Kertészkedj a belvárosban!
Szeretnél kertészkedni, de a fővárosban laksz? Ezentúl nincs akadálya, a Kortárs Építészeti Központ akciójával a te álmod is valóra válhat. Jóízű paradicsomot ehetsz, akkor is, ha a belvárosban élsz. Elsőként a II. kerületi Lecsós Kert parcellái találnak gazdára, a tervek szerint a jövőben a legtöbb kerületben nyílik közösségi kert.
Szeretlek Magyarország
2012. február 20.

Szeretnél kertészkedni, de a fővárosban laksz? Ezentúl nincs akadálya, a Kortárs Építészeti Központ akciójával a te álmod is valóra válhat. Jóízű paradicsomot ehetsz, akkor is, ha a belvárosban élsz. Elsőként a II. kerületi Lecsós Kert parcellái találnak gazdára, a tervek szerint a jövőben a legtöbb kerületben nyílik közösségi kert.

Gerlachfalvy Réka írása, Képek: Közösségi kertek

Biztos sokan találkoztak már ízetlen paradicsommal, vízízű paprikával, szárított, silány minőségű fűszerekkel, ízfokozókkal és mesterséges anyagokkal előállított ételízesítőkkel.

Jó és zamatos alapanyaghoz nehéz hozzájutni, főként, ha a fővárosban élsz. Igaz, a piac sok mindenre megoldás lehet, de az az igazi, ha saját magatok termesztitek a zöldségeket.

Nyugat-Európában és Amerikában több évtizedes hagyománya van a közösségi kerteknek, és a Kortárs Építészeti Központnak köszönhetően most már Budapesten is meghonosodhatnak.

A kreatív és elszánt csapat első ütemben azt tűzte ki célként, hogy minden szempontból mintaértékű kerteket hozzanak létre és tervezzenek meg, illetve, hogy feltérképezzék a kertalapítás jogi és gyakorlati lehetőségét.

A szervezők felmérték a várost és jelenleg tíz kerületet találtak alkalmasnak arra, hogy közösségi kertet hozzanak létre. Vannak olyan kerületek, ahol több kert is létesülhet. Az első állomás a II. kerületben lesz. Itt a Millenáris Parkban nyílik meg a Lecsós kert, 95 parcellával.

A túljelentkezés nagyon nagy, így sorsolás útján döntik el, hogy kik lesznek a parcella-tulajdonosok. A tervek szerint ezt követően, tavasszal a VII. kerületben a Kisdiófa utcában, a VIII. kerületben a Corvin Sétányon és a XI. kerületben a Fraknó utcában nyílnak kertek.

Hogyan fog ez működni? A kiválasztott területek biztonságosak, és könnyen megközelíthetőek. Mindegyiknél lehetőség van vízhasználatra. A kerteknek lesz egy vezetője, és egy meghatározott házirendje, valamint bérleti díja.

A bérleti jog három évre szól, a Lecsós kertnél a bérleti díj évente 10.000 Ft lesz. Minden új kertésznek jár egy kezdőcsomag, és 2X3000 Ft-os OBI utalvány is. Ezenfelül lesznek közös eszközök is. A kertekben tanrészeket és komposztálót is kialakítanak. Vegyszer és mesterséges anyagok használatát kerülik.

A kertészek kiválasztása a Lecsós Kert esetében sorsolással történik, de ez mindig attól függ, hányan jelentkeztek kertésznek.

Feltétel a lakóhelyhez való kötöttség, így csak akkor jelentkezhetsz, ha budapesti vagy. Célszerű a legközelebbi kertet választanod. Korosztályi korlát nincs.

A Lecsós kertben 5-8 négyzetméteres parcellákat kaphattok, de a többi terület esetében is hasonló méretű kertre számíthattok. A kerti munka mellett rendszeres találkozók, közösségi programok is várnak benneteket. Folyamatos szakmai segítséget is kaptok.

A Lecsós kert tulajdonjogára február 21-én 12 óráig jelentkezhetsz a neten keresztül. A kertészkedés a szerződés aláírásával kezdődik.

A nagyszerű kezdeményezés hosszú távon önjáróvá válhat. A remények szerint egyre több kert jön létre, és sokan kertészkedhettek majd Budapesten.

További részletekért KATT IDE!

Ha tetszik az ötlet, nyomj egy lájkot! :)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!