hirdetés
tejut-balaton-csillagok-idokep.jpg

Káprázatos, ritkán látható felvételek készültek a Balaton felett tündöklő Tejútról

Ritkán örökíthető meg a látványosság, mert a tó víztükre felett általában párás a levegő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 22.


hirdetés

"A Tejút és a Balaton rendkívül ritkán fotózható együtt, stábunknak mégis sikerült ma és tegnap éjjel" - írja az Időkép.

Sikerült megörökíteniük az éjszakai égbolt szépségét.

Az Időkép azt írja, azért nehéz a Tejútrendszert és a Balatont együtt fotózni, mert a tó felett a levegő rendszerint túl párás, és emiatt a Tejút horizonthoz közeli színes, halvány részletei szinte mindig homályba burkolóznak.

"Most azonban a szél elfújta a párát, egyetlen felhő sem volt az égen, ráadásul a újhold idején minden körülmény tökéletesen együtt állt" - írja az Időkép.

A fotókat fényképezőgéppel készítették, a videókat telefonnal.

hirdetés

VIDEÓ: Május 21-én készült felvétel:

VIDEÓ: Egy másik felvétel:

VIDEÓ: A harmadik felvétel a tündöklő égboltról:

A fotókat erre a linkre kattintva láthatjátok, vagy az Időkép Facebook-oldalán.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tihany_rostasy-6-1.jpg

Ilyen volt az idei első kora nyárias hétvége a Balatonnál

A járvány utáni lazítást sokan kihasználták, voltak akik már a vízbe is bemerészkedtek.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. május 10.


hirdetés

A koronavírus-járvány után kellemes, napos, kora nyári idővel várta a látogatóit a Balaton.

A "lazítás" szabályait igyekeztek betartani, a pultoknál maszkban szolgáltak ki, az asztalokhoz ritkábban lehetett leülni. A sétálók között volt hely, így a távolságtartásra is lehetett figyelni. Sokan napoztak, és voltak olyan bátrak, akik a még csak 16 fok körüli vízbe is bemerészkedtek. A kikötőkben szintén indul az élet, a hajókon látni már mozgást.

A legtöbb település felkészült a hétvégére, és az éttermek, cukrászdák mellett több attrakció is megnyitotta kapuit. Bár a strandolásra még várni kell, de a kompok már megindultak.

Íme egy kis körkép az északi partról, így telt a hétvége Balatonfüreden, Csopakon, Tihanyban, a Badacsonynál.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
siofok.jpg

Siófok és Zamárdi is fokozatosan nyit: a teraszokat, a sétányokat és az állatparkot is lehet már látogatni

Ha hétvégén már elruccanál a Balatonra, akkor segítünk egy listával, hogy mit találsz nyitva.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 07.


hirdetés

A koronavírus-járvány szigorú szabályainak lazítása után egyre több helyen - a szabályok betartása mellett - kezd visszatérni a megszokott élet. Így többek között a Balaton is megnyithat. A szállás- és vendéglátóhelyek, egyes szabadtéri programok, strandok már készülhetnek a vendégfogadásra. Előző cikkünkben Balatonlelle és Balatonboglár lehetőségeit olvashatjátok (érdemes azonban folyamatosan tájékozódni, mert naponta újabb helyekkel bővül a lista).

Siófok

A déli part fővárosát, Siófokot is megkérdeztük, hogy mire számíthatnak az ott élők, és azok, akik a következő napokban szeretnének ellátogatni a városba.

A nagyobb siófoki szállodák többsége május végére, a pünkösdi hétvégére tervezi a nyitást. A kempingek május 15-től várnák a vendégeket, a magánszálláshelyek többsége pedig többnyire a június-augusztus közötti időszakban tart nyitva.

hirdetés

A siófoki szálláshelyek visszajelzései alapján rengeteg új foglalás érkezik a nyárra és az őszi időszakra, és a korábbi foglalásokat is sok vendég tartja, ha némi halasztással is. Minden szálláshely különleges higiéniai intézkedéseket vezet be, hogy vendégeik teljes biztonságban tölthessék pihenésüket.

Ugyanilyen szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnek be a város attrakciói és vendéglátó egységei is.

Az enyhítés óta számos cukrászda, kávézó és étterem terasza nyílt meg a vendégek számára, de természetesen újonnan bevezetett kiszállítási vagy elviteles szolgáltatásaikat is megtartották a vendéglátók,

hogy mindenki a számára legszimpatikusabb módon fogyassza az ételeket, italokat és süteményeket. A város kedvelt part menti sétányán, a Petőfi sétányon is éledeznek a szolgáltatók, a következő hetekben remélhetőleg egyre többen nyitnak ki.

Sorra nyílnak az élelmiszerüzletek mellett az egyéb boltok is, ahol az előírt szabályoknak eleget téve most már vásárolhatnak az emberek. Sok család kedvence, a Bella Állatpark május 4-én szintén megnyitott, és minden nap várják a látogatókat – szájmaszk viseletével.

Hamarosan beindul Siófokon a nyári szezon, és újra üdvözölhetjük kedvenc Nagystrandunkat, ahol idén is lesz Óriáskerék, és a PLÁZS fehér homokja is várja majd a strandolókat.

A város további látnivalói (Víztorony, Kálmán Imre Emlékház, Fordított ház, Galerius Fürdő, stb.) jelenleg még zárva vannak.

Bár a siófoki rendezvények közül jó néhány elmarad idén, a helyiek bíznak abban, hogy augusztus 15. után minden kisebb és nagyobb esemény visszatérhet.

"Minden siófoki bízik benne, hogy hamarosan újraindul az élet a városban, és együtt köszönthetjük már az idei nyarat is, és mindenki meggyőződhet róla, hogy 2020-ban is itt kezdődik a Balaton" - írta a Hello Siófok a Szeretlek Magyarországnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
40845.jpg

Így nyaraltunk régen a Balatonon

A magyar tenger már az ’50-es években is kedvelt üdülőhely volt, köszönhetően a SZOT-üdüléseknek, de később itt találkoztak titokban az NDK-ból és az NSZK-ból érkező családok is. Így nyaraltunk a rendszerváltás előtt.
Nyitókép: Fortepan / Dr. Ember Károly - szmo.hu
2020. május 10.


hirdetés

A rendszerváltás előtt elképzelhetetlenek voltak a mai horvátországi vagy olasz tengerparti nyaralások. Ellenben itt volt nekünk a magyar tenger, melyhez az úgynevezett SZOT-üdüléseknek köszönhetően még a munkások családjai is el tudtak menni nyaralni.

Az '50-es években, hogy a munkások elégedettek legyenek és ne foglalkozzanak pl. politikával, bevezették a vállalati nyaraltatásokat. Ehhez a Szakszervezetek Országos Tanácsa nyújtott kedvezményes nyaralásokat, azaz SZOT-beutalót. Elvileg három évente kérelmezhették a beutalót a dolgozók, de a gyakorlatban, főként a gyerekes családok esetében maga a szervezet ajánlotta fel azokat minden évben. A SZOT-beutaló pedig egyet jelentett az elképesztően olcsó nyaralással, így a proletár családok is megtehették, hogy egy-egy hetet a Balatonnál töltsenek.

Kép forrása: Fortepan / adományozó: Bauer Sándor

Kép forrása: Fortepan

Kép forrása: Fortepan / adományozó: CHUCKYEAGER TUMBLR

hirdetés

Azonban nemcsak a vállalati üdülések helye volt a Balaton, a '60-as évektől egyre népszerűbb volt a tehetősebb családok körében is, akik motelekben vagy Zimmer Frei nyaralókban laktak. Hamarosan pedig a német turisták is felfedezték és itt találkoztak titokban az NDK-ba és az NSZK-ba szakadt családok.

Kép forrása: Fortepan / adományozó: UVATERV

Kép forrása: Fortepan / adományozó: Bauer Sándor

Kép forrása: Fortepan / adományozó: Péterffy István

Kép forrása: Fortepan / adományozó: Bejczy Sándor

Tudod, mi történt 30 éve?

1989-ben a rendszerváltással véget ért a kommunista diktatúra és beköszöntött a demokrácia A DUE Médiahálózat Nagy Diák Rendszerváltoztató Tesztje három fordulóban repít vissza az 1989-1990-es eseményekhez, ahol tesztelheted mennyit is tudsz erről az időszakról. A teszt mindenki számára kitölthető, a nyereményekért azonban csak a 1996.01.31 – 2006.01.31. között születettek szállhatnak ringbe.

