Karácsonyi nyitva tartás: az emberek kétharmada nem igényli, a szakszervezet is küzd ellene
Pluszpénzt ezért nem kapnak a dolgozók.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 08.


A kereskedelmi dolgozók és a szakszervezet azt szeretnék, ha december 24-én nem délután kettőig, hanem legfeljebb csak délig lehetnének nyitva az üzletek - írja a 24.hu.

A lap megszavaztatta olvasóit, kétharmaduk szerint nem szükséges nyitva tartaniuk a boltoknak karácsonykor.

Noha vannak olyan multik, mint a Spar és a Lidl, amelyek dolgozóikra tekintettel ezt önként is bevállalták, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), illetve az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ) szerint a karácsonyi nyitva- (illetve zárva)tartás akkor sem okozna gondot, ha ha nem lehetne kinyitni az üzleteket december 24-én.

A jelenlegi törvények szerint december 24. a kereskedelemben rendes munkanap (legfeljebb délután kettőig), ezért pluszdíjazást nem kapnak a dolgozók.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György azt mondta korábban a 24.hu-nak: a december 24-i rövidített nyitva tartás ötlete nem új, többször is felmerült már.

"Semmi nem akadályozza meg az embereket abban, hogy szenteste napja előtt bevásároljanak. Csak egy rossz szokás, hogy még 24-én is az üzleteket járják. Ha tudják, hogy aznap bezárnak a boltok, alkalmazkodnak" - mondta a 24.hu-nak pár napja az ÁFEOSZ elnöke, Zs. Szőke Zoltán.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x