hirdetés
Karaktergyilkossággal próbálkoznak Greta Thunberg ellenségei, miközben egyre több kortársa követi őt
A 16 éves svéd iskoláslány, Greta Thunberg fellépése és népszerűsége kezd egyre kellemetlenebbé válni a klímaváltozás tagadói számára. Olyannyira, hogy megpróbálják lejáratni őt és családját.
G. N. L. - szmo.hu
2019. május 05.


hirdetés

A karaktergyilkossági kísérletek középpontjában az a híresztelés áll, mely szerint Gretát a családja ösztönzésére egy ügyes PR-menedzser „találta ki” és tette médiasztárrá.

Édesanyja, a 48 éves operaénekesnő Malena Ernmann a Facebookon szögezte le, hogy ő és férje egyaránt ellenezték Gretának azt az ötletét, hogy az iskolába menés megtagadásával tüntessen a klímaváltozás ellen, mert úgy vélik: neki éppen az a dolga, hogy tanuljon. Elárulta azt is, hogy az iskolasztrájk gondolatát egy Bo Thoren nevű svéd környezetvédő aktivista vetette fel, de mivel javaslatát érdektelenség fogadta, Greta úgy döntött, hogy egyedül vág bele – idézte a Daily Mail.

Néhány héttel ezelőtt a svájci Weltwoche magazin arról cikkezett, hogy Ingmar Rentzhog, egy környezettudatos PR-cég, a We Don’t Have Time vezetője tavaly augusztusban egy szabadúszó fotóssal lefényképeztette Greta egyszemélyes tüntetését a stockholmi parlament előtt, majd feltette a kislány fotóját a cég Instagram- és Facebook-oldalaira. Rentzhog akkor már néhány hónapja ismerte Greta édesanyját, akivel májusban ismerkedett meg a klímatanács stockholmi konferenciáján. Három nappal Greta első tüntetése után a legnépszerűbb svéd napilap, a Dagens Nyheter interjút készített a kislány szüleivel, másnap pedig megjelent Malena könyve, amelyet lányai betegségeiről, valamint a család környezettudatossá válásáról szól. Gretánál 2015-ben, 12 éves korában állapították meg az autizmus egyik változatát, az Asperger-kórt, jelenleg 13 éves húgát, Beátát pedig figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral diagnosztizálták.

Vezető svéd politikusok vádolták azzal a családot, hogy Greta feltűnése nem volt más, mint jól felépített promóciós kampány a könyv reklámozására. Ugyancsak támadások érték a családot a közösségi médiában, többen úgy vélték, hogy Thunbergék lányuk betegségét használták fel hírnevük növelésére.

A támadások hatására Malena minden kapcsolatot megszakított Rentzhoggal és mindketten igyekeztek cáfolni „összeesküvésüket”. Az anya Facebook-posztjában leszögezte: Greta maga tervezte el egész kereszteshadjáratát, és nem kapott hozzá támogatást semmilyen PR-ügynökségtől. Emlékeztetett arra is, hogy a könyv legfontosabb üzenete, hogy lányaik miként ébresztették fel a családban a klímaváltozás elleni harc iránti elkötelezettséget. A könyv megjelenésekor pedig egyértelműen kikötötték, hogy a belőle származó minden bevétel a klímaváltozás megakadályozásán munkálkodó szervezeteknek, vagy pedig különleges nevelésre szoruló gyerekeknek jusson.

Greta, akit a támadások nem leptek meg, a maga Facebook-oldalán szintén kitartott amellett, hogy az iskolasztrájk az ő kezdeményezése volt, de azt elismerte, hogy a We Don’t Have Time felhasználta őt. Leírta, hogy életében először akkor találkozott Rentzhoggal, amikor lefotózták őt a parlament előtt, majd meghívták őt a szervezet tanácsadó testületébe. Csakhogy közben – hangsúlyozza Greta – az ő és családja tudta nélkül felhasználták a nevét egy másik projektben is. Ezt végül elismerték és bocsánatot is kértek tőle.

Mindez nem állíthatja meg Greta Thunberg népszerűségét. A nagy múltú brit Penguin Books júniusban jelenteti meg az ifjú aktivista 11 legfontosabbnak tartott beszédét, amelynek címe is sokat mondó: Senki sem túl kicsi ahhoz, hogy ne rajta múljon (No One Is Too Small to Make a Difference). Az első beszéd három héttel az első sztrájkja után, 2018 augusztusában hangzott el, a legfrissebb pedig áprilisban a brit parlamentben. Ez utóbbi felszólalása kapcsán a Guardian felidézte azokat a véleményeket, mely szerint Greta csupán „egy jólétben élő ország kiváltságos gyermeke”, vagy éppen nem éppen ízlésesen a betegségéből fakadó monoton beszédén ironizáltak. A lap szerint az őt kritizálók valamennyien közismert klímaváltozás-tagadók, akiknek nagyon fáj, hogy Greta mellé olyan nagy szaktekintélyek állnak, mint Sir David Attenborough.

A lap még arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyik legélesebb bíráló, Brendan O’Neill az egyik legnagyobb amerikai olajmágnás-cég, a Koch-fivérek „adományaiból” tartja fel környezetvédelem-ellenes on-line magazinját, a Spiked-ot.

A kiadó Thunberget „egy nemzedék hangjának” nevezte, amely higgadtan, de dühösen és félelem nélkül száll szembe a klímakatasztrófával.”

Eközben a BBC már „Greta-effektusról” beszél, és bemutat olyan tizenéves lányokat a világ különböző pontjairól, akik ifjú svéd harcostársukat követik. Ilyen a denveri 13 éves Haven Coleman, aki szintén kockára teszi péntekenként tanulmányait, mert megtetszett neki Greta magányos akciója. Ő alapította meg az Amerikai Fiatalok Klímasztrájkja (US Youth Climate Strike) szervezetet Isra Hirsivel, Ilhan Omar demokrata párti kongresszusi képviselőnő 16 éves lányával együtt, és már több, az egész Egyesült Államokra kiterjedő megmozdulást szerveztek.

Nála is fiatalabb a 11 éves utrechti Lilly Platt: minden pénteken egy óra hosszat ül a városháza előtt, édesanyja kíséretében, és nem utolsósorban iskolája engedélyével. Ott is Greta ihlette meg, de ma már 6000 követője van saját jogán a Twitteren.

A 14 éves ugandai Leah Namurgerwa azután vált környezetvédővé, hogy két évvel ezelőtt látott egy tv-riportot az országát pusztító éhínségről, amelyet a szörnyű aszály okozott. Az ő az idén február 1-én kezdte el pénteki sztrájkait.

Végül a 15 éves indiai Asheer Kandharit Új-Delhi már-már elviselhetetlen levegője vezette a mozgalomhoz. Asheer egyenesen az ország miniszterelnökéhez, Narendra Modihoz fordult, hogy hirdessen ki a klímakatasztrófa miatt rendkívüli állapotot. Ugyanakkor megszólítja a fiúkat is, hogy csatlakozzanak a sztrájkokhoz. Az eddigi felmérések ugyanis azt mutatják, hogy Greta kezdeményezését többségükben lányok teszik magukévá.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Igazi csoda: vízbe csapódott egy utasszállító Floridában, de mind a 143 utas megmenekült
A gép egy zivatar miatt lecsúszott a kifutópályáról és a folyóban landolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 04.Horrorisztikus élményben lehetett része annak a 143 utasnak, akik a Boeing 737-as repülőgép járatát választották ma hajnalban: a gép a floridai reptéren akart leszállni, ám a zivatar következtében lecsúszott a kifutópályáról és a St. Johns folyóba zuhant - írja a The Guardian.

A járaton összesen 136 utas és 7 személyzeti tag utazott, és csodával határos módon mindannyian túlélték a balesetet. Közülük 21 személyt a helyi kórházba szállítottak, ám összességében mind a 143 utas kisebb sérülésekkel megúszta a tragédiát.

Cheryl Bormann, a Boeing egyik utasa a CNN-nek mesélt a megrázó élményről:

"Mikor leértünk, a gép szó szerint becsapódott a földbe és visszapattant, egyértelmű volt, hogy a pilóta elvesztette az irányítást. Aztán újra becsapódtunk. A vízbe kerültünk, de fogalmunk sem volt, hogy hol vagyunk, hogy ez egy folyó vagy az óceán."

További részletekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Májusi hó?! – durván lehűl a levegő vasárnap, és hétfőig még havazhat is
Keddig marad a februári idő, sok esővel, széllel és hideggel, de utána jön a felmelegedés.
MTI, Időkép, Fotó: pxhere.com - szmo.hu
2019. május 04.Egy időre visszaléptünk a naptárban, kb. február végére, ugyanis szombattól olyan hideg van mintha a tavaszt még nem is láttuk volna idén. Persze nem tart örökké, meg a hőérzetünk is megcsal minket, mert hidegebbnek érezzük a valóságosnál, de az 5-10 fokos maximumok azért májusban már megviselik az embert, pláne, ha még havas esővel meg hópelyhekkel riogatnak minket.

Márpedig ezt teszik, az Időkép például simán azt írja, hogy "vasárnapra a Dunántúl nagy részét elárasztja a hideg levegő. Az erős, viharos északi-északnyugati szélben itt mindössze 5 és 11, a Dunától keletre még 12 és 18 fok között tetőzik a hőmérséklet, a legmelegebb keleten lesz. Eső, zápor sokfelé várható, keleten még zivatarok is kialakulhatnak, több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

A ciklon hátoldalán a Dunántúl nyugati felén, a magasabban fekvő tájakon akár hópelyhek is keveredhetnek az esőbe, a magasabb hegycsúcsokon átmenetileg vékony hólepel is kialakulhat.

Szóval a hegyekben biztosan elkel a pulóver és kabát, de az alacsonyabb vidékeken is nyugodtan felvehetünk már a szekrény mélyére süllyesztett őszi-téli holmikat.

A folytatásért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Több mint 82 ezer magyar él már Ausztriában, és folytatódik az elvándorlás
Igaz, tavaly már 'csak' 5600-an költöztek ki nyugati szomszédunkba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 04.Tovább növekedett az Ausztriában élő magyarok száma. Az osztrák statisztikai hivatal minden évben közzéteszi az erre vonatkozó adatait is, ezek szerint több mint 82 ezer magyar él életvitelszerűen Ausztriában.

Korábban megjelentek adatok arról is, hogy Németországban is folyamatosan nő a kint élő magyarok száma, és ezek szerint a trend folytatódik a szomszédos országban is.

Mindez azt jelenti, hogy a magyarok elvándorlása nem állt meg 2018-ban sem, maximum azt lehet mondani, hogy kissé lassult.

Idén január elsején ugyanis egészen pontosan 82 732 magyar állampolgár élt életvitelszerűen Ausztriában, ez több mint 5600 fővel több, mint egy évvel korábban - írja az osztrák adatok alapján a Portfolió. Ha a születési helyet vesszük alapul az állampolgárság helyett, akkor valamivel alacsonyabb, 79 ezer ugyanez a szám.

Az évi 5600 fős növekedés még mindig sok, bár ha a 2014-16 közötti 8000 főt tekintjük, akkor a lassulás érzékelhető.

A folytatásért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
2070-re többen lesznek a halottak a Facebookon, mint az élők
Előfordult már veled is, hogy egy évekkel korábban meghalt, de az oldal által továbbra is élőnek tekintett ismerősöd születésnapjáról kaptál értesítést? A helyzet csak egyre rosszabb lesz.
G. N. L. - szmo.hu
2019. május 04.Az Oxford Internet Institute kutatói szerint alig fél évszázad múlva már túlsúlyban lesznek napjaink egyik legnépszerűbb közösségi portálján az elhunytak profiljai, kommentjei, fotói, videói az élőkkel szemben.

A kutatók a Facebookon 2018-ban jelen lévők születési adataiból kiindulva kiszámították, hogy 2100-ig legalább 1,4 milliárd felhasználó hal meg, így 50 év múlva felülmúlják az élőket. Ha az oldal a mostani ütemben bővül, a halott személyek profiljai 21. század vége előtt elérhetik a 4,9 milliárdot.

A számok nagyságát tekintve jogos a kérdés: kinek lesz hozzáférése ezekhez az adatokhoz, hogyan lehetne ezeket kezelni, tekintettel a családokra és a barátokra? És ki hogyan engedné az adatok felhasználását történelmi kutatásra?

– vetette fel Carl Öhman, A Legyőzik-e a holtak a Facebook-ot? (Are the dead taking over Facebook?) című tanulmány társszerzője a Live Science-nek. Itt tehát nemcsak a megemlékezésről és a családjogról van szó, hanem tudományos célokról is. Ez pedig a dolgok jelenlegi állása szerint problémás lehet, mert minden országban más-már a normatíva, nem beszélve arról, hogy a Facebook jelenleg nem mondható az átláthatóság bajnokának

Ezek a kérdések másokat is foglalkoztatnak. Giovanni Zaccardi, a milánói egyetem informatikajogi professzora könyvet is írt a témáról A halottak digitális könyve (Il libro digitale dei morti) címmel. Ő a holtak túlsúlyba kerülését Olaszországban 2080-ra várja, és szerinte - a jelenlegi növekedési ütemet feltételezve – először Ázsiában fordul át először ez az arány.

Ray Kurzweil, a robotok beszédértelmező képességének szakértője, aki már számos riasztó dolgot jósolt meg jövőnkkel kapcsolatban, azt állítja, hogy a hálón szereplő adataink alapján a mesterséges intelligenciák szimulálni tudnak bennünket, amikor már testi valóságunkban nem létezünk.

Az oxfordiak szerint azonban a probléma máshol van. „A történelemben eddig még soha nem volt ekkora archívum egy helyen az emberi kultúráról, magatartásról. Ennek az archívumnak az ellenőrzése bizonyos értelemben történelmünk ellenőrzését is jelenti. Fontos ezért garantálni, hogy a hozzáférés ne egyetlen, üzleti célú cég joga legyen. Garantálni kell, hogy a jövő nemzedékek felhasználhassák digitális örökségünket, hogy megérthessék történelmünket – magyarázta a kutatás másik közreműködője, David Watson.

Öhman úgy véli, hogy eredményeiket nem mint előrejelzést kellene értelmezni, hanem sokkal inkább mint egy lehetőséget arra, hogy meghatározzuk a jövőnket. Éppen ezért szükség lenne egy széles körű kritikus szellemű vita az on-line halálról, és annak makroszkopikus hatásairól. A Facebook esete ugyanis – mondja a kutató – csak egyike azoknak a globális jelentőségű portáloknak, amelyeknél ugyanez bekövetkezhet.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x