A Karácsonyházban úgy érezheted magad, mintha Mikulás birodalmába csöppentél volna
A gödöllői Várkapitányi lakban megelevenedik a Manó-birodalom, találkozhatsz diótörőkkel, és különleges kutya-karácsonyfát is láthatsz.
Söptei Zsuzsanna írása - szmo.hu
2018. december 03.


Két évtizede már, hogy a Karácsonyház megnyitotta kapuit Gödöllőn. Tavaly költöztek be új otthonukba, a Gödöllői Királyi Kastéllyal szemközti műemlék Várkapitányi lakba.

Itt 300 négyzetméteren 9 szobában láthatod a több mint 10 országból válogatott karácsonyi díszeket, kiegészítőket, hozzá pedig több mint 20 féle feldíszített karácsonyfát is bemutatnak.

A mesés Mikulás-birodalom minden évben megújul, és bár az új trendeknek megfelelő karácsonyi díszeket, figurákat meg lehet nézni és vásárolni náluk, azért mindig megtalálhatók a hagyományos dekorációk is. Sőt, fontosnak tartják, hogy

megőrizzék a régi korok karácsonyi hangulatát, ezért gyűjtik a réges-régi díszeket, amelyeket egy tárlóban bemutatnak.

A karácsonyi dekorációk stílusa, anyaga, színe is évente változik. Az aktuális trendekről február-márciusban lehet már tájékozódni a nagy nemzetközi vásárokon. Így aztán ennek tudatában kezdenek neki a Karácsonyház megtervezésének. A novemberi nyitásig sok hónap munkája szükséges ahhoz, hogy minden szobácska megteljen.

A Karácsonyház kis termeiben idén is varázslatos a hangulat. Minden helyiségben más-más témával találkozhatunk.

Az ajtón belépve úgy érezzük, mintha egy mesébe csöppentünk volna, ahol a manók már összekészítették Télapónak a sok-sok ajándékot.

Idén is hódítanak a „jeges” színek, a fehér, az ezüst, a kék. Most mindez csillogó, kristályos változatban, hozzá illő figurákkal, így népszerűek a jegesmedvék, a pingvinek, a szarvasok. Még divat a hóbagoly, a mókus, a sün, és több lett a különféle madár is.

A Manók birodalmában a zöld-kék szín dominál, de idén a piros manók is nagyon népszerűek.

Újdonság a rózsaszín, a halvány, púderszín. Elképesztően sok figura készült ezzel a színnel, a balerinától a lámáig, a kutyától a hattyúig és a flamingóig.

Az állatok között új a kutyás dísz és tematika. Még csont formájú díszeket is lehet kapni a különös uszkár vagy kockásruhás kutyák mellett.

Nagy kedvenc lett az egérke is, annyira, hogy pár nap alatt elkapkodták őket a vásárlók.

Szintén idei friss trend a konyhatéma, a hagyományos bögrék mellett süteményszaggató, üvegcse, muffin, cukorka, és a konyhai eszköz is dísszé vált.

Most is van mézeskalács-birodalom, hatalmas figurákkal, szívekkel. A lila – Sisi kedvence – is visszaköszön a múlt évből. Új trendként a zene is megjelenik, kottás díszek, kis, csillogó, színes zeneszerszámok kaphatók.

Az örök klasszikus piros-arany-ezüst gömbök megmaradtak, de egyedi felülettel, apró mintákkal tették különlegessé őket. A diótörő figura szintén hódít még, idén rózsaszín és fehér színben is láthatók.

A kicsik nagy kedvence, a mozgó város a bejárat mellett fogad minket, és garantáltan hosszú percekig nézegetjük a sokféle mozgó, villogó, zenélő csodát.

Az anyagok is változatosak, a kézzel festett üvegtől, a törésbiztos műanyagig, a fától a tollig minden előfordul.

Divat lett az apróbb karácsonyi ajándék, a kis figurák, állatok, a madárkák, a hógömbök, a csengettyűk is.

A Karácsonyház december 30-ig minden nap 9-18 óra között látogatható a Gödöllői Királyi Kastéllyal szemben. A belépés díjtalan.

Bővebb információk ITT.

Fotók: A szerző felvételei, és a Karácsonyház Facebook-oldala


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x