KAPCSOLAT

Hogyan építsük vissza a bizalmat a hűtlenség után?

Ha eddig nem figyeltétek meg egymást, nem ismeritek egymás igényét, akkor itt az idő az odafordulásra, az érdeklődésre.
Laskai Nelli cikke a Boldognak lenni blogon, Fotók: pixabay - szmo.hu
2023. január 24.


Link másolása

Azonnal bevethető, párkapcsolat és önbizalom-növelő gyakorlatokat találsz a Boldognak Lenni könyvekben. Minden könyvben segítséget találsz ahhoz, hogy megtanuld helyesen kommunikálni a vágyaidat, megértsd a társad viselkedését, megtaláld az életcélod, és haladj előre a megrekedésből.

A hűtlenség kiegyensúlyozatlanná teszi a kapcsolatot. Az egyik fél hazugságokkal teli múltja károkat okoz mindkét félben. A hűtlenségig vezető út valószínű, hogy tele volt jelekkel, de nem vettek róla tudomást, és valaki meghozott egy döntést. Ahogy az eltávolodás, úgy a közeledés is időbe telik.

Mi vezet hűtlenséghez?

Többek között: kiegyensúlyozatlan kapcsolati működés, empátia hiánya, kommunikációs problémák, feloldatlan konflktusok, egymás elhanyagolása, a másik számára a szeretetet jelentő gesztusok hiánya, az ölelések elmaradása, intimitás megszűnése, önértékelési zavarok, pezsgésre vágyás, újdonság vágy, kényelem, megszokás, tanult sémák…

Bizalom visszaépítése megcsalás után

A megcsalt és a hűtlen fél számára – ha együtt akarnak maradni – központi kérdéssé válik, hogy miként lehet a bizalmat visszaépíteni.

Mit tegyen a hűtlen fél?
 • Zárja le a külső kapcsolatot
 • Ne keveredjen újabb hazugságokba
 • Legyen együttérző a társával, kárpótolja
 • Válaszoljon a párja biztonságérzetét növelő kérdéseire
 • Legyen türelmes a bizalom felépülésével
 • Mutassa ki a társa felé, hogy ő a kiválasztott
 • Találja meg a hűtlenség valódi okát és dolgozzon rajta
Mit tegyen a megcsalt fél?

Ha eldöntötte, hogy megbocsát és a kapcsolatban akar maradni, akkor

 • Próbáljon minél kevesebbet nyomozni a megcsalás részleteiben
 • Legyen nyitott a párja bocsánatkérésére, kárpótlására
 • Legyen türelmes a bizalom felépülésével
 • Mutassa ki a párja felé, hogy megbocsátott és a közös élet mellett döntött
 • Figyeljen fel a hűtlenség okára és a kapcsolat javítására
 • Állítsa meg a múltban vagy jövőben járó rossz forgatókönyveket
 • A megfelelési vágy helyett a saját lelki egyensúlyára koncentráljon

A hűtlenség után is képes a kapcsolat közelivé válni újra, ám ez nem fog menni egyik pillanatról a másikra és a tudatosság vagy az ön- és párkapcsolat fejlesztésének mellőzésével. Gyakori, hogy a pár meg akarja beszélni a történteket, de csak egyre mélyebbre süllyednek a fájdalomban és egymás megsértésében. Ilyenkor – vagy ennek a megelőzésében – jó, ha szakember segítségét kérik a feldolgozási folyamatban, hogy minél kisebb legyen a károkozás és minél nagyobb esély legyen az újraépítésre, de itt is találtok kommunikációs segítséget.

Az egymásnak adott őszinte, szeretetteljes gesztusok sokat számítanak a bizalom helyreállításában. Ha eddig nem figyeltétek meg egymást, nem ismeritek egymás igényét, akkor itt az idő az odafordulásra, az érdeklődésre.

Ma vagy hátralévő életedben a legfiatalabb! Kezdj el élni! Segítő könyvek, módszerek, technikák a blogon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KAPCSOLAT
„Gyerekei” temetésén jött rá az orosz férfi, hogy a felesége csak eljátszotta a terhességet és nem is szült ikreket
Halott fiai helyett játékbabák voltak a temetésen. A férfi először azt hitte, eladták a sosem volt gyerekeit, de aztán kiderült a szörnyű igazság: a felesége végig hazudott neki.

Link másolása

Nagyon bizarr dolgot történt egy orosz férfivel: azt hitte, a nemrég született gyerekeit temeti el, de kiderült, hogy az ikrek valójában csak játékbabák voltak - számolt be róla a Sun.

Daud Daudov úgy tudta, hogy felesége két ikerfiúnak adott életet, akik kedden agyvérzésben elhunytak. A haláluk pontos oka viszont nem derült ki, mert az iszlám vallás szerint a gyerekeket nem boncolhatják fel, úgy kell eltemetni, ahogy meghaltak.

A temetésen aztán sokkoló felfedezést tett: amikor utoljára meg akarta nézni a kicsiket, azt látta, hogy a hófehér lepelbe nem kisbabákat, hanem szem nélküli játékbabákat csavartak be.

Daudov azt gyanította, hogy a fiait eladhatták vagy illegálisan örökbe adhatták, és még életben lehetnek, ezért a rendőrséghez fordult, és bepanaszolta a kórházat, ahol a gyerekek születtek. Azzal vádolta a szülészeten dolgozókat, hogy a halottnak hitt fiait műanyag babákra cserélték a temetés előtt.

Az eljárás során viszont kiderült a még ennél is döbbenetesebb igazság: a férfi felesége valójában nem is szült ikreket, hiszen nem is volt terhes, végig hazudott a férjének.

A Laura nevű nő állítólag be is vallotta, hogy ő bugyolálta be a játékbabákat a temetésre. Azt viszont nem tudni, hogy tudta így és ilyen sokáig megvezetni a párját.

Egy közleményben azt írta, azért játszotta el a terhességet és a szülést, mert a férje már nagyon szeretett volna gyereket. Egyszer csináltatott egy terhességi tesztet, ami pozitív lett, de orvos nem vizsgálta meg. Mint kiderült, nem is lett várandós, de nem akart csalódást okozni a férjének. Kibérelt egy lakást egy kórház közelében, vett két játékbabát és azt hazudta a családjának, hogy az ikrek meghaltak a szülés után.

"A férjem nagyon boldog volt, amikor megmondtam neki, hogy terhes vagyok. Nem akartam, hogy csalódjon, ezért úgy döntöttem, hogy hazudok neki és a rokonainknak is, és eljátszom a terhességet. Őt és a családunkat is félrevezettem, amit borzasztóan sajnálok"

- írta Laura.

A történtektől még a sztavropoli határterület kormányzója is ledöbbent. Az újságíróknak elmondta, hogy a nőt megvizsgálták az orvosok, és megállapították, hogy nem szült, tehát tényleg végig kamuzott. A kormányzó reméli, hogy Daudov bocsánatot kér az orvosoktól, akiket tévesen vádolt meg mindenféle bűncselekménnyel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KAPCSOLAT
„Öt éve a férjem, három és fél éve viszonya van mással, de mégsem hagyom el”
Nem elég, hogy megcsalta, a férfi rendszeresen ivott és a szerencsejátékokat sem vetette meg. A felesége minderről semmit sem tudott.

Link másolása

Hiába volt hűtlen ötéves házasságuk nagyrésze alatt feleségéhez egy amerikai férfi, az asszony mégsem akarja elhagyni, írja a Daily Mail. A 26 éves Alexandrea Acevedo még tavaly decemberben jött rá, hogy a férjének viszonya van egy másik nővel, amikor a telefonján megpillantott egy szerelmes üzenetet.

Miután a férfi lebukott, egy hétre elment otthonról, hátrahagyva feleségét és három gyerekét. Az egyedül töltött idő alatt rájött, hogy rendeznie kell házasságát, ezen felül fel kell hagynia a szerencsejátékkal és az ivással is. Alexandrea akkor döntött úgy, hogy ad még esélyt a 31 éves férfinak, amikor látta, hogy Michael nem csak a levegőbe beszél, hanem mindent meg is tesz a házasságukért.

A pár még 2018-ban házasodott össze, de egy évvel később a folyamatos viták miatt már a válás szélére sodródtak. A feleségnek ekkor még fogalma sem volt arról, hogy a férje közben folyamatosan megcsalja.

Amikor végül a férfi lebukott és elismerte a viszonyt, a feleség arra gondolt, hogy mindennek vége. Alaposan összevesztek, majd a vita végén Alexandrea megkérte a férfit, hogy tűnjön el a házból. Az asszony teljesen összetört, a férfi pedig eleinte úgy gondolta, hogy a helyzetre csak a válás lehet a megoldás. Végül egy masszív ivásba torkolló éjszaka után jutott arra, hogy meg kell próbálnia rendezni a kapcsolatát feleségével.

Eközben az orlandói nő sem találta a helyét: egyik könyvet falta a másik után, de ezek sem tudták elterelni a figyelmét a hullámzó érzelmekről. Megpróbált mindenkitől tanácsot kérni, hogy mitévő legyen, mire végül arra jutott, hogy nem keresi tovább, hol rontották el. Idővel pedig elkezdett hinni a férjének, aki mindent megtett azért, hogy kibéküljenek.

Alexandrea azt mondja, nem könnyű a helyzete, mert sokszor eszébe jut, hogy mi tartaná vissza legközelebb Michaelt attól, hogy újra megtegye, ami 3 és fél évig folyamatosan zajlott egyszer már a háta mögött. Ennek ellenére nem akarja elhagyni a férfit, aki mindig nagyszerű apa és remek férj volt, ráadásul a házasságukkal sem volt semmilyen komolyabb gond.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KAPCSOLAT
Kilenc évig élt vérfertőző kapcsolatban egy apa és lánya, két gyerekük is született
Az ausztrál férfit és lányát végül a bíróság választotta szét, de utána még egy évig titokban találkozgattak.

Link másolása

Kilenc évig volt együtt lányával egy ausztrál férfi, és a vérfertőző kapcsolatból két gyerek is született, írja a LADbible.

John Deaves és Jenny korábban csak háromszor találkoztak egymással, ezért nem alakult ki köztük a szülő-gyerek kötődés. Emiatt erős szexuális vonzalmat éreztek egymás felé, amit genetikai szexuális vonzalomnak neveznek.

Az apa-lánya viszony még 2000-ben kezdődött, amikor az 53 éves férfi már harmadik feleségével élt együtt, míg a lány háromgyerekes, házas anyuka volt 31 éves korára. John Deaves később azt mondta volt feleségének, hogy ez volt a legjobb szeretkezése élete során, aminél Dorothy megalázóbbat el sem tudott képzelni.

A vérfertőző kapcsolatból két gyerek született, de az első röviddel a születés után meghalt. A pár végül 2008-ban vált szét hivatalosan, miután a bíróság is bűnösnek találta őket vérfertőzés miatt. Azonban még egy évig titokban találkozgattak.

A szakítás előtt a 60 Minutes Australiának arról beszéltek, hogy kitűnő volt a szexuális életük. Bár tisztában voltak a kapcsolat törvénytelenségével, de a közös életükkel nem ártottak senkinek. Ezzel szemben a férfi két korábbi felesége, a már említett Dorothy és Jenny édesanyja végig azon voltak többek között a rendőrség értesítésével is, hogy szétválasszák őket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KAPCSOLAT
Kiderült, milyen típusú embereket csalnak meg leggyakrabban
Egy kutatás megpróbálta kideríteni, mekkora szerepet játszhat a megcsalt fél személyisége a félrelépésben.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2023. február 04.


Link másolása

Amikor valakit megcsalnak, szinte mindig felmerül az a kérdés, hogy "miért?". Erre a hűtlen fél sokszor nem tud választ adni, de vannak olyan esetek is, amikor kerek-perec megmondja, hogy miért tette, amit tett. Ilyenkor általában a párja viselkedésére, személyiségének változására, hiányosságaira fogják a dolgot.

Egy új kutatás azt vizsgálta meg, valójában mennyire játszhat közre a félrelépésben a megcsalt fél személyisége. Meghna Mahambrey, az Ohiói Állami Egyetem kutatója arra kereste a választ, milyen típusú embereket csalnak meg a leggyakrabban, és vannak-e olyan tulajdonságok, amelyek miatt nagyobb eséllyel léphet félre a másik fél.

Ehhez egy országos kutatást végzett 1577 fővel, akik közül 898-an házasok és középkorú vagy már idősebb felnőttek, 19 százalékuk pedig legalább egyszer hűtlenség áldozata lett.

A résztvevőknek el kellett mondaniuk, mennyire jellemzőek rájuk különböző belső tulajdonságok, amelyek az öt nagy személyiségvonás (Big Five személyiségmodell) közé tartoznak.

Ezek a következők:

• Kultúra/Intellektus (pl. kalandvágyó, kíváncsi, intelligens)

• Lelkiismeretesség (pl. felelősségteljes, szorgalmas, összeszedett)

• Extraverzió (pl. barátságos, kommunikatív, társaságkedvelő)

• Barátságosság (pl. kedves, udvarias, jószívű)

• Érzelmi stabilitás (pl. idegeskedő, aggodalmaskodó, a stresszhelyzeteket jól tűrő)

Ezen kívül a szakértő felsorolt néhány élettapasztalatot, amelyek közül a résztvevőknek ki kellett választaniuk azokat, amelyben már volt részük. Az egyik ilyen tapasztalat volt a hűtlenség elszenvedése.

Végül arra jutott a válaszok alapján, hogy a kevésbé lelkiismeretes, kevésbé szorgalmas, kevésbé felelősségteljes és kevésbé összeszedett embereket nagyobb valószínűséggel csalja meg a párjuk. Azt is megállapította, hogy a házasságban élőkre is ez a jellemző, de náluk még a kedvesebb, jószívűbb, segítőkész emberek is nagyobb eséllyel lesznek hűtlenség áldozatai.

Mahambrey ugyanakkor hangsúlyozza, hogy természetesen sosem a megcsalt fél a hibás, és ez a kutatás sem ezt igyekszik bizonyítani. Kiemelte, hogy a hűtlen fél az, aki megtörte a bizalmat a kapcsolatban, ezért az ő hibája a félrelépés.

Forrás: Psychology Today

Link másolása
KÖVESS MINKET: