10 tuti trükk, amellyel megkülönböztetheted a hamis mézet az igazitól
Akármilyen sajnálatos is, a "növényi tejföl", illetve a "csokoládéízű krémmel töltött ostya" mellett egyre több méz néven felcímkézett hamisítvány kerül fel a boltok polcaira, amelyeknek valójában semmi közük sincs a méhek által előállított, természetes folyékony aranyhoz. Az Ismertető.com összeállításának köszönhetően most te is megtudhatod, hogy igazi mézzel, vagy csak "mézes jellegű" készítménnyel van-e dolgod.
1. Mindig alaposan olvasd el a címkét
A gyártóknak ugyanis kötelességük feltüntetni, hogy mit, és mekkora arányban tartalmaz a termékük. Így lehet a legkönnyebben megtudni, hogy van-e valódi méz abban a bizonyos befőttesüvegben.
2. Méz és víz
Egy pohár hideg vízben próbálj meg feloldani egy kiskanálnyi mézet. Ha lesüllyed a pohár fenekére, igazi méz van a birtokodban, ha elegyedik a folyadékkal, akkor viszont nem.
3. Bizsergetés
Az igazi tiszta méz kellemesen bizsergeti a nyelvedet, a a hígított hamis változatok viszont nincsenek ilyen hatással az ízlelőbimbókra.
4. Tojássárgája
A tojásnak a sárgája különös reakcióba lép a folyékony arannyal. Ha hozzáadunk belőle valamennyit, úgy fog kinézni, mintha teljesen meg lenne főve.
5. Méz és kenyér
Ha megkensz vékonyan egy szelet kenyeret mézzel, kis idő múlva megkeményedik. A hamisítványok viszont eláztatják a kenyér felszínét.
6. Az igazi méz nem ragad
A hamis mézet általában teletömik cukorral, vagy különböző édesítőszerekkel. Ha az ujjadra dörzsölsz belőle néhány cseppet, és össze-vissza ragad, akkor sajnos nem igazi mézzel van dolgod. Ugyanis azt az utolsó cseppig beszívja a bőr, ráadásul nagyon jót is tesz neki.
7. Karamellizáció
Ha felmelegítesz egy kanálnyi mézet a mikrohullámú sütőben, karamellizálódni kezd, a többi készítmény viszont habzós, buborékos egyveleggé változik.
8. Papírteszt
A hamis méz másik jellemzője, hogy sok vizet tartalmaz, így egy ívlap szinte azonnal felszívja azt. Az igazi méz viszont nem áztatja el a papírt.
9. Rovaros trükk
Érdekes, de például a hangyák nagyon nem szeretik a méhek által előállított mézet, azonban a cukrozott készítményeket azonnal körbeveszik. Egy keveset tegyél ki oda, ahol a szorgos rovarok járkálni szoktak: ha nem nyúlnak hozzá, akkor igazi mézzel van dolgod.
10. Kristályosodás
Köztudott tény, hogy az igazi méz egy idő után megkristályosodik, a "mézes jellegű" készítmények azonban örökre megőrzik folyékony, szirupos állagukat.
via Ismertető
Ha hasznos volt az összeállítás, oszd meg ismerőseiddel is!