hirdetés

Karaktergyilkossággal próbálkoznak Greta Thunberg ellenségei, miközben egyre több kortársa követi őt

A 16 éves svéd iskoláslány, Greta Thunberg fellépése és népszerűsége kezd egyre kellemetlenebbé válni a klímaváltozás tagadói számára. Olyannyira, hogy megpróbálják lejáratni őt és családját.
G. N. L. - szmo.hu
2019. május 05.


hirdetés

A karaktergyilkossági kísérletek középpontjában az a híresztelés áll, mely szerint Gretát a családja ösztönzésére egy ügyes PR-menedzser „találta ki” és tette médiasztárrá.

Édesanyja, a 48 éves operaénekesnő Malena Ernmann a Facebookon szögezte le, hogy ő és férje egyaránt ellenezték Gretának azt az ötletét, hogy az iskolába menés megtagadásával tüntessen a klímaváltozás ellen, mert úgy vélik: neki éppen az a dolga, hogy tanuljon. Elárulta azt is, hogy az iskolasztrájk gondolatát egy Bo Thoren nevű svéd környezetvédő aktivista vetette fel, de mivel javaslatát érdektelenség fogadta, Greta úgy döntött, hogy egyedül vág bele – idézte a Daily Mail.

Néhány héttel ezelőtt a svájci Weltwoche magazin arról cikkezett, hogy Ingmar Rentzhog, egy környezettudatos PR-cég, a We Don’t Have Time vezetője tavaly augusztusban egy szabadúszó fotóssal lefényképeztette Greta egyszemélyes tüntetését a stockholmi parlament előtt, majd feltette a kislány fotóját a cég Instagram- és Facebook-oldalaira. Rentzhog akkor már néhány hónapja ismerte Greta édesanyját, akivel májusban ismerkedett meg a klímatanács stockholmi konferenciáján. Három nappal Greta első tüntetése után a legnépszerűbb svéd napilap, a Dagens Nyheter interjút készített a kislány szüleivel, másnap pedig megjelent Malena könyve, amelyet lányai betegségeiről, valamint a család környezettudatossá válásáról szól. Gretánál 2015-ben, 12 éves korában állapították meg az autizmus egyik változatát, az Asperger-kórt, jelenleg 13 éves húgát, Beátát pedig figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral diagnosztizálták.

Vezető svéd politikusok vádolták azzal a családot, hogy Greta feltűnése nem volt más, mint jól felépített promóciós kampány a könyv reklámozására. Ugyancsak támadások érték a családot a közösségi médiában, többen úgy vélték, hogy Thunbergék lányuk betegségét használták fel hírnevük növelésére.

A támadások hatására Malena minden kapcsolatot megszakított Rentzhoggal és mindketten igyekeztek cáfolni „összeesküvésüket”. Az anya Facebook-posztjában leszögezte: Greta maga tervezte el egész kereszteshadjáratát, és nem kapott hozzá támogatást semmilyen PR-ügynökségtől. Emlékeztetett arra is, hogy a könyv legfontosabb üzenete, hogy lányaik miként ébresztették fel a családban a klímaváltozás elleni harc iránti elkötelezettséget. A könyv megjelenésekor pedig egyértelműen kikötötték, hogy a belőle származó minden bevétel a klímaváltozás megakadályozásán munkálkodó szervezeteknek, vagy pedig különleges nevelésre szoruló gyerekeknek jusson.

hirdetés

Greta, akit a támadások nem leptek meg, a maga Facebook-oldalán szintén kitartott amellett, hogy az iskolasztrájk az ő kezdeményezése volt, de azt elismerte, hogy a We Don’t Have Time felhasználta őt. Leírta, hogy életében először akkor találkozott Rentzhoggal, amikor lefotózták őt a parlament előtt, majd meghívták őt a szervezet tanácsadó testületébe. Csakhogy közben – hangsúlyozza Greta – az ő és családja tudta nélkül felhasználták a nevét egy másik projektben is. Ezt végül elismerték és bocsánatot is kértek tőle.

Mindez nem állíthatja meg Greta Thunberg népszerűségét. A nagy múltú brit Penguin Books júniusban jelenteti meg az ifjú aktivista 11 legfontosabbnak tartott beszédét, amelynek címe is sokat mondó: Senki sem túl kicsi ahhoz, hogy ne rajta múljon (No One Is Too Small to Make a Difference). Az első beszéd három héttel az első sztrájkja után, 2018 augusztusában hangzott el, a legfrissebb pedig áprilisban a brit parlamentben. Ez utóbbi felszólalása kapcsán a Guardian felidézte azokat a véleményeket, mely szerint Greta csupán „egy jólétben élő ország kiváltságos gyermeke”, vagy éppen nem éppen ízlésesen a betegségéből fakadó monoton beszédén ironizáltak. A lap szerint az őt kritizálók valamennyien közismert klímaváltozás-tagadók, akiknek nagyon fáj, hogy Greta mellé olyan nagy szaktekintélyek állnak, mint Sir David Attenborough.

A lap még arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyik legélesebb bíráló, Brendan O’Neill az egyik legnagyobb amerikai olajmágnás-cég, a Koch-fivérek „adományaiból” tartja fel környezetvédelem-ellenes on-line magazinját, a Spiked-ot.

A kiadó Thunberget „egy nemzedék hangjának” nevezte, amely higgadtan, de dühösen és félelem nélkül száll szembe a klímakatasztrófával.”

Eközben a BBC már „Greta-effektusról” beszél, és bemutat olyan tizenéves lányokat a világ különböző pontjairól, akik ifjú svéd harcostársukat követik. Ilyen a denveri 13 éves Haven Coleman, aki szintén kockára teszi péntekenként tanulmányait, mert megtetszett neki Greta magányos akciója. Ő alapította meg az Amerikai Fiatalok Klímasztrájkja (US Youth Climate Strike) szervezetet Isra Hirsivel, Ilhan Omar demokrata párti kongresszusi képviselőnő 16 éves lányával együtt, és már több, az egész Egyesült Államokra kiterjedő megmozdulást szerveztek.

Nála is fiatalabb a 11 éves utrechti Lilly Platt: minden pénteken egy óra hosszat ül a városháza előtt, édesanyja kíséretében, és nem utolsósorban iskolája engedélyével. Ott is Greta ihlette meg, de ma már 6000 követője van saját jogán a Twitteren.

A 14 éves ugandai Leah Namurgerwa azután vált környezetvédővé, hogy két évvel ezelőtt látott egy tv-riportot az országát pusztító éhínségről, amelyet a szörnyű aszály okozott. Az ő az idén február 1-én kezdte el pénteki sztrájkait.

Végül a 15 éves indiai Asheer Kandharit Új-Delhi már-már elviselhetetlen levegője vezette a mozgalomhoz. Asheer egyenesen az ország miniszterelnökéhez, Narendra Modihoz fordult, hogy hirdessen ki a klímakatasztrófa miatt rendkívüli állapotot. Ugyanakkor megszólítja a fiúkat is, hogy csatlakozzanak a sztrájkokhoz. Az eddigi felmérések ugyanis azt mutatják, hogy Greta kezdeményezését többségükben lányok teszik magukévá.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-viktor-1992ben-amerika.jpg

„Orbán Viktornak hívnak, Magyarország következő miniszterelnöke leszek”

Egy holland lap idézte fel a Fidesz akkor 29 éves elnökének 1992-es amerikai utazását.
Fotó: Videó print screen - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Orbán Viktor tíz éve Magyarország miniszterelnöke. 1992-ben tíz másik "fiatal európai vezetővel" együtt hat hetes tanulmányútra utazott az Egyesült Államokba a German Marshall Fund of the United States alapítvány jóvoltából - írja az NRC nevű holland lap.

A lap szerkesztője, Marcel Haenen is a csoport tagja volt, cikkében felidézte, milyen volt a fiatal Orbán Viktor, és mit tapasztalt az utazás alatt. A visszaemlékezők között volt Németh Zsolt, aki 1990 óta fideszes országgyűlési képviselő.

Ez volt Orbán Viktor amerikai útja - idézi fel a cikkíró az utazást. A fiatal politikus intenzíven gyakorolta az angol nyelvet. Németh Zsolt elmondta, hogy Orbán rendszerint reggel 6-kor kelt, hogy az angol szavakat gyakorolja.

Az első napon a bemutatkozáskor Wolfgang Krach, a Süddeutsche Zeitung főszerkesztőjének visszaemlékezése szerint Orbán a következőképpen mutatkozott be:

"Orbán Viktornak hívnak, a Fidesz elnöke vagyok, és Magyarország következő miniszterelnöke leszek".

hirdetés

Krach azt mondta, meglepte, hogy ennyire megalomániás, de Orbán Viktor tartotta a szavát. Hat évvel később választották először miniszterelnönek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
losangeles-tuntetes.jpg

Gumilövedékkel oszlatták a tüntetőket Los Angelesben, kijárási tilalom lépett életbe több városban is

Elképesztő mértékű a felzúdulás George Floyd halála miatt, és nem csökkennek az indulatok.
Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Az Egyesült Államok városaiban a kezdetben békés tüntetések számos területen erőszakossá váltak. Autókat, épületeket gyújtottak fel, a helyi hatóságoknak könnygázt és gumibotot kellett bevetnie.

Donald Trump elnök egyre inkább sürgeti a meggyilkolt minneapolisi férfi, George Floyd haláláról való megemlékezést, ugyanakkor kijelentette, hogy nem engedheti meg, hogy az erőszakos tömeg uralkodjon az érintett városokban.

Hétfőn áll bíróság elé az a 44 éves volt rendőrtiszt, Derek Chauvin, akit az afroamerikai férfi meggyilkolásával vádolnak. Az ellene szóló videofelvételen jól látszik, hogy jó néhány percig térdelt Floyd nyakán, aki többször szólt, hogy már nem kap levegőt.

A Floyd-ügy miatt elszabadult a pokol Amerikában, ami egyesek szerint teljes mértékben tükrözi az országban fennálló egyenlőtlenségeket. Legalább harminc városban szerveződtek tüntetések a rasszista eszmék ellen – derül ki a BBC összefoglalójából.

hirdetés

Los Angelesben a rendőrök gumilövedéket is használtak az oszlatáshoz, miután a tüntetők üvegeket dobáltak és rendőrautókat gyújtottak fel. New Yorkban videóra vették, ahogy egy rendőrautó belehajtott a tiltakozó tömegbe.

Bill de Blasio polgármester szerint a tüntetők provokálták ki a drasztikus közbelépést. Ezzel szemben Alexandria Ocasio-Cortez, kongresszusi képviselő véleménye szerint de Blasio állítása egyenesen elfogadhatatlan, és ez nem szolgálhat mentségül a rendőrök számára.

Chicagóban a demonstrálók köveket dobáltak a tisztekre, akik válaszul könnygázt vetettek be. Több embert letartóztattak.

Atlantában, ahol pénteken épületeket rongáltak a tiltakozók, kijárási tilalmat rendeltek el. A rendkívüli állapotra az emberek és vagyontárgyaik védelme miatt volt szükség.

A tüntetések megfékezésére kirendelték a Nemzeti Gárdát, amely az Egyesült Államok kormányzóinak felszólítására avatkozhat be belföldi vészhelyzetekben. Washington DC-ben ők álltak a Fehér Ház és a tömeg közzé.

Philadelphiában 13 rendőr sérült meg az utcai harcok során. Legalább 35 embert tartóztattak le, miután üzleteket fosztottak ki, rendőrautókat gyújtottak fel, és épületeket rongáltak meg.

Philadelphiában, Portlandben és Louisville-ben éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, de ez többeket nem tartott vissza, és este demonstrációkat szerveztek.

Szombat este Trump elmondta, hogy Floyd halála rémülettel, haraggal és bánattal töltötte meg az amerikaiak szívét.

Egy floridai televíziós nyilatkozatában, miután Elon Musk milliárdos Space-X társasága először küldött embereket az űrbe, megemlítette a tüntetéseket övező ellentéteket is.

„Előttetek állok, mint barát, mint szövetséges, aki békét keres minden amerikai számára” – mondta.

Az elnök elítélte a fosztogató és anarchista törekvéseket és úgy fogalmazott, hogy nem tartják tiszteletben Floyd emlékét.

„Amire szükség van, az a gyógyítás, nem a gyűlölet, az igazság, nem a káosz” – nyilatkozta. „Nem fogom engedni, hogy a dühös tömeg átvegye az uralmat.”

Trump személyesen a demokrata minneapolisi polgármestert vádolta a tiltakozások kordában tartásának hiánya miatt. Az elnök előrevetítette, ha a helyi erőkkel nem képesek kontrollálni a helyzetet, akkor a Nemzeti Gárda fog cselekedni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
spaxe-x-nasa-urhajosok-elo-bejeltkezes.jpg

Élőben jelentkeztek be a Crew Dragonból és megmutatták, hogy néz ki a Föld

Elképesztő látványnak lehetünk szemtanúi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Magyar idő szerint szombaton, este fél tíz körül indult útnak Floridából a SpaceX űrhajója a NASA két asztronautájával a fedélzetén. A Crew Dragon nevű űrhajón Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták foglalnak helyet; előbbi 49, utóbbi pedig már 53 éves - írta korábban az MTI.

A kilövéssel már szerdán megpróbálkoztak a floridai űrközpontban. Akkor azonban a viharos időjárás miatt alig húsz perccel a start előtt elhalasztották az indítást. A NASA szombat reggel hozta meg a döntést a szombati felbocsátásról, amely a rossz időjárás miatt még délben is kétséges volt.

A start rendben zajlott: a fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. A rakéta Föld körüli pályára állt, és óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel tart a Nemzetközi Űrállomás felé.

A két asztronauta a start után nagyjából 19 órával éri el a Nemzetközi Űrállomást. A dokkolás előtt néhány órával pedig élőben is bejelentkeztek a Crew Dragonból, hogy megmutassák, milyen a Föld az űrhajóból.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nasa-space-x-dokkolas.jpg

Történelmi pillanat: megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon

Sikerült a SpaceX űrhajójának egyik legfontosabb manővere a világűrben.
Címkép: NASA TV - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Magyar idő szerint szombaton, este fél tíz körül indult útnak Floridából a SpaceX űrhajója a NASA két veterán asztronautájával a fedélzetén. Közel 19 órával a start után pedig újabb sikert könyvelhet el a SpaceX és a NASA.

A Crew Dragon ugyanis sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra.

A dokkolás rendben zajlott, ezt a NASA is megerősítette.

A dokkolás pillanatáról még egy videót is közzétettek.

A két űrhajós, Robert Behnken és Douglas Hurley a Crew Dragon állapotától függően egy-három hónapot tölthetnek majd el a Nemzetközi Űrállomáson.

A dokkolás előtt néhány órával pedig élőben is bejelentkeztek a Crew Dragonból, és megmutatták, hogy néz ki a Föld.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!