hirdetés

KÉK HÍREK

Rettegnek a brit parlamenti képviselők, miután meggyilkolták egyiküket

Sokan közülük már évek óta félelemben élnek, utcai zaklatásoknak vannak kitéve.
Fotó: KaiPilger/Pixabay - szmo.hu
2021. október 17.


Link másolása

hirdetés

Nem csökken a rettegés a brit parlamenti képviselők körében, miután társukat, Sir David Amesst pénteken meggyilkolták - írja a Guardian.

A képviselők korábban is kaptak már fenyegetéseket, és a mostani eset után sokan úgy érzik: akár a választókörzetükből is ki kéne költözniük, hogy biztonságban érezhessék magukat.

“Ma délután beszéltem a kollégáimmal, és nincs közöttünk egy sem, egyetlen személy sem, akinek ne lenne listája a vele történt ijesztő incidensekről a saját választókörzetében” - mondta egyikük.

Volt olyan választó, aki azzal fenyegette a körzeti képviselőjét: ismeri az autója típusát, és tudja, hol járt vele a hétvégén. Egy másik képviselővel egy idegen közölte, tudja, melyik iskolába járnak a gyerekei, míg egy harmadiknak “őrséget” kell ellátnia a körzeti irodában, hogy megóvja az ott dolgozókat az agressziótól és a bántalmazástól.

“Számos munkatársam már hosszú ideje félelemben él, ez a rutinjuk része lett. Sokan rendelkeznek azzal a bámulatos képességgel, hogy kizárják az ilyen ingereket, de ennek nem lenne szabad így maradnia” - fogalmazott Sir Charles Walker, az alsóházi bizottság tagja, amely hétfőn fog ülésezni az ügyben, miután többen is hasonló incidensekről tettek jelentést.

hirdetés

Sir David Amess meggyilkolását követően a képviselők privát WhatsApp-csoportokban vitatták meg a szituációt. Sokan arra a következtetésre jutottak, jobban tennék, ha biztonsági okokból elköltöznének a saját választókerületükből, míg mások felhagynának a személyes fogadóórák megtartásával.

“Igyekszünk a lehető legtöbb ügyet telefonon vagy e-mailben intézni, vagy egy irodában ahelyett, hogy egy üres helyiségben találkoznánk a szavazókkal. Ott legalább van pánikgomb” - árulta el egyikük.

A legutóbbi hasonló eset 2016-ban történt, ekkor a Jo Cox nevű képviselőnőt gyilkolták meg. Az eset a biztonsági szabályok szigorításához vezetett, vészjelzőrendszereket, pánikgombokat helyeztek üzembe. Ám ezzel együtt még mindig eltérő, az egyes képviselők hogyan biztosítják a személyes jelenlétet a saját választókörzetükben. Egyelőre arról sem született egyezség, hogyan lehetne a rendszert még biztonságosabbá tenni.

A helyzet romlását igazolja, hogy a Metropolitan Police statisztikái szerint csak 2017 és 2018 közt 126 százalékkal emelkedett a képviselők által jelentett fenyegetések száma. Ehhez társul a közösségi médiában elkövetett, rendszeres írásbeli bántalmazás, amely mára már szinte elfogadottnak számít.

A 69 éves Sir David Amess péntek délután éppen képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor egy 25 éves férfi betért hozzá az utcáról és késsel többször megszúrta. A képviselő életét nem sikerült megmenteni.

Sir Amesst társai szerint jó célponttá tette, hogy mindig elérhető volt a közösség számára, ám erről a legtöbben továbbra sem hajlandóak lemondani:

“Körzeti képviselőkként igyekszünk mindenki számára felismerhetőek, elérhetőek lenni. Egy hiteles képviselővel kapcsolatban az emberek úgy érzik, akár a pubban, vagy bármilyen zavaró, de bevásárlás közben is odamehetnek hozzá. Nem akarunk plexilemezen át vagy két nagydarab biztonsági őr jelenlétében bezszélgetni az emberekkel. Talán a besétálós fogadóórák ideje lejárt, de remélhetőleg találunk más megoldást” - hangsúlyozta egyikük.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Rálőttek a Bajnai-kormány igazságügy-miniszterének lakására

A tettes egy ittas szomszéd volt, a rendőrség garázdaság gyanújával vette őrizetbe.

Link másolása

hirdetés

Garázdaság gyanúja miatt vette őrizetbe a rendőrség azt a férfit, aki szerda hajnalban ittasan több lövést adott le Forgács Imre volt igazságügyi és rendészeti miniszter lakásának az ajtajára - tudta meg a Népszava.

Forgács a lapnak elmondta, szerda reggel hatkor arra ébredtek, hogy a belvárosi társasházban, ahol élnek bekapcsolt egyik szomszédjuk lakásának riasztója. Felesége felhívta a szomszédot, kiderült, hogy nem történt semmi baj, de sem ő, sem később a közös képviselő nem tudta rávenni az ittas férfit a riasztó kikapcsolására.

A férfi ezután megjelent Forgácsék lakásának ajtaja előtt, és trágár szavak kíséretében, üvöltözve azt akarta, hogy nyissanak neki ajtót. Mivel ezt nem tették meg, a férfi egy pisztollyal több lövést adott le az ajtóra, majd visszament a lakásába.

Forgácsék riasztották a rendőrséget, húsz perccel később pedig az egyenruhások el is fogták lakásában a férfit. A helyszínen kiderült, nem éles lőfegyverrel, hanem gumilövedékes pisztollyal lőtt, aminek a golyója nem tud áthatolni a bejárati ajtón.

A lap megjegyzi, hogy a Bajnai-kormányban 2009 decembere és 2010 májusa között az igazságügyi és rendészeti miniszteri posztot betöltött Forgács Imre volt az, akinek a magánszemélyeknél tartott lőfegyverek szigorításával is foglalkoznia kellett. Ekkor történt több, olyan súlyos bűncselekmény. amit sportlövőként regisztrált személyek követtek el a sportcélokra maguknál tartott lőfegyverekkel. Az országos sajtóban nagy port kavart esetek után szigorítottak ebben a körben a fegyvertartás szabályain.

Ebben az esetben a rendőrség közölte, politikai motiváció az ügyben nem merült fel.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK

Alec Baldwin azt állítja, nem húzta meg a ravaszt azon a bizonyos forgatáson

Korábban a sajtóban úgy értesültek, hogy a színész azt hitte, nincs töltve a fegyver, azért sütötte el azt.

Link másolása

hirdetés

Interjút adott az ABC Newsnak Alec Baldwin, aki a gyanú szerint lelőtte egy operatőr kolléganőjét Rust című filmjének forgatásán, ahol eddig tisztázatlan körülmények között éles lőfegyver került a kezébe a kellékrevolver helyett.

A színész a riporter kérdésére elmondta: "fogalma sincs", hogyan kerülhetett az éles fegyver a forgatásra, de ő nem húzta meg a ravaszt.

"Soha nem fognék fegyvert senkire, és nem húznám meg a ravaszt. Soha"

- jelentette ki a kamerák előtt könnyeivel küszköve a színész.

Korábban arról írt a sajtó, hogy Baldwin azt hitte, a fegyver nincs töltve, és ennek a tudatában sütötte azt el. Most Baldwin megerősítette, hogy fogalma sincs arról, ki tett éles lőszert a fegyverbe. Azt a rendőség már a korábbiakban megállapította, hogy hárman foghatták a kezükben az ominózus pisztolyt, de egyikük felelősségét sem sikerült megállapítani.

hirdetés

Baldwinnak lehet, hogy nem csak a lövés miatt kell megjelennie a hatóságok előtt, hanem mert ő a film producere is. Az ABC adásának előzetesében George Stephanopoulos több dologra is rákérdez az üggyel kapcsolatban, többek között arra is, Baldwin bűnösnek érzi-e magát az ügyben. A teljes adás csütörtökön, helyi idő szerint este 8 órakor kerül adásba.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Pánik tört ki egy Budapestre tartó Ryanair-gépen, egy feldühödött utas ki akarta nyitni az ajtót

A helyzetet végül egy szabadnapos biztonsági őr oldotta meg. Az esetről videó is készült.

Link másolása

hirdetés

Pánik tört ki a Ryanair Spanyolországból Magyarországra tartó egyik járatán - írja a Mirror. Spanyol források szerint egy utas azzal fenyegetőzött, hogy kinyitja a gép egyik ajtaját repülés közben.

A járat Sevillából indult, és az út felénél kezdődött a szóváltás. A férfi egy vitát követően hirtelen agresszív lett, rugdosni kezdte az üléseket, fenyegette az utasokat, kiabált a közelében ülő nőkkel.

A gépen volt egy szolgálaton kívüli biztonsági őr is, aki felajánlotta a segítségét az légiutaskísérőknek.

Ezt először elutasították, majd végül - mikor már pánik tört ki a fedélzeten - mégis megkérték, hogy segítsen az utas megfékezésében.

A biztonsági őrnek - aki saját bevallása szerint először ült repülőn - sikerült a megvadult férfit a földre teperni, majd biztonsági övekkel az üléshez kötözték.

A férfit a Ferihegyi repülőtéren előállították - írja a Earazon.es.

hirdetés

VIDEÓ: Az incidensről

Frissítés:

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság a nyomozás utólagos elrendelését kezdeményezte a legfőbb ügyésznél annak a szerb férfinak az ügyében, aki egy Spanyolországból Budapestre érkező légijáraton "kirívóan viselkedett"; a rendőrség szerint garázdaságért felelhet a férfi - írja az MTI.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság azt írta csütörtökön a police.hu oldalon, hogy több sajtóorgánumban megjelent a hír, miszerint egy Budapestre tartó repülőjáraton az utasoknak kellett egy megvadult társukat megfékezniük még november 11-én.

A férfi több utasba belekötött, illetve a repülőgép konyhájában talált különböző eszközöket dobálta. Amikor a légiutaskísérők felszólították, hogy hagyja abba, amit csinál, akkor verekedést provokált. Többen attól tartottak, hogy megpróbálja kinyitni a repülő ajtaját a légtérben, így a férfit végül az utasok lefogták, és megkötözték. A repülő az incidens miatt csak késéssel tudott leszállni - idézték fel a november 11-ei eseményeket.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a randalírozót már rendőrök várták és előállították a Repülőtéri Rendőri Igazgatóságra. A 29 éves szerb férfi elmondta, hogy a gépen pánikba esett, és alig várta, hogy leszálljanak. Agresszív magatartására nem emlékezett - írták.

"Tekintettel arra, hogy a bűncselekmény elkövetése külföldi felségjelű légijármű fedélzetén külföldi állampolgár által történt, ezért Magyarország joghatósága nem állapítható meg, így a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság a nyomozás utólagos elrendelését kezdeményezte a legfőbb ügyésznél" - áll a közleményben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Pénzbírságot kapott az osztrák orvos, aki egy páciense egészséges lábát amputálta tévedésből

A linzi bíróság bűnösnek találta gondatlanság miatt.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. december 02.


Link másolása

hirdetés

Egy páciens még májusban feküdt be egy freistadti klinikára, hogy amputálják a bal lábát, de az orvos a jobb lábát vágta le, ami ép volt - írja a BBC. A hibát két nappal később, kötéscsere közben vették észre, ekkor közölték a beteggel, hogy a bal lábát is amputálni kell.

A 43 éves orvosnak 2700 eurós bírságot szabott ki a bíróság.

A kórház nyilvánosan bocsánatot kért a szerencsétlen pácienstől, aki pár nappal a tárgyalás előtt elhunyt, az özvegyének 5000 eurós kártérítést ítéltek meg. Az intézmény szerint szerencsétlen események sorozata vezethetett ide, a műtétet elvégző orvos nem tudta megmondani, miért a jobb lábát amputálta. Az incidens után őt áthelyezték egy másik klinikára.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: