KÉK HÍREK
A Rovatból

„Mintha MacGyver építette volna” – korábban is akadtak gondok a Titanic roncsaihoz merülő, eltűnt tengeralattjáróval

Elképesztő részleteket osztottak meg a Titán műszaki állapotáról azok, akik korábban már utaztak a merülőhajóval. A tengeralattjáróról leestek alkatrészek indulás előtt, útközben lemerült az akkumulátor, és a szerkezetet valójában egy játékkonzollal irányítják.


Már korábban is több probléma adódott azzal a tengeralattjáróval, ami vasárnap tűnt el, miközben a Titanic roncsaihoz szállított kalandvágyó turistákat. Egy német kalandor a 2021-es merülését a Titánnal öngyilkos küldetéshez hasonlította, egy mexikói vlogger elmesélte, hogyan merült le út közben a hajó utolsó akkumulátora, egy újságíró pedig arról beszélt, hogy a több millió dolláros eszközt egy játékkonzollal irányítják.

Az OceanGate Expeditions mini tengeralattjárója,

a Titan még vasárnap tűnt el az Atlanti-óceánban, öt emberrel fedélzetén.

A búvárhajó helyi idő szerint hajnali 4 óra körül indult el a Titanic roncsaihoz, amelyek a kanadai Új-Fundland partjaitól 600 kilométerre, 3800 méteres mélységben fekszenek a tengerfenéken. A merülés kezdete után 1 óra 45 perccel azonban megszakadt az összeköttetés a felszíni egységgel.

A Titan felkutatására az Egyesült Államok parti őrségének vezetésével jelentős művelet indult, amiben katonai repülőgépek is részt vesznek.

Robert Blasiak, a Stockholmi Egyetem óceánkutatója azonban korábban azt mondta, hogy a kutatást a koromsötét és a 3800 méteres mélység is nehezíti. Az idő ráadásul rohamosan fogy, hiszen a búvárhajó vészhelyzet esetére 96 órára elegendő oxigénnel rendelkezik - ez körülbelül csütörtök kora délutánra el is fogyhatott.

Azóta kiderült, hogy a Titánnal már korábban is bőven akadtak problémák.

Arthur Loibl a Bidlnek arról beszélt, „hihetetlenül szerencsés”, hogy ő túlélte a 2021-es utazást a hajóval. A német kalandor szerint több sikeretlen merülési kísérlet után csak öt órás késéssel indultak útnak elektromos problémák miatt, és

a vízre bocsátás előtt az egyik stabilizáló cső leesett a hajóról. Ezt elmondása szerint egy gyorskötözővel rögzítették újra a szerkezethez.

Loibl azt mondta, hogy ő akkor 100 ezer eurót fiztetett a kalandért.

Alan Estrada, mexikói vlogger is osztott meg részleteket a 2022-es útjáról. Ő azt mondta, hogy a tervezett merülési időhöz képest az utazás négy órával korábban ért véget, mert a hajó egyik akkumulátora hirtelen lemerült.

„Biztonsági okokból teljesen érthető. Amikor az utolsó akkumulátor már csak negyven százalékon van, akkor vissza kell térni a felszínre” - mondta Estrada. Ugyanakkor szerinte ez mégiscsak azt jelentette, hogy a beígérthez képest négy órával kevesebbet tölthettek a roncsnál.

Ő eredetileg 2021-ben merült volna az OceanGate-el, de műszaki problémákra hivatkozva az útját egy évvel elhalasztották.

Estradának azonban végül sikerült lemerülni a legendás hajó roncsához - nem úgy, mint Marc és Sharon Haglenek. A floridai párt az üzemeltető cég vezetője személyesen győzte meg arról, hogy csatlakozzanak az egyik első, 2021-es expedícióhoz az akkor még Cyclops 2-nek nevezett merülőhajó fedélzetén.

Az utat azonban „az egyik berendezés meghibásodása miatt” háromszor is elhalasztották, a pénzük visszatérítését azonban az OceanGate megtagadta.

A pár ezért februárban beperelte a céget.

David Pogue, a CBS tudósítója tavaly merült le a roncshoz a Titánnal, és ő is elképesztő részleteket osztott meg a hajó műszaki állapotáról. Szerinte a Titán olyan volt, mintha MacGyver építette volna. A szerkezetet ő úgy írta le, hogy a középső része úgy néz ki, mint egy kisbusz méretű fehér cső, aminek két kupola van a végén.

„Van néhány érintőképernyős monitor a padlón, de nincs hozzájuk kezelőszerv. A többmilliós tengeralattjárót egy játékkonzol irányítja” - mondta Pogue.

Az újságíró úgy fogalmazott a BBC-nek, hogy a Titánon „nincs tartalék, nincs menekülő út”, vagy a felszínre jut, vagy meghalnak, akik benne vannak.

(Forrás: DailyMail)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Egy bőröndbe rejtették a 20 éves győri lány holttestét, majd taxit hívtak, azzal vitték az erdőbe
Az ügyészség emberölés és minősített emberkereskedelem miatt emelt vádat a pár ellen. Akár 22 év fegyházat is kaphatnak büntetésül.
Fotó: Police.hu - szmo.hu
2024. június 17.Egy bőröndbe rejtették a 20 éves lány holttestét és taxival vitték az erdőbe - a vád szerint így tüntette el a nyomokat az a győri házaspár, akik ellen most emeltek vádat egy tíz évvel ezelőtt gyilkosság miatt.

Az ügyészség szerint a lányt előtte prostítúcióra kényszerítették, és a férj is zaklatta szexuálisan. Amikor a feleség ezt megtudta, annyira megharagudott a lányra, hogy a férjével közösen halálra verték.

Gál Katalin, a Győr-Moson Sopron Vármegyei Főügyészség szóvivője szerint a lánynak prostitúciós tevékenységet kellett folytatnia, a feleséggel együtt, az ebből befolyó összegeket pedig a férjnek kellett átadniuk.

"A lakásról tudni lehet, hogy vasráccsal volt felszerelve az ajtaja, az ajtóhoz egyetlen kulcs tartozott, ezt a kulcsot pedig folyamatosan a férj őrizte. Az ő döntése volt, hogy kit engedett be a lakásba, és kit engedett ki onnan."

- mondta a szóvivő.

Az áldozat próbálta otthagyni a családot, de a férj többször megverte és szexuálisan is zaklatta. Ez vezetett végül a tragédiához.

Egy nagyméretű bőröndöt használtak, a holttestet ebbe rejtették el. Ezt követően az említett címhez egy taxit hívtak, és a taxival szállították el egy Győr külterületén lévő erdős részhez a bőröndöt, benne a holttesttel.

A helyszínt később a rendőröknek is megmutatták, akik kutyákkal vizsgálták át a környéket, de a holttest és a bőrönd a mai napig nem került elő.

Az ügyészség emberölés és minősített emberkereskedelem miatt emelt vádat a pár ellen, akik akár 22 év fegyházat is kaphatnak büntetésül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Kiderült, kik a felelősek a Nemzeti Színházban történt balesetért
Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia csaknem három méter magasról zuhantak le a Rómeó és Júlia egyik előadása közben a díszlet vasszerkezetéről. Elkészült az ügyben a hivatalos szakvélemény.


Tavaly november 10-én történt a Nemzeti Színház történetének legsúlyosabb baleset: a Rómeó és Júlia előadása közben a takarásban a díszletről a mélybe zuhant két színész. Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyosan megsérült, még egyikük sem tudott visszatérni a színpadra.

Az Index korábbanúgy értesült, hogy gyanúsítottként a rendőrség kihallgatta Horváth Lajos Ottó ügyelőjét.

A Blikk információ szerint azonban elkészült az ügyben a hivatalos szakvélemény, amelyet a nyomozás során a jogi képviselők és a hatóságok is kérvényeztek. Úgy tudják, hogy az ügyben több foglalkozási szabályszegést is elkövettek. Ennél fogva nem a színészek és nem is csak egyetlen személy a felelős, hanem sokan egyszerre.

A fejleményekkel kapcsolatban megszólalt a színész jogi képviselője, Dr. Borbély Zoltán, aki nem cáfolta a portál értesüléseit.

