hirdetés
karacsony-poszt.jpg

Karácsony szerint elfogadhatatlan, ami Budapesten csütörtök este történt

A főpolgármester azt írta: lehetetlen helyzet, hogy metrók tartósan ne közlekedjenek egy államfői látogatás miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Budapest közlekedésének egy jelentős része órákra lebénult csütörtök este az Erdogan török elnök látogatása miatti lezárásoknak köszönhetően, aki ekkor látogatott el a Gül Baba türbéjéhez.

A Budapest blokádja, Erdogan látogatása ellen címmel meghirdetett tüntetés este fél 6-kor ért véget hivatalosan a Széll Kálmán téren, azonban ekkortól zárták le a Margit hidat is. A rendőrök a budai oldalon lezárták a forgalmat, a gyalogosan közlekedő tüntetőket pedig visszatartották. Rengetegen ragadtak a Margit híd budai hídfőjénél. Voltak olyanok, akik a lezárások miatt nem tudtak hazaindulni, más pedig az óvodából, iskolából hozta volna haza a gyerekét, de nem tudott semerre haladni.

A Batthyány téren is káoszhelyzet alakult ki, mivel a rendőrök nem engedték ki a metróból az embereket, és amikor az aluljáró tele lett, vissza kellett menni mindenkinek a metróalagútba. Később már meg sem állt a metró ezen az állomáson. Az Oktogonon sem jártak a villamosok Buda felé, csak a Blaha Lujza tér felé lehetett villamossal közlekedni. A Budára járó villamosok este 7 után indultak el újra teljes vonalon. A Margit hídon majdnem 7-ig kellett várakozni a feltorlódott embertömegnek.

hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester az este folyamán arról posztolt Facebook-oldalára, hogy főpolgármesterként is tüntet az ellen, "ha egy elnyomó diktátor érkezik Budapestre". Kötelességének érezte, hogy kiálljon a kurdok mellett, és szomorúnak tartja, hogy a magyar kormány ezt nem érzi így.

Később már arról is írt, hogy az is teljességgel elfogadhatatlan, ami a fővárosi közlekedéssel történt az esti órákban, és hogy mindenképp tesz arról, hogy a jövőben hasonló nem fordulhasson elő.

"A rendőrség és a főváros között eddig korrekt volt a szakmai együttműködés a diplomáciai események biztonságának megteremtésében.

A ma este törtentek azonban elfogadhatatlanok: lehetetlen helyzet, hogy metrók tartósan ne közlekedjenek egy államfői látogatás miatt.

Arra kértem fel a BKK és a BKV vezetőit, hogy haladéktalanul tegyék meg a tömegközlekedés helyreállításához szükséges intezkedéseket, és a jövőben csak főpolgármesteri engedéllyel folytassanak egyeztetést a rendőrséggel a hasonló esetekben"

- írta posztjában.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ujzeland3.jpg

Valahol már 2020 van - Itt követheted, mikor és hogy ünneplik az újévet a világban

Egy térkép és egy óra is segít, de van, ahol élőben követheted a nagyvárosok szilveszteri buliját.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 31.


hirdetés

December 31-én a világ minden pontján készülnek az óév búcsúztatására, és az új év köszöntésére. A legtöbb helyen látványos programokkal, tűzijátékkal, fényfestéssel zárják az évet. Nálunk még van jó pár óra éjfélig, de van, ahol már be is léptek az új esztendőbe.

Egy térkép is segít, megmutatja, hogy mely területeken élvezhetjük még 2019-et, és hol vannak olyan országok, ahol már előttünk járnak 2020-ban.

A térképet ITT nézheted meg.

Azt pedig, hogy éppen mennyi az idő az egyes országokban, városokban, azt ITT nézheted meg.

hirdetés

Új-Zélandon így várták a nagy pillanatot:

Samoán ilyen volt:

Sydneyben is nagyon látványos:

Tokyo, Seoul, Pyongyang, Dili, Ngerulmud itt látható:

Pyongyang-ban már megy a műsor:

hirdetés

Ahogy halad az idő, a The Telegraph élőben jelentkezik számos helyszínről:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
ujszulott.jpg

Itt vannak az újév első babái, vidéken ketten is születtek éjfél után egy perccel

Budapesten egy kislány, Nagykanizsán és Baján kisfiúk születtek.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. január 01.


hirdetés

Kislány lett az első fővárosi újszülött.

A gyermek a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben jött világra 0 óra 25 perckor. A kislány 3120 grammal született és az Elvira nevet kapta.

A fővárosi állami intézmények szülészetei közül másutt is született gyermek az új év első napján, de ők mind 1 óra után.

hirdetés

Vidéken két helyen, Nagykanizsán és Baján is született gyermek éjfél után 1 perccel.

A Zala megyei Kanizsai Dorottya Kórház tájékoztatása szerint Kovács Patrik nulla óra egy 1 perckor 3050 grammal, 53 centiméterrel, természetes úton jött a világra.

A kisfiú a 29 éves édesanya negyedik gyermeke, családban először egy kislány, majd három fiú született.

A baba és édesanyja egyaránt jól vannak - közölte Vörös Attiláné szülésznő.

A Bajai Szent Rókus Kórházban éjjel 0 óra 1 perckor segítették világra az új esztendő első gyermekét. A kisfiú - Trszkits Endre - 3940 gramm súllyal és 53 centiméterrel született, császármetszéssel.

A 27 éves mélykúti édesanya, akinek Endre az első gyermeke, és a kisfiú is jól vannak.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
balaton-jegtabla-idojaras.jpg

Erős, viharos széllel tör be a sarkvidéki hideg a héten

Zápor, eső, hózápor követi, de tartósan nem marad meg a hó.
Forrás: Időkép, Fotó: Gál Tamás - szmo.hu
2020. január 01.


hirdetés

"Nyugodt napokkal indul az új esztendő, majd hétvégén északnyugat felől hidegfront érkezik" - írja az Időkép.

A front erős, helyenként viharos széllel vonul át az országon.

hirdetés

Csapadék csak elszórtan lehet.

Kezdetben záporok, északkeleten kisebb eső és ónos eső fordulhat elő, majd a hidegebb levegő beáramlásával egyre inkább hózáporok fordulhatnak elő.

Az Időkép azt írja, hogy tartós, megmaradó hóréteg most sem lesz.

A lehűlés is csak átmeneti, az előrejelzéseik szerint ugyanis a jövő hét első napjaiban ismét enyhébb levegő érkezhet.

A részletes előrejelzés a következő oldalon olvasható.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
baba.jpg

Emelkedik a gyed: 225 ezer forint lesz a maximális összeg januártól

A diplomás gyed összege is magasabb lesz, ráadásul többen lehetnek jogosultak rá.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 31.


hirdetés

A minimálbér emelkedésével január 1-től 225 288 forintra nő a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

A diplomás gyed összege is emelkedik és bővül a jogosultak köre is, mivel a diplomás gyedben részesülő anya, ha az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra.

A gyed maximális összege 2010 óta a kétszeresére emelkedett, jövőre eléri a 225 288 forintot, amelyből a családi adókedvezmény is érvényesíthető. A gyed mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni. Testvér születése esetén más családtámogatási ellátásokkal (csecsemőgondozás díj - csed -, gyermekgondozási segély - gyes) együtt is igénybe vehető, tehát az ellátás nem szűnik meg újabb gyermek születése esetén. Az ellátásra a csecsemőgondozási díj után jogosult a szülő egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a második életévét, illetve ikrek esetén a hároméves kort.

Gyermekgondozási díjat, azaz a diplomás gyedet a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetnek. Január elsejétől az az anya, aki diplomás gyedben részesül, és az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a diplomás gyedre.

hirdetés

A diplomás gyed összege 2020-ban alapképzés esetén 112 644 forintra, mesterképzés esetén 147 420 forintra emelkedik.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!