hirdetés
cimlap.jpg

Kemény munkával készülnek a víz alatti fotók

Róka Róbert medencében alámerülve készít divat-, esküvői és családi képeket - utóbbiakat kisbabákkal is.
Nagybányai-Nagy Blanka, Fotók: Róka Róbert - szmo.hu
2015. január 04.


hirdetés

Róka Róbert 8 éve foglalkozik víz alatti fotózással. A pécsi fotós lencséje elé került már profi sportoló, esküvői pár, kisbaba, sőt, családi fotók is készültek ilyen különleges módon. Megkérdeztük, mi olyan különleges a víz alatti fényképezésben, mitől nehéz, és mit lehet benne szeretni - közben pedig mi is lemerültünk vele a víz alá.

- Ez a műfaj az extrémsportokhoz hasonlítható, a fotózáson belül elég különlegesnek számít. Hogy csöppentél bele a víz alatti fotózásba?

- A víz sokak számára egy misztikus közeg, amely egyet jelent a végtelen kékséggel, ahol nincs lent és fent, ahol a gravitáció szabályait megtréfálja a felhajtóerő. A vízfelszínen, ahol a levegő és a víz randevút adnak egymásnak, a fénytörés, valamint a tükröződés csodálatos látvánnyal örvendezteti meg ez embereket nem csak víz felett, hanem odalent is. Ennek a látványnak vagyok szerelmese. A víz alatti élmények között ugyanúgy nincs két azonos, ahogy a hullámzás, a buborékok, valamint a napsugarak játékának egyvelegéből sincs két egyforma.

hirdetés

Ezeket a vizuális élményeket talán néhány elbűvölő modellel lehet még tovább fokozni. A női test vonásai, a hosszú haj, valamint estélyi ruhák, fátylak lebegése, karcsú kecses mozdulatok mind-mind olyan összhatást adnak a víz hullámzásával, amitől a víz alatt minden egyes fotózás során lenyűgöz a látvány.

DSC_8216_1199x800

Újságírónk, Nagybányai-Nagy Blanka és fotósunk, Nagy Szabolcs is modellt "állt" a víz alatt - a nagyobb méretért katt a képekre!

DSC_8235_1199x800

DSC_8152_1199x800

naygszabolcsavizalatt

- Gondolom, a víz alatt fotózni enyhén szólva nem egyszerű...

Így van. A víz alatti modellfotózás egy viszonylag nagy logisztikát igénylő ága a divatfotózásnak. Itt ugyanis nem egy műteremben készülnek a képek, hanem mély és kevésbé mély vízben. A közeg miatt minden más, minden lassabb, de talán ebből kifolyólag számomra például nyugtatóan hat.

A fotózás ezen válfajához rengeteg speciális felszerelés szükséges. Ezek mozgatása nem egyszerű, és emberigényes. A víz alatti projektjeinket mind-mind csapatmunkaként bonyolítjuk. Ez tehát azt jelenti, hogy a csapatban van két biztosítóbúvár (Óvári Ágnes, Gaál Krisztián), akik részben a modellek víz alatti biztonságáért felelnek, másrészt adott esetben a víz alatti megvilágításnál, például "célra tartják" a vakut. De ők látnak el egyébként a projekttel kapcsolatos logisztikai feladatokat is. A biztosítóbúvárokra azért van szükség, mert fotózásokat általában két méteres, vagy ennél is mélyebb medencékben végezzük.

A modelljeink és menyasszonyaink nagyestélyiben vagy menyasszonyi ruhában pózolnak a víz alatt, emiatt a mozgásuk erősen korlátozott. Néha ez még a jól úszó lányoknak is problémát jelenthet.

Ági és Krisztián nagy tapasztalattal rendelkezik. Szükség esetén víz alatt is tudnak a modellnek levegőt adni palackból. Szóval minden fotózásnál nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra.

- Hogy készültök fel egy-egy projektre?

A nagyobb projektjeinknél az időfaktor miatt, és hogy minél autentikusabb, hitelesebb legyen a végeredmény a fotózás előtti napon egy utolsó megbeszélést tartunk. Ezen a csapat összes tagja, beleértve a sminkest, stylistot, ruhatervezőt, modelleket, segítőbúvárokat, szárazföldi segítőket jelen van. Átbeszéljük a projektet. Sokszor ezen áll vagy bukik egy fotózás sikeressége. Vannak olyan projektjeink, ahol a fotózást több hónapos tervezés előzi meg. Mivel a medencék bérleti díja nem olcsó, és projektenként 6-10 közreműködő is van a stábban, ezért mindennek a helyszínen kell lennie, minden felszerelésnek hibátlanul kell működnie és mindennek elsőre kell sikerülnie. Már most készülünk egy májusi projektre két nagy durranással, ahol két országszerte ismert sportolóval csinálunk egy-egy rendhagyó víz alatti fotózást. De erről most egyelőre nem árulhatok el többet.

hirdetés

A fotózást megelőző mozzanatok egyike a víz alatti háttér rögzítése a medence falára és az medencetalpra. Már ezt sem könnyű a helyére tenni – bár a biztosítóbúvárok ebben is segítenek. Fel kell állítani a vakukat, biztosítani, hogy ne essenek bele a vízbe, a vezetékeket biztonságosan el kell vezetni. A fényképezőt is össze kell rakni, ami a védőfelszereléseivel együtt akkora, mint egy ember feje, ráadásul jó nehéz is. Ha minden készen van, jöhetnek a tesztképek, amik a fények beállításához kellenek.

