hirdetés
koronavirus-korhaz-beteg-mento-mti-balogh-zoltan.jpg

Kásler dupla hullazsákot javasol a koronavírusos halottaknál a kórházaknak

Azoknál az elhunytaknál is így kell eljárni, akiknél csak felmerült a fertőzés gyanúja.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. október 17.


hirdetés

Dupla hullazsák alkalmazását javasolja a kórházaknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma a koronavírusos elhunytak biztonságos szállítása érdekében. Ez a Kásler Miklós miniszter által október 12-én kiadott egyedi utasításban szerepel - szúrta ki a Telex.

A dokumentum szerint

"a koronavírus fertőzésben elhunytat dupla exit zsákba szükséges tenni, a külső zsák felületét fertőtleníteni majd jelöléssel kell ellátni. Ez az osztályos ápoló feladata, amely során az egyszer használatos védőkesztyű, vízlepergető védőköpeny és minimálisan FFP2 maszk használata szükséges."

Azoknál az elhunytaknál is így kell eljárni, akinél csak felmerült a fertőzés gyanúja. Ez a protokoll még június elején született meg.

A dokumentumban azt is részletezik, hogy hogyan kell feltüntetni a halálokokat a hivatalos halottvizsgálati bizonyítványokban.

hirdetés

- ha az elhunyt kórtörténetében volt olyan krónikus betegség vagy állapot, ami önmagában is halálhoz vezetett volna, akkor ezeket, illetve ezek szövődményeit kell beírni haláloknak

- ha az elhunyt kórtörténetében nincs olyan betegség vagy állapot, ami magyarázza az elhalálozást, csak akkor kell fő halálokként feltüntetni a koronavírus-fertőzést

- a fertőzést egyébként oda kell beírni, ahol a kísérő betegségeket és állapotokat szokták rögzíteni, amelyek az alapbetegségtől függetlenek, de hozzájárulhatnak a beteg halálához.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
abortusz.jpg

Abortuszellenes nyilatkozatot fogadott el a magyar kormány

A családügyi miniszter azt mondja, azért csatlakoztunk az egyezményhez, mert meg kell mutatni az élet értékét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Az Egyesült Államok, Brazília és Magyarország szervezésében zajlott online konferencián született dokumentumot

30 ország írta alá, közülük csak három európai - Magyarországon kívül Lengyel- és Fehéroroszország.

Ebben többek között az is szerepel, hogy a nemzetközi jog alapján egyetlen országnak sem tehető kötelezővé az abortusz engedélyezése vagy pénzügyi támogatása sem.

Az eseményről tudósító Guardian szerint a nyilatkozatot elfogadó jórészt illiberális, autoriter országok többségében - mint például Szaúd-Arábia vagy Líbia - rossz a nők helyzete.

A családügyi miniszter azt mondja, azért csatlakoztunk az egyezményhez, mert meg kell mutatni az élet értékét. Azt közölte, hogy nem tervezik megváltoztatni az abortusz magyarországi szabályozását. A kormány válaszában az is szerepelt, hogy az Alaptörvény szerint a magzati életet a fogantatás pillanatától kezdve védelem illeti meg, és ez szerintük összhangban van a kiadvány szövegével.

hirdetés

A Momentum úgy látja, hogy a cél csupán az illiberális vezetőkkel való kapcsolatépítés volt.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-Copy-4.jpg

Több mint tízezer ember vonult az Urániához az SZFE támogatására

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diáksága október 23-ra tüntetést hirdetett, mellyel az új kuratórium ellen tiltakoznak.
Fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Mint arról hírt adtunk, október 23-ra tüntetést hirdetett a Színház- és Filmművészeti Egyetem diáksága, mellyel az új kuratórium ellen tiltakoznak. A Műegyetem rakpartról az Urániához indult a több ezres tömeg, ahol az ünnepi megemlékezés után egyetemek és szakszervezetek képviselői szólnak az összegyűltekhez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szfe-2-1.jpg

„Ez valaminek a kezdete is lehet” – így búcsúztak az SZFE demonstrációján

'Nem emberi erőforrások vagyunk, hanem érző emberi lények' – mondta az egyik felszólaló.
Fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Mint arról hírt adtunk, hatalmas tömeg gyűlt össze pénteken délután és este Budapesten a Színház- és Filmművészeti Egyetem által meghirdetett demonstráción.

Az október 23-ra meghirdetett tüntetésre a Műegyetem rakparton gyülekeztek, majd fáklyákkal az Urániához vonult a több ezres tömeg. Az ünnepi megemlékezés után egyetemek és szakszervezetek képviselői szóltak az összegyűltekhez.

Az esemény nyitásaként a Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara eljátszotta Beethoven Egmont nyitányát.

Az SZFE hallgatóinak nevében Vilmos Noémi, a Titkos Egyetem elnevezésű összegyetemi szerveződés képviseletében Fülöp Barnabás és Simonyi-Lengyel Mira osztotta meg gondolatait. Felszólalt még Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének delegáltja és Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyáról szóló törvény ellen tiltakozva Szkaliczki Andrea orvos és Kós Ágnes műtéti szakasszisztens beszélt a rendezvényen. A felszólalók támogatásukról biztosították az SZFE hallgatóit.

hirdetés

Az első felszólaló, Vilmos Noémi elmondta, a körülmények ellenére ő továbbra is ötödéves színházrendező hallgató az SZFE-n. Beszélt arról, hogy az egyetemi tanköztársaság 53 napján megtanulta azt is, hogy a demokrácia bonyolult dolog, ahol egyeztetni kell, másokat is meg kell hallgatni, és elfogadni kell. Orbán Viktornak azt üzente, hogy ha jól teljesítő országot szeretne, akkor ne vegye le szemét az országról, aminek a vezetésére vállalkozott. Ha meghallja a tömeg hangját, akkor megindulhat egy párbeszéd. Mert ha nem így történik, akkor "nagy hiba volt bölcsődéből az iskolákig minden október 23-án és március 15-én minden magyar fejébe vésni, hogy forradalmat csinálni márpedig lehetséges!" – mondta.

A diákság szerint nekik nem egy tüntetésen vagy a Teve utcai rendőrkapitányságon kéne lenni tüntetést bejelenteni. De most mégis

itt vannak és itt lesznek, amíg nem hagyják őket tanulni és az oktatóikat tanítani.

Úgy vélik, a modellváltás egy hatalmi terjeszkedés. A kormány úgy megy, hogy marad - mondták.

Az egészségügyi dolgozók nevében Szkalitzky Andrea orvos beszélt az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény kapcsán arról, hogy az rossz az egészségügyi dolgozóknak és rossz a betegeknek is.

Bár örvendetes az ígért béremelés és a hálapénz megszüntetése, de a törvény olyan új munkaszerződést erőltet rájuk, amely több szempontból is hátrányos.

A másodállások megszüntetésével az ellátás kerül veszélybe. A magánszektor bővítésével sokan nem tudnak majd élni, mert a többség nem tudja majd megfizetni. Az átvezénylés pedig családellenes intézkedés. Egy szakmai alapokon nyugvó reformra volna szükség, de az új törvény jogilag is hibás és a fejlődést veti vissza - mondta az orvos.

Egy műtéti szakasszisztens, Kós Ágnes szintén a törvény kapcsán beszélt arról, hogy aszerint szolgák lehetnek csak. Ő pedig nem szeretné ezt vállalni, és ha kényszerítik, akkor több évtized után elhagyja a szakmáját.

"Nem emberi erőforrások vagyunk, hanem érző emberi lények"

- mondta.

A beszédek után Horváth Aladár is megemlékezett '56 roma áldozatairól, majd a FreeRoma Grouppal közösen eljátszották a Titkos egyetem című dalt.

A zárszóban Vilmos Noémi megköszönte a fellépők és a beszédet mondók közreműködését.

"Ez az esemény most véget ér, de ez valaminek a kezdete is lehet"

- zárta le a demonstrációt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
milano.jpg

Olaszországban az egészségügy országos lezárást sürget, a kormány még kivár

Száz olasz tudós, közöttük orvosok nyílt levélben "drasztikus intézkedéseket" sürgettek, mivel szerintük máskülönben az ország nem fogja elkerülni a tömeges halálozást.
MTI - szmo.hu
2020. október 23.


hirdetés

Az egészségügy a tavaszihoz hasonló országos zárást sürget, miután a napi esetszám túllépte a 19 ezret pénteken, és már hat régióban elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat.

Giuseppe Conte miniszterelnök úgy nyilatkozott, szükség esetén, újabb szigorításokat vezetnek be, akár már hétfőtől. "Mindenáron el akarjuk kerülni a gazdaság és az oktatás leállását, valamint az ország ismételt lezárását" - hangsúlyozta Conte.

Korábban a kormányfő a napi húszezres esetszámot jelölte meg küszöbként, amelynél részleges vagy országos kijárási korlátozást rendelhetnek el napi huszonnégy órára. Sajtóértesülések szerint a kormány a végsőkig várni fog ennek alkalmazásával.

Olaszország a járványterjedés spanyol- és franciaországi növekedését tartja szem előtt, és az óvintézkedésekkel a járványgörbe további ugrásszerű növekedését akarja megfékezni. Az október 13-tól bevezetett szigorítások, köztük az éjszakai kijárási tilalom, egyenlőre november 13-ig érvényesek.

Nicola Zingaretti, a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) főtitkára kijelentette, a kormánytöbbség jelenleg a "jövőjét teszi fel" a járvány elleni küzdelemre.

hirdetés

Az ellenzéki Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint a kormány "kapkod, mivel nem készült fel az újabb hullámra sem az egészségügy, sem az oktatás, sem a közlekedés terén".

A fegyveres erők bejelentette, hogy kész segítséget nyújtani a tömeges lakossági vírustesztelésben utcákon létesített tesztelési állomásokkal.

A Róma körüli Lazio tartományban péntek éjféltől lép életbe a kijárási tilalom reggel öt óráig, de a főváros látogatottabb tereit, utcáit már kilenc órától lezárják.

Éjszakai kijárási tilalmat vezetett be Campania, Calabria, Piemonte és Szardínia szigete is. Lombardiában csütörtökön vezették be az éjszakai kijárási tilalmat.

Száz olasz tudós, közöttük orvosok nyílt levélben "drasztikus intézkedéseket" sürgettek, mivel szerintük máskülönben az ország nem fogja elkerülni a tömeges halálozást.

Vincenzo De Luca campaniai kormányzó, aki az éjjeli kijárási tilalommal egy időben a tartományon belüli mozgást is megtiltotta, országos lezárást sürgetett a tartományok közötti közlekedés azonnali leállításával. De Luca kijelentette, ha a kormány nem lép, magától lezárja Campaniát.

"Egy lépésre vagyunk a tragédiától, nem akarom, hogy Nápolyban is katonai kamionok sora szállítsa a halottakat" - mondta Bergamo városára utalva, ahol tavasszal nem volt elég hely a krematóriumokban, és a fegyveres erők járműveivel más városokba kellett szállítani a halottakat.

Az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma elérte a 19.143-t több mint 182 ezer vírusteszt elvégzésével. Kilencvenegy beteg veszítette életét. Jelenleg több mint 186 ezer az aktív betegek száma, több mint tízezren vannak kórházban, több mint ezren intenzíven. Az intenzív osztályok még valamivel több mint ezer beteget tudnak fogadni az egész országban.

A legtöbb új beteget, majdnem ötezret Lombardiában regisztrálták, felüket Milánó térségében. Második helyen - a tavasszal majdnem teljesen járványmentes - Campania áll napi több mint kétezer esettel.

Szeptember 23-án országosan napi 1640 új fertőzöttet szűrtek, október elsején több mint 2500-at.

A főváros tömegközlekedési eszközein a zsúfoltság csökkentése érdekében forgalomba állítják a jelenleg használaton kívüli turistabuszokat.

Nápolyban vendéglátósok és kereskedők békés utcai demonstrációt tartottak az adók és a közüzemi díjak befizetésének befagyasztását követelve. Mindennapossá váltak a tiltakozó megmozdulások a különböző szakmák részéről.

Fertőzötteket szűrtek a római államfői palota konyhájában is: a szakácsot és két munkatársát karantén alá helyezték.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!