hirdetés
19.jpg

Kancsendzönga: a teljes történet

Megrázó telefoninterjút készített a 4bakancs.com Kollár Lajossal, aki utoljára beszélt Erőss Zsoltékkal. Kiderült, Kiss Péter a bajtársiasság áldozata lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. június 01.


hirdetés

Kollár Lajos, az expedíció vezetője. Végig ő tartotta a kapcsolatot a két magyar hegymászóval, és ő volt az, aki utoljára beszélt velük.

"A Kancsendzönga mászása elképesztően hosszú és nagy mászás" - kezdte a beszámolóját. Szerinte mindkét hegymászó kiváló állapotban volt és a körülmények is ideálisnak tűntek, nagyon jó volt például az idő.

Kiss Péternek ez volt az első nyolcezrese, de ez egyáltalán nem látszott rajta. "Peti zseniális állapotban volt. Ő valóban nem volt 5 ezer méternél magasabban, de kiválóan akklimatizálódott a kezdeti nehézségek ellenére. Elképesztő intelligenciával és technikai tudással mászott 27 évesen." Kollár Lajos azt mondta, ma is elsőként válogatná be.

hirdetés
3

Az első problémát egyébként épp a jó idő okozta. Sokak szerint túlságosan lentről indultak a csúcstámadásra. Kollár Lajos megerősítette, hogy Erőss Zsolték valóban nem a 4-es táborban táboroztak le előtte, hanem valamivel lejjebb. "Majdnem fél órát szinte veszekedtünk a rádióban" -mondta erről. Erőss Zsolt azzal érvelt, hogy 32 fok volt a hegyen. "El kellett dönteniük, hogy szétégetik magukat, elképesztő energiát vesz el a meleg, ha feljebb mennek 2-300 méterrel." Végül Kollár beleegyezett, maradjanak.

Miután elindultak a csúcs felé, az is kiderült, a serpák nem csinálták meg azt a biztosítókötelet, amit a többi hegymászó csapatnak megígértek. A felső csúcsszakasz 300 méterét ugyanis a serpáknak ki kellett volna kötelezniük a megállapodás szerint. 8200 métertől felfelé egy keskeny, veszélyes, csúszós szakasz van, és a lefelé jövetel biztonsága érdekében lett volna szükség a kötelekre. A magyarok ezért fizettek is, 400 dollárt, hiába. "A kedvük és az önbizalmuk fogyott el" - mondta erről Kollár. Carlos Soria, a spanyol mászó ekkor úgy döntött, visszafordul. A többi csapat ment tovább.

A mászók folyamatosan tartották az expedíció vezetőjével a kapcsolatot. "Peti tőlem azt az utasítást kapta, hogy felfelé menetben minden két órában jelentkezzen be." Szinte percnyi pontossággal meg is tette a felfelé vezető úton.

A harmadik gond 8100 méternél jelentkezett. Megrekedtek, másfél órát kellett tanakodni, hogyan tovább. Ezzel sok időt vesztettek, ennek ellenére ismét a folytatás mellett döntöttek. "Figyelj ide Lalikám, összeállunk néhányan. Nem fogunk visszafordulni, mert jól érezzük magunkat. Azért jöttünk ide, hogy ezt a csúcsot megmásszuk" - magyarázta rádión Erőss. Ezzel Kollár is egyetértett, úgy gondolta, akármennyire hosszú az út, ha nincs nyomós ok rá, ne forduljanak vissza.

2

Kiss Péter végül 18-20 perccel hamarabb ért fel a csúcsra. Ott bevárták egymást. Bár már este hat óra volt, elindultak lefelé. "Sokan voltak. Érezték magukban az erőt." Erőss Zsolt azt mondta, "Lalikám, össze tudom magam szedni." Peti még átvette Zsolttól a telefont, annyit mondott, fázik a keze. Az időjárás is fantasztikusan kitartott. Egy dzsekiben voltak, az is elég volt.

Eltelt 2 óra, mire ismét megszólalt Kollár Lajos telefonja. "Lalikám, annyira elgyengültem, hogy nem tudok tovább menni. Nem is tudom, hogy mennyire meglepett. Tényleg meglepett, ezt be kell valljam, soha ilyet a Zsolt nem mondott. Hallottam már, hogy nagyon fáradt, 10 éve expedíciózunk együtt, szinte minden mozdulatát ismerem, minden szinten. Legalábbis rádiószinten biztos, meg egyébként is."

Hosszan beszélgettek, vagy 10 percig. "Zsolt, tudod, hogy ez mit jelent? Tudom. Valamilyen szinten eléggé tiszta volt. Az történt, hogyha egyet mozdult, úgy felcsúszott a pulzusa, hogy azt hitte, menten vége van. És akkor ült és nézett maga elé." 8300 méter körül lehettek. Ez a veszélyzóna, ahol éjszaka mínusz 30 fok van. Kollár Lajos arra gondolt, ha valaki kibírja, az Zsolt, de az biztos, hogy jönnie kell. Abban maradtak, 20 perc-fél óránként beszélnek egymással.

6

De közben senki sem tudta, hol lehet Kiss Péter, akit ekkor már egyáltalán nem lehetett elérni rádión. Az is kérdés volt, merre van a többi mászó. "Zsolt mondta, hogy ő látja, hogy a többiek 150-160 méterrel lejjebb vannak, látja a lámpák fényét, ő próbál jelezni is a lámpával, de nem veszik észre és nem állnak meg. Zsolt egyedül maradt. Petire nagyon haragudtam, bevallom őszintén, hogy hogy hagyhatta így egyedül, de mindegy. Arra is gondoltam, hogy sajnos Zsoltnak itt vége. Tehát ha ő ilyen állapotba kerül ebben a magasságban, ezzel lehet ideig-óráig még cicázni, lehet csúszkálni, de veszélyes helyen van, az a rámpa, illetve az a jégfolyosó, amin le kell menni, az nehéz. Egy koordinálatlan mozgású legyengült mászónak a percei meg vannak számlálva. Ha nem csúszik ki, de mondjuk nem mozdul, ott fagy meg."

Erőss Zsoltnak elég nagy hálózsákja volt, Kollár azt javasolta, bújjon bele. 20 perc múlva ismét jelentkezett. "Azt mondta, te figyelj, most ejtettem le a zsákom. Ez nagyon szíven ütött engem." Ha leejti a zsákját, azt azt jelenti, hogy nincs koordinált mozgása. Közben Péterről semmit sem lehetett tudni. 8100 méteren jelentkezett be utoljára saját magától.

hirdetés
5

Kicsit később ismét beszéltek. "Zsolt azt mondta, hogy kicsit kipihentem magam, elindulok lefelé. Én ennek örültem, mert ha valaki elalszik, vagy lecsökkennek az életfunkciók, menthetetlenül vége van."

"Négy óra fél ötkor bejelentkezett megint, hogy kicsit lejjebb került. Petiről tudsz valamit? Azt mondja, hát itt van. Életemben sokszor lepődtem már meg, de ezen meglepődtem." Zsolt kezdett eléggé összefüggéstelen lenni. Őt kellett nyugodt és működőképes állapotba hozni. Kiss Péter átvette a telefont: "Lalikám itt vagyok Zsozsónál, te csak ne izgulj, kicsit szar állapotban van, de majd megmasszírozom a lábát, rendbe hozunk és elindulunk lassan lefelé. Életemben ilyen boldogságot nem éreztem."

Ekkor úgy 8100 méteren járhattak, reggel fél hat volt. Kollár Lajos közben megpróbált segítséget szerezni, de nem volt könnyű dolga. A 2-es tábort közben elvitte a lavina, ráadásul egy serpa és egy koreai mászó kicsúszott és meghalt.

A rámpán a két magyar hegymászó elindult lefelé. Aztán bekövetkezett a tragédia. "Jött egy pici köd, eltakarta ezt a részt, és egy óra múlva, amikor felreppent a fátyol, már csak Zsoltot láttuk. Zsolt teljesen összefüggéstelenül beszélt. Azt tudta, hogy bajban van, azt is tudta, én tudatosítottam, hogy mindenképpen le kell érnie a rámpa végére és el kell érnie valahogy a 4-es tábort, ott már lesz segítség. Kérdeztem tőle, hogy hol van Peti, azt mondta, hogy sajnos az a baj, hogy nem látok, de szerintem előttem van és leért."

8

Erőss Zsolt ekkorra teljesen lemerült fizikailag. Bár éjszaka jobban érezte magát, utána megint visszazuhant. Jelentették lentről, hogy leült. "Beszéltem Zsolttal, azt mondta, hogy nem megy tovább, neki aludnia kell. Azt mondtam, igazad van, nyugodtan aludjál, baromira jó idő van, egész nap az lesz, aludjál, pihend ki magad. Petiért aggódtam, hol van. Ez 11 körül volt."

Fél 2 körül Zsolt bejelentkezett, egész jó hangon. "Lalikám, egész jól vagyok, pihentem, én elindulok. Azt mondtam, 2 óra alatt leérsz, még pihenj kicsit. Nagyon jó idő volt, sütött a nap. Beleegyezett. 3-kor felhívtam, ébresztettem. Felébredt. Azt mondta, megpróbálok menni. Ekkor hallottam utoljára."

8050 méter körül ismét köd ereszkedett a hegyre. Többet nem lehetett látni. "Este pontosan tudtam, hogy Zsoltot elveszítettük, mert még egy éjszakát nem lehet kibírni."

Kiss Péterről semmit sem tudtak, rádión lehetetlen volt elérni, de azért reménykedtek. Végül a serpák fotóin azonosította Kollár Lajos a hegymászó holttestét. "Kiderült, hogy hajnalban észrevette, hogy Zsolt nincs és megfordult és visszament. Élete nagy őrülete, de fantasztikus emberi teljesítmény. Az egyik serpa azt mondta, hogy azt hitte, megbolondult, mert ilyet nem szoktak emberek. 8100 méternél nem fordul vissza mászó. Peti nem bolondult meg, egész egyszerűen visszament Zsoltért. Rendkívül tisztelem érte."

400 métert zuhanhatott, miután valószínűleg megcsúszott a jégfolyosóban. A fotókon egy vonalban van a koreaiak, egy serpa és Kiss Péter holtteste, meg egy oxigénpalack. "Az a vonal, ami problémát jelentett, és egy nagyon fáradt, botladozó embernek ez tragédia. De Peti a bajtársiasság és a segítőkészség áldozata lett. Fantasztikus, amit csinált."

7

Kollár Lajos azt mondja, Erőss Zsoltnak voltak tiszta pillanatai, amikor elemezhették a helyzetet. Ekkor ő is úgy gondolta, túl kevés folyadékot vitt magával. "Fél vagy egy liter folyadékon múlt. Zsolt nagyon kevés folyadékot vitt magával, mint mindig, hogy ne kelljen annyit cipelnie. Itt többet kellett volna." A dehidratáció miatt a szaruhártyák és a nyálkahártyák is befagynak. Emiatt Erőss Zsolt gyakran panaszkodott arra az utolsó órákban, hogy nem lát. "Ez az egyik pillanatról a másikra letaglózás, én azt hiszem, ezt a szót is használta, mintha letaglóztak volna, a folyadékhiány miatt lehetett. Ott lett elcseszve valami."

Erőss Zsoltról semmit sem tudni. Soha többet nem jelentkezett be, nem látta senki. "Egészen biztos végelgyengülésben valahol le van kuporodva és ott van" - így gondolja Kollár Lajos.

A 4bakancs.com által készített telefoninterjúkat ITT HALLGATHATJÁTOK MEG


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
michael-longmire-3Mu0iQgLQto-unsplash.jpg

Mitől van az aprónak jellegzetes szaga? - 10 érdekesség a pénzről

A pénz létezése óta az emberek mindennapjainak része, mostanra pedig szinte elképzelhetetlen a társadalmunk nélküle. Mutatunk pár érdekességet róla!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Életünk egyik fő mozgatórugója a pénz. Folyamatosan használjuk és a fél életünk körülötte forog, mégis úgy általánosságba véve nagyon keveset tudunk róla. Cikkünkben most összeszedtünk pár érdekességet!

1. Első cserekereskedelem

Az első cserekereskedelem az ókori Egyiptomban volt 4500 évvel ezelőtt. Mezőgazdasági termékeket és nyers anyagokat kezdtek egymás közt becserélni a termelők.

2. Első aranypénz

Az első aranypénzt a mai Törökország területén verték. Lídia királya, Krőzus uralkodása alatt lett bevezetve i.e. 550 körül. Nem tiszta aranyból, hanem nyersen, ezüsttel és sóval keverve álították elő.

hirdetés

3. A világ legnagyobb és legnehezebb pénzei

A Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában található apró trópusi szigetet ősidők óta egy bennszülött törzs lakja, és ez a távoli közösség szolgál számunkra egy pénztörténeti érdekességgel. Évszázadokon keresztül mészkőből faragott pénzt használtak, kőpénzben fizettek egymásnak.

A kőpénzeiről híres Yap-szigeten a mészkő olyannyira ritka és nehezen hozzáférhető, hogy a bennszülöttek a kövek beszerzéséért több száz kilométert hajóztak kezdetleges kenuikkal a szomszédos szigetcsoportig. Az utak hosszú és kockázatos expedíciók voltak, amelyek gyakran követeltek emberéletet is. Jó néhány kőbe bele is vésték a beszerzés során életüket vesztettek számát, ami a kő értékét tovább növelte.

A fánk alakúra faragott kövek mérete változó volt, a néhány centistől a több méteresekig. A legnagyobbak több tonnát nyomtak, amelyek megmozdítása rengeteg ember összehangolt munkáját követelte meg, de a közepes méretűeknek is igen nehézkes volt mozgatása.

A Yap-szigeten élők ezért kialakítottak egy sajátos fizetési módszert. Rájöttek, hogy nem szükséges fizikailag is átadni egymásnak a kőpénzeket, hanem azokat nyugodtan egy helyben hagyhatják. Ha a tulajdonviszonyokban változás történt, akkor azt egyszerűen elmondták a többieknek, vagyis szájhagyomány útján fizettek és a közösség minden tagja pontosan tudta, hogy melyik kőpénz éppen kinek a tulajdona.

20. század elejétől nem fogadtak be több követ így a pénzmennyiség állandó volt és tökéletesen kielégítette a helyiek igényeit a pénzforgalomhoz.

4. Első magyar pénz

Az első magyar érme, Szent István ezüstdénárja 1001-ből származik, ez mai ismereteink szerint nemzetközileg elismert pénz volt, hiszen külföldön is sok példányt találtak a különböző ásatásokon.

A leghíresebb pénzverdét Körmöcbányán alapították Károly Róbert uralkodása alatt, 1328-ban, itt többek között aranyforintokat vertek. A körmöcbányai verde évszázadokon keresztül a legjelentősebbnek számított, 1918-ban azonban el kellett költöztetni Budapestre.

A 2, 10 és 20 filléres, valamint 1, 2 és 5 forintos címletekkel 1946-ban készítették el. Később az 50 fillérest, valamint a 10 és 20 forintost is bevezették. A rendszerváltozás után újratervezték az érméket, a filléreket pedig fokozatosan kivezették 1999-ig.

A első bicolor (kétszínű) érménk a mai napig forgalomban lévő 100 forintos, amit 1996-ban hoztak forgalomba. A 200 foritos érme első változatát alig 10 év után kivonták, 2009-ben viszont újra bevezették, ezúttal bicolor formában.

5. A világtörténelem legnagyobb áremelkedése

hirdetés

Magyarországon következett be a világtörténelem addigi legnagyobb áremelkedése a második világháborút követően. A havi infláció mértéke megközelítette a 41900 billió (4,19 x 1016) százalékot, az árak 15 óránként duplázódtak. A krízishelyzet 13 hónapon át tartott, de az újjáéledő ipari termelés és a pénzügyi reform végül legyőzte a hiperinflációt. 1946. augusztus 1-jén az addigi fizetőeszközt, a pengőt felváltotta a forint, ekkor 400 000 000 000 000 000 000 000 000 000 pengő (ezt 400 ezer kvadrilliónak kell mondani) ért egy forintot. Az 1945–46 során zajló magyarországi hiperinfláció a gazdasági összeomlás szomorú iskolapéldája lett, amit sok évtizeddel később csak a Robert Mugabe uralma alatt álló Zimbabwe dollárjának 2008-as mélyrepülése tudott felülmúlni.

Te magabiztosan mozogsz a pénz világában?

Tedd próbára pénzügyi ismereteidet a Nagy Diák Pénzügyes Teszten! Ha készen állsz, ide kattintva mérettetheted meg tudásodat egészen február 16-ig és tiéd lehet egy Samsung Galaxy Note 10! További nyereményekért katt ide.

A három fordulóból álló teszt első szakasza online zajlik, a legjobb eredményt elérő diákok pedig tovább jutnak a következő két fordulóba. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-20 év közöttiek vesznek részt.

A DUE Médiahálózat, a Pénzügyminisztérium, a Diákhitel Központ, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért által megalkotott teszt azzal a céllal jött létre, hogy kitöltői magabiztosabban mozogjanak a pénz világában és hatékonyan osszák be jövedelmüket.

A Nagy Diák Tesztek sorozat keretében ezt a versenyt immáron másodszor rendezik meg a korábbi sikerére alapozva. Az első Nagy Diák Pénzügyes Teszten 11 500 fiatal indult, közülük a versenyt a debreceni Csahóczi Máté Benedek nyerte.

6. A világ legnagyobb forgalomba helyezett bankjegye

A világ legnagyobb méretű, hivatalosan is forgalomba került bankjegye Kínához fűződik. Az 1 jüan értékű papírpénz 22,8 x 33 centiméteres volt és a Ming Dinasztia (1368-1399) idejében adták ki. A világ legkisebb bankjegyét, a 2,28 x 3,8 centis, 10 bani értékű papírpénzt pedig Romániában használták 1917-től, de csak ideiglenesen.

7. A pénznek nincs szaga?

Biztos mindenki hallotta már a mondást, miszerint a pénznek nincs szaga. A tudósok szerint tulajdonképpen a vas és az emberi izzadságban található lipidek kölcsönhatásának köszönhetjük az aprópéz jellegzeteg fémes illatát.

8. ATM-ek a világban

Nincs a világnak olyan egzotikus csücske, ahol ne lennének bankautomaták, hiszen ez a készpénzfelvétel legpraktikusabb formája. Valószínűleg épp emiatt a felismerés miatt létezik belőlük már több mint másfélmillió darab világszerte. Így már annyira nem is meglepő, hogy nem csak a Vatikánban van latin nyelvű bankautomata, de a Déli-sarkra is jutott belőlük. Sőt, egyszerre kettő!

Hallottak már a McMurdo Állomásról? A NASA által 1956-ban alapított kutatóközpont az Antarktisz legnépesebb települése. A két ATM-et a Wells Fargo Bank működteti az állomáson és még a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a világ legdélebbi pontján található bankautomaták.

9. Monopoly pénz

Azt valószínűleg sokan tudjátok, hogy a Monopoly a világ egyik legnépszerűbb társasjátéka, azonban azt talán már kevesebben, hogy több Monopoly-pénzt nyomtatnak, mint amerikai dollárt. Az amerikai pénznyomtató minden évben hozzávetőleg 1 milliárd dollárt bocsát ki, ezzel szemben a Monopoly emberei ennél nagyságrendekkel többet, nagyjából 30 milliárd dollárt. És ez csak a dollár. Mostanra több, mint 1100 fajta Monopoly létezik, így a Föld rengeteg valutája megtalálható papírpénz formájában. A Monopoly gyártók egy év alatt, több pénzt nyomnak, mint a világ összes jegybankja együtt.

10. A fémpénz gyártás veszteséges

A világ legtöbb országában a fémpénz gyártás veszteséges. A legkisebb értékű érmék legyártása többe kerül, mint az adott pénz értéke. Az amerikai dollár egy centesét például, több, mint két cent előállítani. Az Amerikában régóta zajló Penny vitának ez az egyik alapja, de sokan azzal védik, hogy a kerekítések nem tennének jót a gazdaságnak. Amerikával ellentétben, Magyarország már lépett egy nagyot az ügyben, amikor kivonták a forgalomból az egy és a két forintost, de még így sem lett megoldva az érme gyártás helyzete, ugyanis 5, 10 és 20 forintosunk is van. Az 50 forintos az első, amit megéri megcsinálni.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
fire-place-3597229_960_720.jpg

5 csodaszép kandallós otthon

Ezeken a helyeken szívesen töltenénk az ünnepeket is a kandalló körül összegyűlve.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Ahogy a hőmérő higanyszála egyre lejjebb sétál, mi is egyre nagyobb vágyat érzünk arra, hogy a jó meleg szobába kuckózzunk be egy jó könyv vagy film társaságában. A karácsony közeledtével pedig az otthon melege a családot is jelenti. Nem hiába gyűlt a tűz köré a rokonság régen is, hiszen nemcsak biztonságos meleget ad, de közel hozza egymáshoz a hozzátartozókat is, átmelegíti a szíveket. Manapság ehhez az élményhez leginkább egy kandalló tud hozzásegíteni, mi pedig összegyűjtöttük az OTP Ingatlanpont oldalát böngészve a legszebb kandallós házakat, ahol szívesen töltenénk akár az ünnepeket is.

1. Együtt az egész család

hirdetés

Ha nagy a család, akkor bizony nagy tér és még nagyobb konyha kell, ha egyszer összejönnek! Ez a pilismaróti ház két generációnak is elég helyiséggel bír és egy hatalmas kerttel, patakkal a végében, úgyhogy bőven van hely egy kiadós hógolyó csatára, majd a kandallót körbe ülve lehet ismét felmelegedni és várni a konyhában készülő finomságokra.

2. Makovecz nyomában

Nem is háznak, hanem már-már kastélynak is nevezhetnénk ezt a tóalmási három szintes házat, mely Makovecz-stílusban épült, a mester egyik tanítványa tervezte. A ház körül egy csodaszép birtok terül el, közvetlen mellette pedig ott az Andrássy-kastély és a Szent András-gyógyvízes strandfürdő is. A belső tereket meghatározza a rengeteg fa és az izgalmas, Makoveczre jellemző építészeti megoldások. A házat pedig igazán meghitté teszi a közepén felállított központi kandalló, mely tényleg összehozza a családot.

„A család bővülésével sokak fejében megfordul egy családi ház vásárlása, ahol kétségtelenül több tér van a családi összejövetelekre, ünnepekre és a természethez is jóval közelebb kerülhetünk. Azonban az ingatlan kiválasztása mellett azt is fontos szem előtt tartani, hogy egy nagyobb értékű ház megvásárlása hosszú távú elköteleződést jelent, ezért is érdemes olyan pénzügyi partnert választani, amely az új otthon megtalálása mellett, a finanszírozás kapcsán is szakértő segítséget tud nyújtani és minden piaci konstrukció, valamint állami támogatás elérhető a kínálatában. Ezek ugyanis akár több millió forinttal is megnövelhetik a rendelkezésre álló keretet” – mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

3. Otthonos nyaraló

Ez a harkányi házikó akár nyaralónak, akár új otthonnak is tökéletes lehet. Az épületet kívül-belül csodaszép fafaragások díszítik, a földszinten, a nappali-konyha-étkező közepén pedig egy fatüzelésű kandalló hívogat. Ez az otthon nemcsak családi összejövetelekre, de romantikus pillanatokhoz is ideális. Ráadásul a gyógyvizéről híres Harkány fürdőtől csupán 15 percre található, de Pécsig vagy a villányi borvidékig sem kell innen sokat utazni.

4. High-tech otthon

Ha imádod a technológiát és szereted, ha a lakásodban is ez szolgálja a kényelmedet, akkor itt a neked való luxus otthon! A két szintes penthouse lakás liftje külön kóddal áll meg csak a lakás szintjén, biometrikus azonosítóval van ellátva a bejárati ajtó, saját videókamerás biztonsági rendszere van, hatalmas, praktikus tárolók, házimozi rendszer és programozható kandalló is segíti a komfortot. Ha mindez nem lenne elég, az ablakokból csodálatos kilátás nyílik a Dunára, a Margitszigetre és a Budai hegyekre, a lakóháznak pedig külön wellness és fitness részlege is van.

5. Szecessziós villa Naphegyen

Az építészet szerelmeseinek készült ez a gyönyörű budai villa is. Eredetileg egyik, neves operettszerzőnk tiroli házának másolataként épült alpesi szecessziós stílusban, ugyanazon osztrák építész tervei alapján, aki az eredeti villát is megálmodta. A négy szintes, hatalmas villa tágas terekkel és rengeteg természetes fénnyel páratlan otthon lehet, ahogy a szecessziós lépcsősor végigfut az emeletek között a hallban, középen az eredeti kandallóval. Innen igazán csodálatos élmény lehet a hóesésben gyönyörködni.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
PSEEDY190KA00001.png

5 tévhit a ruhaszárítókról

Nehéz beszerelni őket? Összegyűrik a ruhát? Ezeknek a tévhiteknek jártunk utána.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

Ahogy bejön a rossz idő és a ruhaszárítókat be kell költöztetni a szobába, egyre nagyobb a macera: helyet vesz el, sok idő mire megszáradnak a ruhák és párás lesz a szoba. Pont ezeket a problémákat szünteti meg a szárítógép, de sokan még mindig tartanak tőle az azt övező tévhitek miatt. Megnéztük mi igaz belőlük.

1. Drága a használata

Szerencsére ma már vannak nagyon alacsony fogyasztású szárítógépek is. A mai modern, hőszivattyús, inverter motoros szárítógépek jóval alacsonyabb hőfokon szárítanak, mint régebbi társaik. Érdemes megnézni az energiaosztályt vásárláskor, és az A+++, A++ és A+ energia-besorolású modellek közül választani.

hirdetés

2. Tönkreteszi a ruhát

A leggyakoribb tévhit a szárítógépekkel kapcsolatban, hogy összemegy tőle a ruha, esetleg tönkreteszi a finom anyagokat. Szerencsére ma már szinte mindenféle anyagot nyugodtan rábízhatsz a szárítógépre, hiszen a legújabb technológiai megoldásoknak köszönhetően minden szövetszálról gondoskodnak, gyorsan és kíméletesen szárítják meg a ruhákat. Az Electrolux szárítógépeit használva például beállíthatsz selyem programot, gyapjú programot, amiben nyugodtan száríthatod a kényes sálakat, blúzokat és pulóvereket. Sőt, szárítógépben szárítva minden sokkal puhább lesz, mintha levegőn száradt volna.

3. Összegyűri a ruhákat

Éppen ellenkezőleg: a vasalás utálóinak örömhír, hogy a hőszivattyús szárítási technológiának hála az Electrolux szárítógépek gyűrődésmentesen szárítják a ruhákat. Bármilyen anyagról is legyen szó, a programok között ki tudod választani a legmegfelelőbbet, így a gép a ruha anyagához igazítja a szárítás hőfokát, a dob mozgását és a program hosszát is, így védve az anyagot a károsodástól.

4. Sok helyet foglal

A szárítógépek ma már nem foglalnak sok helyet, hiszen könnyen beépíthetők lakáson belül bárhova. Felteheted a mosógép tetejére, de beépítheted akár a konyhapult alá vagy a gardróbba is. Ráadásul összességében még helyet is spórol számodra, hiszen nem kell többé ruhaszárító állványokkal zsonglőrködnöd a térben. Emellett az sem elhanyagolható előny, hogy így nem lesz párás a levegő a szobában és kisebb eséllyel alakul ki penész is a falakon.

5. Nehéz beszerelni

A beszereléshez nincs semmi másra sem szükséged, csak egy konnektorra. Persze, a legjobb, ha valami vizes helyiségbe tudod költöztetni, ahol a lecsapódó gőz egy tartályba rakódik, melyet a szárító program lejárata után csak ki kell önteni.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
75456890_2287457844879112_1268240934122815488_n-1.jpg

Ami nélkül nincs karácsony - a szaloncukor története

Tudod miért szaloncukor, a szaloncukor? És azt, hogy mennyiféle ízben kóstolható? Kis szaloncukor történetünkből ez is kiderül.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

Kint szitál a hó, bent tarkán villódznak a karácsonyfa fényei, melyek a kék, piros, sárga szaloncukros papíron meg-megvillannak a szobában, néha leleplezve a ház lakóit, hogy már csak az üres papír lóg a fán. A szaloncukor szinte minden hazai háztartásban elmaradhatatlan része a karácsonynak. Sok helyen a fát is díszítik, a csábításnak pedig nehéz ellenállni, úgyhogy sűrűn előfordul, hogy a kisgyerekek vagy édesszájú felnőttek lopva lekapnak egy-egy darabot a fáról. Így volt ez velünk, a szüleinkkel, a dédszüleinkkel és még ki tudja hány felmenőig visszaszámolva.

De mióta létezik szaloncukor és egyáltalán, honnan jött ez a szó?

A szaloncukor ősét a franciák kezdték el készíteni a 14. században. Akkoriban ez egy fondant-cukor volt, ami a cukoroldat felfőzésével készült, puha, kikristályosodott massza volt, majd a német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével jutott el Magyarországra.

Itthon a 19. század első harmadától készítik. Kezdetben szorgos kezek munkájának „gyümölcse” volt. Egy 1891-ben kiadott szakácskönyv már 17 különféle szaloncukor ízt nevezett meg. Sok háziasszony is készített otthonában, de az igazán népszerűek a cukrászdák kreálmányai voltak, a neves budapesti cukrászdáknak mindnek volt saját, titkos receptje is. Az ünnepekhez közeledve pedig gyakran napi 25-30 kg csokoládét is felhasználtak a szaloncukrok gyártásához.

hirdetés

A csomagolás a kezdetektől fogva fontos része volt a szaloncukornak: a 19. században ehhez közel 1000 fajta sztaniolpapírból válogathattak a papírgyárak kínálatából. Eleinte a cukrászinasok feladata volt a papír berojtozása, később azonban ezt a feladatot átvette a „ricselő gép”, mely segítségével egy mozdulattal be lehetett rojtozni a csomagolást. Ezt is az inasok működtették.

Bár a szaloncukor nem magyar találmány, azt, hogy a fának ékes dísze lehet, mi találtuk fel először!

A karácsonyfára ugyanis kezdetben gyümölcsök, mézeskalács figurák, papírból kivágott díszek kerültek, a szaloncukor megjelenése után azonban ezeket is elkezdték felakasztgatni a fára. Ahol a család kevésbé volt tehetős, gyakran megtartották a cukorka eredeti csomagolását és következő évben a háziasszony ebbe csomagolta a maga által készített édességet.

A cukorka neve egyébként egy német szóból, a Salonzuckerl-ből ered, Jókai pedig előszeretettel nevezte szalonczukkedlinek. Egyes teóriák szerint azonban nevét annak köszönheti, hogy a karácsonyfát a polgári családok a szalonban állították fel és ott kínálták ezt a különleges édességet is.

A szaloncukrok nagyüzemi gyártása az ’50-es években indult, akkor azonban ez is egységesítve volt és csak néhány ízben lehetett kapni. A kezdetekre jellemző, széles választék csak a piacgazdaság megjelenésével vált ismét jellemzővé, manapság pedig már tényleg csak a fantázia szabhat határt annak, milyen szaloncukrot gyártanak. Szerencsére a neves cukrászdák is évről-évre újdonságokkal rukkolnak elő.

A Szamos például elsőként készít szaloncukrot ruby csokoládéból

Ez a negyedik fajta csokoládé (az ét, a tej és a fehér után) és legérdekesebb jellemzője, hogy rózsaszín színű, íze pedig gyümölcsös. Az izgalmas választék részei a klasszikusok mellett még a különféle sütemények szaloncukor verziója, mint az Isler, az Eszterházy és a Mandulatorta, de egy ilyen szortimentből nem maradhat ki a marcipán vagy a praliné sem, a hagyományos ízek mellett. Látogass el üzletükbe, és válogass kedvedre finomságaikból!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!