DSC_8049

DSC_8055

DSC_8130

Mi is pózoltunk a víz alatt

Fotósunkkal ellátogattunk hozzá, hogy megnézzük, hogyan is készülnek ezek a nem mindennapi képek, sőt, mi is alámerültünk, és pózoltunk a kamera előtt.

_DSC7512

Werkfotók: Nagy Szabolcs - nagyobb méretért katt a képekre!

_DSC7526

Blanka elemében volt a vízben

_DSC7529

A fotózás igazán különleges volt. Hatalmas élmény volt a víz alatt lenni egy habos-babos ruhában, de egyben nehéz is. Talán a hihetetlenül szép tükröződős képekért kell a legtöbbet dolgozni, mert nem egyszerű közvetlenül a vízfelszín alatt feküdni, egy helyben maradni, vállalható arcot vágni, és még a levegőt is benntartani. De hát nincs jó eredmény kemény munka nélkül - az összes víz alatt töltött perc élmény volt, Robi és csapata pedig profi, és segítőkész. A képek pedig magukért beszélnek.

- Hű, ez jó sok munka. Ha ezek megvannak, jöhet a lazítás?

Most kezdődik még csak az igazi munka! Bár én úgy vagyok ezzel, hogy a több hetes-hónapos tervezés, egyeztetés, menedzselés, illetve az ezekkel járó stressz után a projekt ezen fázisa tud kikapcsolni. Amikor már a vízben vagyunk, és a modelleket sminkelik, akkor megnyugszom.

A víz alatti munka egy külön kihívás, teljesen más, mint a szárazföldön fotózni. A modelled például nem lát belőled semmit csak foltokat, illetve víz alatt beszélni sem tudtok egymással, ezért az alap kézjelekre, amelyeket a búvárok használnak meg kell tanítani őket. Ezek közül persze

"
a legfontosabb a "felmerülés" vagy a "levegőt kérek" kézjel.

Megint más, ha a fotóalanyod éppenséggel egy kisbaba. Ja és persze fotózás után a felszerelést elpakolni sem olyan egyszerű, és otthon pedig vár az elmaradhatatlan utómunka.

- Van még olyan téma, ötlet, amit nem valósítottál meg?

Pécsi lévén egyik nagy álmom, hogy városunk arcával, Weisz Fannival is készíthessek egy fotósorozatot víz alatt. Az elkészült képeket, valamit erre a fotózásra megtervezett és elkészített ruhát szeretném Fannival egy nemes cél érdekében felajánlani, egy jótékonysági aukció keretében.

DSC_0153

DSC_0155

DSC_0243

DSC_0358_1200x710

Rr9_1152x800

96_1195x800

Robi további képeit weboldalán vagy a Facebookon tudjátok megnézni, illetve itt tudjátok felvenni vele a kapcsolatot, ha víz alatti fotókat szeretnétek készíttetni. Bár az árak borsosabbak a sok extra költség miatt, mint a "szárazföldi" képek esetében, a lehetőség előtettek is nyitva áll, hogy soha nem látott fotókkal gazdagítsátok a családi albumot.

Ha tetszett a cikk és a képek, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
harkany-medence.jpg

Ez a 10 fürdő lett idén Magyarország legjobbja

Nektek melyik a kedvencetek? Mutatjuk a listát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A termalfurdo.hu összeállította a 10 legjobb magyar fürdő listáját. Azt írták: az Év Fürdője szavazáson olyan különleges fürdők diadalmaskodtak, mint Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, a legsokoldalúbb gyógyvízzel rendelkező fürdő, sokoldalú élmény-, gyógyfürdők és aquaparkok.

Az első helyen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő áll. 18 medence, 7 csúszda, 3 szauna található benne. Strandmedencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence és csúszda várja a vendégeket - csúszdaparkja családi, 10 méterről induló kamikaze- és anakonda csúszdát is magában foglal. A gyermekvilágban vízesés, kalózhajó és kincsesbarlang található. A szolgáltatások között megtaláljuk a frissítő és gyógyító kezelések mellett a holisztikus gyógymódokat is. Gyógyvize a mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is, írják róla.

hirdetés
A teljes lista így alakult:

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

2. Hungarospa Hajdúszoboszló

3. Zalakarosi Fürdő

4. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

5. Gyulai Várfürdő

6. Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

7. Demjéni Termál Völgy

8. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

9. Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

10. Miskolctapolca Barlangfürdő


KÖVESS MINKET:

hirdetés
gulyas-andras-legfiatalabb-polgarmester-1000x648.jpg

22 éves a legfiatalabb polgármester Magyarországon

Gulyás András Döbröce vezetője lett az októberi önkormányzati választások után.
Fotók: Mikola Gergely/Facebook - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Csak 22 éves Magyarország legfiatalabb polgármestere. Bár az Index nemrég készített egy videót a 26 éves Plachi Attiláról, akit Kóspallagon választottak meg polgármesternek, kiderült, hogy vannak nála fiatalabbak is.

Encsen a 24 éves Mikola Gergely nyert az októberi önkormányzati választáson.

hirdetés

A fiatal politikus tavaly még a Jobbik színeiben indult országgyűlési képviselőnek, idén viszont már ellenzéki támogatottsággal, de függetlenként indult Encsen, és el is nyerte a választópolgárok többségének bizalmát.

Azonban még van egy nála is fiatalabb polgármester, aki mindössze 22 éves.

Gulyás András maga hívta fel a figyelmünket erre a tényre. A fiatalember a Zala megyei Döbröcén indult a választáson függetlenként, és 35 szavazatot kapott, így csupán 4 szavazattal megelőzve eredményesebb riválisát (a harmadik jelölt egyetlen szavazatot sem kapott) sikerült győznie.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
dobos.jpg

A dobostorta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Magyar Értéktár négy új elemmel bővült: a hosszifuruglával, a regöléssel, a magyar cifraszűrrel és a betyárköltészettel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 05.


hirdetés

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - közölte az Agrárminisztérium.

A dobostortát a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először a nagyközönségnek, és kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár része lett:

- a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla,

hirdetés

- a regölés,

- a magyar cifraszűr,

- a betyárköltészet.

A regölés, a hozzá kapcsolódó szokás és ének olyan kuriózum Európában, amely csak a Kárpát-medencei magyarságra jellemző, különleges termékenységvarázsló és köszöntő rítus. A hosszifurugla mind játéktechnikájában, hangsorában és morfológiai kiképzésében is egyedülálló sajátosságokat hordoz. A magyar cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, hanem nemzeti szimbólumunk is, míg a magyar betyárköltészet közel 200 éves múltra tekint vissza és hozzájárult a magyar virtus eszmei tartalmának fennmaradásához.

A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.

A közleményben olvasható, hogy Nagy István szerint az értékmentés egyre jobban felértékelődik, ezért fontos feladatnak nevezte a települési, megyei és nemzeti értékek számbavételét, megőrzését, továbbörökítését a Hungarikum Bizottság keddi ülésén.

Bővebben a Hungarikum oldalon olvashatsz.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
500-fos-rockzenekar-kecskemet-1000x644.jpg

500 rockzenész játszott egyszerre Kecskeméten - több mint 24 millióan látták már a videóikat

Magyarország legnagyobb rockzenekarában a legfiatalabb tag 6, a legidősebb pedig 69 éves volt a nem mindennapi kecskeméti koncerten. Elképesztően látványos klipek készültek a közös zenélésükről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Nem kevesebb, mint 500 zenész játszott egyszerre Kecskeméten a Cityrocks Hungary által szervezett Kecskemétrocks esemény keretén belül.

A nem mindennapi koncerten 12 dalt játszott el Magyarország legnagyobb rockzenekara, amelyben a legfiatalabb zenéz 6, a legidősebb pedig 69 éves volt.

A dalok közül négyről (Depeche Mode – Personal Jesus, Metallica – Enter Sandman, Bikini – Végleg elmegyek, Queen -Joan Jett-LGT medley) videóklip is készült, amelyek október elején kerültek fel a YouTube-ra.

Alig egy hónap alatt egyenként már több százezren látták mindegyik videót, összesen pedig már több mint 24 millióan nézték meg a klipeket

hirdetés

- olvasható a Cityrocks oldalán.

A közösségi oldalakra felkerült videókat később aztán több, világszerte tartalommegosztó is átvette, így még nagyobb nézettségük lett mindenféle felületen.

„Természetesen nagyon örülünk a videók sikerének, nézettségének. De sokkal inkább büszkék vagyunk arra az ötszáz zenészre, akik végigcsinálták a válogatás procedúráját, megtanulták a számokat, majd pedig a kétórás esőszünet után is teljes odaadással játszották el a dalokat a több ezer nézőnek. Óriási élmény volt számunkra azt a hatalmas „boldogságrezgést” átélni velük a helyszínen, amit a filmjeinkben nem is tudtuk visszaadni, mert az lehetetlen”

– mondta Révész Zsolt, a Cityrocks Hungary kommunikációs vezetője.

"Szeretnénk, ha kezdeményezésünk – amely az élőzene fontosságáról, a kezdő zenészek segítéséről és persze a közönség szórakoztatásáról szól – minél több magyar nagyvárosba eljusson, hisz akkor a már 500 fős nagyzenekarunkhoz az ott élők is csatlakozhatnak majd. Számunkra az élő koncert varázsa a legfontosabb, és azt szeretnénk, ha azt az energiabombát, amit a több száz zenész tud adni, minél többen testközelből is átélhetnék” – mondta Gajda Ferenc a Cityrocks Hungary főszervezője.

A szervezők már dolgoznak Magyarország legnagyobb rockzenekarának 2020-as koncertjének megszervezésén is, amelynek helyszínét és időpontját decemberben teszik majd nyilvánossá.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!