Ők a sikeres tesztkitöltéssel belépési lehetőséget szerezhetnek az országos játék második és harmadik fordulójába, ahol a fődíj egy fantasztikus kétszemélyes utazás Berlinbe, a második és harmadik díj pedig egy-egy profi kamerával felszerelt okostelefon. A döntő a 27. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, 2020. szeptember 22-én lesz az Akvárium Klubban. Gyere időutazni velünk, hogy a nyarad is utazással teljen! A teszt kitöltéséhez KATTINTS IDE!

Persze, amint lehetett mindenki a tó felé vette az irányt! A parton családok, baráti társaságok csoportosultak és szinte minden csapatnál ott volt egy gumimatrac. Az akkori sláger a kék-piros volt, ami ráadásul igen tartósnak bizonyult, így több üdülésen is lehetett vele lebegni a vízen. És ha nem a tó csillámló vize hívogatott, akkor a főtt kukorica illata vagy éppen a friss lángosért kígyózott a sor a büféknél.

Kép forrása: Fortepan / adományozó: Lencse Zoltán

Kép forrása: Fortepan / adományozó: Umman Kornél

Kép forrása: Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Kép forrása: Fortepan/ adományozó: Umman Kornél

És míg a szerényebb pénztárcával érkezők gyakran az otthonról vitt konzervekkel, szalonnával oldották meg az étkezéseket, esetleg az Utasellátó büféjében, addig a tehetősebbek éttermekbe jártak.

Kép forrása: Fortepan / adományozó: Bauer Sándor

Kép forrása: Fortepan / adományozó: Bauer Sándor

A kompjáratok már a 70-es években is nagyon népszerűek voltak, hiszen legyen szó kirándulásról vagy munkába igyekvésről, a legrövidebb út a tavon át vezetett! Ilyenkor gyakran hosszú kocsisorok vonultak fel a kompra várva.

Kép forrása: Fortepan / adományozó: Répay András

A Balaton egyik legnyüzsgőbb helyszínei nyaranta az úttörőtáborok voltak. A legnagyobb ilyen a zánkai volt, melyet 1975-ben nyitottak meg. Az Úttörővárosban évente 25 ezer gyerek táborozott, egyszerre gyakran 3000 fő énekelte itt a különféle úttörő indulókat. A komplexumnak volt saját strandja, sportcsarnoka, sportpályája, étterme, könyvtára, társalgója, ülésterme, sőt úttörő-történeti múzeuma is.

Kép forrása: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjemény

Kép forrása: Fortepan / adományozó: Magyar Rendőr

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
balatonlelle.jpg

Balatonlelle és Balatonboglár már részben kinyit a hétvégén

Szálláshelyek, éttermek, cukrászda és pincészet is várja már a vendégeket, a járvány miatt megváltozott feltételekkel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 04.


hirdetés

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az ország legnagyobb részén lazításokat engedtek. Így többek között a Balaton is - a szabályok betartásával - megnyithat. A szállás- és vendéglátóhelyek, egyes szabadtéri programok, strandok már készülhetnek a vendégfogadásra.

Bár a múlt héten még sok település "zárva volt", egyre többen jelzik, hogy felkészülnek a turistákra.

A Hello Balatonlelle oldal információja szerint Lelle és Balatonboglár is szeretettel várja a látogatókat.

De az is fontos, hogy mindenki betartsa a hatályos jogszabályokat és az ajánlott higiéniás előírásokat.

A helyiek a múlt héten egy (nem reprezentatív) kutatást végeztek a közösségi oldalukon, és a több mint 500 ember válasza alapján 77 százalék szívesen utazna a kialakult helyzet ellenére, míg 23 százalékuk inkább kivárna, és egyelőre otthon maradna.

hirdetés

Az oldal - egy nem teljes körű - listát is készített a helyi vállalkozók, vendéglátósok és a szállásadók válasza alapján, az alábbi helyeken már a hétvégén várják a látogatókat:

BL YachtClub & Apartments

“Várhatóan csütörtöki napon újra nyitjuk az étterem teraszát, és hétvégétől a szálláson is fogadunk vendéget. Tervben van egy új - kontakt mentes check in - check out bevezetése a kockázat minimalizálása érdekében. Az étkezéseket a vendég kérésére akár a szobába is kiszállítjuk, de elfogyaszthatja az étterem teraszán is, amit kibővítettünk, és az asztalokat még távolabb húztuk egymástól. Minden hétvégén grill pályával készülünk, és sok olyan szabadidős tevékenységet kínálunk, ahol a találkozás lehetőségét minimalizálni tudjuk: kerékpár, SUP és hajó kölcsönzés - természetesen az eszközöket minden használó után fertőtlenítjük. A kikötő strandján a napágyakat egymástól 1,5 méterre helyezzük el” - írta Tóth Balázs ügyvezető.

Garamvári szőlőbirtok

“A higiéniás előírások magas szintre emelése mellett csak elvitelre történt bor értékesítés. Ezen egy darabig még nem változtatunk. Később döntjük majd el, hogy mikortól tartunk borkóstolókat és rendezünk borvacsorákat. A nyitva tartásunk változatlan: az egészségügyi előírások magas fokú betartása mellett a teljes bor- és pezsgőkínálatunkkal várjuk a vendégeinket hétfőtől péntekig” - közölte Baranyai Péter főborász.

Geleta Cukrászda

“A Geleta Cukrászda teraszát is megnyitjuk a nagyközönség előtt - betartva a megfelelő asztaltávolságokat és higiéniai előírásokat. Minden nap finom fagylalttal és óriási süteménykínálattal várjuk vendégeinket” - mondta Geleta Balázs tulajdonos.

Gianpiero’s Étterem

“Május 4-én, hétfőn éttermünk teraszát és kerthelyiségét újra megnyitjuk. Természetesen az előírt óvintézkedések mellett, a megfelelő higiéniai előírások betartása mellett. Az asztalokat szellősebbre tettük egymástól. Automata kézfertőtlenítőket helyeztünk ki az étterem több pontján” - írta Székely Sándor üzletvezető.

Majthényi Présház

“Ha minden munkatárs rábólint, akkor pénteken nyitunk. Úgy gondolom, hogy csökkentett étlap és kevesebb asztal. Most ez a terv” - írta Konyári Katalin tulajdonos.

Hotel*** Melis

“Május 4-től fokozott óvintézkedések mellett megkezdi működését a hely. Az apartmanjainkban biztosítjuk a kellő távolságot, (nincs közös folyosó), minden apartman Hotelünk kertjéből nyílik. Májusban hétvégenként Éttermünkben és Strand Teraszunkon a nagy kerthelyiségeink miatt kellő távolságban látjuk vendégül a hozzánk érkezőket. Kollégáink maszkot viselnek és közösségi tereinket folyamatosan fertőtlenítjük, kézfertőtlenítőt biztosítunk mindenki számára" - mondta Czucz István, a Hotel Melis tulajdonosa.

Pócz Pincészet

“Én tervezem a terasz megnyitását, a korábbi időszaknak megfelelően, de nagyon kevés információm van a működés részletes feltételeiről. Egyenlőre csak boreladás van elvitelre hétfő kivételével a hét minden napján“ - jelezte Pócz József tulajdonos.

Vitorlás Étterem

“Szeretettel várunk Titeket éttermünk kerthelyiségeiben. Éttermünk a megszokott nyitvatartási időre áll vissza. A belső térben nem fogadhatunk vendéget, ezért az időjárást kérlek, vegyétek figyelembe, ha éttermünket választjátok. Az étterem újranyitása miatt a menü kiszállítást csak Balatonlelle és Balatonboglár területén tudjuk biztosítani” - tájékoztatott Nagy Tamás tulajdonos.

A Zöld Ajtós Ház - Kishegy

“Szombattól újra megnyitjuk a Zöld ajtós házat, egyenlőre csak a hétvégéket tervezzük. Két teraszunkon, csodálatos panorámában gyönyörködve tud a vendégünk elfogyasztani egy pohár bort, kávét, teát vagy szörpöt. Természetesen a higiéniai szabályok még nagyobb betartása mellett. A borok kiszállítása változatlanul működik” - írta Fárbás Anett tulajdonos.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!