Tolvajok lepték el a jászsági erdőket – Őrtornyokkal védik a szarvasgombát, a Jászság fekete gyémántját
Májusban hivatalosan is elkezdődött a szarvasgomba gyűjtési szezonja, azonban csak azok szedhetik legálisan, akik rendelkeznek fényképes engedéllyel. A papír egy szezonra 80 ezer forintba kerül, és az összegért cserébe a gombászoknak a begyűjtött termés egy részét kötelezően át kell adni az erdő tulajdonosának, a meghatározott áron, írja a Blikk. A szabályokat azonban sokan figyelmen kívül hagyják: több olyan erdőbe is belépnek, ahová csak az erdészet munkatársai léphetnének be gyűjteni.
A jászsági tölgyesekben már komoly védelmi intézkedésekre volt szükség.
A magyar szarvasgomba hivatalos ára 25 és 125 ezer forint között mozog kilónként, a feketepiacon viszont ennek akár a feléért is eladható – ezt a tolvajok is pontosan tudják.
Nemrég három engedély nélküli gombászt értek tetten egy jászkiséri halastó közelében. A tolvajokat nem a rendőrök, hanem a halőrök vették észre, és az ő bejelentésükre érkeztek a hatóságok.
Homoki András vadgazdálkodási és erdészeti igazságügyi szakértő így fogalmazott: „Szarvasgombát csak engedéllyel lehet szedni, a termék egy részét az erdő tulajdonosának kötelező leadni az engedély kiadásánál megállapított áron. A tolvajok persze nem váltják ki a szezononként 80 ezer forintos papírt, ráadásul olyan erdőkbe is bemennek illegálisan, ahol csak az erdészet emberei szedhetnék a szarvasgombát.”
A szarvasgombalopások száma 2013 és 2016 között érte el a csúcsot, ekkor hetente fogtak el elkövetőket.
Több mint száz szabálysértési eljárás indult azokkal szemben, akik 100 ezer forint alatti értékben gombásztak engedély nélkül, de kilenc ügyben bűncselekmény miatt nyomoztak. A tolvajok a zárt erdőterületeket is megközelítik: megbontják a kerítést, kijátsszák az őröket, és akár három zsáknyi gombát is eltulajdonítanak egyszerre.
Bratek Zoltán biokémikus, a Magyar Szarvasgombász Szövetség elnöke és a Szent László Szarvasgomba Lovagrend nagymestere szerint:
„A tolvajok pont erre játszanak, tudják, van rá kereslet, van rá piac, nem csak a luxus kategóriájú éttermekben. A baj az, ha a rendőrség el is fogja a tolvajt, lefoglalja az árút, azt már frissen értékesíteni nem lehet, a jobbik eset, ha a lopott-megtalált gomba még feldolgozható szárításra, olajnak.”
Hozzátette, hogy az elkövetők általában nem foglalkoznak a következményekkel: kifizetik a természetvédelmi bírságot, majd újra próbálkoznak.
A magyar szarvasgomba története nem új keletű. A Rákosi- és a Kádár-korszakban tiltott volt a gyűjtése, mivel az ételt főúri eleganciával azonosították. A rendszerváltás után viszont egyre többen kezdtek kedvtelésből gombászni, később pedig – olasz segítséggel – újra elterjedt a kutyás keresés is. A Jászságban létrehozták az első ültetvényerdőket, ahol szarvasgomba-termesztés folyik.
Az Európai Bizottság uniós oltalomban részesítette a jászsági nyári szarvasgombát. A különleges termék megtalálható a legtöbb ötcsillagos európai étterem étlapján. A jászsági szarvasgombát gyakran emlegetik a „Jászság aranya”, a „jász trifla” vagy a „Jászsági fekete gyémánt” néven.