hirdetés
folyóügy2.png

Két éven keresztül zaklatta a behajtó cég, most színdarabot írt belőle

Már-már kafkai harc zajlott a behajtó cég és Braun Barna között. Az abszurd párbeszédeket rendszeresen megosztotta Facebook oldalán, a posztokból írt darabot jövő áprilisban mutatják be.
Nagy Kátya - szmo.hu
2016. november 21.


hirdetés

Braun Barnát két éven keresztül hívogatta egy követeléskezelő cég „fontos ügyben”. Azt azonban, hogy miről van szó, csak személyes adatai bemondásával árulták volna el, ő azonban nem volt hajlandó egy ismeretlen cégnek, ismeretlen okokból kiadni azokat. A cég továbbra is, heti két-három alkalommal hívogatta, a telefonálások pedig egyre abszurdabb fordulatot vettek. Barna a beszélgetéseit először Facebook oldalára kezdte el kiírni, majd Tumblr-en osztotta meg telefonálós történeteit.

"
Igazából nagyon meglepődtem az első hívás minőségén. Azon, hogy a srác másodjára sem bírkózik meg a nevemmel és arra az egyszerű kérdésre, hogy miért keres az a válasza, hogy csak akkor mondja meg, ha megadom a személyes adataimat. Gondoltam ilyen azért csak nincs, ezt ki kell írni, de kiderült, hogy nagyonis van

- meséli arról, hogyan is kezdődött az egész történet.

SRÁC: (Tájékoztatjuk, hogy a beszélgetést cégünk minőségbiztosítási okokból rögzíti…) Y. vagyok a X. Zrt-től, tudunk beszélni?

ÉN: Tudunk, de nem fogunk.

SRÁC: Miért nem?

hirdetés

ÉN: Mert már az utóbbi évben nagyjából ezerszer elmondtam mi az álláspontom az Önök cégével kapcsolatban, ismételten kérem Önöket, hallgassák vissza a felvételeket és ne keressenek többet ezzel.

SRÁC: De mi is ezerszer elmagyaráztuk már Önnek, hogy Önnek kell minket megkeresnie személyesen, ha azt akarja, hogy ne hívjuk fel többet.

ÉN: Nézze, egészen biztos, hogy nem fogok elmenni Önökhöz, úgyhogy, ha nem tudnak nem hívni, hívjanak nyugodtan, ugyanezt fogom mondani.

SRÁC: Nos, akkor tudunk végre egyezkedni?

ÉN: Nem, dehogy is.

SRÁC: És miért nem?

Barna egyébként író, illetve az RS9 Színházban dolgozik PR-referensként és rendezvényszervezőként. A darab ötlete is így született meg: „Napi kapcsolatban vagyok színészekkel, rendezőkkel, írókkal. Amikor évekig azzal jönnek be a kollégák egy-egy poszt után az irodába, hogy "Na, szervusz Braun úr, mikor is játsszuk a Folyóügyet?" az nagyon inspiráló. Gondoltam: ha már ennyire benne van a levegőben, színdarabbá formálom az anyagot.”bb_vk_kicsi

Fotó: Dancs Enikő Bianka

A színdarabot az RS9 Színház áprilisban fogja bemutatni, megvalósulásához Indiegogo kampányt indítottak, ahol a támogatásért cserébe belépőjegyet, pólót, bögrét, tollat lehet kapni.

A darab azonban nem reked meg a telefonhívásoknál, Barna a villamoson, színházban, boltban elkapott jeleneteket is rögzíti.

Milyen előadás születhet Facebook posztokból?

„Bevallom, nehéz feladat egymástól teljesen független dialógusokat egy fonalra fűzni úgy, hogy koherens legyen, ne unja meg a néző, és a színpadon is megállja a helyét. Az eredeti szövegkönyv biztos hosszabb, mint amennyit elbír egy előadás. Még rengeteg munka lesz vele.”

Hetes busz a Ferenciek és az Astoria között. Utolsó falatok, utolsó korty kávé. Ellenőr (ötvenes-forma kövér pacák) jön.

Ellenőr: jegyeket bér... há jóétvágyat!

Én (harapok): kösznömszépe.

Ellenőr: de... de ez tilos!

Én (nyelek): büntessen meg!

Ellenőr (gondolkodik): de... de ... evésér?

Én (kortyolok): hát én gyakorlatilag zabálok!

Ellenőr: neeem...

Én: dehát maga csak munkáját végzi, nem? Büntessen meg!

Ellenőr (belegondol): nem... nem... most megbüntetem, maga... maga felteszi... kiteszi facebookra... Nem. Le se szállok a buszról azt rajtam röhög az internet... Nehehem. Aztán... aztán újság, rádió, tévé... kirúgnak... aztán még maga lesz az áldozat. Nehehem. Egyen csak! (Tovább áll, a bérletet se kéri el)

Elmondása szerint rendszeresen belefut ezekbe a képtelen helyzetekbe.

"
„Egyébként szerintem egy abszurd drámában élünk kishazànkban, én csak fülelek, figyelek, lejegyzem a jeleneteit.”5_kicsi Fotó: Dancs Enikő Bianka

A hívások végül tavaly egy, a 24.hu-n megjelent interjú után abbamaradtak. Soha nem tudta meg pontosan mi is volt a telefonban emlegetett folyóügye. „Nem adom meg egy ismeretlen számon telefonáló ismeretlen embernek a személyes adataimat. Más se tegye! Felhívni bárkit nem törvénytelen, de attól hogy hangzatos Kft. Zrt. Vagy akármi nevében jelentkezik be az illető simán lehet csaló is (ez ellenőrizhetetlen). Ez is fontos üzenete a darabnak: olyan világban élünk, ahol egyre fokozottabban kell vigyáznunk a személyes adatainkra - véletlenül se adjuk ki azokat, főleg ne telefonon, mert erre senki sem kötelezhető (még akkor sem, ha fenyeget a hang - az ellenben már aggályos jogilag)!”

Sem az adatait nem szerette volna megadni, sem rendőrségre menni. Végül is, ő jót szórakozott ezeken a besült beszélgetéseken, a Facebook oldal olvasói pedig vele együtt szórakoztak. A hívások szerencsére azóta sem ismétlődtek meg, a kampány kapcsán sem érkezett megkeresés: „Az lenne csak az igazán kafkai. Egyébként már álmodtam vele, hogy felhívtak és a hang nyomatékosan felszólított: hagyjam abba, különben kirúgat. Egyébként soha nem neveztem meg egyik céget és alkalmazottat sem. Nem volna tisztességes kitenni emberek megélhetését ilyesfajta botránynak. Valahol pedig nagyon sajnálom és megértem azokat, akiknek ilyen feladatot kell végezniük naponta a munkahelyükön, főleg ilyen seggfejekkel szemben, mint amilyen én voltam néha velük...”- mondja.

A Folyóügyet itt támogathatod.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
antrum.jpg

56 embert ölt meg Budapesten a világ leghalálosabb horrorfilmje - vagy mégsem?

Az Antrum besorolása szerint mockumentary, vagyis áldokumentumfilm.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 15.


hirdetés

Hosszú évtizedek hányattatása után Japánban mutatják be először a "a világ leghalálosabb filmjét", írja a Daily Star. Az Antrumot 1979-ben forgatták, de még nem akadt olyan mozi, ami műsorra tűzte volna - eddig. A horror ugyanis megöli a saját nézőit: az eddigi, többnyire zárt körű vetítések alatt 86 ember halt bele a félelembe a film nézése közben, a legtöbben éppen Budapesten, ahol egy 1988-as filmfesztiválon kigyulladt a terem, és 56-an lelték halálukat a lángoló épületben.

A kérdés csak az, hogy ezek után kinek van bátorsága beülni az Antrumra, amit végül úgy tűnik, hogy világszerte bemutatnak?

Valószínűleg mindenkinek, ha eláruljuk, hogy a film valójában egy mockumentary, vagyis áldokumentumfilm, és sem a budapesti, sem a többi halállal végződő vetítésről szóló hírek nem igazak, csupán a film körüli kamumítosz kialakulásának célját szolgálják.

Aki látta az Ideglelés (Blair Witch Project) című filmet, annak nem idegen a valósághűen ábrázolt dokuhorror, az Antrum: The Deadliest Movie Ever Made (magyarul: Antrum: A leghalálosabb film, ami valaha készült) pedig ennek egy újabb képviselője.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
alarcos-enekes-1.jpg

Többen nézték az Álarcos énekest vasárnap, mint a Nicsak, ki vagyok?-ot

Az RTL Klub műsorát 420 ezren nézték a 18-49 évesek körében, míg a TV2 hasonló produkcióját 315 ezren.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Az RTL Klub műsorát többen nézték, mint a TV2 hasonló alapötletből készülő showműsorát, a Nicsak, ki vagyok?-ot - számolt be a 24.hu. Az RTL Klub maszkos műsora már a második adásánál tartott február 16án, míg a TV2 műsora ekkor startolt.

A két műsor a vasárnap esti műsorsávban fut, egymás ellen indította a két rivális csatorna. A kommentelők is azonnal elkezdték egymáshoz hasonlítani a két műsort, de az Álarcos énekes egyik nyomozója, Sebestyén Balázs is beszállt. Igaz, ő cikizős fotóval poénkodott a Facebookon, amin a két műsor polip jelmezeit hasonlította össze.

A 24.hu most nézettség alapján hasonlította össze a két műsort.

Az Álarcos énekes a kereskedelmileg fontos célcsoportban, a 18-49 évesek között 23,5 % közönségarányt hozott, míg a Nicsak, ki vagyok? abban az idősávban, amikor együtt futott a két műsor, 14,9 %-os közönségaránnyal került adásba.

hirdetés

Az RTL Klub műsorát 420 ezren nézték a 18-49 évesek körében, ez valamennyivel kevesebb, mint az első adás nézettsége. A Nicsak, ki vagyok?-ra pedig 315 ezren voltak kíváncsiak.

A számok a teljes lakosságot nézve: 1.070 000 illetve 855 ezer. A lap szerint a számokból az látszik, hogy a TV2 új műsora el tudott vinni nézőket az RTL Klubtól, de nem nézték annyival többen a Nicsak, ki vagyok?-ot, hogy azzal veszélyeztették volna az Álarcos énekes fölényét.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
705183.w.jpg

Majka hamarosan női ruhát ölt - megnéztük a Nicsak, ki vagyok első adását

A TV2 álarcos celeb showja kevésbé frusztráló, mint az Álarcos énekes, de utóbbiban jobbak a jelmezek - Kajdi Csaba viszont bevált, mint zsűritag.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Kíváncsi lennék, más országokban is jellemző, hogy a konkurens csatornák rendre egy azon időben jelentkeznek egyforma műsorokkal, vagy ez magyar sajátosság. Big Brother/Való világ, Megasztár/X-Faktor, és még sorolhatnánk a példákat.

Ezúttal a maszkos éneklős celebshow formátummal történt ugyanez.

Alig, hogy az RTL klub bejelentette a koreai eredetű Álarcos énekes elindulását, a TV2 előállt a Nicsak ki vagyok? – A rejtélyek színpada című műsorral, amely a román fejlesztésű Mysteries In The Spotlight licencén alapul.

A lényege azonban ugyanaz: amerikai futballmeccsek kabalafiguráit idéző jelmezekbe bújt hírességek énekelnek, és ki kell találni, ki rejtőzik a maszk mögött.

A szabályok persze azért különböznek:

hirdetés

Az RTL-en felvételről megy a műsor, egy „nyomozóknak” nevezett zsűri találgat, és a stúdió közönsége szavaz arról, a 6 versenyző közül végül ki vegye le a maszkját.

A Nicsak, ki vagyokban két csapat verseng. Az egyikben Kajdi Csaba „Cyla” divat-atyaúristen, Ábel Anita és Ganxta Zolee foglalt helyet.

Döglégy alighanem maga is érzi, hogy a celebshow annyira nem illik a gengszter imázshoz, végig rendkívül feszengett a celebmiliőben.

A legnagyobb poén, amit ki bírt préselni magából, hogy Demjén Ferenc nevét elrontva azt mondta, „Demjén Rózsef”, illetve vagy háromszor elsütötte a „Rákérdezhetek? Ki az?” poént. Igaz, volt a stúdióban ülő kollégák között, akinek új volt ez a már harminc éve is ezerévesnek számító vicc.

Ábel Anita a magyar showműsorok biztonsági tartaléka: nem hallunk tőle egetverő sziporkákat, de megbízhatóan tud hozni egy szintet, és amíg él, ő lesz Julcsi a szomszédokból.

Ki ne lenne büszke, ha a szomszéd lányát látja a tévében – még akkor is, ha csak virtuális szomszédról van szó?

Kajdi Csaba abszolút jól működik, mint zsűritag, szórakoztató beszólásai vannak, viszont az első perctől kialakult körülötte a nemi identitásával kapcsolatos viccelődés. Lehet rajta vitázni, hogy ez mennyire ízléses és/vagy szép dolog, mindenesetre, ő magát úgy tűnik, nem zavarja, sőt beleáll, finoman még flörtölt is Majkával.

Mindenesetre ügyes húzás a szerepeltetése a TV2-től, így ha a hírműsoraikban gyakran felmerülő elfogadhatatlan, uszító tartalmak miatt kritika éri őket, nyugodtan mondhatják: Miről beszéltek? Hiszen még a showműsorunkban is szerepel egy meleg zsűritag!

A másik csapat tagjai Judy és Majka és Hajós András.

Utóbbi úgy látszik, rendezte viszonyát és lelkiismeretét a TV2-vel kapcsolatban.

A műsorvezető Tilla, aki az első Big Brother ugyanazt az egyenletes teljesítményt nyújtja, alighanem ő a csatorna legrégebbi arca, aki kitart, bármerről is fúj a médiaszél. Kis képzavarral úgy is mondhatnánk, hogy ő a TV2 Sopronja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
banksy-bristol-falfestmeny-vandalok.jpg

Már össze is fújkálták Banksy Valentin-napi falfestményét

Nem tartott sokáig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 15.


hirdetés

Valentin-napra új munkával jelentkezett Banksy, a titokzatos művész (vagy a név mögött rejtőző csoport/entitás).

Bristolban az egyik falra festett egy "virágszirmokat" csúzlizó kislányt, és a falon növekvő növény mintázata olyan, mintha a vér fröccsenne szét.

VIDEÓ: Az alkotásról

A Barton Hill negyedben álló ház tulajdonosának lánya, Kelly Woodruff azt mondta a BBC-nek, hogy mivel Valentin-nap van, különösen örülnek az alkotásnak, amit igyekeznek jó állapotban megőrizni. A bristoli városi tanács javaslatára fel is vették a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!