hirdetés
karacsony-gergely-sajtotajekoztato-mti-koszticsak-szilard-1000x667.jpg

Karácsony 5 pont teljesítését kéri a kormánytól, hogy igent mondjon a budapesti atlétikai vb-re

A főpolgármester azt szeretné, ha mindenki győztese lenne a sportesemény megrendezéséről szóló vitának, ezért fogalmazta meg ezeket a kéréseket a kormány felé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 25.


hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester hétfőn rendkívüli közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentették azt az öt feltételt, amely teljesülésével támogatnák a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot.

Karácsony az Index tudósítása szerint azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy eleget kell tennie a választás előtt meghirdetett programjában vállaltaknak, és bár arra törekszik, hogy béke legyen a budapesti vezetés és a kormány között, nem feltétlenül kell mindenben egyetérteniük. Mint mondta, komolyan vesznek minden véleményt az atlétikai vb-vel kapcsolatban, de azokra is hallgatniuk kell, akik jobb egészségügyi ellátást és több zöldterületet szeretnének.

A főpolgármester ezért azt szeretné, hogy mindenki győztese legyen ennek a vitának.

Ennek érdekében öt pontot fogalmazott meg, amelynek teljesítését kéri a kormánytól, mert csak ebben az esetben támogatja a sportesemény megrendezését.

hirdetés

Ezek a következők:

1. 50 milliárd forint a budapesti járóbeteg és szakellátásra, mert több ezer budapesti életét lehetne megmenteni, ha elég képalkotó berendezés lenne az egészségügyi intézményekben

2. Ha elkezdődik a vb-hez szükséges stadion megépítése, a zöldterületeket is növeljék, és induljon meg a Csepeli Nagyerdő Program is. Karácsony szeretne egy új Városligetet kialakítani, ami Budapest új tüdeje lehetne.

3. A stadion megépítése olyan beruházás legyen, ami "nemcsak az élsportot szolgálja, hanem tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott, és a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja".

4. Minden szerződés nyilvános legyen, hogy a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.

5. A kormány továbbra is legyen elkötelezett a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházások iránt.

Karácsony arra kérte a kormányt, hogy fogadják el és teljesítsék ezeket a pontokat, erről pedig még idén legyen egy kormányhatározat. Azt szeretné, ha ha a Budapesti Közfejlesztési Tanács minél előbb összeülne, hogy megtárgyalhassák a részleteket.

Tavaly decemberben derült ki, hogy Budapest nyerte meg a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát, ezzel Magyarország először adhat otthont a világ harmadik legnagyobb sporteseményének.

A sikeres pályázatban egy Duna-part melletti, Ferencváros déli részén, illetve Észak-Csepelen épülő atlétikai központot ígértek, valamint egy 13 ezer fős stadiont.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke gyors döntést kért a vb megrendezését illetően, Karácsony azonban még néhány hét türelmet kért. A fővárosi közgyűlés szerdán dönt az ügyben.hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-kotelezo-maszkviseles-siofok.jpg

50 ezer forintos büntetést is kaphat, aki maszk nélkül megy vásárolni Siófokon

A polgármester kötelezővé tette a maszkviselést az üzletekben és a nagyobb forgalmú, zárt helyeken.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

A polgármester kötelezővé tette Siófokon a maszkviselést az üzletekben és a nagyobb forgalmú, zárt helyeken - számolt be az RTL Híradó.

"Akkor fogalmazódott meg bennem ez a gondolat, amikor a Magyar Orvosi Kamara közzétette az ajánlását a maszkviselésre vonatkozóan. Én akkor helyi orvosokkal is konzultáltam, és ez az elképzelés aztán már döntéssé változott"

- mondta a Híradónak Lengyel Róbert.

A városőrök szombattól

akár 50 ezer forintra is büntethetik Siófokon azokat, akik maszk nélkül mennek vásárolni.

hirdetés

A város 10 ezer darab maszkot vásárolt, ebből adnak azoknak, akiknek nincs sajátjuk.

Siófok utcáin nem kötelező a maszkviselés, mégis van, aki a sétához is felveszi. Maszkviselésre biztat mindenkit Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa is.

"Ha valakin maszk van, akkor sokkal kevésbé tud szennyezett kézzel az arcához, orrához, szeméhez nyúlni. Én azt szoktam mondani, hogy azért is érdemes mindenkinek maszkot hordani, mert akkor nem tudja saját magát megfertőzni az esetlegesen fertőzött kezével. Úgyhogy én azt javaslom mindenkinek, hogy, aki más emberek között van, az használjon maszkot"

- mondta Szlávik János az RTL Híradónak.

A magyar hatóságok azonban továbbra sem teszik kötelezővé a maszkviselést. A miniszterelnök néhány napja azt mondta, azért nem, mert nem tudja garantálni, hogy jut mindenkinek. Az országos tisztifőorvos azt mondta, megfelelően felhelyezve bárki viselhet maszkot.

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ambulance-1423505_1920-1000x563.jpg

Akit nem tudnak 20 perc alatt újraéleszteni, inkább ott hagyják a New York-i mentők

Gyakorlatilag háborús üzemmódban dolgoznak a rengeteg megbetegedés miatt.
Kép: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Rendkívül gyorsan terjed a koronavírus-járvány az Egyesült Államokban, a legrosszabb helyzetben New York állam van. A 19,5 milliós lakosságú államban már 113 ezer fölött jár a fertőzöttek száma - összehasonlításként a 60,5 millió lakosú Olaszországban 125 ezer körüli a megbetegedések száma. Mindez rendkívül leterheli az egészségügyi rendszert, emiatt a New York-i mentősök kénytelenek voltak új szabályokat bevezetni. A CNN-nek a New York-i mentősök szakszervezetének alelnöke, Michael Greco elmondta, hogy megszaporodtak a szívmegállások, ezzel kapcsolatban is szükség volt az új protokoll bevezetésére.

Mostantól egy szívmegállás után maximum húsz percig próbálkoznak az újraélesztéssel, amennyiben nem járnak sikerrel, halottnak nyilvánítják az illetőt, akit a helyszínen hagynak.

Az alelnök szerint, saját tapasztalatai alapján egy mentős átlagosan heti 1-2 szívmegállásos esettel találkozik, de most már előfordult az is, hogy egy nap hét szívmegálláshoz hívták ki őket - a legtöbbjüket valószínűleg a koronavírus szövődményei okozzák.

Greco szerint "háborús üzemmódban vannak", a rendkívül nagy számú megbetegedés miatt egy-másfél óra áll a rendelkezésükre, hogy kiérjenek egy beteghez, ellássák és bevigyék a kórházba.

Emellett azt is elmondta, hogy nincs minden mentősnek elegendő felszerelése, emiatt legtöbben saját maguk és családjuk egészsége miatt aggódnak. Sokan inkább autójukban alszanak vagy szállodai szobát vesznek ki, nehogy megfertőzzék szeretteiket.

hirdetés

„Vannak olyan tagjaink, akik már a végrendeletüket írják, mert nem tudják, hová tart ez az egész”

– mondta Greco.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-illusztracio20200308-01-pixabay.jpg

Meghalt egy 23 éves ápoló, aki koronavírusos betegeket látott el Angliában

Az anyja szerint nem viselt megfelelő védőfelszerelést a koronavírusos betegek ápolása közben.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

A 23 éves John Alagos, a harmadik és egyben legfiatalabb brit egészségügyi dolgozó, akiről úgy gondolják, hogy a koronavírus miatt halt meg.

Miután az éjszakai műszakja után hazaért, John panaszkodott, hogy fáj a feje, és egész éjjel magas lázzal küzdött.

Az anyukája mesélte el a Daily Mailenek, hogy fia későn ért haza. Kérdezte tőle, hogy miért nem ért időben haza, a fiú pedig azt válaszolta, hogy nem engedték el.

A személyzet nagy része már nem munkaképes, így kevesen maradtak, tovább kellett dolgoznia.

Kapott a fiú egy kis paracetamol tartalmú lázcsillapítót, de az anya néhány perccel később azt vette észre, hogy John elkezdett kékülni.

hirdetés

Azonnal hívta a mentőket az aggódó anya, de már nem tudták újraéleszteni az ápolót. Az anya szerint fia korábban beszámolt róla, hogy

nem viselt megfelelő védőfelszerelést a betegek ellátása közben.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
orban-viktor-koronavirus-video-1000x643.jpg

Hétfőtől ingyenes lesz a közterületi parkolás egész Magyarországon

Orbán Viktor jelentette be.
MTI - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon - közölte az MTI-vel Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap.

"A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját"

- fogalmazott a kormányfő. Emiatt indokolt a közterületi parkolási díjak megszüntetése - tette hozzá.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint a kormány vasárnap a helyzet megoldása érdekében rendeletet alkotott, amely a Magyar Közlönyben még a nap folyamán megjelenik. Ennek értelmében hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon - közölte a kormányfő.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!