KÉK HÍREK
A Rovatból

A nyomozók lefoglalták a túlárazottnak tűnő Covid-gyorstesztek szerződéseit

A milliárdos bizniszben több fideszes politikus is érintett. A gyanús szerződések dokumentációját Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kérte ki.

Link másolása

A HVG írta meg, hogy bár az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) Újhelyi István EP képviselő kérésére kiadná azokat az eddig nem ismert iratokat, amelyek több százezer COVID-antigéngyorsteszt állami megrendeléséről szólnak, de ezt mégsem tudják megtenni, ugyanis a nyomozók lefoglalták azokat.

A kérésre Újhelyi a következő válaszlevelet kapta:

„Jelenleg olyan hatósági eljárás van folyamatban, melyben az érintett dokumentumokat lefoglalták, így az ezekkel kapcsolatos dokumentációt nem áll módomban kiadni.”

– írta Révész János, az Okfő vezetője április 10-én.

A gyanú szerint a koronavírus-járvány idején az állam az ÁEEK-en keresztül több százezer antigéngyorstesztet vásárolt fideszes hátterű cégektől. Az ár felét előlegként átutalták a cégeknek, amelyekkel közbeszerzés nélkül szerződtek.

Összesen közel 5 milliárd forint értékben kötöttek túlárazottnak tűnő szerződéseket Covid-gyorstesztek szállítására. Azonban a százmilliós osztalékok kifizetése után fantomizálták a cégeket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2024 februárjában indított eljárást fantomizálódás gyanúja miatt a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft.-vel szemben. Ez a cég csak a beszerzések előtt három hónappal jött létre, és három év alatt csupán ez az egy beszerzés hozott neki bevételt, majd tavaly októberben elindult a felszámolása. Ami érdekes még, hogy a cég résztulajdonosa és ügyvezetője korábban

az a Martos Dániel volt, aki éveken át a ferencvárosi Fidelitas, majd a Fidesz helyi vezetőinek egyike volt,

2004 és 2005 között Szijjártó Péter parlamenti gyakornokaként tevékenykedett, ezután pedig Pelczné Gáll Ildikó Fidesz-alelnök titkára lett.

Martos később a IX. kerületi vagyonkezelő cég parkolási ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese volt, azonban onnan távozott, amikor a 444 leleplezte, hogy a parkolóautomatákból származó bevételnek csak kis része kerül a kerület kasszájába. Martos és a gyorstesztüzletben érdekelt üzlettársa, a korábban szintén a Fidelitasban dolgozó Palócz Adrienn 2021-ben szálltak ki a Minervából,

amelyet egy borsodi zsákfaluban élő fiatalnak adtak el. Ekkor fejenként 98 millió forint osztalékot vettek ki a cégből, utána elkezdődött a cég felszámolása.

A másik érintett cég a Rayrai Kft., amely eredetileg thaimasszázs-szolgáltató volt. Az 1,72 milliárdos állami megbízás előtt és közben a cégben Kupper András és Tasnádi László volt belügyi államtitkár lettek tulajdonosok, a gyanús beszerzések után ők osztalékként 795 millió forintot kaptak. Mivel ezután a cég 2021-ben és 2022-ben is minimális árbevétel mellett már veszteséges volt, ez év január 1-jén elkezdődött a felszámolása. A Hvg.hu cikke nyomán Vadai Ágnes írásbeli kérdése feljelentésként került a rendőrségre, ahol először elutasították, de az ügyészség mégis elindította a nyomozást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Így találtak rá a verőcei hajóbaleset 19 éves áldozatára
A 19 éves éltanuló Marci maradványaira Vác és Sződliget között találtak rá. A kapitány elmondta, hogyan.

Link másolása

A szerdán előkerült fiatal férfi holttestére egy civil kapitány talált rá, aki egy nagyobb hajóval járta a Duna Vác és Sződliget közötti szakaszát, hogy minél hamarabb megtalálja a fiatal áldozatokat.

Arról, hogy hogyan sikerült rátalálnia a holttestre, egy másik hajós számolt be a Borsnak, aki szintén részt vesz a keresésben.

A fiatal áldozatot, Marcit egy nagyobb, családi hajó kapitánya és annak fia találta meg, akik éppen egy hosszabb túráról hazatérve értesültek a tragédiáról.

"Találkoztunk is velük a vízen, és ők maguk mesélték el, hogyan keresték szerdán az akkor még öt eltűnt fiatal testét, illetve hogyan sikerült ráakadniuk a 19 éves éltanuló Marci maradványaira Vác és Sződliget között"

- mondta.

A kapitány a módszerről is beszámolt.

„A nagyobb hajó kapitánya elmondta, hogy már aznap is magasabb volt a Duna vízállása, mint a baleset napján, így arra a következtetésre jutott, hogy célszerű lehet, ha az ártérre fókuszál. Arra jutott, hogy a hajója farával annyira közelíti meg az ártér fáit, amennyire csak tudja, és a nagy erejű hajócsavarok segítségével felkavarja az elárasztott területet. Sikerrel is járt, hiszen Marci testét így adta vissza a folyó.”

- tette hozzá a szakember.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Lelőtték Johnny Wactort, a General Hospital sztárját Los Angeles belvárosában
Egy barátjával sétált haza, amikor észrevette, hogy három férfi megpróbálja ellopni az autója katalizátorát.

Link másolása

Lelőtték szombat hajnalban Los Angeles belvárosában Johnny Wactort, a General Hospital című amerikai sorozat egykori sztárját.

A halálhírt a színész édesanyja erősítette meg. Scarlett Wactor a KABC-nak azt mondta,

Johnny egy kollégájával sétált hazafelé, amikor

észrevette, hogy három férfi megpróbálja ellopni az autója katalizátorát. Ekkor megpróbált közbeavatkozni, a tettes pedig azonnal tüzet nyitott rá, majd elmenekült a helyszínről.

A Los Angeles-i rendőrség egyik tisztje a CNN-nek azt mondta, hogy a lövöldözés szombaton hajnalban, helyi idő szerint 3:25 körül történt. Wactort kórházba szállították, ahol később halottnak nyilvánították. Az elkövetőket még nem tartóztatták le.

Johnny Wactor 2020 és 2022 között alakította Brando Corbin karakterét a General Hospitalban, de emellett feltűnt a Gyilkos elmék és a "Siberia" című sorozatokban is.

via CNN

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Megtalálták a verőcei hajóbaleset utolsó áldozatát
Véget ért az áldozatok keresése. A rendőrség hétfőn a 18 éves Daniella testét is megtalálta.

Link másolása

Hétfőn megtalálták a május 18-án történt verőcei hajóbaleset hetedik áldozatát is, a 18 éves Daniellát - írta meg a Telex.

- áll a BRFK hétfői posztjában.

A tragédia május 18-án éjjel Verőcénél történt. A balesetben a szállodahajónak ütközött egy motorcsónak, ami azonnal elsüllyedt. A motorcsónakon lévő nyolc ember közül egy olasz férfi kiúszott a partra a Duna kerítéses szakaszánál, a csónak többi hét utasa életét vesztette.

A szállodahajó kapitányát segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják. Kihallgatták, őrizetbe vették, szerdán pedig bűnügyi felügyelet alá helyezték, nem hagyhatja el Budapestet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Verőcei hajóbaleset: Továbbra is keresünk kicsi lány! Nem adjuk fel! – szívszorító posztban üzent a rendőrség
Eddig hat áldozat holtteste került elő, már csak a 19 éves Daniellát keresik. A rendőrök azt írták hétfőn, hogy nem adják fel.

Link másolása

Szívszorító bejegyzést tett közzé a Budapesti Rendőr-főkapitányság: továbbra is keresik a verőcei hajóbaleset utolsó eltűnt áldozatát.

Május 18-án éjjel súlyos baleset történt a Dunán, amikor egy motorcsónak egy szállódahajónak ütközött Verőcénél. A csónakban nyolcan utaztak, közülük egy embernek, egy olasz férfinak sikerült csak kiúszni a partra.

Eddig hat áldozat holttestét találták meg, legutóbb a 30 éves Olivér került elő Szigetújfalu közelében. A rendőrség már csak embert, a 18 éves Balogh Daniellát keresi.

„Drága Daniella! Továbbra is keresünk kicsi lány! Nem adjuk fel! Meg fogunk találni! Haza fogunk vinni!

Keressük a 18 éves Balogh Daniellát, aki nyolcadmagával azon a kis hajón ült, ami egy szállodahajóval ütközött Verőcénél” - írta hétfői bejegyzésében a BRFK. A rendőrség.

A balesetben érintett szállodahajó kapitányát segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják. A kapitányt kihallgatták, őrizetbe vették és bűnügyi felügyelet alá helyezték.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk