hirdetés

KARÁCSONY

Így karácsonyoznak a sztárok: Pásztor Anna Tóth Vera házában ünnepel, Lóci idén először nem tud a Vajdaságba utazni

Van, akinek idén minden ünnepét szomorúság lengte körül, van, aki a Covid miatt nem mert hazamenni a családjához. Mindenki másképp tölti az ünnepeket.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

2020 rendhagyó év volt, a pandémia idén az ünnepekre is rányomja a bélyegét. Arról kérdeztünk ismert művészeket, mennyire lesz más az idei karácsonyuk.

Finy Petra író

Idén olvasással és kirándulással fogok ünnepelni. Mindkettőt szigorúan a törpe spánielünkkel. Lotti ugyanis imád mellém bújni, ha olvasok. Amúgy is mindent együtt csinál velem: olyan, mintha egy fekete-fehér árnyék követne mindenhová. Kirándulni pedig az egyik legjobb dolog, amit lehet csinálni, pontosabban az egyetlen dolog, amit lehet csinálni a járvány idején.

Olvasni a következőket tervezem: Franzen Szabadság c. könyvét, ami a kiadómnál jelent meg, és csodás új köntösben adtuk ki újra. Jövő ősszel pedig nálunk jelenik meg a legújabb Franzen-kötet, a Keresztutak. Tavaly lemaradtam Alexander Brody és Nagy József beszélgetős könyvéről, a Megtalálni Serendipityt című kötetről, most pótlom az elolvasását. Rakovszky Zsuzsa válogatott verseskötetére is kíváncsi vagyok, a líráját és prózáját is szeretem, és Kolosi Tamás, Szűts Miklós könyveire a Tények és tanúk sorozatból.

Ezen kívül kéziratban bújom majd a 21. Század Kiadónál januárban megjelenő Én például utálom a férfiakat című kötetet Pauline Harmange-tól, mely Franciaországban nagy port kavart, és vélhetően itthon is sokan fognak beszélni róla. A lányaimmal imádunk sütni karácsonykor, és a közös társasjátékozások sem maradhatnak el, a fa alatt idén egy Friends Monopoly lesz. A nagycsaládi karácsonyról sajnos le kell mondanunk, pedig annak, amikor majdnem harminc ember ünnepel együtt Apámékkal, mindig különleges hangulata van.

hirdetés

A járvány teljesen átírta létezésünk működési struktúráját, bízzunk benne, hogy ez újraépítkezéshez, és nem széthulláshoz vezet majd, én legalábbis ezen vagyok.

fotó: Debreczeni Fanni

Kőszegi Ákos színész

Az összes idei ünnep gellert kapott! Tavasszal a párom testvérének anyósa, Kovács Zsuzsi eltávozott közülünk, volt feleségem édesapja 91. születésnapja után – amit a társasház folyosóján ünnepeltünk – szintén elment.

Gyermekeimmel a Húsvétot a gangon „élveztük” a távolságtartás miatt!

Nagyfiam polgári esküvőjét szűk körben megtarthattuk Tihanyban, de az egyházi esküvőt és a lakodalmat, ami dec. 19-én lett volna, már le kellett mondani. Az én 60-ik, kisebbik fiam 18-ik születésnapját meg tudtuk tartani, de csak intim, családi környezetben.

Így a karácsony sem lesz másként, minden más lesz, mint eddig!

De nem panaszkodom! Ezt mi magyarok meg tudjuk oldani! Csak az a sok halál ne lenne, az mindent befeketít!

Mégis áldott karácsonyt! Remény, remény és remény!

fotó: Dömölky Dániel

Herczku Ági énekes

Ez lesz az első karácsonyunk, mint férj és feleség! De alapvetően ugyanolyan lesz, mint az elmúlt tíz évben. Kettesben, csendesen, karácsonyi attribútumok – karácsonyfa, ajándékok, tetőre mászó plüss Mikulás, ledsoros ugró rénszarvas, autóra szerelhető dekor-agancs – nélkül. Biztosan nem vagyunk egyedül azzal a gondolattal, hogy manapság a karácsonyból furcsa torzó lett, kihegyezve a kényszeres és erőn felüli vásárlásra, ami inkább nyűg és teher, amolyan megfelelési versenyfutás, mindez persze a Szeretet jegyében.

Nagyon szeretünk ajándékozni, de ehhez nem kell „billog”, sem karácsonyi, sem szülinapi, sem névnapi.

Nikolának emellett kellemetlen tapasztalatai vannak az ilyenkor rendezett családi összejövetelekről, a szeretet ünnepe inkább volt az alakoskodás ünnepe, és hát tudjuk, hogy a gyerekkori emlékek milyen meghatározóak tudnak lenni egész életünkben...

A mégis-más-ez-a-nap két dologban fog érvényesülni. Egyrészt a konyhában, ilyenkor ugyanis azt a savanyúkáposztával és füstölt hússal készült korhely levest fogjuk megfőzni, amit nálunk Anyukám és Nagymamám minden karácsonykor elkészített, az elmaradhatatlan aperitif Tokajival, második fogásként diós és mákos beiglivel. A beiglisütés egyébként kamaszkorom óta az én feladatom volt otthon, szerettem a konyhában sertepertélni, főleg, ha süteményről volt szó. Pedig nem vagyok édesszájú. Nikola viszont igen, ezért rendkívül hálás közönség!

Másrészt egy karácsonyi közös éneklésben. Lőrinczy György (az NKA alelnöke) ötletére a színházi és zenei világ különböző ágaiból jövő és pályájuk különböző szakaszain járó előadókat hívtak meg egy régi karácsonyi dal előadására. Úgy, mint Molnár Piroska, Fischl Mónika és Fürjes Anna, Zséda és Nagy Bogi, Lakatos Mónika és Gubik Petra, Annus Réka és én. A zenészek: Salamon Bea, Szokolay „Dongó” Balázs, Szesztay Dávid és Fehér Elemér. Ezt a színes kavalkádot Novák Péter rendezése fogta össze. Mind a stúdiómunkák, mind a forgatás nagyon jó hangulatban telt, pedig a forgatás napján sem a hideg, sem a szél nem kedvezett nekünk. Mindenki azon volt, hogy az egész – hangsúlyozom, az egész – szép legyen. Ünnep volt. Hagyományosan vett igazi karácsonyi ünnep.

fotó: Halász Gábor "Baba"
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KARÁCSONY

Hova tűnt a first lady a Trump család karácsonyi fotójáról?

Egyik meghitt családi fotón sem szerepel Melania Trump, csak a hivatalos elnöki videóban bukkan fel a first lady.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

A Twitterre és az Instagramra is feltöltötte a család karácsonyi fotóját Ivanka Trump, de a képről hiányzik a first lady, írja a Mirror. Az aranyos kép a Fehér Házban készült, a karácsonyfa előtt áll Donald Trump, Ivanka Trump és férje, Jared Kushner, valamint a pár három közös gyereke, a kilencéves Arabella, a hétéves Joseph és a négyéves Theodore.

Melania távollétének oka az lehet, hogy a mostohalánya Donald Trump hivatali ideje alatt egyre inkább úgy lépett fel, mintha ő lenne a first lady. Emiatt a két nő viszonya az utóbbi időben egyáltalán nem volt felhőtlen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

hirdetés

Ivanka Trump (@ivankatrump) által megosztott bejegyzés

Közben ifjabb Donald Trump több karácsonyi poszttal is jelentkezett az Instagramon az ünnepek alatt. Az első posztban több cuki fotót is megosztott a családi karácsonyról, amit felesége és öt gyereke társaságában töltött.

Órákkal későbbi bejegyzésében feltűnik édesapja is, de az elnök felesége ezen a képen sem látható.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KARÁCSONY
A Rovatból
hirdetés

Kiderült, hogy mi az 5 legrosszabb karácsonyi ajándék

Gyakorlatilag az összes közhely szerepel a listán.
Fotó: Unsplash/Matthias Cooper - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

Amit sokáig csak sejteni lehetett, most kiderült: felmérés készült a legrosszabbnak vélt karácsonyi ajándékokról. A lista nem sok meglepetést tartalmaz, és szinte minden ötlettelen ajándéktárgy helyet kapott rajta, melyek valamiért mégis évről évre ott lapulnak a karácsonyfák alatt. A legkiábrándítóbb karácsonyi ajándékok listáját a The Sun tette közé.

A Vistaprint ajándékozásra specializálódott cég felmérése szerint a válaszadók túlnyomó többsége (72%) szívből jövő és egyedi ajándékokra vágyik. Ebbe még az olyan hétköznapi tárgyak, mint például a ruházati termékek vagy a fotóalbumok is beleférnek.

Ezzel szemben azokat a tárgyakat, amiket nem éreztek személyesnek és őszintének, sokan (60%) gondolkozás nélkül továbbajándékoztak másoknak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Bontatlanul árulják a nemkívánatos karácsonyi ajándékokat Ebayen

Furcsa posztkarácsonyi trend terjed a online aukciós weboldalon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 28.

hirdetés

Egy sor becsomagolt, ismeretlen tartalmú ajándék került fel a napokban Ebay-re, igazi hullámot indítva azok közt, akiknek nincs ínyükre az ajándék. Mindebben a legfurcsább, hogy a leírások szerint az eladók nem azután bocsátják áruba a nem kívánatos csomagokat, hogy kiderüljön, mit tartalmaz a csomag, hanem fogalmuk sincs a dobozok tartalmáról.

Ennek is meg van az oka, legalábbis

a mellékelt szövegek alapján elsősorban az ajándékozó személye miatt minősülnek nem kívánatosnak az ajándékok.

Az egyik felhasználó például azt írja a szépen becsomagolt doboz mellé: "Hosszú sztori, az ajándékok egy olyan személytől vannak, akikkel már egyáltalán nem állok kapcsolatban, mondjuk úgy, hogy egy őrülttől. Már nem állunk szóba egymással, ám az ajándékokat már azelőtt átadták, hogy ez megtörtént volna. Remélem, valaki értékelni tudja majd a csomagok tartalmát, mert én nem fogom."

Azt hihetnénk, hogy egy hasonló zsákbamacskajellegű ajándék nem fog kelleni senkinek, ám ez nincs így: eddig közel 40-en licitáltak rá, és 63 fontnál (azaz kb. 25 ezer forintnál) jár a licit annak ellenére, hogy senki sem tudja, mi lehet a dobozban.

Aki esetleg pont erről lecsúszna, ne búsuljon: több becsomagolt rejtélyt is lehet venni, elsősorban karácsony körüli szakítások eredményeként.

Az Ebay dolgát egyébként megkönnyíti ez a típusú csomag: az aukciós weboldal ugyanis kártérítést fizet azoknak a vevőknek, akik nem a leírásnak megfelelő árut kapják. Ebben az esetben azonban nincs sok fogódzó, tehát ha valaki egy üres dobozt kap, az Ebayt nem terheli semmilyen felelősség ezzel kapcsolatban.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KARÁCSONY

Miért esznek KFC-t a japánok karácsonykor?

Minden együtt volt a hetvenes évek közepén, hogy a KFC letarolja Japánban a karácsonyi ételek piacát. Azóta sincs konkurenciája a csirkés cégnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

December 24. a Kentucky Fried Chicken (KFC) hagyományosan legforgalmasabb napja Japánban. Ekkor egy átlagos nap bevételének legalább ötszörösét, de olykor akár tízszeresét is termeli a gyorsétterem-hálózat a távol-keleti országban. A mára japán karácsonyi tradícióvá vált jelenség mögött egy jól sikerült reklámkampány áll még a hetvenes évek közepéről, írja a CNN.

A japánok nagyjából 1 százaléka vallja magát kereszténynek, ezért messze nem ez a legnagyobb ünnep az országban. A hetvenes években a legtöbb japán családnak egyáltalán nem is voltak kialakult karácsonyi szokásai, ezt ismerte fel az országban egyre inkább terjeszkedő Kentucky Fried Chicken. 1974-ben elindították a cég rövid elnevezésére (KFC) rímelő "Kentucky for Christmas", azaz "Kentucky karácsonyra" elnevezésű marketingkampányt, melynek során ünnepi rántott csirkés kosarakat kínáltak a vásárlóknak.

Állítólag az eladások növelése érdekében Takeshi Okawara, az első japán KFC étterem vezetője, később a japán hálózat vezérigazgatója úgy állította be, mintha a rántott csirke hagyományos amerikai karácsonyi étel lenne.

Egy másik eredettörténet szerint Okawara Mikulásnak öltözött be egy karácsonyi parti kedvéért. A gyerekek szabályosan megőrültek érte, ekkor látta meg az üzleti lehetőséget a karácsonyban. De olyan verzió is kering a össznépi japán karácsonyi rántottcsirkézés hátteréről, mely szerint egyszerűen szükség volt az országban kevésbé elterjedt pulyka helyett egy másik ételre, amivel azonosítani lehet az egyre inkább világi ünnepet, Okawara pedig ezt használta ki nagyon ügyesen.

Akárhogyan is, a karácsony környéki csirkefalás odáig fajult, hogy 2018-ban a KFC már 6,9 milliárd jenes (20 milliárd forint) forgalmat bonyolított december 20-25. között.

hirdetés

Pedig nem is olyan egyszerű hozzájutni egy klasszikus japán karácsonyi KFC-kosárhoz. Az ünnepi menüt célszerű jó előre megrendelni, majd az átvétel napján a megadott időpontban átvenni. Azok, akik ezt elmulasztják, többórás sorban állásra készülhetnek, hogy este végül ott legyen az ünnepi asztalon a rengeteg rántott csirkét, salátát és süteményt tartalmazó kosár, amiből nem hiányozhat a karácsonyi képpel díszített tányér sem a gyűjtők kedvéért.

Ebben az időszakban a gyorsétterem-lánc ismert kabalafigurája, Sanders ezredes Mikulásnak öltözve jelenik meg a kosarakon, de a legtöbb étterem előtt jókora ünnepi mikulásruhás műanyagfigura is fogadja a sorban állókat.

Részben a karácsonyi kampánynak, részben pedig az amerikai életstílus iránti hatalmas érdeklődésnek köszönhetően 1981-re 324 éttermet nyitott a csirkés étteremhálózat az országban. Ekkor úgy tűnt, hogy szinte mindenhol van egy KFC, hiszen évente átlagosan 30 új helyet nyitottak, összesen pedig minden egyes évben 200 millió dollárt kerestek csak Japánban.

Ha ekkoriban forgattak volna KFC-reklámfilmeket, valószínűleg egy olyan családot ábrázoltak volna, akik az ünnepi asztalnál aranybarnára sült rántott csirkét ropogtatnak, miközben a háttérben szól a "My Old Kentucky Home" című dal. Az senkit sem zavart volna, hogy a dalnak és a csirkének sincs semmi köze valójában a karácsonyhoz. A cél éppen az lett volna, hogy valahogyan megteremtsék a kapcsolatot a panírozott csirke és a karácsonyfa között. Mindezt úgy, hogy a filléres junkfoodot fényűző ételként ábrázolják.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: