hirdetés

KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A kezdő buszsofőr vagy az Aldi eladója is többet keres, mint egy egyetemi adjunktus

Az ELTE belső elégedettségfelmérése alapján az egyetem munkatársai leginkább az alacsony keresetükkel elégedetlenek.

Link másolása

hirdetés

Többet keres egy kezdő eladó az Aldiban, mint egy egyetemi adjunktus, de a BKK-nál a kezdő buszsofőr is jobb fizetéssel mehet haza. A közlekedési vállalatnál a pályakezdőknek bőven megvan a nettó 200 ezres fizetés, ami egy egyetemi adjunktusnak csak évek munkája alatt érhető el.

Az Aldi idén februárban tette közzé a teljes Magyarországra érvényes bérezési rendszerét, amelyből kiderül, álomfizetéseket kínál a munkavállalóinak.

Míg az Aldiban egy kezdő bolti eladó bruttó járandósága a cafeteria elemekkel kiegészítve eléri a havi 292 319 forintot, addig a boltvezetők bruttó járandósága a cafeteria elemekkel kiegészítve 517 119 forintnál kezdődik, sőt, a kiemelt boltokban elérheti a havi bruttó 844 519 forintot is.

A BKK is bőszen toboroz új buszvezetőket, a járművekre kiragasztott plakátok alapján azt ígérik, a kezdő buszsofőrök bére akár a havi bruttó 400 ezer forintot is elérheti az autóbuszvezetők 2017-es átlagkeresete alapján.

Ez pedig már a 2018-as egyetemi bértábla:

hirdetés

Egyetemi tanár 1. fizetési fokozat 554 400 Ft

Egyetemi docens 1. f.f. 388 100 Ft

Egyetemi adjunktus 1. f.f. 277 200 Ft

Egyetemi tanársegéd 2. f.f. 221 800 Ft

Egyetemi tanársegéd (gyakornok) 1. f.f. 205 100 Ft

Főiskolai tanár 1. f.f. 415 800 Ft

Főiskolai docens 1. f.f. 304 900 Ft

Főiskolai adjunktus 1. f.f. 249 500 Ft

Főiskolai tanársegéd - 221 800 Ft

A fenti összegek bruttó bérek, tehát az adjunktus például a bruttó 277 ezerből 191 ezer nettót visz haza. A tanársegéd nettója még a 150 ezer forintot sem éri el. Hogy valaki eljusson az "egyetemi tanár" kinevezéshez, és a vele járó bruttó 554 ezres fizetéshez, az 20-25 év.

"A tanársegédnél vagy az adjunktusnál sokszor egy középiskolai tanár, de akár egy bolti árufeltöltő vagy egy pénztáros is többet keres"

- idézi az Index Zentai László, az ELTE rektorhelyettesének sorait az ELTE egyetemi lapjából.

"A cseh vagy szlovák kollégák kétszer, háromszor annyit kapnak ugyanabban a beosztásban" - mondta, kifejtve, hogy tavaly elhangzott egy miniszteri ígéret a komolyabb béremelésre, azonban eddig még nem történt meg.

Az ELTE-n készítettek egy belső elégedettségfelmérést, amelynek kutatási jelentését az Index is megszerezte.

Ebből az derült ki, hogy az ELTE dolgozói leginkább az alacsony keresetükkel elégedetlenek.

Ötfokú skálán mindössze 1,5 lett az átlagpontszáma annak, hogy "A havi illetményemet reálisnak tartom", és annak is, hogy "A munkabér tükrözi az egyének teljesítményét". Ez a két kérdés kapta a legkevesebb pontot.

Ehhez képest annak, hogy "A munkám szakmai elégedettséggel tölt el" már 2,96 lett az átlagpontszáma. Magasan ez kapta a legtöbb pontot.

A 2017 decemberi kérdőíves vizsgálat (amelyben 761-en vettek részt) eredményeit jegyző szerzők azt állapították meg, bár a hivatástudat erős a dolgozókban, a munkatársak úgy látják, az egyetem nem becsüli meg őket. Ez persze nem csak az ELTE-n, hanem az állami bértáblán is múlik.

Az ELTE-s felmérés szerint az oktatók átlagosan havi 467 ezer forint bruttót várnának el - írja az Index a kutatásra hivatkozva.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK

Tragédia: holtan találták a szegedi kettős gyilkosság gyanúsítottját

A 28 éves gyógyszerész a gyanú szerint szombat éjszaka két embert ölt meg Szegeden, egy belvárosi lakásban, majd autóval elmenekült.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2021. június 21.


Link másolása

hirdetés

Holtan találták a szegedi kettős gyilkosság feltételezett elkövetőjét a Blikk információi szerint.

A lap úgy tudja, hogy a férfi öngyilkos lett, a holttestét Szeged közelében találták meg.

A 28 éves gyógyszerész a gyanú szerint szombat éjszaka két embert ölt meg Szegeden, egy belvárosi lakásban, majd autóval elmenekült.

A bűncselekmény a Petőfi Sándor sugárút egyik társasházában történt, a férfi és a nő holttestét vasárnap este fedezték föl.

Az MTI korábban azt közölte, a feltételezett tettes egy szegedi gimnáziumba járt, majd gyógyszerésznek tanult, és a bűncselekményt megelőzően is a szakmájában dolgozott a város egyik bevásárlóközpontjában működő patikában.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK

Néhány hónapja költözött be első közös otthonába a Szegeden meggyilkolt pár

A fiatal férfi a közeljövőben mutatta volna be barátnőjét a családjának.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. június 22.


Link másolása

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, húszas éveikben járó fiatal felnőttek voltak a vasárnap este felfedezett szegedi kettős emberölés áldozatai.

A bűncselekmény a Petőfi Sándor sugárút egyik társasházában történt, a férfi és a nő holttestét vasárnap este fedezték föl. A rendőrség tájékoztatása szerint a kettős gyilkosság szombat éjszaka történt. A bűncselekménnyel egy 28 éves férfit gyanúsítottak, aki elmenekült a helyszínről és autóval elhagyta a várost. Vele szemben elfogatóparancsot adtak ki, de nem sokkal később holtan találták, a gyanú szerint öngyilkos lett.

A Blikk most arról ír, a gyilkos szegedi gyógyszerész alig néhány hete szerzett fegyvertartási engedélyt, feltehetőleg azzal a szándékkal, hogy megölje a 24 éves lányt, aki nem viszonozta a szerelmét, valamint a párját is.

A lap úgy tudja, a fiatalok alig pár hónapja költöztek be első közös otthonukba, amely a szegedi Petőfi sugárúton volt. Nem sejtették, hogy a lányért betegesen rajongó későbbi gyilkos utánuk nem sokkal szintén bérelt egy lakást ugyanabban a házban, hogy közvetlen közelről figyelhesse áldozatát, akibe azóta reménytelenül szerelmes volt, hogy végzett az orvosi egyetemen.

A lány, H. Eliza Zoé barátja, Sz. Tamás szintén szakmabeli volt, nemrég végzett laborasszisztensként. Kedvesét a közeljövőben tervezte bemutatni családjának.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Végrehajtó vasalta be Bayer Zsolton a Hadházynak ítélt 300 ezer forintos sérelemdíjat

A jobboldali publicista korábban 5 forintosokban fizette volna ki az összeget, de Hadházy jelezte, hogy a jogszabály alapján csak 50 érmét köteles elfogadnia.

Link másolása

hirdetés

A végrehajtó vasalta be Bayer Zsolton azt a 300 ezer forintot, amit a Kúria tavaly őszi ítélete alapján kellett fizetnie Hadházynak, számolt be róla az országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán.

Bayer Zsoltnak a sérelemdíj felett így a végrehajtási költséget is fizetnie kellett, így összesen 379 ezer forint hajtottak be tőle.

Az ügy előzménye, hogy Bayer 2017 októberében azt írta egy cikkében: "át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli."

Egy hónappal később pedig "Hadházy egy utolsó, szemét, becstelen gazember" címmel közölte írását.

Bayer a bírósági ítélet után gyűjtést indított, 5 forintos érmékben szerette volna kifizetni Hadházy sérelemdíját, a független képviselő ugyanakkor jelezte neki, hogy a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadnia, ezért maximum pár száz forintot tud így kiegyenlíteni a publicista.

Természetesen az igazi cél nem maga az összeg behajtása volt. Hanem az, hogy ez az ember legalább egyszer az életben érezze azt, milyen az, ha a dolgoknak következménye van. Nyilvánvaló, hogy nem fogja őt az összeg földhöz vágni, épp most fogadtak el a gazdái egy olyan törvényt, ami alapján potom pénzért megvásárolhatja a Várban potom pénzért bérelt lakását.

– írta Hadházy a Facebookon.

hirdetés

Hozzátette, hogy Mengyi Roland után ez volt a második bírósági ítélet egy vezető fideszes ellen, és a végrehajtással azt üzente, mindent meg fog tenni, hogy legyenek még ilyenek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Két és fél év börtönt kapott a fideszes képviselő volt titkára, aki baseball sapkába rejtett kamerával fotózott fiatalkorú lányokat

A szomszéd kabinból, vagy földre dobott sapkával rögzítette a felvételeket. Ügyvédje a Kaleta-ügyet is felhozta, ahol szerinte sokkal több ilyen fotó miatt jóval enyhébb ítélet született.

Link másolása

hirdetés

Pedofília miatt 2 év 6 hónap börtönre ítélték Simon Róbert Balázs fideszes képviselő egykori titkárát, Sz. Balázst írja a szombathelyi ugytudjuk.hu.

A hitoktatóként végzett férfi a lap szerint a győri Fidesz oszlopos tagja volt, tavaly nyáron a siófoki Aranyparton bukott le, hogy baseball-sapkába rejtett kamerával próbált fiatalkorú lányokat lefényképezni az egyik öltözőben. A módszere az volt, hogy a szomszéd kabinból, vagy földre dobott sapkával rögzítette a felvételeket.

Sz. Balázs a lebukásáig Győr kulturális bizottságában is helyet kapott. A férfi 63 esetben készített pornográf fotót a gyerekekről, valamint 91 ilyen képet találtak még nála a házkutatás során.

Ügyvédje azzal érvelt, hogy védence nem volt agresszív, nem bántalmazta a gyerekeket, a fotózáson kívül nem csinált velük semmit. Utalt a Kaleta-ügyre, ahol sokkal több ilyen fotó miatt jóval enyhébb ítélet született.

Végül 2 év 6 hónap szabadságvesztésre, a gyerekektől való foglalkozástól való örökös eltiltásra, a közügyektől pedig három éves eltiltásra ítélte a bíróság. Büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: