KÉK HÍREK
A Rovatból

Puszit dobott a rabszállítóból a londoni terrorista, aki egy négygyerekes apa

Videófelvétel is van róla, ahogy a muszlimok közé hajtó férfi csókot dob a felvétel készítőjének.

Link másolása

Vasárnap éjfél után nem sokkal a londoni Seven Sisters Roadnál egy 47 éves férfi - aki egyébként négygyerekes apa, és már azonosították is: Darren Osborne a neve - a mecsetből távozó tömegbe hajtott, egy ember halálát és 8 sebesülést okozva ezzel. Itt írtunk a merényletről, amit a rendőrség terrorcselekményként kezel.

Az alábbi videón azok a pillanatok láthatóak, amint az elfogott terrorista néz kifelé a rendőrségi rabszállítóból, és csókot dob a jármű ablakán át, egyenesen a kamerába nézve. A beszámolók szerint a férfi - aki az akció közben állítólag azt üvöltötte: meg kell ölni az összes muszlimot - mosolygott, amikor elfogták.

Videó a férfiról, ahogy puszit dob a rabszállítóból:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Megszólalt a hírhedt skálás gyilkos: „Engem csak a halál visz ki innen, nyugodjanak meg” – 30 éve van rács mögött a kegyetlen bűnöző
A Blikknek mesélt életértől, brutális bűntetteiről és börtönéletéről az 1990-es évek egyik leghírhedtebb bűnözője.

Link másolása

A magyar kriminalisztika történetének egyik legkegyetlenebb párosa volt Bene László és Donászi Aladár. A két férfi követte el például a skálás gyilkosság néven elhíresült rabéltámadást, és ők ölték meg a sárszentmihályi polgármester, Tóth Tamás fiát is.

Miután elfogták őket, Donászi a börtönben öngyilkos lett, ám Bene László most, több mint 30 évvel az 1992-es gyilkosság után is börtönbüntetését tölti.

Bene most a Blikk Nyomon vagyunk! című sorozatának mesélt életéről, az elkövetett bűncselekményekről és börtönéveiről.

Mint kiderült, Bene László apja hegedűművész, édesanyja pedagógus volt, így családi körülményei egyáltalán nem predesztinálták arra, hogy a bűn útjára lépjen. „Józan ésszel felmértem, milyen lapokat osztott nekem a sorsom. Nem kételkedtem, nem reménykedtem: a rossz oldalt választottam, elkötelezett bűnöző lettem” – vallott a Blikk kamerái előtt a kegyetlen gyilkos.

Viszonylag szenvtelenül mesélt a skálás gyilkosságról is, amely során egy egyetemistát megöltek, egy taxisosőrt pedig súlyosan megsebesítettek. „Nagy traumát okozott a skálás dolog, mert egy lövés volt megbeszélve, de tízet adtunk le. Donászi képzelgett, nem tudtam akkor még, hogy skizofrén. Azt is mondta, megcsinálja egyedül, de agyonlövi mindhármat”. Nem sokkal később azonban egy Székesfehérvár közeli erdőben lőgyakorlat közben Bene is ölt: arra járó vadászokat lőttek agyon.

Mint meséli, életét az úgynevezett átmeneti részlegen, ahol a szabad életre készítik fel őket a társaival. Önellátóak, még saját konyhájuk is van. Bár a büntetését már tíz éve letöltötte, a nyilatkozatai miatt mégsem engedik ki a rácsok mögül.

„Valószínűleg elviselhetetlen lett volna az élet, mert én úgy nem tudnék élni, hogy megismernek és megrémülnek vagy éppen autogramot kérnek tőlem. Jól van ez így, ahogy van. Engem csak a halál visz ki innen, nyugodjanak meg”

– nyilatkozta a skálás gyilkos.

A Blikk megszólította a meggyilkolt egyetemista, Sádt Győző édesanyját is, aki elmondta: „Bene a szuper-ellenszenvet akkor vívta ki, amikor arról beszélt, hogy ő úr az élet felett. Ha kiengednék, az unokáimat félteném tőle, nem magamat. Hogy mennyi bosszúvágy van benne, nem tudom. Én üzenni csak normálisan gondolkodó embernek tudok, neki nincs mit üzennem.”

A skálás gyilkosról szóló teljes riportot ITT lehet megtekinteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÉK HÍREK
A Rovatból
Sérült gólyából akart ebédet főzni két ember Nyírlugoson
A férfi és a nő el akarta lopni az áramütés miatt röpképtelen madarat, aminek valószínűleg már tojásai is vannak. Végül a rendőröknek kellett közbeavatkozniuk.

Link másolása

Videó is készült azokról a gólyatolvajokról, akik úgy gondolták, hogy megesznek egy sérült madarat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson.

„Lehet, lesz belőle egy húsleves”

– ezt egy férfi mondja a felvételen.

Azt is hallani, ahogy a szemtanú vitatkozik vele és egy nővel, felszólítva őket, hogy hagyják békén a sérült állatot. A madarat korábban az áram rázta meg, ezért nem volt képes elrepülni. A tolvajok egyébként felháborodtak azon, hogy egy férfi videóra vette az esetet.

A rendőrük végül közbeavatkoztak, így megmenekült a gólya, ami vélhetően egy tojó, ami már a tojásait is lerakta. A szerencsés kimenetelű történet végén a madár a debreceni madármentő állomásra került.

A videót a Tények hozta nyilvánosságra. A teljes riportot ITT lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Botrány az SZFE-n: szexuális zaklatás gyanúja miatt indult vizsgálat egy tanár ellen
Az érintett tanár nem tud ellene folyó vizsgálatról. Ha valakit mégis megbántott volna, nyugodtan keresse fel, és bocsánatot fog tőle kérni.

Link másolása

Még márciusban osztotta meg zárt hallgatói Facebook-csoportjában a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), hogy egy meg nem nevezett tanár viselkedése akár a szexuális zaklatás fogalmát is kimerítheti, ezért várják a panaszos hallgatók anonim észrevételeit a tanulmányi osztályon, írja a Telex.

A lap megtudta, hogy

a „nagyon tudnálak szeretni” jellegű ostromlásoktól a büdöskurvázásig terjedtek az idősebb, férfi tanár beszólásai, aki gyakran tett szexista megjegyzéseket a diáklányok alkatára, öltözködésére, vagy csak simán bámulta őket.

A tanár a portál megkeresésére azt válaszolta, hogy nem tud ellene zajló vizsgálatról, és szerinte „semmiféle olyan szituációba nem keveredett, ami megalapozna egy ilyen vádat.”

„Ha van olyan hölgy, akinek bármilyen olyan megjegyzést tettem volna, jöjjön oda, bocsánatot fogok kérni. De ez nem tanár-diák vagy iskolán belüli helyzet, hanem teljesen normális dolog. Ha a villamoson megsértenék valakit, ugyanúgy revideálnám magam, és tudnám, hogy hol a helyem” - tette hozzá.

A Telex értesülései alapján a tanulmányi osztályra két anonim és egy névvel vállalt panasz érkezett, ám ennél jóval több fiatal nő érintett az ügyben.

A tanárok szerint az intézményen belül profin kezelik a bejelentést. Egyikük csak azt kifogásolta, hogy a vizsgálat idejére nem függesztették fel az érintett tanárt.

Egy másik kolléga szerint azonban az ügy annyira nyilvánvaló, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy a vizsgálat után ne rúgnák ki a férfit.

Az SZFE közleménye:

„A Telex-en 2024. április 11-én közölt cikk tévesen állítja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem „tanulmányi osztályára két anonim és egy névvel vállalt panasz érkezett” szexuális zaklatás témájában. Ezzel szemben a valóság az, hogy a mai napig egy darab, névvel ellátott írásbeli panaszt vett át az egyetem rektora 2024. április 9-én, amely a közölt cikk állításaiból egyet sem tartalmaz.

A hivatkozott írás állítja, hogy (Nényei Pál ügyében) a hallgatók egy része „februárban levelet is írtak a Kuratóriumnak, de válasz nem érkezett”. Ezzel szemben a valóság az, hogy az oktatói állomány felett munkáltatói jogkört gyakorló rektor még 2024. februárban küldött választ a HÖK elnökének, amelyben kiemeli:Nényei Pált senki nem bocsátotta el, hiszen nem volt munkaviszonya az SZFE-n. A megbízott oktatók felkérése (és az elszámolás is) félévente történik, vagyis Nényei Pál erre a félévre nem kapott felkérést. Ennek oka egyrészt az volt, hogy Nényei Pál nem tartott meg minden órát az őszi szemeszterben, azokat kötelessége ellenére nem pótolta, ami elszámolásbeli és minőségbiztosítási problémákat is felvetett. Másrészt korábbi felkérője, osztályvezetője a saját felesége volt, illetve tudomásunkra jutott az is, hogy a saját fiát tanította és vizsgáztatta a televíziós műsorkészítő osztályban. Ez bármely egyetem etikai kódexe szerint is kimeríti a közvetlen hozzátartozóval kapcsolatos összeférhetetlenséget. Ezt az állapotot az egyetem rektorának az intézetvezetővel/rektorhelyettessel együtt kötelessége volt megszüntetni.

A cikk utolsó mondatában tévesen állítja, hogy az egyetem vezetése későbbre ígért választ. Ezzel szemben a valóság az, hogy ilyet a rektor nem állított és tegnap, 2024. április 10-én 16:34-kor a rektornak írott levelére válaszul a Színház- és Filmművészeti Egyetem az alábbi levelet küldte a sajtómegkeresésre:

„Az érintett(ek) személyiségi jogainak védelme érdekében semmilyen információt nem áll módunkban megosztani a sajtóval. Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy a lenti levelében megfogalmazott feltételezés alkalmas lehet egyetemünk jó hírnevének megsértésére, továbbá a becsületsértés büntetőjogi tényállásának megállapítására.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
„Jaj, anyám, meg fognak ölni” – ezek voltak Makula István utolsó szavai, mielőtt rendőri intézkedés közben kómába esett, majd meghalt
A férfi családja azért emelt panaszt, mert a rendőrök a helyszínre nem hívtak mentőt, és mert a testi kényszer szerintük nem volt jogszerű.

Link másolása

Újra kell tárgyalni Makula István ügyét - döntött a Kúria. A férfi hat éve előállítása után kómába esett, majd nyolc nap múlva meghalt.

A Kúria eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszéknek határozatát. Így esély nyílik arra, hogy tisztázódjon, van-e felelőssége a rendőrségnek az ügyben - Magyar Helsinki Bizottság.

Makulát 2018. július 6-án éjjel állították elő drogos állapotban a Békés megyei rendőrök. A járőrkocsiban és a városi kapitányságon is testi kényszert alkalmaztak vele szemben. Az utóbbiról felvétel is készült.

A férfi ezt követően kómába esett, majd nyolc nap múlva meghalt.

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint a család azért nyújtott be panaszt,

"mert a rendőrök a helyszínre nem hívtak mentőt, és mert a testi kényszer nem volt jogszerű. A rendőrség ezt elutasította, mondván, az intézkedéssorozat minden pontján jogszerű és szakszerű volt. Ezután az ügy bíróság elé került, ami először az örökösök számára megtagadta a perindításhoz való jogot. Ezt a Kúriának kellett rendbe tennie.

Majd az új eljárásban ismételten rendőrségi elutasítás következett, de ezt a második ítélet nem találta jogsértőnek".

A Kúria szerint az ítélet nem foglalkozott azzal, hogy nem hívtak mentőt, pedig a férfi - a szemtanúk és a rendőrök szerint - már az intézkedés elején is zavart volt.

Az ügyészség két rendőr ellen emelt vádat, egyikük többször megütötte a megbilincselt férfit, a másik pedig statisztált ehhez. Végül egyiküket sem ítélték el. Ezért a család tavaly nyáron a strasbourgi bírósághoz fordult - írja az RTL.hu.

A 24.hu cikke szerint a szemtanúk azt mondták, hogy a kábítószer hatása alatt lévő 30 éves férfi utolsó szavai ezek voltak:

"Jaj, anyám, meg fognak ölni!"

Ezt követően teperték le és tették a kocsiba a rendőrök a többgyermekes Makulát a sógornőjének háza előtt. Az elhunyt anyja a lapnak az eset után azt mondta, hogy egyik szomszédja hívta ki a rendőröket, mert a drogos férfi a kaput rugdalta. Elmondta azt is, hogy később ő is hívta a rendőröket, hogy vigyék el gyomormosásra a fiát. Szerinte a rendőrök sokkolót használtak, majd "ütötték-verték" a fiát. A család szerint rendőri túlkapás történt ezért az ügyészségen tettek feljelentést. A rendőrség cáfolta, hogy sokkolót használtak volna, szerintük az önkívületi állapotban őrjöngött a férfi, eközben sérült meg.

A férfit a helyi rendőrörsről vitték kórházba, az intenzív osztályra, ahol mesterséges kómában tartották. A család már nem tudott vele beszélni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: