hirdetés
Két szupergazdag család élte át a legnagyobb tragédiát a Srí Lankán elkövetett támadások miatt
Egy héttel azután, hogy 250 embert megöltek az iszlám szélsőségesek támadásaiban, Srí Lanka teljes sokkban maradt.
Kép: Instagram - szmo.hu
2019. április 28.


hirdetés

Két gazdag család tragédiáját foglalja össze a New York Times cikke - mindkét közösségnek hatalmas tragédiát kellett átélnie a Srí Lankán elkövetett, összehangolt bombamerényletek miatt.

Húsvét vasárnapján 9 órakor Dánia leggazdagabb embere, Anders Holch Povlsen éppen reggelizett a családjával az elegáns Shangri-La Hotelben, Colombóban.

Ugyanebben az időben Ilham Ibrahim, Srí Lanka egyik leggazdagabb fűszerkereskedőjének fia, beszállt a liftbe. Egy baseball sapka és egy nagy hátizsák volt rajta, és egy barátjával lépett be a felvonóba, aki ugyanezeket viselte.

A kamerás megfigyelőrendszer felvétele szerint közvetlenül az ajtók kinyílása előtt, Ibrahim egy széles mosollyal fordult társa felé.

A Povlsen és az Ibrahim család tagjaiban egy közös pont mindenképpen volt: hihetetlenül gazdagok voltak, ki-ki dollárban és rúpiában. Az egyik birodalom alapjait a ruhadarabok és kiegészítők adták, a másikét a fűszerek. Mindannyian ismert és elismert család tagjai voltak a maguk közösségében. Gyermekeik közül öt is ugyanazon a napon halt meg, - Ilham, Inshaf, Alma, Agnes és Alfred vesztették életüket a robbantásokban.

Az idős helyi vállalkozó, Ibrahim két fia - Ilham és bátyja, Inshaf - szintén az öngyilkos robbantók között voltak az egész országot megrázó, pusztító támadásokban. Srí Lanka-i muszlimok azóta is találgatják, hogyan volt képes ezt megtenni az egyik legmódosabb család két fia.

„Mindenki ugyanazt kérdezi” - mondta Hilmy Ahmed, a Srí Lanka-i muszlim tanács alelnöke. "Nem tudom, hogy valaha is lesz-e válasz" - teszi hozzá.

Egy héttel azután, hogy 250 embert megöltek az iszlám szélsőségesek támadásaiban, Srí Lanka teljes sokkban maradt.

A félelem szinte ráfagyott az arcokra és természetellenes csend tölti be a forgalmas utcákat és tereket is.

A több országból, köztük az Egyesült Államokból származó nyomozók még mindig a három szálloda és a három gyülekezet átfésülésével küzdenek, keresve a nyomokat arra, hogy egy homályos iszlám csoport, amelyet eddig nem jellemzett a súlyos erőszak, végrehajthatta-e az utóbbi évek egyik legnagyobb, összehangolt támadását.

A Shangri-La Hotel egy elegáns helyen fekszik Colomboban, egy 32 emeletes, acélból és üvegből készült szálloda. Ezt választotta a Povlsen család, akik a Sri Lanka-i tengerparti nyaralást a gyerekek húsvéti iskolai szünetére időzítették. A négy gyermekük közül a legnagyobb, Alma is csak 15 éves volt.

A lány Instagramján nem nagyon látni az arcáról képeket, melynek oka egy korábbi zsaroló fenyegetése volt. A családi nyaralásról is csak hátulról, vagy profilból készült képeket osztott meg.

Ez a tiokzatosság nagyon hasonló ahhoz, amit sokan mondtak az Ibrahimokról, akik szintén ritkán mutatkoztak nyilvánosan. Mohamed Ibrahim Colombo muszlim negyedében először szakácsként dolgozott, innen került a fűszerbizniszbe. Később a Colombo-i Kereskedők Szövetségének elnöke lett, millió dolláros kúriában élt Colombo külterületén, és hat autóból álló flottát tartott.

A családtagok azt mondták, hogy Ibrahim úr még 70 körül is fáradhatatlan munkás volt, aki 4 órakor elindult a mecsetbe, majd egy egyszerű reggelit evett otthon. A többi napot fűszergyárában töltötte, és folyamatosan vizsgálta termékeinek minőségét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Nem vicc: hamarosan a súlyunkat is lemérhetik repülőre szállás előtt
A légitársaságok költséghatékonyabbak szeretnének lenni, és elvileg diszkréten csinálnák.
fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. április 27.Egy brit technológiai startup az eddigieknél pontosabban szeretne tájékozódni az utasok súlyáról a repülések előtt. Ahhoz már hozzá voltunk szokva, hogy a csomagjainkat is lemérik, de úgy tűnik, hamarosan mi is mérlegre kell, hogy álljunk, írja a People.

A légitársaságoknak ugyanis nagyjából minden utazás előtt kalkulálniuk kell az adott gépen szállított súllyal, hogy biztosan elég legyen az üzemanyag az útra.

Minél nehezebb a repülőgép, értelemszerűen annál több üzemanyag kell bele.

