Kedves Pöttyös: egy anyuka a szívét-lelkét kiteszi, hogy megmaradjon a kézműves kávézója Mezőkövesden
Árvai-Simonyi Ági a kávék mellett sokféle finomsággal és egyedi, kézműves termékekkel, programokkal várja a vendégeit.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2018. november 09.


Adott egy édesanya, Árvai-Simonyi Ági, aki egy - nem is oly hirtelen - ötlettől adódóan úgy döntött, megrázza magát és megvalósítja az álmát. Ez sikerült is neki, ellenben az elmúlt három évben egy nagyon furcsa problémával szembesült. Sorra kapja ugyanis azt a véleményt ismeretlenektől és ismerősöktől, hogy vegye a sátorfáját és tegye át a kis üzletét "valahová máshová", mert ott, ahol most van, ott ez ötlet sajnálatosan halálra van ítélve.

Most megmutatok nektek egy tüneményes kézműves kávézót, amely Mezőkövesden található és ahol megvan minden, amire valaha is vágytál. Nagyi horgolt terítőjétől, a szüleid konyhai hokedlijén át csupa-csuda kézműves finomság és hozzá mennyei kávé, extra adag tejszínhabbal. Ez a Kedves Pöttyös nevű hely, amely immár három éve működik, de egyelőre anyagi gondokkal küzd.

Beszélgetek Ágival, ismerjétek meg őt és akár baráti társasággal, akár családdal, kiránduljatok el hozzá Mezőkövesdre. Tessék szépen felvenni a Kedves Pöttyöst a bakancslistára.

Mesélj arról, hogyan kezdődött a Kedves Pöttyös élete?

- Amikor a vállalkozó anyukákról kérdeztek korábban, mindig valami nagy hatalmú, kis kosztümös, sokat dolgozó nő jutott az eszembe, bele sem gondolva, hogy milyen sok vállalkozó mami van körülöttem. Ott van például a fodrászom, a körmösöm, a kedvenc butikom tulajdonosa, a pizzériát üzemeltető két gyermekes anyuka vagy cukrász nagyi, aki olyan finom süteményeket készít. Nem gondoltam bele, hisz én magam sosem szerettem volna vállalkozó lenni, de aztán az élet máshogy alakította. A második kislányom születése után azzal kellett például szembesülnöm, hogy tényleg van olyan gyerek, aki eszik-alszik, ugyanis a nagyobbik lányunknak nem volt ilyen időszaka.

Mivel több lett a szabadidőm, ezért kellett valami elfoglaltság, így találtam rá és szerettem bele a dekupázs technikába.

Mivel én nagyon szeretek adni, így természetes volt, hogy ajándéktárgyakat fogok készíteni. Elsőként én is a szeretteimnek készítettem ajándékokat, azonban hamar kiderült, hogy igény van arra, hogy eladásra is készítsek, így létre hoztam az AgnesSdesignt és elkezdtem magamat képezni. Workshpokra jártam, hogy a példaképeimtől tanuljak, új alapanyagok után kutattam és elkezdtem meglátni az ünnepekben való lehetőségeket. Olyan sokáig volt az ebédlőasztalunk a munkahelyem, hogy gyakorlatilag elfelejtettük, hogy milyen ott enni, mert hogy icipici ebédlőnk volt az én alkotó és raktár helyiségem is egyben.

Amikor a kisebbik lányom elmúlt 2 éves, visszahívtak a munkahelyemre, de sajnos nem tartott sokáig, karácsony előtt munkanélküli lettem és el kellett döntenem, hogy merre folytassam tovább. Akkoriban ez egy nagyon nehéz időszak volt, de ma már úgy tekintek rá, mint egy fenékbe billentésre a komfortzónán túlra, mert magamtól biztosan nem jutottam volna el oda, hogy saját üzletet nyissak. Az ebédlőben nem akartam maradni, munka lehetőségem nem sok volt, így hosszas gondolkodás után végül a férjemmel úgy döntöttünk, hogy nyitok egy kézműves kávézót. Így kezdődött.

Nagyon kevés pénzünk volt a nyitásra, így nagyon kreatívnak kellett lennem. Új bútorok elfelejtve, bolhapiacok, hirdetések, leárazások és a barátok hozták nekem a bútorokat, kiegészítőket, volt, amit ingyen kaptam, így csak ezeket kellett lefesteni és összehangolnom. Szerveztem néhány festő party-t, amire meghívtam néhány kedves ismerősömet, akik szívesen csatlakoztak és vettek részt valami egészen új létrehozatalában. Többen azóta a legjobb barátnőim lettek, így már volt egy piros pont a Pötyi javára.

Az üzletben helyet kapott egy kávézó, egy kézműves ajándékbolt és a műhelyem is ide került.

Előtte még nem láttam hasonló helyet, de az tény, hogy nem is akartam valamihez hasonlítani a Pöttyöst.

- A Kedves Pöttyös nem csupán kávézó, sokkal több annál, ugye?

Az emeleti szintünkön kialakítottam egy kis játszó kuckót, a falra felfestetem egy nagy fát, így a gyerekek joggal érzik, hogy nálunk szívesen látott vendégek. A bolt polcain egyre több kézműves és termelő anyuka termékei kaptak helyet, így szélesítve a kínálatunkat és adva egyre kreatívabb és egyedibb ajándék ötleteket a vásárlóinknak.

A kávéinkat, limonádékkal, turmixokkal, forró csokival és házi jellegű süteményekkel egészítettük ki, így gyakran szembesülhetünk a vendégeink döbbenetével a kínálatunk sokszínűségét tekintve.

A műhelyem a pult végében található, így két kávé főzés között én mindig festek valamit megrendelésre vagy a polcokra. Nagyon élvezem, hogy az üzletben van a műhelyem és így a család is visszakaphatta az ebédlő asztalt (amit azóta is alig használtunk). A vendégek számára különleges, hogy nálunk nem csak vásárolhatnak vagy kávézhatnak, de betekinthetnek abba is, hogy hogyan készül egy-egy darab, amit akár személyre is szabhatok és ők haza is vihetnek. A kávézót szerettem volna egy igazi közösségi térré alakítani, ezért elkezdtem, szakmámból adódóan, programokat is szervezni. Táborokat, workshopokat, szülinapi zsúrokat, előadásokat, bemutatókat szerveztem, többségüket én is vezetem a mai napig, de az ajtónk mindig nyitva áll a kézművesek, termelők előtt, akik szeretnék tudásukat bemutatni, átadni.

- Mi minden kapható nálatok?

Fontos számomra, hogy a polcokon ne tömegtermékek vagy kínai kacatok legyenek, hanem valódi, kézzel és szeretettel készült ajándékok. Kézműveseim, termelőim mind-mind édesanyák, akiknek többsége a főállása mellett készíti az ékszereket, a koszorúkat, a csodás párnákat vagy főzi a lekvárt, szörpöket.

Kapható nálam mindenféle általam készített doboz, tábla, tartó, kép, tükör stb., melyek mellett nagyon jól mutatnak az ékszerek, könyvjelzők, ajtó- és asztaldíszek, szalaghímzett párnák, táskák, pénztárcák, a filcből készült csitt-csattok, a matyó mintás sálak, a házi lekvárok, kencék, szörpök, krémmézek vagy a különböző ízű kávék, sörök.

- És nincs wifi.

Nálunk nincs wifi, itt valóban minőségi időt töltenek együtt a betérők és mi igyekszünk számukra kedves pillanatokat emlékül hagyni. Remélem, hogy sokak szívébe lophatunk egy kis boldogságot és lehetünk az a hely, ahová mindig öröm betérni.

- Három év után - valljuk be - még mindig megvannak az anyagi gondok, a Kedves Pöttyös gyakorlatilag a költségeket termeli ki. Erről nagyon kevés vállalkozó mer őszintén beszélni, pedig végtelenül fontos lenne, hiszen nagyon sokan járnak hasonló cipőben.

Az elején nagy volt a lelkesedés, azonban az első év nagyon nehéz volt, gyakorlatilag a bezárás fenyegette a helyet. Emlékszem, ahogy zokogtam a boltban, hogy nem vagyok képes megtenni, nem tudom elengedni a Pötyit, de közben a számok azt mutatták, hogy nincs értelme folytatni. Rengeteget dolgoztam, minden voltam egy személyben, de fizetést magamnak nem tudtam adni, hiszen minden bevételem kiadássá alakult. Utolsó segélykiáltásként írtam egy posztot a Facebook-oldalunkra, hogy bár sokaknak tetszik, amit a Kedves Pöttyös képvisel, azonban vevők híján ez a különleges kis ékszerdoboz be fog zárni és nem lesz Mezőkövesd szívében ilyen egyedi kézműves kávézó.

A posztra sokan reagáltak, végül nem zártam be, de kellett még egy év, mire kinulláztam a tartozásaimat.

- Hogyan tovább?

Változtatok a nyitvatartáson, lesz kuponfüzet, új, különleges itallap, kézműves hetek blogbejegyzéssel és játékokkal, társasjátékos doboz azoknak, akik szívesen kártyáznak, unoznak, dominóznak egy kávé vagy kakaó mellett, elindítom a webshopom és szeretnék egy rajzpályázatot is gyerekeknek karácsonyra. Tele vagyok tervekkel.

Azt gondolom, hogy azért kell megmenteni a Kedves Pöttyöst, mert egy csodás borsodi kis város szívében nyitottam, ahol számos ember dolgozik azon, köztük én is, hogy Mezőkövesd matyó kultúrája és a Zsóry fürdő is kedvelt úticél legyen, itt még nem alakult ki a kávézóba járás kultúrája és a kézműves kávézó világát sem könnyű befogadnia mindenkinek, azonban aki megszerette, az már nem engedné.

További információk: Kedves Pöttyös Facebook-oldala


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x