News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Videó: a csomagtartójukban gázosítottak el egy skizofrén férfit a brazil rendőrök

Az sem zavarta őket, hogy a brutális tettükről videó készült.

Link másolása

hirdetés

A 38 éves Genivaldo de Jesus Santost szerdán állította meg a szövetségi autópálya-rendőrség Umbaúba városában – írja azt esetről a Guardian. A férfi családja szerint Santos skizofréniában szenvedett, betegségére gyógyszert is szedett. A férfi unokaöccse, aki szemtanúja is volt az esetnek, azt mondta, szólt a rendőröknek, hogy Santos rosszul van. Ez azonban nem akadályozta meg őket:

a férfit megbilincselték, betuszkolták a rendőrautó csomagtartójába, a lábára rázárták az ajtót, majd bedobdtak mellé egy könnygázgránátot.

A rendőröket az sem érdekelte, hogy a tettüknek több szemtanúja is volt, akik videót is készítenek róluk. A megrázó felvételen látható, ahogy Santos kétségbeesetten kapálózik a lábával a csomagtartóban, miközben az autóból dől ki a füst. Az egyik járkelő meg is jegyezte, hogy meg fogják ölni a férfit.

A boncolási jegyzőkönyv csütörtökön megerősítette, hogy Santos halálát fulladás okozta. Az ügy komoly felháborodást váltott ki Brazíliában, ahol a rendőri erőszak mindennapos probléma és aránytalanul sújtja a feketéket. A hivatalos adatok szerint 2020-ban a rendőrség 6416 embert ölt meg, akiknek nyolcvan százaléka fekete volt.

Renata Souza, a rio de Janeiró-i aktivista és politikus a Twitteren az írta az esettel kapcsolatban, hogy

a rendőrök egy autót gázkamrává alakítottak, és kivégeztek egy elmebeteg férfit".

A szövetségi autópálya-rendőrség közleményében azt írta, hogy a rendőrök „immobilizálási technikákat” és „kisebb támadóképességű eszközöket” alkalmaztak, miután Santos egresszívé vált. A hatóság szerint a férfi az autóban lett rosszul, és ezután a rendőrök rögtön a kórházba szállították. A családja szerint azonban ez hazugság, a férfi már akkor halott volt, amikor bekerült a kórházba. A rendőrség mindenesetre azt ígérte, hogy kivizsgálják az esetet.

hirdetés

Santost csütörtök reggel temették el Umbaúbában. Az esemény tüntetéssé fajult, ahol a résztvevők igazságszolgáltatást követeltek a férfinek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Egy sorház teljes tetőszerkezete ég Budapesten
A tűz a ház összes lakását érinti.

Link másolása

hirdetés

Teljes terjedelmében ég egy 18 lakásos sorház tetőszerkezete Budapesten a IX. kerületi Füleki utcában, a tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a lángok megfékezésén – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

Kolozsi Péter elmondta: a tüzet körülhatárolták, a lángok továbbterjedését sikerült megakadályozni. A helyszínre a mentők is kiérkeztek, személyi sérülésről nincsen információ

A fekete füstöt a kerület több pontjáról, de még Soroksárról is látni lehet. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett 11 vízsugárral oltják a lángokat, a tűzben mind a 18 lakás érintett.

Baranyi Krisztina polgármester Facebook-bejegyzésében közölte: a rendőrség és a tűzoltóság mellett az önkormányzat munkatársai is a helyszínen vannak, hogy a károk felmérését elvégezzék. „Amint kiderül, hogy miben tudunk segíteni, intézzük amit kell” – írta a kerületvezető.

Fotó: Baranyi Krisztina / Facebook


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Bedarált a bálázó egy férfit Aranyosmaróton, azonnal szörnyet halt
A mezőgazdasági munkás megjavította a gépet, ám az maga alá rántotta.

Link másolása

hirdetés

A szlovákiai Aranyosmaróton egy 45 éves férfi a szántóföldön dolgozott, amikor szalmabálázó gépe elromlott. Ő azonnal javítani kezdte, majd egy kollégáját kérte meg, hogy indítsa be, ellenőrizve a működését – számol be a Noviny.sk oldal alapján a Tények.hu. Ezután a férfi a beszámolók szerint azonnal szólt társának, hogy kapcsolja ki, ám ő ezt már nem hallotta.

A férfit berántotta a munkagép és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a gyors segítség ellenére a helyszínen életét vesztette.

A munkaügyi felügyelőség vizsgálatot indított az ügyben, arra kíváncsiak, a vállalkozó gazdálkodó minden biztonsági előírást betartott-e, a helyi rendőrség pedig gyilkosság miatt indított büntetőeljárást.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
17 fiatal halt meg egy éjszakai klubban, Kelet-London városában, a Dél-afrikai Köztársaságban
A szórakozóhelyen pánik törhetett ki, de a rendőrség még nyomoz az ügyben.

Link másolása

hirdetés

Legalább 17 embert holtan találtak egy éjszakai klubban a dél-afrikai Kelet-London városában - írja a 444.hu a helyi sajtó tudósítása alapján.

Vasárnap hajnalban találták meg a holttesteket, négy sérült pedig kórházban van jelenleg.

Az információk szerint pánik törhetett ki a szórakozóhelyen, ez okozta a tragédiát. Az áldozatok 18 és 20 év közötti fiatalok voltak.

A hatóságok csak annyit közöltek, hogy amíg folyik a nyomozás nem akarnak feltételezésekbe bocsátkozni. A helyszínen közben ott vannak a hozzátartozók és a katasztrófavédelem is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Fotók: súlyos baleset volt az Üllői úton, egy időre le is zárták a forgalom elől
Egy személyautó borult fel, ketten súlyosan megsérültek.

Link másolása

hirdetés

Baleset miatt lezárták az Üllői utat a fővárosban vasárnap délután – közölte a rendőrség a honlapján.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint

a X. kerületi Üllői út 120. előtt eddig tisztázatlan körülmények között két személygépkocsi összeütközött, majd az egyik felborult.

Az első információk szerint a balesetben ketten súlyosan, ketten pedig könnyebben megsérültek. Az érintett útszakaszt lezárták, a személygépkocsikat a Pöttyös utca és a Száva utca felé terelték egészen este 7 óra utánig.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: