cm
Kelemen Kabátban: A politika ostoba műbalhé
Horváth Boldit kérdeztük a siker titkáról, az együttes küldetéséről, és hogy lesz-e valaha is politikai témájú számuk.
Schranez Rebeka interjúja - szmo.hu
2015. július 27.A Kelemen Kabátban 2011-ben debütált, a mára szinte pophimnusszá vált Nyári Dallam című számmal. Mostanra az együttes a magyar fesztiválok állandó fellépője, számos nagy slágert írtak, több lemezük, klipjük jelent meg. Legutóbbi a Köszönöm Szépen, az új lemez pedig várhatóan még idén megjelenik.

Hovárth Boldival, alias Szerecsenkirállyal, a Kelemen Kabátban frontemberével a siker titkáról, a sokszínűség előnyeiről, és a politikamentes, de még vállalható, minőségi zene fontosságáról, valamint a magyar zenei piac viszontagságairól beszélgettünk, illetve arról, miért is kell színes kabátban járni. Boldi azt is elmondta, miért tragikus a mai magyar politika, és miért elképzelhetetlen, hogy a Kelemen... politikus számokat játsszon.

22618_823978644322574_8237769541082121257_n

10370958_853996494654122_1184931478447815275_n

- A 2011-es Nyári dallam” című, trashpop-eurodance számotok megjelenése óta folyamatosan felszálló ágban vagytok. Szerinted mi ennek az oka, ennyire eltaláltátok a közönség igényeit, vagy fordítva: valami merőben újjal álltatok elő?

- Ösztönösen alkotunk fülbemászó dalokat karakteres szövegekkel, melyek változatos és technikailag magas színvonalú zenével párosulnak. Az értelmesebb - érzékenyebb emberek még mondanivalót is felfedeznek a szövegekben. Szerintem ez a Kelemen sikerének titka. Hogy mennyire úttörő zenekar vagyunk, azt szerintem 10-20 év távlatából lehet majd megmondani.

- Leginkább eklektikus lemezeitek vannak, különösen igaz ez az első, Dallamok télen-nyáron című albumotokra. Ez útkeresés, vagy tudatos döntés eredménye?

- A Dallamok télen-nyáron egy válogatáslemez a 2011-2013 közt megjelent Kelemen single dalokból, a Maradjatok Gyerekek viszont tudatosan ennyire eklektikus. Ez a sokszínűség az egyik védjegyünk, ilyen a zenei gondolkodásunk.

- Számaitok egyfajta időtlenséget sugallnak, melyben a zene inkább érzelmeket, hangulatokat fejez ki. Szeretnétek-e durvább számokat is írni?

- Érdekes megfigyelni, hogy egyre gyakrabban bukkannak fel közérthetőbb formában mélyebb szövegek, hangulatok a dalaink között (például a Legelő-ben), de ezek nem tudatos döntéseken múlnak, hanem a fejlődésünket-változásunkat tükrözik. Mondanivaló-, illetve ihletalapú a zenealkotási folyamat nálunk, ezért nem tudom előre megmondani, milyen témáink lesznek a jövőben.

- Elképzelhető, hogy előálltok valamilyen aktuális témára reflektáló dallal?

"
Amennyiben, az aktuális téma alatt azt az ostoba műbalhét értjük, amit politikának vagy közéletnek hívnak, ilyenbe soha nem fogunk belemenni.

Azt gondolom, hogy az alkotó embereknek, a művészeknek sokkal intelligensebb, esztétikusabb módon kell beszélniük a világról, mint például egy politikusnak...

- Mennyire tartjátok fontosnak a folyamatos koncertezést, a fesztiválokon való megjelenést?

- A koncert egy zenekar egyik, ha nem a legfontosabb felülete. Amikor a koncerteket illetően bármilyen szempontból visszaesés van - például koncertszám, hangulat, közönség szeretete, technikai színvonal stb. -, az annak a jele, hogy valami baj van. Ilyenkor érdemes átgondolni, mi lehet a probléma oka. Szerencsére lassan, de biztosan minden ilyen „mutatónk” négy éve folyamatosan növekszik.

- Mi az az alaphangulat, üzenet vagy világkép, amit szeretnétek a dalaitokban átadni?

- Alapvetően a boldogság, mint legfőbb cél, amit az ember elérhet élete során, illetve az európai zsidó-keresztény gyökerű értékrend: esztétika, tolerancia, nyitottság, szeretet. Fontos célunk még az alapvető és ellenszolgáltatás nélküli maximalizmus meghonosítása.

"
Elkeserítő az az igénytelen, hozzá nem értő, ugyanakkor anyagias és nagypofájú hozzáállás, amit gyakran tapasztal az ember itthon.

- Ha így gondoljátok, akkor ennek köze lehet a politikához is. Miért zárkóztok el mégis kategorikusan az ilyen témáktól? Illetve miért írtátok meg mégis a Fainul a buli című számot, amit el akartatok juttatni Obama elnökhöz?

- A Fainul a buli esetében először a refrén volt meg, illetve a zenei alap, ezután adta magát a téma - szinte felépítette magát a dal. Természetesen vannak benne politikai vonatkozások, de sokkal inkább leíró jellegű, humoros dalnak szánjuk, mint valami hősi ellenzéki hülyeségnek. Ha politikáról beszélünk, nem hiszek az aktuális, hangos és értelmetlen kiabálásba való beszállásba. Ahhoz, hogy érdemben változzon egy rendszer, előbb az emberek gondolkodásmódját kell megváltoztatni - kiszakítani őket az elnyomás alapú gyökerekből. Ez egy nehéz és hosszú folyamat, ötven év minimum kell hozzá.

"
A hozzá nem értő ostoba kormánykritika csak ezt a politikai rendszert - iskolát - tartja fenn: két pólus, akiknek nagyon hasonló az érdeke.

kelemenkabatban_efott_150716_nmp_058_776x1200

Azért szeretnénk eljuttatni Obama elnökhöz a dalt, hogy a kortárs popkultúra nézőpontjából is kapjon egy képet Magyarországról.

- Ha már itt tartunk, terveztek külföldi koncerteket? Készülnek-e angol, vagy más idegen nyelveken számaitok?

- Nem, a zenekar indulásakor úgy döntöttünk, hogy elsősorban magyar nyelvű dalokat írunk, és ezt a döntést nem is bántuk meg. Rendszeresen és nagy örömmel zenélünk határon túli magyaroknak is természetesen, jó hangulatú, izgalmas koncertek szoktak lenni.

- A zenekar tagjai több bandában is játszanak, mint például Irie Maffia. Hogyan tudjátok összeegyeztetni a közös munkát, hiszen különböző stílusokat képviseltek?

- Művészi kérdésekben nagyon könnyen, ez a legkevesebb kompromisszumot követelő projektünk mind közül. Technikailag, nyilván nehezebb, de az elmúlt két év azt mutatja, hogy komoly problémát nem okoz. A nehézség, a sikerhez vezető út egyik velejárója „hamis az, mit szerzel rögtön”. :)

- Neked sem a Kelemen Kabátban az egyetlen vas, amit a tűzben tartasz.

- Jelenleg, a Kelemen Kabátban-on kívül, egy, a New Level Empire zenekarral közös dalom pörög, a Sun of the sun. A dal hetek óta remekül szerepel a rádiós toplistákon. Ezen felül, ha minden jól alakul, ősztől egy kortárs közösségi színdarabhoz írok zenét, illetve kilátásban van egy társadalmi célú reklámzene felkérésem, melyet már nagyon várok.

10358139_812897095417134_8080485318220595951_n

- Milyen a visszhangja a legutóbbi klipeteknek, a Köszönöm szépen-nek? Mikorra várható idén új lemezetek, és milyen meglepetések lesznek rajta?

- Még nagyon friss, kb. 3 hete jött ki a szám. Eddig nagyon jól fogadja a közönség és a zenei csatornákon is szépen szerepel. Novemberben tervezzük megjelentetni az új lemezt. A meglepetés pont attól meglepetés, hogy nem áruljuk el, hogy mi lesz rajta. :)

Ha tetszett az interjú, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x