„Nem kérdés, hogy a büntetőeljárásban a színészek nem vonhatók felelősségre, evidens, hogy ők sértettként vannak jelen. Másként fel sem merülhetnek, hiszen Horváth Lajos Ottónak sérülései súlyos egészségromlást és maradandó fogyatékosságot idéztek elő.

Itt nem megoldás a vizsgálóbizottság, több ember felelőssége megállapítható és erre egyértelmű jelek utalnak, nincs helye az áldozathibáztatásnak”

– mondta az ügyvéd, aki továbbra is azon dolgozik, hogy békés és korrekt, peren kívüli megállapodás születhessen az általa képviselt sértett és a Nemzeti Színház között.

„Mi még mindig bízunk a békés megegyezésben és ezt is szorgalmazzuk. Jelen esetben két eljárás zajlik, a büntető, illetve a polgári, és mind a két ügyben a megoldás felé hajlunk. Nagy reményeink vannak, hogy a jog asztalánál ezt korrekten le tudjuk zárni, ez mindenkinek jobb lenne, és erre még mindig látok esélyt.

A Nemzeti Színház és a jogászuk részéről eddig minden felmerülő kérdésünkre korrekt választ kaptunk és együttműködő hozzáállást tapasztaltunk. Nem ellenségként tekintünk rájuk.”

Az egyeztetés elvileg békében zajlik a felek között, ami nem jelenti azt, hogy a két színész a jövőben is a társulat tagjai maradnának. A Blikk értesülése szerint sem Ottó, sem Júlia nem tér vissza a teátrumba dolgozni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Ilyen nem gyakran történik: filmbe illő jelenet zajlott le Siófokon, leintett egy autót, és azzal kezdte üldözni a saját ellopott furgonját – videó
Tíz percig tartott a hajsza, miután a tolvaj kicsúszott az útról, és többször megpördült az autó. A balesetet könnyebb sérülésekkel megúszta.


A RTL Híradó számolt be arról az esetről, ahol egy tolvaj Siófokon ellopta egy házaspár furgonját. A házaspár éppen az út melletti plakátokat szedte le, amikor a férfi beugrott a járműbe, amiben benne volt a slusszkulcs, és elhajtott.

A férj rögtön üldözőbe vette a tolvajt és a segítségére sietett egy közeli telephelyen dolgozó autómentős is.

„Kétszer-háromszor lelassított az autós és azért nem volt gyanús, csak azt hittem, hogy a kollégájuk szívatja őket. Utána vettem észre, hogy a tulajdonos ordibálja, hogy lopják az autómat és leintett egy arra járó autót, abba bepattant és utána mentek”

– mondta el az autómentős az RTL Híradónak.

Az üldözés körülbelül 10 percig tartott, mert a tolvaj 110 kilométer/órás sebességgel hajtott, amikor elvesztette az uralmát a furgon felett. Nekicsúszott szalagkorlátnak és többet pördülve beborult az árokba. A férfi könnyebb sérüléseket szenvedett, végül a furgon tulajdonosa szedte ki a lopott járműből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Videó: Ilyen az, amikor szembejön egy kamion az M0-áson és az autósok kétségbeesve próbálják elkerülni
Vasárnap délután Ecser környékén történt az eset. A kamionos mutatványát többen is videóra vették.


Vasárnap délután az M0-son egy kamion szembehajtott a forgalommal, sokkolva ezzel a többi autóst. Három sofőr is felvette az esetet, a videókat pedig a Bp-i Autósok Közössége osztotta meg a YouTube-on.

A felvételeken jól látszik, hogy a szabályosan közlekedő autósoknak nehézséget okozott kikerülni a kamiont, amely szerencsére lassan haladt, így nem történt baleset.

Egyelőre nem világos, hol hajtott fel és hol tért le a kamionos, vélhetően több kilométeren át haladt így. A videón az látható, hogy egy kilométeren keresztül szemben haladt a forgalommal, a 44-es kilométertől a 45-ös, ecseri lehajtóig.

A felvétel itt tekinthető meg:


Link másolása
KÖVESS MINKET: