hirdetés
kd0.jpg

A legjobb nyárzárás borokkal, zenével, színházzal és irodalommal – beszámoló a Kerekdomb Fesztiválról

17 borászat és 9 helyszínen közel 100 program várta a látogatókat Tállyán, mesébe illő környezetben. Mi is ott voltunk, sőt a környék látnivalóit is bejártuk.
Szöveg és fotó: Láng Dávid - szmo.hu
2018. szeptember 17.


hirdetés

Augusztus végén nagyjából már mindenki temette a fesztiválszezont: a közösségi oldalakon az ismerőseim sorra posztolták a fotókat levágott karszalagjaikról, „viszlát nyár, jövőre folyt.köv.” és hasonló szövegekkel.

Pedig valójában még nem volt vége: szeptember harmadik hétvégéjén a Tokajtól 20 kilométerre található, festői szépségű Tállyán már negyedik alkalommal rendezték meg a Kerekdomb Fesztivált. Ráadásul most először három helyett négy napig tartott.

A Művészetek Völgye szervezői két évvel ezelőtt kezdtek terjeszkedésbe, ennek első állomása volt az ország egyik leghíresebb borvidékén megalapított összművészeti forgatag. Tavaly próbaképpen kettő is volt belőle, a szeptemberi időpont mellett nyár elején. Az idei évre viszont letisztult, hogy a szüreti időszakban van igazán létjogosultsága.

A Kerekdomb leginkább olyan, mint a Völgy kicsiben: mindenből ad egy keveset, 10 nap helyett egy hosszú hétvégébe sűrítve.

A programok többnyire lineárisan zajlanak, átfedés csak néhány esetben fordult elő. A helyszínek könnyen bejárhatók, bár kis fesztiválhoz képest egészen sok van belőlük, de néhány perc sétával mindenhová át lehet érni.

hirdetés

Palya Bea a nagyszínpadon

Varró Dániel és Molnár György az Oroszlánosban

Farkasházi Réka és a Tintanyúl a Maillot Kastélyban

A felosztást műfajok szerint oldották meg. A Vincellér Ház kertjében található nagyszínpadra kerültek a nagyobb könnyűzenei koncertek, az Oroszlános Borhotel pincéjébe pedig az akusztikus produkciók és az irodalmi felolvasóestek. A Maillot Kastély a gyerekprogramok és a filmvetítések színhelye volt, a közösségi házban tartották a színházi előadásokat, az evangélikus templom pedig a komolyzenei koncerteket fogadta be.

A kezdeti botladozások után ezúttal már a borospincéket is aktívan bevonták a fesztivál életébe. A belépőjegy mellé 1500 forintért lehetett vásárolni egy borútlevelet, amivel összesen 18 pincészetben kaphattunk kóstolót egy-egy borból, vagy helyi pálinkából. Ez bőven megérte az árát, különösen úgy, hogy egy logózott borospohár is járt hozzá.

Ráadásul egyfajta izgalmas kincsvadászat-jellege is volt annak, ahogy a térképet böngészve sorra kerestük fel az egyes helyszíneket, és gyűjtögettük a pecséteket az útlevelünkbe.

A Zsadányi Pincészet egyébként idén először programhelyszínné is alakult, szombat este a Light in Babylon nevű világzenei formáció lépett fel itt. Szerintem érdemes lenne tovább nyitni ebbe az irányba, hiszen a legtöbb pincének van rendezvényterme, és így még több embert lehetne rávenni, hogy látogassa meg őket.

Gyarmati Fanni naplója Hámori Gabriella előadásában

A Miskolci Szimfonikus Zenekar hangversenye az evangélikus templomban

Látnivalók a környéken

Idén töltöttem el eddig a legtöbb időt a fesztiválon, két éve csak egy délutánt, tavaly másfél napot maradtam, most viszont kétszer is ott aludtam. Így végre nemcsak Tállyán nézhettem szét, de a környező települések látnivalóival is meg tudtam ismerkedni.

Bár annyira nem hirdetik, ez is a Kerekdomb egyik vonzereje, hiszen 15-20 perc autóúttal több olyan látványosságot el lehet érni, amiért egyébként akár külön-külön is megérné ideutazni Budapestről.

Én fél nap alatt hármat néztem meg ezek közül.

Vizsoly

A Tállyától 22 kilométerre található községben őrzik az 1590-ben kinyomtatott Károlyi-biblia egyik eredeti példányát, amely köré az utóbbi néhány évben egész komplexum épült múzeummal, látogatóközponttal és kávézóval.

