hirdetés
insta-1.jpg

Két szupergazdag család élte át a legnagyobb tragédiát a Srí Lankán elkövetett támadások miatt

Egy héttel azután, hogy 250 embert megöltek az iszlám szélsőségesek támadásaiban, Srí Lanka teljes sokkban maradt.
Kép: Instagram - szmo.hu
2019. április 28.


hirdetés

Két gazdag család tragédiáját foglalja össze a New York Times cikke - mindkét közösségnek hatalmas tragédiát kellett átélnie a Srí Lankán elkövetett, összehangolt bombamerényletek miatt.

Húsvét vasárnapján 9 órakor Dánia leggazdagabb embere, Anders Holch Povlsen éppen reggelizett a családjával az elegáns Shangri-La Hotelben, Colombóban.

hirdetés

Ugyanebben az időben Ilham Ibrahim, Srí Lanka egyik leggazdagabb fűszerkereskedőjének fia, beszállt a liftbe. Egy baseball sapka és egy nagy hátizsák volt rajta, és egy barátjával lépett be a felvonóba, aki ugyanezeket viselte.

A kamerás megfigyelőrendszer felvétele szerint közvetlenül az ajtók kinyílása előtt, Ibrahim egy széles mosollyal fordult társa felé.

A Povlsen és az Ibrahim család tagjaiban egy közös pont mindenképpen volt: hihetetlenül gazdagok voltak, ki-ki dollárban és rúpiában. Az egyik birodalom alapjait a ruhadarabok és kiegészítők adták, a másikét a fűszerek. Mindannyian ismert és elismert család tagjai voltak a maguk közösségében. Gyermekeik közül öt is ugyanazon a napon halt meg, - Ilham, Inshaf, Alma, Agnes és Alfred vesztették életüket a robbantásokban.

Az idős helyi vállalkozó, Ibrahim két fia - Ilham és bátyja, Inshaf - szintén az öngyilkos robbantók között voltak az egész országot megrázó, pusztító támadásokban. Srí Lanka-i muszlimok azóta is találgatják, hogyan volt képes ezt megtenni az egyik legmódosabb család két fia.

„Mindenki ugyanazt kérdezi” - mondta Hilmy Ahmed, a Srí Lanka-i muszlim tanács alelnöke. "Nem tudom, hogy valaha is lesz-e válasz" - teszi hozzá.

Egy héttel azután, hogy 250 embert megöltek az iszlám szélsőségesek támadásaiban, Srí Lanka teljes sokkban maradt.

A félelem szinte ráfagyott az arcokra és természetellenes csend tölti be a forgalmas utcákat és tereket is.

A több országból, köztük az Egyesült Államokból származó nyomozók még mindig a három szálloda és a három gyülekezet átfésülésével küzdenek, keresve a nyomokat arra, hogy egy homályos iszlám csoport, amelyet eddig nem jellemzett a súlyos erőszak, végrehajthatta-e az utóbbi évek egyik legnagyobb, összehangolt támadását.

A Shangri-La Hotel egy elegáns helyen fekszik Colomboban, egy 32 emeletes, acélból és üvegből készült szálloda. Ezt választotta a Povlsen család, akik a Sri Lanka-i tengerparti nyaralást a gyerekek húsvéti iskolai szünetére időzítették. A négy gyermekük közül a legnagyobb, Alma is csak 15 éves volt.

A lány Instagramján nem nagyon látni az arcáról képeket, melynek oka egy korábbi zsaroló fenyegetése volt. A családi nyaralásról is csak hátulról, vagy profilból készült képeket osztott meg.

Ez a tiokzatosság nagyon hasonló ahhoz, amit sokan mondtak az Ibrahimokról, akik szintén ritkán mutatkoztak nyilvánosan. Mohamed Ibrahim Colombo muszlim negyedében először szakácsként dolgozott, innen került a fűszerbizniszbe. Később a Colombo-i Kereskedők Szövetségének elnöke lett, millió dolláros kúriában élt Colombo külterületén, és hat autóból álló flottát tartott.

A családtagok azt mondták, hogy Ibrahim úr még 70 körül is fáradhatatlan munkás volt, aki 4 órakor elindult a mecsetbe, majd egy egyszerű reggelit evett otthon. A többi napot fűszergyárában töltötte, és folyamatosan vizsgálta termékeinek minőségét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyugdij-postas-kifizetes-mti-mohai-balazs-1000x655.jpg

Kiderült, hány forinttal emelkedik jövőre az átlagnyugdíj, és mikor jön a novemberi pluszpénz

A friss nyugdíjasok is kapnak prémiumot, jövőre pedig minden nyugdíjas több pénzre számíthat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Ahogy korábban megírtuk, november 12-én, kedden utalják a nyugdíjasoknak a beígért nyugdíjprémiumot és nyugdíjkorrekciót, ami együtt átlagosan 33 ezer forintra rúg. A posta csütörtöktől viszi házhoz az egyszeri kifizetéseket.

Nagyjából 2 millió 600 ezren jogosultak a korrekcióra, mindenki a havi ellátása 8,4%-át kapja korrekcióként. Az átlagnyugdíjasok (akik 135 ezres átlagnyugdíjat kapnak) 11.340 forintra számíthatnak.

A nyugdíjprémiumot a gazdasági idei növekedése alapján kapják a jogosultak. Minden korábbinál többet, 22 ezer forintot kaphat az, akinek 80 ezernél több a havi nyugdíja.

hirdetés

Mint kiderült,

a friss nyugdíjasoknak is jár a plusz pénz, ám ők csak a prémium összegét kapják meg.

Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző elmondta, hogy annak ellenére jogosult az a több tízezer friss nyugdíjas az extra juttatásra, hogy lehet, hogy csak novemberben kapják meg az első megállapított nyugdíjukat vagy egyéb ellátásukat.

Azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek bankszámlájuk van, a novemberi nyugdíjakkal együtt utalják az egyszeri kifizetéseket is. Akik készpénzben várják az ellátást, csütörtöktől kapják meg a pénzüket.

Már azt is lehet tudni, hogy

januártól átlagosan nagyjából 3,5 százalékkal magasabb lesz a nyugdíj összege, tehát a havi 135 ezer forintos idei átlagnyugdíj, jövőre 4751 forinttal emelkedik.

Decemberben viszont még annyi pénzt kapnak majd a nyugdíjasok, mint októberben.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
mercury-nasa.jpg

Átvonult a Merkúr a Nap előtt hétfőn délután – legközelebb 2032-ben láthatod újra

A jelenség megfigyeléséhez minimum 10-szeres nagyítású megfelelő szűrővel ellátott távcső szükséges.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

2019. november 11-én a kora délutáni órákban figyelhető meg az idei év egyik várva várt csillagászati eseménye, a Merkúr bolygó átvonulása a napkorong előtt - írja az Időkép.

Magyarországról csak a jelenség első fele lesz megfigyelhető, mivel a maximum előtt nem sokkal a Nap lenyugszik. A teljes jelenség a Kárpát-medencétől jóval nyugatabbra, Dél- és Közép-Amerikából, illetve Észak-Amerika keleti részéről követhető végig. A NASA is követi a jelenséget, itt a link, ahol ti is bekapcsolódhattok.

hirdetés

Az idei teljes átvonulás 5 és fél órán át fog tartani.

Budapestről nézve ebédidő után lesz érdemes az eget kémlelni: a külső érintés 13.35:26 -kor, a belső 13.37:07 -kor észlelhető, a napnyugta 16.13-kor következik be. A belépés után hazánkból több, mint két órán át figyelhetjük, amint a Merkúr lassan vonul a Nap közepe felé, napnyugta idejére majdnem elérve a korong közepét (ez 16.19:48-kor következik be).

A jelenség megfigyeléséhez minimum 10-szeres nagyítású megfelelő szűrővel ellátott távcső szükséges.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy csakis megfelelő védelemmel, szűrővel nézzünk a Napba, ellenkező esetben súlyos szemkárosodást okozhat.

Legutóbb 2016. május 9-én lehetett ezt a jelenséget megfigyelni, és legközelebb 2032. november 13-án lesz látható - írja a portál.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
holtan-talaltak-fehersisakos.png

Holtan találták a Fehér Sisakosok alapítóját Isztambulban

James Le Mesurier halálának oka ismeretlen. A többi önkéntessel Szíriában mentéssel és orvosi segítségnyújtással foglalkozó férfit a múlt héten kémkedéssel vádolta meg az orosz külügyminisztérium.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Holtan találták isztambuli otthona közelében James Le Mesuriert, a szíriai Fehér Sisakosok nevű szervezet alapítóját.

A férfi halálának oka egyelőre ismeretlen.

Le Mesurier a Mayday Rescue nevű szervezet vezetője is volt, ők képezték ki a Fehér Sisakosokat.

"Halála már csak azért is nagyon furcsa, mert a férfit − aki korábban a brit hadsereg tisztje volt − a múlt héten kémkedéssel vádolta meg az orosz külügyminisztérium' - írja az Index.

hirdetés

A szír kormány és Oroszország szerint a szervezet "a lázadókat segítette" a harcban, és "dzsihádista szervezetek ügynökei". A szervezet aktivistáit tavaly januárban az izraeli hadsereg menekítette ki Szíriából, mivel életveszélyben lettek volna volna a szír kormányerők bevonulása után.

Le Mesurier november 8-án posztolt utoljára Twitteren, bejegyzései a jelenlegi szíriai katonai beavatkozással, illetve egy templom ellen intézett támadással foglalkoztak.

A Fehér Sisakosok nevű szervezetet James le Mesurier alapította 2014-ben.

Az önkéntesek főleg orvosi segítségnyújtással és bombázások utáni mentéssel foglalkoznak.

A szervezet székhelye Londonban van, aktivistái pedig - mintegy háromezren - Szíria azon részein tevékenykednek, amelyek nem a damaszkuszi kormány, hanem különböző lázadó szervezetek ellenőrzése alatt állnak.

A damaszkuszi kormányzat és szövetségesei terroristáknak tekinti őket, míg az Egyesült Államok és több nyugat-európai kormány pozitívan ítéli meg tevékenységüket.

A szervezet 2016-ban alternatív Nobel-díjat kapott.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
varfolde-megismetelt-onkormanyzati-valasztas.jpg

Megint eredménytelen lett az önkormányzati választás Várföldén

Ezúttal is túl sokan szavaztak olyanok, akik korábban nem laktak a településen.
MTI - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

A megismételt önkormányzati választáson sem állapítottak meg eredményt Várföldén. A hírről az MTI számolt be.

Nem állapította meg az eredményt a helyi választási bizottság vasárnap a Zala megyei Várföldén, mert az október 13-i szavazáshoz hasonlóan ezúttal is túl sokan szavaztak olyanok, akik korábban nem laktak a településen.

Szunyogh István, a bánokszentgyörgyi közös hivatalhoz tartozó Várfölde jegyzője felidézte, hogy

azért kellett megismételni a polgármester- és képviselő-választást, mert október 13-a előtt néhány hét alatt több mint ötven százalékkal növekedett a bejelentett lakcímmel rendelkezők száma.

hirdetés

Az ismétlésről a Pécsi Ítélőtábla döntött.

A jegyző hozzátette: az október 13-i voksoláshoz képest ugyan kisebb arányban, de ezúttal is sokan voltak olyanok szavazni Várföldén, akik valójában nem élnek a településen.

A névjegyzékben szereplő 239 választópolgár közül 169-en adtak le szavazatot vasárnap, többen, mint ahányan szeptemberben szerepeltek a település névjegyzékében.

Visszalépés nem volt, ezért az október 13-i voksoláshoz hasonlóan két polgármester- és tíz képviselő-jelöltre lehetett szavazni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!