, annak a büntetőjogi rehabilitációs programnak a koordinátora, amelynek rendezvényén Usman Khan - a konferencia egyik meghívott résztvevője - a késeléses támadást elkövette.

A Scotland Yard vasárnap esti bejelentése szerint a támadás

másik áldozata a 23 éves Saskia Jones, aki ugyanebben a rehabilitációs programban tevékenykedett önkéntes szervezőként.

Mindketten a Cambridge-i Egyetemen szereztek diplomát, és a pénteki rendezvényt is az egyetem által öt éve indított, Learning Together - Közös tanulás - című kezdeményezés keretében tartották.

A kezdeményezés célja a börtönt megjárt elítéltek társadalmi rehabilitációjának elősegítése, és ebben a programban vett részt a pénteki merényletet elkövető Usman Khan is.

Jack Merritt a családja által a Scotland Yard útján vasárnap este közzétett nyilatkozat szerint hitt abban, hogy van visszaút a bűnből, és hitt a rehabilitációban is.

"Tudjuk, hogy Jack nem szeretné, ha ez a rettenetes, elszigetelt incidens ürügyként szolgálna a még drákóibb ítélkezés bevezetéséhez vagy ahhoz, hogy a szükségesnél hosszabb ideig tartsanak börtönben embereket" - áll a család közleményében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
borkai-zsolt-mti-foto-krizsan-csaba2-1000x740.jpg

Döntött az ítélőtábla: ki kell adni Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatát

A győri önkormányzat köteles e-mailben elküldeni egy adatigénylőnek a volt városvezető 2018-ban leadott vagyonnyilatkozatát. A döntés ellen nem lehet fellebbezni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

A Győri Ítélőtábla arra kötelezte a város önkormányzatát, hogy e-mailben elküldje egy adatigénylőnek a nemrégiben lemondott Borkai Zsolt volt polgármester 2018-ban leadott vagyonnyilatkozatát - írja az Átlátszó.

Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője (akit időközben önkormányzati képviselőnek és alpolgármesternek választottak a Pest megyei városban) indított adatigénylési eljárást, miután az adatigénylését elutasították.

A portál szerint

a győri önkormányzat jogászai mindent elkövettek annak érdekében, hogy a helyhatóságnak ne kelljen e-mailben elküldeni Borkai vagyonnyilatkozatát.

hirdetés

Az Átlátszó birtokába került bírósági dokumentumok tanúsága szerint a politikus jogi képviselője azt kívánta elfogadtatni a bíróságokkal, hogy nem vonatkozik rájuk az információszabadságról szóló törvény.

Azzal érvelt, hogy az önkormányzati törvény írja elő az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatának benyújtásáról szóló szabályokat. A helyhatóságnak működési szabályzatot kell alkotnia, amelyben meghatározzák, mely bizottság tárolja a leadott vagyonnyilatkozatokat. Ahhoz, hogy ezekbe bele lehessen nézni, időpontot kell kérni az ügyben illetékes önkormányzati bizottság elnökével.

A Győri Ítélőtábla azonban elutasította ezt az érvelést, a döntés ellen pedig nem lehet fellebbezni. Ezzel leszögezték, hogy

ha valaki e-mailben kéri az önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) vagyonnyilatkozatát, akkor azt e-mailben kell kiadni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
orban-viktor3.jpg

Orbán Viktor a Parlament ablakából fotózta le az első havat

A miniszterelnök is megörökítette a behavazott tájat a Kossuth térről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

Hétfőn igazán téliesre fordult az időjárás, mivel az ország egy részén már reggel havazott, de estig többfelé több centiméteres hóréteg alakulhat ki.

Budapesten is arra ébredhettek a fővárosiak, hogy fehérbe borultak az utcák.

Orbán Viktor is ezzel szembesülhetett, amikor kinézett a Parlament ablakán. A miniszterelnök le is fotózta az első decemberi havat.

hirdetés

Security Check Required

null


KÖVESS MINKET:


hirdetés
havazas-tel-idojaras-mti-komka-peter-1000x667.jpg

Havazással, ónos esővel indul a hét, akár 15-20 centi hó is eshet a hegyekben

A havas tájakon akár -15 fok is lehet, így valahol meg is maradhat a hó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

December első napjaiban csapadékos, téli idő várható. A havas tájakon akár mínusz 15 fokig is hűlhet a levegő. A hét közepétől szárazabb idő várható, a hideg is mérséklődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn a nap első felében sokfelé lehet csapadék: az ország északkeleti harmadában és a főváros térségében havazás, délen és az Északnyugat-Dunántúlon eső, havas eső lesz a jellemző, de a két térség között ónos eső is eshet.

A déli óráktól északon megszűnik a csapadék, délen pedig az esőt havas eső, havazás váltja fel. A szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 3 fok között, napközben mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

hirdetés

Hétfő estig az ország északkeleti harmadán (nagyjából a Budapest-Debrecen vonaltól északra) összességében 2 - 8 centiméter friss (tapadó) hó valószínű, helyenként azonban a 10, hegyekben pedig a 15-20 centiméter is elérheti a hóréteg vastagsága.

Az ország más tájain eleinte főként eső lesz a jellemző csapadék, majd a hétfő délelőtti óráktól kezdve észak felől egyre nagyobb területen válthat át az eső havas esőbe, majd havazásba. Ebből megmaradó (maximum 5 centiméter) hó inkább a magasabban fekvő területeken valószínű.

Kedden napközben kialakulhat egy-egy hózápor. A szél helyenként élénk lesz, majd estére mérséklődik a légmozgás. A minimumhőmérséklet többnyire mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de

az északkeleti havas tájakon jóval mínusz 5 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

A nappali maximumok plusz 1 és 5 fok között alakulnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
havazas-villamos-budapest-kozlekedes-mti-1000x563.jpg

A budapesti tömegközlekedés is felborult a havazás miatt

Hosszabb menetidővel közlekednek a BKK járatai, van, amelyik több megállót is kihagy.
MTI, Fotó: MTI - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

Megnőtt a menetidejük a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatainak a havazás miatt - közölte a szervezet hétfőn a Facebook-oldalán.

A 8E autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Farkasréti temető és a BAH-csomópont közötti megállóit, a 140-es autóbusz rövidített útvonalon jár, kihagyja a Művelődési ház és a Dióskert megállót.

Több megállója is kimarad a 102-es, a 110-es és a 112-es autóbusznak, míg a 219-es autóbusszal rövidített útvonalon, a Saroglya utca és Csillaghegy között lehet csak utazni.

hirdetés

Áramellátási hiba miatt nem jár a 80A trolibusz a Keleti pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion között, helyette az M2-es metróval lehet utazni.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán leírta, mi a helyzet most a hóeltakarítással:

"70 munkagép dolgozik, viszont a szükséges 300-400 munkás helyett csak 216-an jelentkeztek, erre próbálunk megoldást találni. Két budai buszvonalon jeleztek elakadást, ezt már megoldották. Az előrejelzések szerint dél körül eláll a havazás Budapesten, így a délutáni csúcsra már a főbb útvonalakat meg lehet tisztítani. A sózás elkezdődött, a latyak letakarítása most még lassítaná a forgalmat, így az csak a délutáni csúcs után, este történik majd"

- közölte.

A havazás és a havas eső országszerte problémákat okozott a közúti és a vasúti közlekedésben is.

Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, hol vannak jelenleg torlódások, fennakadások, és hol kell számítani a vonatok késésére:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!