Viszont mivel az utasokat nem szokás arra kérni, hogy álljanak mérlegre, a társaság maximum csak saccolni tudja a "szállítmánya" pontos tömegét - általában átlagértékekkel számolnak férfiakra, nőkre és gyerekekre. Emiatt aztán a gépek rendszerint több üzemanyagot szállítanak, ami növeli a légitársaság költségeit és a szénlábnyomát is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Sir David Attenborough: Az idősebbeknek figyelniük kellene arra, mit mondanak a fiatalok
A természetfilmes úgy érzi, már nincs sok ideje hátra, de nem is mer arra gondolni, milyen világban fognak majd élni a dédunokái.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 27.Sir David Attenborough a The Guardiannek adott interjújában beszélt arról, mit gondol a fiatalok által szervezett klímatüntetésekről. Szerinte abban, hogy most a Földünk megmentéséért kell harcolnunk, nagy szerepe van az idősebb generációnak.

"A fiatalok megértik, hogy a természeti világtól függ az emberiség sorsa. Az én generációm nem jó példa a megértéssel kapcsolatban. Borzalmas dolgokat tettünk"

- mondta a természetfilmes.

Úgy gondolja, a klímavédelem mellett sztrájkoló fiatalok felháborodása teljesen indokolt és szükségszerű, az pedig inspiráló, ahogy harcolnak a bolygónkért.

"Ez a legfőbb ok, amiért úgy érzem, hogy fejlődünk. Ha ezekkel a fiatalokkal nem érünk el előrelépést, akkor végünk"

- fogalmazott Attenborough.

A jövőt azonban egyelőre nem látja túl fényesnek. Amikor arról kérdezték, szerinte milyen világban fognak majd élni a dédunokái, így válaszolt:

"Nem is gondolkozom ezen, mert nem tudom elviselni ennek a gondolatát. 93 éves leszek, már nincs sok időm. Nehéz ebbe belegondolni, mert egyelőre nem túl jók a jelek"

- mondta.

Pénteken világszerte 72 országban és 485 városban tüntettek a fiatal aktivisták a 16 éves Greta Thunberg által kezdeményezett Fridays for Future nevű mozgalom részeként. Attenborough ezzel kapcsolatban azt mondta:

"Lehet, hogy a fiataloknak kevés tapasztalatuk van, de tisztán látnak. Meglehet, hogy már többet tudnak nálunk, akik már egy ideje itt vagyunk. Nekünk, idősebbeknek figyelnük kell arra, mit mondanak"

- tanácsolja a természetfilmes.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Három eurót adományozott egy 9 éves brit kislány a Notre-Dame felújítására
'Tudom, hogy ez nem sok, de minden apróság számít' - írta a levelében a nagylelkű kislány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 27.Nagylelkű felajánlást tett egy brit kislány, akit sokakkal együtt elszomorított a Notre-Dame-i tűzvész. Arról már korábban beszámoltunk, hogy több gazdag francia család is jelentős összeget adományozott a részben leégett székesegyház felújítására, amire eddig már több mint 850 millió euró, azaz körülbelül 275 milliárd forint gyűlt össze.

Ehhez az elképesztő összeg került a 9 éves Caitlyn Handley aprópénze is, amit a Fondation du Patrimoine nevű szervezetnek küldött el. A kislány 3,38 eurót ajánlott fel a katedrális újjépítésére, ami ugyan nem tűnik soknak, mégis sokak szívét meglágyította önzetlenségével.

Caitlyn egy levelet is írt az adománya mellé, ezzel együtt postázta el Franciaországba:

"Kedves franciák és párizsiak! A nevem Caitlyn, 9 éves vagyok és Angliában élek. A rádióból hallottam a Notre-Dame-i tűzről, és segíteni szeretnék. Tudom, hogy ez nem sok, de minden apróság számít. Remélhetőleg nem fog sokáig tartani a felújítás. Köszönöm, Caitlyn"

- írta a levélben.

Édesapja, Simon Handley a CNN-nek elmondta, hogy a lányát nagyon elszomorította a Notre-Dame tragédiája, főleg miután megtudta, hogy milyen régóta áll már ott.

"Úgy érezte, tennie kell valamit. Azt mondta, hogy ugyan nem tud százakat vagy ezreket adni, de amennyit igen, azt odaadja"

- mondta az apa, aki szerint Caitlyn nagyon okos és önzetlen lány, aki törődik az emberekkel és az állatokkal, és mindig igyekszik segíteni rajtuk.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
27 millió forintot ért az egyetlen Joker telitalálatos szelvény az ötös lottón
Mutatjuk a nyerőszámokat!
MTI - szmo.hu
2019. április 27.A televízióban közvetített szombati számsorsolás után kiderült, hogy egy darab Joker telitalálatos szelvény van az ötös lottón.

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő nyerőszámokat húzták ki:

Nyerőszámok:

1 (egy)

14 (tizennégy)

68 (hatvannyolc)

75 (hetvenöt)

76 (hetvenhat)

Joker: 691451

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;

4 találatos szelvény 17 darab, nyereményük egyenként 2.948.070 forint;

3 találatos szelvény 2.016 darab, nyereményük egyenként 26.515 forint;

2 találatos szelvény 70.300 darab, nyereményük egyenként 1.665 forint.

Joker: 691451

Az 1 db Joker-telitalálatra 27.002.330 forintot fizetnek.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x