Már önmagában a közel 500 éves kötet miatt is érdemes ellátogatni ide, hiszen egyedülálló kulturális emlékről van szó, amiből mára már csak alig két tucat példány maradt fenn, de ezek közül csak egy darab maradt az eredeti helyszínen, ahol lassan 500 éve kinyomtatták.

Egyébként ennek sorsa is kalandosan alakult, ugyanis 2002-ben valaki ellopta, és csak jó másfél évvel később került elő a csodával határos módon. Azóta törhetetlen vitrinben őrzik a templomban, de aki kíváncsi a tartalmára, pár méterrel arrébb két másolatot is lapozgathat.

További kuriózum, hogy bárki kipróbálhatja az eredeti Gutenberg-féle nyomdagép egy kicsinyített, működőképes mását, amivel a Károlyi-biblia címlapját nyomtathatjuk ki és vihetjük haza emlékbe. Ezen kívül egy környéki borászattal kapcsolatos kiállítást is meg lehet nézni.

Boldogkő Vára

Az egyik legszebb magyar várhoz is alig 20 percet kell autózni Tállyáról. A 13. században épült, de a restaurálási munkálatoknak köszönhetően a mai napig meglepően jó állapotban maradt fent.

Fő vonzereje az a megfigyelőbástya, amelyhez egy szűk sziklanyelven felépített fahíd vezet. Az erről készült, képeslapra illő fotókkal alighanem mindenki találkozott már, de élőben látni és végigmenni rajta így is összehasonlíthatatlan élmény.

Ezen kívül a vár pincéjében egy lenyűgöző ásványkiállítás, az emeleten pedig egy ólomkatonákkal telerakott hatalmas terepasztal is helyet kapott. Emiatt akár kisgyerekes családoknak is ideális program.

Monok, Kossuth Lajos Emlékház

Bár Kossuth csak néhány hónapot élt Monokon, mielőtt családja Olaszliszkára költözött, saját bevallása szerint pedig inkább Sátoraljaújhelyet tartotta igazi bölcsőjének, egykori szülőházában ma is múzeum működik.

Itt hat szobán végigjárva ismerhetjük meg, hogy lett a kisgyerekből előbb sárospataki diák, majd joghallgató, hogyan vált országosan ismert politikussá és népvezérré, majd végül hogyan kényszerült emigrációba, ahol élete utolsó évtizedeit töltötte.

Maga a falu egyébként nagyon szépen fel van újítva, így ha mást nem is, ennyit biztosan köszönhet leghíresebb szülöttének.

Na és persze a fentieken kívül ott van Tokaj, ahová sajnos nem jutottam el, de valószínűleg nem kell hosszan ecsetelni a vonzerejét. Jövőre biztosan oda is elmegyek.

Szerencsére az időjárás is tökéletesen alakult: csodaszép késő nyári idő volt végig, 27-28 fok körüli hőmérséklettel és napsütéssel. Csak szombat délután borult be és támadt fel a szél, ekkor nagyon úgy tűnt, hogy vihar lesz, de végül némi szemerkélő esővel kifulladt a fenyegetés.

Ez nemcsak a nagyszínpad fellépőinek és közönségének volt jó hír, de a Hosszúlépés sétáján résztvevőknek is. A budapesti székhelyű csapat a legelső fesztivál óta szervez tematikus településismereti túrát Tállyán, mindig más tematika mentén. Idén azt mutatták be, hogyan vált az alapítás után nyüzsgő mezővárossá közel 8 ezer lakossal, majd hogyan jelentéktelenedett el és süllyedt vissza a falvak közé.

Annyi biztos, hogy az első három kísérletezős alkalom után a Kerekdomb egyre inkább kialakult koncepciójú, jól szervezett fesztivál képét mutatja, amely kezdi megtalálni a saját arculatát.

A környék vonzereje a borokkal és a látnivalókkal vitathatatlan, és a programok is széles korosztályt szólítanak meg a tizenévesektől egészen a nyugdíjasokig. Úgy tűnik, sikerrel: idén minden eddiginél több ember, összesen közel négyezren látogattak el Tállyára csütörtöktől vasárnapig.

Én biztosan ott leszek jövőre is, és szerintem minden esély megvan rá, hogy a fesztivál akár pár éven belül a régió egyik meghatározó, széles tömeget vonzó rendezvényévé váljon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
365nap.png

A nemi erőszakot dicsőíti sokak szerint, mégsem veszi le a 365 napot a Netflix

Túlságosan sokan nézik a filmet ahhoz, hogy csak úgy levegyék. A szolgáltató ilyenkor azt hangsúlyozza, hogy "meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét".
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Nem veszi le a műsorról a 365 nap című lengyel filmet a Netflix, bár többen felszólaltak ellene. Köztük volt az énekesnő, Duffy, aki szerint a film a nemi erőszakot, a szexkereskedelmet és a nők elleni szexuális agressziót élteti - írja a 24.hu. A walesi énekesnő néhány hónapja mondta el, hogy őt is elrabolták, bedrogozták és megerőszakolták. Mindezt és az aggodalmait a film miatt nemrég írta meg Reed Hastings Netflix-vezérigazgatónak.

Duffy levele nyomán petíció is született, amelyet már több mint hatezren írtak alá, és amelyben a film eltávolítását követelik. A Netfix szerint a filmnél egyértelműen jelezték, hogy erőszakot, szexet és meztelenséget ábrázol, ezen túl már a felhasználóra van bízva, hogy látni akarja-e.

"Hiszünk abban, hogy meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét a nézői élmény tekintetében. A felhasználók eldönthetik, hogy mit néznek meg, szűrőket állíthatnak be, és kizárhatják azokat a filmeket, amelyeket soknak éreznek"

– mondta a cég szóvivője.

A Netflix nem mindig áll így a problémás filmekhez: nemrég kivette a megnézhető filmek közül a Trópusi vihart, mert többen rasszistának gondolják. A 2008-as amerikai szatirikus akció- és komédiafilmben ugyanis Robert Downey Jr. feketére maszkírozva játssza el az egyik főszerepet, ami a streaming-szolgáltató szerint is sértő a feketékre nézve. Itt valahogy nem kell a választás és a kontroll lehetőségét megadni, igaz, nem is nagyon nézte már senki a filmet...

hirdetés

Viszont a 365 napot bár nem a Netflix gyártotta, ez egy lengyel film, amelynek csak a jogait vették meg, a cég ezt mindig hangsúlyozza, de azt kevésbé, hogy ez az utóbbi idők egyik legnézettebb filmje a stream-szolgáltatón.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
eszenyi.jpg

Eszenyi Enikő felfüggeszti színészi tevékenységét

Július elsejétől Rudolf Péter vette át a Vígszínház irányítását, a rendezőnő azonban továbbra is karbantartja az általa rendezett előadásokat.
Fotó: Emmer László - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Már nem fog színpadra lépni Eszenyi Enikő, felfüggeszti színészi tevékenységét - mondta el az InfoRádiónak Rudolf Péter, aki július 1-től vette át a Vígszínház irányítását.

Mint mondta, két ember távozott az igazgatóváltás előtt, és mivel a társulat tagjai rajtuk kívül megmaradtak, nem sok új embert szerződtetett. Hat, már a színházban dolgozó egyetemista kapott szerződést, valamint Brasch Bende, mellettük pedig visszatér Elekes Péter, Méhes László és Seres Zoltán.

A színház korábbi igazgatója, Eszenyi Enikő azonban egyelőre nem akar fellépni, de továbbra is végzi majd a munkáját.

"Enikő most saját kérésre felfüggeszti a színészi tevékenységét, nem akar játszani. Viszont azokkal az előadásokkal kapcsolatos összes munkát elvégzi, amelyeket ő rendezett. Együtt beszéljük meg az esetleges szerepátvételeket, végigcsinálja a szokásos felújító próbákat"

- mondta Rudolf Péter, aki örül, hogy a rendezőnő az általa rendezett előadásokat ezután is karbantartja.

hirdetés

A színházigazgató azt is elmondta, hogy köszönetet kell mondani az elődjének, mert a Vígszínház biztos lábakon áll. Rudolf Péter szerint ez az évad nagyon fontos lesz, mert most alakul ki a színház jövője és az, hogyan épül majd fel a társulat.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-2.jpg

Tom Cruise: a legnagyobb sztár, aki nem hajt az Oscarra – ez a 10+1 legjobb filmje szerintünk

Volt vietnami veterán, undorító producer és önmagába szerelmes guru is.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Pár napja lett 58 éves Tom Cruise, aki egy ideje legalább tíz évvel fiatalabbnak néz ki, mint amennyi (most sem látszik rajta, hogy két év múlva a 60-at ünnepelheti. Ő az, aki A-kategóriás színésznek számít már több, mint harminc éve, hiszen a Top Gun már 34 éves film. Érdekes módon a legjobb mozijai a kilencvenes évekből valók - és nem azért, mert azóta rosszabb színész lett, hanem mert biztonsági játékos vált belőle, és szinte kizárólag akciófilmeket készít. Ha másba száll be, az sem dráma, holott régebben sok ilyet bevállalt. Ennek oka már egy másik cikk témája lenne, íme a kedvenceink tőle:

Plusz 1:  Trópusi vihar

Itt megcsillantotta komikusi vénáját, amiről ezelőtt nem sokat lehetett tudni - és az eredmény annyira jó lett, hogy majdnem készítettek is egy saját filmet a karakterének. Les Grossman, a kopaszodó, pocakos, hihetetlenül bunkó stúdiófőnök szerepét bizonyos pletykák alapján egyenesen Harvey Weinsteinről mintázta a színész, bár erről valódi források nem léteznek. A szerep az akkoriban a színész körüli botrányokról sikeresen elterelte a figyelmet és Cruise karrierjének is adott egy lökést. Ezután fordult rá az elsődleges akciósztár státuszra, ami be is jött neki.

10. Mission Impossible - Utóhatás

A Mission Impossible-széria nemcsak szuper filmzenéje miatt nehezen felejthető. A franchise 2018-as remeke szuper szórakozást nyújt látványos akciójeleneteivel, jól megírt fordulataival és persze Cruise-zal, aki ezúttal különösen odatette magát, ami a kaszkadőrjeleneteket illeti, amit mondjuk az esetében én nem is hívnék kaszkadőrjelenetnek, az angol stunt szó ezt sokkal jobban kifejezi. Az emelkedő helikopterről lógást például nem sokan csinálnák utána, de a két épület közt való ugrásáról számtalan sajtóhír is született, hiszen elszámolta az ugrást, és összetörte a lábát. Aztán lazán továbbfutott. Emiatt több hétre le kellett állítani a forgatást.

hirdetés

9. A holnap határa

Érdekes, hogy a színésznek gyakran van nagyon jó kémiája a kolléganőkkel, ez a film viszont nemcsak high concept forgatókönyve miatt kiemelt, hanem az Emily Blunt és Cruise között működő remek kémia miatt is. Blunt méltó akciótársa a színésznek a sci-fi, akció és dráma elemeket használó moziban, melynek ráadásul a humora is remek.

8. Jack Reacher

Tom Cruise nem lenne Tom Cruise, ha nem akarta volna szélesíteni palettáját az akciófranchise-ok világában, ezért előállt Jack Reacherrel, akinek sajátosan titokzatos, introvertált, de nagy szívű személyisége és természetesen homályos múltja van. A 2012-es mozi és a 2016-os méltó folytatása a klasszikusabb akciófilmek hagyományait követik, például Reacher iszonyú menő, bármennyi ellenféllel felveszi a harcot és simán lenyomja őket ököllel. De azért mindkét résznek megvan a saját jól megírt, izgalmas sztorija is.

7. Különvélemény

Nem ez volt az utolsó együttműködés a nagymester Steven Spielberg és Tom Cruise között, de ez a legjobb. A 2002-es mozi Philip K. Dick novellája alapján készült. A végtelenül izgalmas, a jövőben játszódó sztoriban Cruise karaktere azzal szembesül, hogy a rendszer, amiben hitt és dolgozott, ellene fordul, a gyilkosság-előrejelző gépezet ugyanis őt dobja ki tettesnek egy titokzatos ügyben. Remekül összerakott mozi, melyben váltakoznak egy jó krimi és a sci-fi műfaj elemei.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ringo.jpg

A szeretnivaló Nagy Fapofa – 80 éves lett Ringo Starr

Kicsi, csúnyácska, hangszerének nem virtuóza, de éppen ő kellett minden idők legnagyszerűbb négyesébe. Ma 80 éves Ringo Starr, a Beatles dobosa.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Van valami nyomasztó abban, hogy nemzedékem bálványai immár valamennyien túl vannak a 70. életévükön, sőt akad, aki az idén már a 80-as is betölti. Igaz, másfelől örülhetünk, hogy a pop-rock világ zivataraiban megérték ezt a tiszteletre méltó kort. Közéjük tartozik Richard Starkey, azaz, ahogy az egész világ ismeri lassan 60 éve: Ringo Starr.

A szegény családból származó, gyerekkorában beteges, iskolába is alig járó fiú egy véletlennek köszönhette szerencséjét. Tizenhárom évesen elhatározta, hogy dobos lesz, liverpooli Rory Storm and The Hurricanes nevű bandával 1960-ban ugyanabban a hamburgi klubban léptek fel, mint földijeik, akik akkor még Silver Beatles névre hallgattak. John Lennonnak és társainak megtetszett a váltótárs dobosa, és amikor két évvel később eljutottak a lemezfelvételig, és eredeti dobosukat a zseniális producer George Martin gyengének találta, eszükbe jutott Ringo – mert már akkor is ezt a művésznevet viselte, a kezén viselt gyűrűkre utalva. A legenda szerint az első felvételbe, a Love Me Do-ba 17-szer kezdtek bele, többnyire Ringo miatt, aki képtelen volt lámpalázát levetkőzni. Szerencsére mindenki bízott benne, és hamarosan fogalommá vált a John, Paul, George és Ringo négyesfogat.

A jelentős méretű orral megáldott, faarcú – és fahangú – dobosról gyakran mondták, hogy ő csak „kiegészítő ember” a három különleges tehetségű, kreatív muzsikus, Lennon, Paul McCartney és George Harrison mögött. Csakhogy az ő pontos, nem tolakodó, de ha kellett, nagyon is kifinomult játéka szerves része volt a Beatles-hangnak, éppen egy ilyen „becsületes iparos” kellett a Pudliknak.

Ráadásul Ringo emberileg is nagyon fontos eleme volt a csapatnak. Ő volt a legderűsebb, akire lehetett számítani egészen az utolsó időkig a konfliktusok elsimításában, vele mindenki jóban volt, valószínűleg nem utolsósorban azért, mert sosem voltak bandavezéri ambíciói. Nem véletlen, hogy a Beatles feloszlása után Ringo szerepelt mindhármuk valamelyik szólólemezén, és az ő 1973-as Ringo című albuma volt az egyetlen, amelyen újra szerepeltek mind a négyen – igaz, külön-külön.

Mint dobos, ritkán énekelt, de azért már korai korszakban is kapott egy-egy slágert – ilyen volt az I Wanna Be Your Man, vagy a Boys – aztán 1966-ban az ő hangjával vált világhírűvé a liverpooli tengerészdalt feldolgozó Yellow Submarine. Egy évvel később Ringo ismét rock-történelmet írt, a Sgt.Pepper albumon övé lett a With A Little Help From My Friends, amely nem kicsit róla is szólt. Az 1968-as White Albumon már szerzőként is szerepelt, a Don’t Pass Me By vidám country-nóta, amelyhez el tudunk képzelni egy füstös vadnyugati szalont, ahol a zongorista sörébe belelóg a majom farka. Az Abbey Roadra viszont már egészen míves dalt írt George avatott gitárjátékával, ez volt az Octopus’ Garden. Kedvence egyébként éppen ennek a lemeznek az összefüggő, második oldala, amelyen egy dobszólót is engedélyeztek neki.

hirdetés

Ekkor már lehetett sejteni, hogy Ringo is meg fog próbálkozni a szólóénekesi karrierrel. Ez azonban, éppen hangkorlátai miatt, nem ment simán. A legnagyobb sikereit country stílusú dalaival aratta (Back of boogaloo, You’re Sixteen), de az It Don’t Come Easy 1971-ben Top Ten-dal lett Nagy-Britanniában és a tengerentúlon is. Önálló lemezei azonban sosem értek el olyan nagy sikert, mint a többiek munkái, ellenben részese lehetett a volt társak alkotásainak. Főleg George Harrisonnal dolgozott sokat. Ott volt többek között a gitáros két legjobb albumának, az All Things Must Pass-nak (1970) és a Cloud Nine-nak (1987) közreműködői között, ez utóbbiban a When We Was Fab című, a Beatlesre emlékező dalhoz egy vidám klipet is csináltak kettejük főszereplésével.

És együtt csinálták meg a rock-történelem első jótékonysági eseményét. A Bangla Desh-koncertre George eredetileg szerette volna az egész Beatlest összehozni, de mivel Lennon és McCartney akkor éppen nem álltak szóba egymással, mondvacsinált ürüggyel lemondták a fellépést. Ringo azonban ott volt Bob Dylan, Eric Clapton, Leon Russell, Billy Preston között és amikor George bemutatta őt a közönségnek, a tomboló éljenzésre a zenekar a Yellow Submarine motívumával válaszolt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!