KÉK HÍREK
A Rovatból

„Sajnálom, ez egy abszolút értelmetlen halál” – mondta a fiatal motoros halálát okozó mentősofőr az áldozat édesanyjának

A mentős nem ismerte el a bűnösségét a bíróságon, de a 24 évesen elhunyt fiú édesanyjának elmondta, hogy teljes szívéből sajnálja a történteket.

Link másolása

A bíróságon nyilvánított részvétet a fiát elvesztő édesanyának az a mentősofőr, aki miatt két éve meghalt egy fiatal motoros - számolt be róla a Blikk.

A tragédia 2021 márciusában történt Erzsébetvárosban, Budapesten. A mentős a Népszínház utcába igyekezett egy császármetszésre váró koronavírus-fertőzött kismamához, aki a beavatkozás előtt megszökött a kórházból.

A sofőr a piros jelzés ellenére hajtott be egy kereszteződésbe, ahol aztán egy balról, zöld lámpánál érkező motoros fékezés nélkül nekicsapódott a mentőautó oldalának. Egy 24 éves fiú ült a motoron, aki az ütközés erejétől azonnal meghalt.

A mentőst halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolták meg, mivel a vádirat szerint úgy haladt át a piros lámpán, hogy nem győzödött meg kellő mértékben arról, hogy a neki balról érkező összes jármű biztosítja-e számára az akadálytalan továbbhaladást - ez ugyanis a KRESZ szerint kötelessége lett volna.

Az ügy előkészítő ülését péntek reggel tartották a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol a mentős azt mondta, nem igaz, hogy nem győzödött meg mindenről. Az ügyészség szerint a mentőautó 60 km/h-val mehetett, amikor a baleset történt, de a férfi azt állítja, hogy minden kereszteződésen úgy hajtanak át, hogy 30-40 km/h-ra lelassítanak.

„Nem tettem olyat, amiért ne vállalnám a felelősséget. A balesetkor éreztem, hogy valami belénk csapódott, amitől majdnem felborult az autó. Azonnal kiszálltunk és megpróbáltuk újraéleszteni a fiatalembert, de csak később tudtuk meg, hogy erre már esélyünk sem volt. Utána sokáig jártam az OMSZ pszichológusához, aki segített a történtek feldolgozásban. Az idő múlása valamelyest segít, de soha nem fogom elfelejteni azokat a szörnyű pillanatokat”

- mondta a mentős a Blikknek a tárgyalást követően.

Mivel nem ismerte el a bűnösségét, a tárgyalássorozat szeptemberben folytatódik. A férfi a tragikus baleset után fél évig még dolgozhatott, ezután vették el a jogosítványát, amit 10 hónap után kapott vissza. Most egy betonmixer sofőrje, de nagyon szeretne visszatérni a mentőzéshez, mert számára ez nem egy munka, hanem hivatás. Az is kiderült, hogy 19 éves korában ő is részese volt egy balesetnek, amikor frontálisan belehajtottak a kocsijába, a karambol után újra kellett tanulnia járni.

A férfi a bíróságon a 24 évesen elhunyt fiatal édesanyjához is beszélt néhány szót:

„Szeretném a részvétemet kinyilvánítani, eddig hiába próbálkoztam, sajnos nem tudtam megtenni. Nagyon sajnálom a történteket, mert egy abszolút értelmetlen halál, ami Dáviddal történt. Teljes szívemből nagyon sajnálom mint mentős, mint motoros, mint ember”.

Az édesanya zokogva hallgatta végig a szavait, amelyek nem enyhítettek a fájdalmán.

„Egyszerűen csak keresem a békét, de egyelőre sehogy nem találom. Képtelen vagyok összeszedni magam. Eddig soha nem találkoztunk vele, megrázó élmény volt a szemébe nézni. A lányom azért nem jött el, mert nem akart vele találkozni”

- mondta a Blikknek az ülés után.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
32 évvel idősebb, korábban rendőrként dolgozó férfi lakásán találták meg a 17 éves tinilányt
A rendőrség a miskolci férfit kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt hallgatta ki gyanúsítottként. A lányt még évekkel ezelőtt, 13 esztendős korában hálózta be az interneten a nála több mint három évtizeddel idősebb pedagógus.

Link másolása

Csaknem egy évvel azután, hogy a gondozási helyéről megszökött, annak a férfinak a lakásán találták meg a mindössze 17 éves K. Denisát, akivel össze is akartak házasodni – tudta meg a Blikk.

Kiderült, hogy a gyermekét a nála 32 esztendővel idősebb udvarlója, egy tanár bújtatta.

A helyi rendőrség közölte, hogy a miskolci férfit kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A lap emlékeztetett rá, hogy K. Denisát még évekkel ezelőtt, 13 esztendős korában hálózta be az interneten a nála több mint három évtizeddel idősebb pedagógus, akibe a gyermek beleszeretett. A korábban rendőrként is dolgozó férfi még a családjából is próbálta kiszakítani, sőt, házasságra is készültek.

A ma már 17 éves lány csaknem egy évig nem adott életjelet magáról, ezért körözték is. Szerencsére később megtalálták.

"Amikor a rendőrök szóltak, hogy megtalálták a kislányomat, elfogott a sírás, nagyon megörültem neki. Ugyan beszélni nem tudtam még vele, illetve látni sem nem engedték még, annyit tudok, hogy jól van"

- mondta a lapnak K. Denisa édesanyja.

"Elmentem a bíróságra, beadtam a kérelmet, hogy visszakapjam a felügyeleti jogait, de sajnos pert kellett indítanom a gyámhivatal ellen. Ha úgy ítélik meg, egy hónap múlva talán hazajöhet. Júniusban tölti be a 18. életévét, utána már az ő döntése, hogy mit csinál, de addig is szeretném őt visszakapni. Teljesen ellenünk fordította az a férfi, de remélem, belátja, hogy itthon van a legjobb helye"

- tette hozzá az anya.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÉK HÍREK
A Rovatból
Fotókon a döbbenetes pusztítás – még mindig sok ember az épületben rekedt, miután kiégett egy 138 lakásos társasház Valenciában
138 lakásos ház égett Spanyolországban, legalább négy ember életét vesztette, 19-en eltűntek.

Link másolása

A lángokat egész éjjel oltották a tűzoltók a 138 lakásos komplexumban, amelyet továbbra is hűtenek, de még így sem tudtak bejutni az épület belsejébe. 14 embert szállítottak kórházba, köztük hat tűzoltót és egy gyereket is, többségüket füstmérgezés gyanújával. A sérültek ellátására tábori kórházat alakítottak ki a helyszínen. A társasház lakói közül többeket az erkélyekről mentettek ki tűzoltósági daruval a lángoló épületből. Éjszakára buszokkal szállították őket a város különböző szállodáiba, és gyűjtést indítottak számukra

A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert, a hatóságok annyit közöltek, hogy a lángok az ötödik emelet egyik lakásából indultak ki, és terjedtek el a két épületből álló tömbben, amely reggelre teljesen kiégett.

Az első vélemények szerint a gyors terjedéshez hozzájárult az erős, óránként 50-60 kilométeres erősségű szél, valamint az épület burkolatának poliuretán anyaga is. A tűz nagy kiterjedése miatt a közeli városokból, Alicantéból és Castellónból is vezényeltek át tűzoltóegységeket, valamint bevonták a katonaság speciális egységét.

Helyi jelentések szerint a tűzoltók több lakost is kimentettek daruk segítségével, köztük a hetedik emeleten lakó házaspárt. Egy nő arról beszélt, hogy látta, ahogy a tűzoltók megpróbáltak kimenteni egy tinédzser fiút, aki az épület első emeletén rekedt. „Kinéztem az ablakon és láttam, hogy

a lángok perceken belül elnyelték a háztömböt, olyan, mintha parafából lett volna az egész épület”

– mesélte egy szemtanú a spanyol tévéseknek. „Nem hittem el, amit látok. A szemközti épület egész oldala lángokban állt” – tette hozzá egy helyi lakó.

Esther Puchades, a Valenciai Ipari Műszaki Mérnöki Főiskola alelnöke az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy korábban megvizsgálta az épületet. A külseje poliuretán anyagból készült, amelyet a gyúlékonyságtól való félelem miatt már nem használnak széles körben. A burkolatot a szakemberek korábban hőszigetelő hatásúnak minősítették, de a közte és a burkolat közötti szellőzés vagy rés miatt erősen gyúlékony lehet – írja beszámolójában a BBC.

A burkolat kérdése a londoni Grenfell Tower 2017-es tragédiáját idézi. Akkor a burkolatot hibáztatták, mert elősegítette a lángok továbbterjedését, amikor a tűz kitört. 72 ember halt meg.

A tragédia miatt Valencia városa háromnapos hivatalos gyászt rendelt el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
A Rovatból
Első randijára indult egy kamasz fiú, de a találka a kórházban ért véget és a rózsák is összetörtek
A mentősök nagyon segítőkészek és megértőek voltak, így végül a fiatal pár együtt mehetett a mentőautóval a kórházba.

Link másolása

Izgatottan készült élete első komoly randijára egy fiú, ám nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt szerette volna. A különös történetet az Országos Mentőszolgálat osztotta meg a közösségi oldalán.

„Emlékezetes első randin van túl az a 17 év körüli fiú, akihez tegnap kérték a mentők gyors segítségét az egyik fővárosi plázába, mert hirtelen összeesett. Bajtársaink perceken belül a helyszínre értek és megvizsgálták a beteget. Kiderült, hogy

a fiú 3 napja izgult a találka miatt, ezért alig evett. A várva várt találkozáskor, szerelmét megpillantva azonban elájult és a fejét is megütötte. Bár a gondosan kiválasztott rózsák is eltörtek az esés során és ruhája sem volt épp randi képes, a légyott végül mégsem maradt el.”

A mentősök nagyon segítőkészek voltak, egyeztettek a mentésirányítással és engedélyt kaptak arra, hogy a kísérő is velük tartson. Így „a hős Don Juant, szerelme társaságában, stabil állapotban szállították kórházba a mentők”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
„Megérinti, megsimogatja a gyerekeket” – így védték egyes kollégái 2011-ben a bicskei gyermekotthon igazgatóját
A kollegák azt mondták a bicskei gyermekotthon elítélt igazgatójáról 2011-ben, hogy van egy sajátos gesztusnyelve, ami szerintük a „gyerekek szeretetigényének kielégítését” szolgálja.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön jelentette be, hogy elkészült a főváros jelentése, amelyet ő maga rendelt el a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt volt igazgatójának korábbi fővárosi kitüntetése miatt.

A gyermekotthonban történtek miatt a főváros belső vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, megfelelően kezelte-e az ügyet 2011-ben az akkori városvezetés.

A jelentés szerint az első bejelentéseket komolyan vették, a szükséges körben szakértőket vettek igénybe és „kifejezetten próbálták előmozdítani az ügy kivizsgálását”. Ez az állítás kissé meglepő, hiszen a Népszavának az akkori intézkedésekről nyilatkozó gyermekvédelmi osztályvezető, Csókay László azt mondta:

"a főváros egyáltalán nem vizsgálódott, helyette feljelentést tettek a rendőrségen."

A Népszava most részletezte a jelentést, amely szerint az osztályvezető és szakreferense találkozott a bicskei gyermekotthon négy igazgató-helyetteséből hárommal. Ők „egyértelműen kiálltak az igazgató mellett” és elítélték „a minden alapot nélkülöző, aljas támadást, amit egyéni érdekek és sérelmek motiválhattak” szerintük.

Azt ugyan elismerték, hogy az igazgatónak

„van egy sajátos gesztusnyelve, megérinti, megsimogatja a gyerekeket, de ezt ő szakmailag indokoltnak és természetesnek tekinti”, ami szerintük a „gyerekek szeretetigényének kielégítését” szolgálja.

A lap szerint az érintett gyerekek szavahihetőségét kétségesnek tartották, a bejelentést tevőket szerintük az egyéni bosszúvágy fűthette. A bejelentést tevő nevelőket, illetve a gyerekeket senki nem kérdezte.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk