hirdetés
sikloernyo-barbara-kerekesszek-bakancslista.jpg

Kerekesszékkel a levegőben – a mozgássérült lány a siklóernyőzést is kihúzta a bakancslistájáról

'Amikor már fent voltam, ezer méter magasan, elszállt minden félelem' – mondta Barbara.
Dobó Maitz Petra - szmo.hu
2019. április 07.


hirdetés

Pár hónappal ezelőtt bemutattam már nektek egy rendkívüli párt. Kocsispéter Barbara nyitott hátgerinccel született, Balogh Zsolt pedig torziós disztóniával él.

A mozgássérült pár négy keréken járja az országot, hogy megmutassák: bármi sikerülhet. Voltak már várjátékokon, fesztiválokon, kilátókban és hegytetőkön magasodó romoknál.

A pár elhivatottan szeretne példát mutatni sorstársaiknak, és láttatni, hogy súlyos mozgássérültként is tartalmas, aktív életet lehet élni.

Számukra az a legnagyobb félelem, ha állapotuk miatt a négy fal közé kell (vagy kellene) szorulniuk.

Barbara listára gyűjtötte a számára tényleg elképzelhetetlennek vagy nehezen megvalósíthatónak tűnő tevékenységeket,

azokat, amelyek az egészségesek számára könnyebben kivitelezhetők, de azért még nekik is óriási bátorságra van szükségük a megvalósításukhoz.

Ilyen többek között a siklóernyőzés.

Szerencsére ezt ma már biztonságosan lehet akár kerekesszéken is kipróbálni. Barbara a napokban élte át ezt az élményt, erről beszélgettem vele.

- Hogyan jött az ötlet, Barbi?

- Régi álom volt, még gyerekkoromból. Már akkoriban megvolt bennem a vágy, mennyire jó lenne egyszer így repülni. De tisztában voltam azzal, hogy mozgássérült vagyok, így szóba sem kerülhetett ez a dolog.

- Mégis sikerült.

- Pár hónapja egy rokonom küldött egy linket,

benne egy cikkel és videókkal, hogy létezik kerekesszékes ernyőzés.

Azonnal éreztem, eljött az én időm. Kaptam az alkalmon, felkutattam internetes portálokat, Facebook-oldalakat és csoportokat és meg is találtam a magyarországi szervezőt. Őt ki is faggattam, hogyan működik az egész, elmondta, hogy van egy kerekesszékes tandem ülés, amely maximálisan biztonságos, én ki leszek biztosítva (azaz le leszek kötve) és esélyem sem lesz kiborulni belőle.

- A repülésre a kalocsai repülőtéren került sor, miért azt választottátok?

- Először úgy volt, a Hármashatár hegyen lesz az ernyőzés, de az időjárási viszonyok közbeszóltak. Ekkor értesítettek, hogy Kalocsán a katonai repülőtéren épp a napokban tartanak repülős napot, ott tudnának bennünket fogadni és engem felrepíteni. Azonnal igent mondtam.

- Én nem mozgássérültként is itt azért produkáltam volna egy erős lábremegést, te mennyire féltél?

- Egy picit sem. Addig a napig egy picit sem féltem, hiszen ez volt az én álmom és az is megnyugtatott, hogy nem leszek egyedül. Aztán eljött a nap, én láttam, hogy körülöttem az emberek repkednek, akkor már én is nagyon féltem.

- A párod mit szólt az egészhez? Ő nem akarta kipróbálni a siklóernyőzést?

- Ő mindvégig mindenben támogatott és maximálisan hitt bennem. Nagyon büszke volt rám. De ő azért úgy gondolja: az embernek addig jó, ha a földön marad, ott a legbiztonságosabb.

- Milyen érzés volt az elrugaszkodás és a lebegés?

- Igazából ott éreztem egyfajta félelmet, hogy "jaj, mi van, ha felborulunk", mert a szél erősen fújt.

De amikor már fent voltam, ezer méter magasan, elszállt minden félelem. Csak élveztem. Ahogyan az arcomat fújta a szél, ahogyan sütött rám a nap.

Fantasztikus érzés volt fent lebegni.

- Kipróbálnád még egyszer?

- Egészen biztosan kipróbálnám még egyszer és talán másodjára már nem is félnék. Hiszen már megtapasztaltam, megéreztem, milyen ez.

- Az előző cikkben is írtam, most is megteszem: elképesztően inspiráció vagy a sorstársaidnak. Van-e még kipipálandó sor azon a híres bakancslistán?

- Persze, hogy van. Nagy álmom egyszer kipróbálni a Libegőt, ami egy talán nem annyira túlzó elképzelés, de ennél merészebb terveim is akadnak: nagyon szeretnék egyszer síelni, mert létezik már kerekesszékes síelés is.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hosszu-katinka.jpg

Hosszú Katinka vezet a világkupa-sorozatban, Szingapúrban is arannyal zárt

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is jól állnak. Októberben folytatják Budapesten az úszók pénzdíjas versenysorozatát.
MTI, a fotó illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 17.Hosszú Katinka aranyéremmel fejezte be szereplését az úszók világkupa-sorozatának szingapúri állomásán, emellett a szombati zárónapon Jakabos Zsuzsanna két, Szabó Szebasztián pedig egy ezüstöt szerzett.

Hosszú - a viadal eredményközlője szerint - ezúttal 200 méter vegyesen bizonyult legyőzhetetlennek (2:08.63 p), miután a háromszoros olimpiai bajnok magyar csütörtökön nyert 200 méter pillangón, pénteken pedig 400 méter vegyesen.

A szombati vegyesdöntőben Hosszú mögött másodikként Jakabos csapott célba (2:13.64). Jakabos, aki előző nap a 200 méter gyors fináléjában diadalmaskodott, a befejező napon még egy ezüsthöz jutott: ezt a 100 méter pillangó fináléjában érdemelte ki (58.43 mp).

A férfiaknál Szabó Szebasztián, aki csütörtökön 100 m pillangón, pénteken pedig 100 méter gyorson lett második, szombaton 50 méter pillangón nyert ezüstérmet (23.14 mp).

A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a pénzdíjas vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vettek részt, a sorozat második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.

Az ázsiai etapon a teljes női mezőnyt tekintve Hosszú teljesített a legjobban, a három versenyen gyűjtött 156 pontjával vezet két ausztrál, Cate Campbell (150 pont) és Emily Seebohm (105) előtt.

Jakabos 63 pontjával jelenleg a hatodik, akárcsak a férfiaknál a 78 ponttal álló Szabó Szebasztián.

A vk-élcsoport állása:

nők:

1. Hosszú Katinka 156 pont

2. Cate Campbell (ausztrál) 150

3. Emily Seebohm (ausztrál) 105

...6. Jakabos Zsuzsanna 63

férfiak:

1. Vlagyimir Morozov (orosz) 156 pont

2. Andrew Wilson (amerikai) 129

3. Danas Rapsys (litván) 111

...6. Szabó Szebasztián 78


KÖVESS MINKET:hirdetés
hallasjavito-implantatum-debreceni-egyetem-1000x607.jpg

Debrecenben ültették be először a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot

A műtétet két súlyos hallásproblémával küzdő kisgyereken végezték el, akik enélkül egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának, ez az implantátum viszont a beszédfejlesztésüket is elősegíti.
MTI, fotó: unideb.hu - szmo.hu
2019. augusztus 13.Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem klinikai központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján.

Rezes Szilárd, a DEKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta:

a műtét mérföldkő a klinika cochleáris implantációs programjában, amelyet 2000-ben indítottak el, azóta számtalan vele született siket vagy nagyothalló gyerek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket.

A dániai Oticon Medical legújabb fejlesztésének köszönhetően a két gyerek olyan implantátumot kapott, amely a beszédet kiszűrő eszközzel akár zajos környezetben is hatékony beszédértést, gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé - hangsúlyozta. Az implantátumot egy másfél és egy három és fél éves gyerek mindkét fülébe ültették be.

Az igazgató kiemelte,

a beültetés nélkül a súlyos hallásproblémával küzdő gyerekek egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának. Az implantátum viszont lehetővé teszi, hogy a hallásfejlesztést követően beszédfejlesztésük is megtörténjen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Lubics-Szilvia-Bátor-Tábor.jpg

13 ezer méter szintkülönbség, 330 kilométeres táv – Lubics Szilvia teljesítette az egyik legkeményebb futóversenyt

Viharos esőzés, alvásmegvonás, hallucináció – ezekből mind kijutott a magyar versenyzőnek a Bigfoot 200-on, élete legnagyobb próbatételén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 17.Ugyan két héttel ezelőtt még úgy volt, hogy Lubics Szilvia a kínai Ultra Gobin áll rajthoz, a külföldi versenyzőket napokkal a start előtt eltiltották az indulástól. Ezután Lubics egyetlen hétvége alatt átszervezte az útitervet és végül az amerikai Bigfoot 200-on, a világ egyik legkeményebb ultramaratonján állt rajthoz.

A Cascade-hegységet átszelő, 330 km hosszú Bigfoot 200 augusztus 9-én startolt el. A verseny a maga 13 ezer méteres szintkülönbségével és egyenetlen tereptalajával Lubics szerint élete eddigi legnagyobb megpróbáltatása volt. Korábban a Badwater Ultramaratont tartotta karrierje legnehezebb versenyének, ám mint mondta, az a Bigfoothoz képest „egy óvodás futás, gyerekek is mehetnének.” A verseny nehézségét bizonyítja az is, hogy az indulók harmada feladta a küzdelmet.

„Az alvásmegvonás brutális volt. Négy nap alatt 4,5 órát aludtam”

– mondta, hozzátéve: „Egy idő után nem tudtam elkülöníteni a valóságot és a képzeletet… láttam az erdő közepén télapót és esküvői fátyolos kecskét is. Azon gondolkodtam, mit keresnek ott?!”

A futónő végül 3 nap 23 óra 51 perc alatt tette meg a távot, amivel a 12. helyen ért célba a női indulók közül.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ifju-termeszetfotos-fussi-nagy-rego.jpg

Tizenéves magyar fiú nyert egy nemzetközi természetfotós pályázaton

Füssi-Nagy Regő egy füsti fecskés képpel lett a 15-17 éves kategória legjobbja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 20.Az olasz Asferico International Nature Photography Competition pályázatán egy magyar fiú, Füssi-Nagy Regő lett a legjobb a 15-17 évesek kategóriájában.

Mint arról a Turistamagazin beszámolt,

azzal a füsti fecskés fotóval nyerte el a zsűri tetszését, amelyikért 2018-ban megkapta itton Az Év Ifjú Természetfotósa címet.

Az ifjú természetfotós egy tanyán él szüleivel és a testvéreivel Sárospatak mellett, a Bodrogközben, ahol szülei egy kis biogazdaságot vezetnek.

Füssi-Nagy Regő pár éve kezdett el fotózni. Besegít a szüleinek a gazdaságban, ám amikor csak szabadideje van, fogja a fényképezőgépét és a képek segítségével próbálja bemutatni a Bodrogköz szépségét és élővilágát. Fotóir rendszeresen beküldi különböző pályázatokra.

Mint azt a Turistamagazinnak elmondta, tervei között szerepel egy kiállítás, amit majd Sárospatakon szeretne megnyitni.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x