hirdetés
PR_pics_1200x1200px_JUdit_Ivan_10212-1.jpg

Kamarás Iván és Schell Judit szerelmes párt alakít egy új darabban

A Thália Színház ismét műsorára tűzi a Ketten Egyedült, mely egy párkapcsolat kezdetét mutatja be.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 18.


hirdetés

A Ketten egyedül romantikus sztoriját nagy sikerrel játszotta a Broadway, Krumplirózsa címmel film is készült belőle Al Pacino és Michelle Pfeiffer szereplésével, most pedig a Thália színház is ismét műsorra tűzi, ezúttal Kamarás Ivánnal a főszerepben.

A Ketten egyedül New York-ban játszódik:

Frankie felszolgáló, Johnny szakács. Először kinézték egymást az étteremben. Azután szeretkeztek. Eddig csodálatos, de rá kéne jönni, hogyan tovább...

hirdetés

Hogyan bízhat valaki másban ismét, ha korábban csalódott? Hol van a mai világban a romantika? Többek között ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik a darab. A felszolgálót Schell Judit, a szakácsot Kamarás Iván személyesíti meg. Az előadást Goda Krisztina rendezi, aki a Csak szex és más semmi című filmet is készítette.

Ez lesz Kamarás Iván és a rendezőnő első közös munkája, noha korábban már volt szerencséjük egymáshoz:„Ha jól emlékszem, valamikor a Csak szex és más semmi forgatása környékén történt. Nem dolgoztunk még együtt, éppen ezért is várom nagyon izgatottan a közös munkát. Kriszta kiváló rendező, aki nemcsak filmekkel, de már színpadon is bizonyított.” – mesélte Kamarás Iván, aki bár nagy filmrajongó hírében áll, elmondása szerint a darabból készült Krumplirózsát még nem látta. „Most viszont már nem akarom megnézni, legalábbis a bemutatóig semmiképpen. De később lehet, hogy sort kerítek rá.”

A Ketten egyedült decemberben láthatja először a közönség, úgyhogy a színészek már javában készülnek a bemutatóra:

"Izgalmas kihívás olyan nagy térben kétszereplős darabot játszani, mint a Thália Színház, egy olyan fantasztikus színésznő oldalán, mint Schell Judit” - mondja Kamarás Iván.

Goda Krisztina már korábban is rendezett színházi darabot, és habár továbbra is úgy tartja, hogy a film jelenti számára a fő csapásvonalat, bevallása szerint a színházi rendezést is nagyon izgalmasnak tartja. „Ami nagy különbség a film és a színház között, hogy a filmen nagyon egyszerű jeleneteket váltani vagy ugrani az időben. A színházban minden jelen idő. A vásznon azt és annyit mutatok meg, amennyit akarok – mondjuk egy meztelenségből. Míg a színpadon valaki vagy fel van öltözve vagy nincs. Ezek az egyértelmű különbségek más hozzáállást követelnek, de a film és a színház lényege ugyanaz: megpróbálni megteremteni egy történetet és érteni a kapcsolat dinamikáját és változását.”

És hogy miként néz ki mindez színpadon és hogyan alakul a New York-i páros közös jövője, az december 19-én kiderül a Thália Színházban.

Az előadás további időpontjaiért és a jegyekért kattints ide.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
DSC0944-1.jpg

Jakupcsek Gabi: Nagyon komoly következményei vannak annak, ahogyan élünk

A népszerű műsorvezetővel új könyve kapcsán beszélgettünk illatokról, a társadalom felelősségéről, és a nagymamaságról.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. december 23.


hirdetés

Jakupcsek Gabival egyszer régen, még a Danubius Capuccinóban volt szerencsém együtt dolgozni. Már akkor megragadott természetessége, közvetlensége és nyitottsága. Egy Frei Tamási fordulattal élve, akkor még nem sejtettem, hogy egyszer interjút fogok készíteni vele. De legnagyobb örömömre most ez is megtörtént.

- Volt számomra egy meghatározó Jakupcsek Gabi pillanat. Délutáni műsor volt, karácsony előtt jártunk, és a vendégeiddel éppen a Mikulásról beszélgettetek. Akkor Te a kamerába fordultál, megszólítottad a gyerekeket, és olyasmit mondtál, hogy tudjátok, van az igazi Mikulás, és van, amikor emberek beöltöznek Mikulásnak, mi most róluk beszélünk. Nagyon megragadott, hogy gondoltál erre. De nem tudtam eldönteni, mert annyira nem ismerlek, hogy ennyire empatikus vagy, vagy ennyire alaposan körbejársz mindent, hogy az ilyen apróságokra is gondolsz.

- Három dimenzióban gondolkozom. Az én dolgom közvetíteni. Nem önmagamért ülök ott, hanem azért, hogy a témát, amihez hozzányúlok, azt a nézők és az ott ülő vendégek között közvetítsem. Amikor beszélek a műsoraimban, a nézőt képviselem, és sokszor teszek fel olyan kérdést, amire lehet, hogy én magam tudom a választ, de a néző nem feltétlenül. A műsorvezetők, vagy a talk show-k házigazdái ott követik el a legnagyobb hibát, hogy a saját tudásukból indulnak ki.

hirdetés

Pedig abból kell kiindulni, hogy hol vagyok, milyen szinten kell azt a témát ott feldolgozni és kiknek.

Én most is kibeszélek a műsoraimból a láthatatlan harmadik félnek. Ez inkább egy szemszög.

- Két vallomással tartozom. Az egyik, hogy ez az első könyved, amit olvastam, a másik az, hogy nem tagadom, előítélettel vettem kézbe. Gondoltam, ez is egy celebkönyv, lehúzol még egy bőrt a riportjaidról, láttunk ilyet. De aztán igen hamar rájöttem, hogy nagyon is húsba vágó, kemény dolgokról írsz, és a beszélgetéseidet épp csak említed, gondolatébresztőnek, ha úgy tetszik, vitaindítónak használod. Már-már azt lehet mondani, tulajdonképpen filozofálsz.

- Nem szeretem az újrafeldolgozásokat. Tovább akartam gondolni azokat a jelenségeket, amelyekkel az elmúlt két évben rendszeresen találkoztam, amik mellett nem tudtam elmenni. Az előző két könyv is hasonló logikán alapul.

Emlékszem például, amikor a foci-vb és az olimpia éve volt, mekkora lehetőség volt számomra tanulni arról, mi az, hogy fair play, mi az, hogy igazságtalanság, mi az, hogy emberi küzdelem, mi az, hogy egy európai csapatban majdnem mindenki fekete...

Rengeteg olyan apropó van, ami kapcsán egy gyerekkel el lehet beszélgetni a világról. Szerintem nem érdemes kihagyni, ami épp akkor történik. Már amikor becsuktam a könyvet, sajnáltam, mert idő közben is olyasmik történtek velem, amelyek más megvilágításba helyeztek egy adott témát, legszívesebben átírtam volna némelyik fejezetet.

- Ebben a műfajban is igaz, hogy egy könyvet csak abba hagyni lehet, befejezni nem.

- Így van, és amikor kérdezik, hogy mikor jön a következő könyv, nem tudom megmondani. Annyit tudok, hogy amikor becsuktam a könyvet, akkor jelent meg ez a balhé a közéletünkben, ami most van, és tudom, hogy ezzel nekem dolgom lesz. Mindenképpen írni fogok róla a következő könyvemben, de még várjuk meg, hová fejlődik ez. Nem a balhéval lesz dolgom, hanem a balhé következményeivel.

Engem az érdekel, ami a hétköznapi emberre vissza fog hullani ebből.

- Hogy érzed, mi fog visszahullani?

- Szerintem komoly következményei vannak azoknak, amik történnek egy közösségben vagy egy országban. Sorra beszélgetek a műsoraimban olyan problémákról, amelyek az elmúlt generációk nevelési hiányosságaiból adódnak. Jön egy gyerek siserehad, akik rettenetes, hogy mit kaptak. Agresszió, szenvedélybetegség, figyelemzavar. Nagyon komoly következményei vannak annak, ahogyan élünk. Mit adsz tovább? Mindent!

A társadalom tükröt tart, és aki nem hajlandó ezzel szembesülni, azt is szembesíteni fogják.

- A könyved címe Nagy levegő – aki megáll, elsüllyed. Mikor, mihez kell nagy levegőt vennünk?

- Nagyon sokszor kell nagy levegőt venni. Minden elképesztő sebességgel gyorsul. Nem csak a történések, hanem az erkölcsi változások is. Nagyon sokszor el kell határolódni a dolgoktól, vagy bele kell állni. Döntened kell. Ha nem döntesz, az is egy döntés. Azok az emberek, akik nem döntenek, azok menekülnek a sorsuk elől különböző szenvedélybetegségekbe, vagy betegségekbe. Mert a megbetegedés lehet egy tünete annak, hogy valaki nem akar venni egy nagy levegőt.

hirdetés

- Távol maradni is politika, hogy egy aktuális mondatot idézzek.

- Így van. Ez most egy aktuális mondat, bizony.

- Kicsit másfelé kanyarodok. Gyerekkoromban volt egy Csukás István mesekönyv, Sajdik Ferenc rajzokkal. Űrhajó az orrbolygóról volt a címe, ami illatos könyv volt. Az volt benne a pláne, hogy voltak benne ilyen kis képek, amiket ha megdörzsöltél, érezhetted a képen látható tárgy illatát, a banántól a büdös cipőig. Gondolom, nem lep meg, hogy a könyvedről eszembe jutott, hisz sokat írsz erről a témáról is. Miért ilyen fontosak számodra az illatok?

- A napom 10 óráját szoros emberfogásban töltöm. Tömegek között. Vagy azért, mert tréningezek, és ott kétszázan ülnek egy teremben, vagy azért, mert a stúdióban 26-an jönnek be egy nap, plusz a stáb és a nézők. Nagyon sok ember között élem az életemet. Ennek a nagyon sok embernek sokféle érzései vannak, és ezek az érzések megnyilvánulnak a testek illatában. Illetve otthonról is hoznak illatokat. Az lehet hagymaszag, bagó, lacipecsenye vagy parfüm. Ezt mind megkapom a történetével együtt. Mind plusz információ az illetőről, és olyan szinten telítődöm velük egy nap alatt, hogy óhatatlanul van bennem egy utóéletük.

Én egyébként is teljesen illatfüggő vagyok. Reggel mindig gondolkodásra késztet, hogy aznap milyen típusú programra megyek, és mennyi energiával, mit akarok magamból sugározni, és ehhez milyen illat legyen rajtam. Az illatok meghatározó élményei az életemnek. Másnak az ízek, nekem az illatok.

- Csak utólag, az interjúra készülve fedeztem fel, hogy a könyvedben is van egy dörzsölhető „illat pont”...

- Kettő, van az elején és van a végén is. Hogy vegyél egy nagy levegőt.

- A másikat nem vettem észre, de most majd akkor azt is fellapozom. Az olvasottak után feltételezem, nem véletlen, hogy pont az a bizonyos illat került oda.

- Az volt a konszenzus, hogy egy nem megosztó, tiszta illat legyen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
budspencer.jpg

Fára menekült a bikák elől, hajótörést is szenvedett – 8 sztori Bud Spencerről, amit csak kevesen tudtak

A legendás színészről nemcsak egy dokumentumfilm, de egy könyv is megjelent idén. Megmutatunk belőle néhány izgalmas történetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 23.


hirdetés

Karácsony és újév évek óta elképzelhetetlen Magyarországon Bud Spencer filmjei nélkül. Idén azonban nemcsak a tévékben láthatjuk viszont ismét a kedvenc pofonosztónkat, de könyv formájában is olvashatunk róla.

Nemrég jelent ugyanis meg Király Levente Piedone nyomában című könyve, amely az olasz színészlegenda eddig kevésbé ismert arcát mutatja be.

Úszó, vízilabdázó, bokszoló, rögbijátékos, autóversenyző, feltaláló, gyermekruha-tervező, zeneszerző, író, egyetemi tanár, politikus, nagykövet – ezek mindegyike volt Carlo Pedersoli, akit mégis csupán színészként ismer a nagyvilág. A most megjelenő sikerkönyvből árulunk el ezúttal érdekes részleteket, ami a róla készült dokumentumfilmhez hasonlóan Király Levente munkája.

A szerzővel korábban interjút is készítettünk:

hirdetés

Világgá ment gyerekkorában Bud Spencer

Igazi rosszcsont volt már gyerekkorában is Bud Spencer, vagy ahogy akkoriban hívták, a kis Carlo. Halászcsónakokat kötött el, erkélyekről ugrott le és forró repeszszilánkokat gyűjtögetett nem is sejtve, hogy milyen veszélyek leselkednek rá. Öt éves volt, amikor a rendőrséget kellett értesíteni, mert unokatestvérével világgá ment.

Nápolyban, szülővárosában igazi bandafőnöknek számított. Néha a szó legszorosabb értelmébe vett büntető hadjáratok szerveződtek a Santa Lucia negyedben.

„Botokkal és a szemetesládák fedeleivel, pajzsokként használva vonultunk fel a Santa Lucia utcán üvöltve, mint az indiánok, lerohanva egy kis csapatot, akik labdázni akartak. Az egyike volt gyermekkorom legveszélyesebb játékainak, amit „guaianella”-nak vagyis „bajkeverős”-nek hívtunk. A Molosiglio kerteknél találkoztunk és egy adott jelre annyi követ dobtunk el, amennyit csak bírtunk.

A legrosszabb nem is igazán az ebből keletkező sérülések voltak, hanem az, amikor véresen hazatértünk és otthon a szüleink jól elvertek. Nekem nagy szerencsém volt, mert volt egy bikaerős barátom, Carlo, akinek az alkata elég volt ahhoz, hogy tisztes távolban tartsa a Pallonetto utca apacsait” – emlékezik egykori osztálytársa, Luciano de Crescenzo.

A valóságban is röpültek a fogak a forgatásokon

„Sokszor elmondtam neki, merre mozdítsa a fejét. Egy alkalommal azonban véletlenül megütöttem- meséi nevetve Riccardo Pizzuti, aki 22 évig állta Bud Spencer pofonjait. Miután 2-3 percre elkábult, magához tért és megkérdezte, hogy bottal vágtam-e fejbe, de én csak az öklömet használtam. Micsoda pofont adtál!” – mondta nekem Bud, akinek a biztonsága érdekében és épp az ilyen váratlan balesetek miatt mindig ott volt a forgatásokon a saját orvosa is.

„Egyszer megbeszéltük, hogy egy jobbost kapok, ám elfelejtette, és egy olyat behúzott balról, hogy még a dobhártyám is beszakadt. Egy másik alkalommal Carlo gondolatai már a spagetti körül járhattak, mert úgy megcsapott, hogy két fogam esett ki”

– meséli ma is nevetve a színész, aki a balesetek ellenére mégis nagyon szeretett együtt dolgozni Spencerrel.

Hajótörés és letartóztatás

hirdetés

Bud Spencer nemcsak a forgatások közben keveredett érdekes kalandokba, de a magánéletében is. Egy alkalommal még hajótörést is szenvedett.

„Körbevett a sötétség, még a víz is fekete volt és hideg. A távolban Gaeta világítótornya pislákolt, az volt az egyetlen kis fénypont, ami a négy kilométeres távolságon is átütött. Elhatároztam, hogy odaúszom. Ahogy odaértem, a sziklákon kimásztam a vízből, odamentem a kikötői hatósághoz és bejelentettem: „Jó estét, hajótörést szenvedtem itt a közelben”

– emlékszik vissza Bud Spencer, aki számára forró pillanatokat okozott az is, amikor az FBI-jal került összetűzésbe. A New York-i repülőtérnél a külföldi utasok számára fenntartott kijáratánál ugyanis két magas, sötét napszemüveges férfi feltartóztatta.

„Az urak bepasszíroztak egy apró szobába és kihallgattak a magánrepteremmel kapcsolatban, mivel azt feltételezték, hogy ott kábítószer-kereskedelmet folytatok. Szemmel láthatóan nem ismertek engem mint színészt, számukra csupán egy szakállas, olasz óriás voltam” – meséli Bud Spencer, aki általában nem mesélt meséket odahaza, utazásai élményeiről viszont nagyon szívesen beszélt a gyermekeinek.

Kigyulladt a repülőgép az Alpok felett

A filmezés mellett magánrepülőgép-kereskedéssel is foglalkozott Bud Spencer. Egy alkalommal épp egy gépet vitt Rómából Genovába, amikor hirtelen fekete füst szállt fel: lángra kapott a gép bal oldali motorja.

„Utasítottam az irányítótornyot, állítsák készenlétbe a tűzoltókat. Egyszer csak a szél úgy megdobta a gépet, hogy alig bírtam ellenőrzésem alá vonni. Miután leszálltunk, kiderült, hogy a tűz a meghibásodott kipufogócsövek miatt keletkezett”

– mesélte Bud Spencer, akinek nem ez volt az egyetlen életveszélyes manővere.

A Szent Bernát-hágó felett egyszer komoly szélviharba került, amelyet csak csodával határos módon sikerült túlélnie. Egy újabb alkalommal a kerozin fogyott ki menet közben a gépéből, és Cannes közelében sikerült landolnia. „Géppisztolyos katonák vettek körbe! Mint kiderült, egy katonai reptéren szálltunk le. A katonai rendőrség emberei mindent lefoglaltak, és megvizsgáltak, mielőtt engedélyt adtak volna a távozásra.” – mesélte Bud Spencer.

További sztorikért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
szinesz.jpg

Közös dalban énekelnek híres színésznők a játék szabadságáért

Ónodi Eszter, Pokorny Lia, Hegyi Barbara, Für Anikó, Udvaros Dorottya mellett számos híresség énekli a dalt, melynek videóját már egy nap alatt közel 800-an osztották meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 23.


hirdetés

Egy Facebookon megjelent új videóban Weöres Sándor A célról című versét adják elő magyar színésznők Selmeczi György megzenésítésében.

A felvétel és az összefogás kiállás a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a szabad színjátszás mellett. Ónodi Eszter, Pokorny Lia, Hegyi Barbara, Für Anikó, Udvaros Dorottya mellett számos híresség énekli a dalt, melynek videóját már egy nap alatt közel 800-an osztották meg.

"Na most büszkeség ugyanabban az országban élni ahol ez létrejött. Semmi mást nem lehet tenni csak tátott szájjal bámulni ezt most loopolva..." - írja egy kommentelő.

Itt tudod meghallgatni a magyar színésznők közös dalát:

hirdetés

Security Check Required

null


KÖVESS MINKET:


hirdetés
czartoryski.jpg

A világ egyik legértékesebb festménye is ott van a 9 év után megnyílt műkincstárban

Krakkóban eddig renoválták a 19. század elején megalapított Czartoryski-gyűjteményt. Megújult a palota is, amelyben 26 kiállítótermet rendeztek be.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2019. december 20.


hirdetés

A 2010 óta tartó renoválási munkák után csütörtök este újból megnyitották Krakkóban Európa egyik leggazdagabb műkincstárát, a 19. század elején megalapított Czartoryski-gyűjteményt, amelyben a világ egyik legértékesebb festménye, Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című képe is megtekinthető.

Az eredetileg magánkézben lévő gyűjteményt 2016-ban 100 millió euróért megvásárolta a lengyel állam, ez lehetővé tette a felújítási munkálatok felgyorsítását - idézte fel a Czartoryski családot képviselő Adam Karol Czartoryski herceg részvételével megtartott ünnepi megnyitón Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, örökségvédelmi és kulturális miniszter.

hirdetés

A jelenleg több mint 3 ezer múzeumi tárgyból - festményekből és más műtárgyakból, régi fegyverekből, valamint a történelmi személyiségekhez kötődő emlékekből - álló kollekciót 1801-ben alapította Izabela Czartoryska hercegnő azzal a szándékkal, hogy a következő nemzedékek számára megőrizze az akkoriban az európai hatalmak által feldarabolt Lengyelország kulturális és történeti emlékeit.

A híres da Vinci-alkotás mellett a gyűjteményben Rembrandt Tájkép az irgalmas szamaritánussal című festményét is őrzik, megtalálható benne a III. Sobieski János lengyel király hadserege által az 1683-as bécsi csatában zsákmányolt török sátor is.

Az 51 millió zloty (közel 4 milliárd forint) ráfordítással, részben uniós forrásokból végzett felújítás során a restaurátorok közel 900 műtárgyat és 90 műemlékjellegű képkeretet renováltak, felújították a gyűjteménynek otthont adó Czartoryski-palotát, amelyben 26 kiállítótermet rendeztek be.

A gyűjtemény része a Czartoryski Hercegek Könyvtára is. A következő években a Czartoryski-gyűjteményt kezelő krakkói Nemzeti Múzeum a Czartoryski-palotához közeli épületegyüttes felújítását is tervezi.

A gyűjtemény pénteken nyílt meg a nagyközönség számára.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!